Codurile QR sunt prezente peste tot: le găsești imprimate pe ambalajele celor mai noi gadgeturi, pe cărțile de vizită, incluse în prezentările de la conferințe, le poți vedea chiar și pictate pe clădiri. Oamenii și companiile deopotrivă le folosesc pentru a stoca și distribui tot felul de informații, într-o manieră ușor accesibilă oricui deține un smartphone. Ai văzut cum arată un cod QR? Ai scanat vreunul vreodată? Știi ce face un cod QR? Dacă nu, citește acest ghid pentru a afla mai multe detalii despre codurile QR:
Ce este un cod QR? Ce face un cod QR?
De la ce vine denumirea de “cod QR”? Termenul de cod QR este un acronim pentru Quick Response Code (Cod Răspuns Rapid). Codurile QR sunt coduri de bare pătrate (bidimensionale), care au fost inventate și folosite inițial în Japonia. La fel ca orice alt cod de bare, un cod QR nu este nimic mai mult decât o metodă de a stoca informație într-o etichetă vizuală, ce poate fi citită de o mașină. Datele conținute de un cod QR pot fi orice, de la un simplu text, la adrese de e-mail, numere de telefon și așa mai departe.
De ce sunt utile codurile QR?
Codurile QR sunt ușor de generat și de folosit. Acestea reprezintă o metodă facilă de a stoca tot felul de informații într-un spațiu mic. De fapt, dacă datele pe care vrei să le stochezi într-un cod QR conțin doar caractere alfanumerice, un singur cod QR poate să rețină peste 4000 de caractere.
La ce sunt folosite codurile QR?
Deoarece pot stoca diferite tipuri de informație, codurile QR sunt folosite în multe scopuri, precum stocarea de:
- Text simplu - mesaje de bun venit la conferințe
- Adrese poștale - adresa ta de acasă, adresa companiei tale, etc
- Numere de telefon - numărul tău personal de telefon, numărul de telefon al companiei la care lucrezi
- Adrese de e-mail - conturi de e-mail personale sau de business
- URL-uri - adrese ale unor site-uri web sau pagini web
- Link-uri către aplicații - aflate în magazine de aplicații precum Google Play Store sau Apple App Store
- Plăți - codurile QR pot să stocheze informații despre contul tău bancar sau cardul tău de credit
- Autentificarea în conturile online - site-urile web pot să afișeze un cod QR, pe care un utilizator înregistrat poate să îl scaneze cu smartphone-ului său și apoi să se conecteze automat
- Autentificarea WiFi - codurile QR pot fi folosite pentru a stoca detaliile de autentificare în rețelele WiFi, precum SSID-ul, parola și tipul de criptare: când scanezi un astfel de cod QR folosindu-ți smartphone-ul, el se poate conecta automat la acea rețea
- Coduri utilizate pentru verificarea în doi pași - folosite la configurarea securității bazate pe autentificarea în doi pași de către diverse site-uri web și aplicații
- Alte scenarii de utilizare - precum în domeniul funerar (conform Wikipedia, în Japonia, există morminte cu coduri QR care te duc la pagini web cu informații despre cei decedați), sau pentru traduceri și diplome (folosite în special în India, China, Mexic)
Adevărul este că poți să stochezi multe tipuri diferite de informații într-un cod QR și totul depinde doar de imaginația ta. De exemplu, poți să folosești un cod QR pentru a aduce pe cineva pe pagina ta de Facebook sau poți să-l folosești pentru a afișa o poezie pe care ai scris-o. Depinde numai și numai de tine.
Unde sunt afișate codurile QR?
Poți să găsești coduri QR în tot felul de locații, dar cele mai comune locuri unde le poți vedea sunt:
- Pe cărțile de vizită, conținând detalii de contact
- Pe ambalajele smartphone-urilor și a altor gadgeturi, conținând legături către aplicații, servicii de suport al gadgetului pe care l-ai cumpărat, pagina produsului cu informații despre acel gadget ș.a.m.d.
- În reclamele TV, pe panourile de reclame din oraș, în reclamele online și în multe alte tipuri de publicitate
- Pe etichetele de inventar din companii, conținând informații despre numere seriale, specificații hardware, datele de intrare în inventar ș.a.m.d.
Pe scurt, poți să pui un cod QR oriunde poate fi văzut și scanat cu un smartphone: de la o bucată de hârtie, la o bucată de pânză, la un ecran TV sau la o fațadă a unei clădiri. Posibilitățile sunt nenumărate.
Cum scanezi un cod QR? Ce este un scaner de coduri QR?
Cea mai ușoară și mai comună metodă de a scana coduri QR este să îți folosești smartphone-ul și o aplicație de scanare de coduri QR. Există destule astfel de aplicații în Magazinul Play de la Google și există la fel de multe în App Store-ul Apple. De obicei, tot ce trebuie să faci este să îți îndrepți camera smartphone-ului către un cod QR și aplicația de scanare îl va traduce automat.
În cazul în care folosești un smartphone sau o tabletă cu Android, iată cele mai bune scanere QR pentru tine. Iar dacă ești utilizator de iOS, poate vrei să arunci o privire peste această listă de scanere QR pentru iPhone. Încearcă-le și scanează codul QR de mai sus ca să afli ce informații am stocat în el.
Cum creezi un cod QR?
Înainte de a îți crea propriile coduri QR, asigură-te că știi ce tip de informații vrei să stochezi și unde vei distribui codurile QR. După ce te-ai hotărât asupra acestor detalii, urmează instrucțiunile din acest ghid, pe care l-am publicat anterior: Cum creezi un cod QR folosind un generator gratuit de coduri QR. Acoperă pașii pe care trebuie să-i faci pentru a crea un cod QR, indiferent de platforma pe care o folosești: Windows, macOS, Android, or iOS.
Tu scanezi sau creezi coduri QR des?
Codurile QR sunt o metodă foarte bună de a stoca date într-un spațiu mic. După cum ai văzut în acest ghid, poți să folosești multe tipuri diferite de date și le poți distribui folosind tot felul de medii. Îți folosești smartphone-ul pentru a scana coduri QR? Cumva, ți-ai creat coduri QR pentru tine sau pentru afacerea ta? Dacă ai întrebări legate de acest subiect, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.