Review TP-Link Archer C1200: Noul rege al routerelor accesibile

Rating

Performanța wireless

Hai să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul, care are o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Routerul a fost așezat în Sufragerie, ceea ce, de obicei, se traduce printr-un semnal mai slab și o viteză mai redusă în Bucătărie și în Balconul mediu.

TP-Link Archer C1200

Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps.

Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software.

Pentru o perspectivă mai bună, am comparat TP-Link Archer C1200 cu alte routere AC1200 (Edimax BR-6478AC V2 AC1200 și Tenda AC9 AC1200), ASUS RT-AC58U (un router AC1300 dual-band) și TP-LINK Archer C7 (routerul care va fi înlocuit de TP-Link Archer C1200).

Mai întâi am evaluat rețeaua wireless emisă pe frecvența de 2.4 GHz și ne-am uitat la cum evoluează puterea semnalului, folosind inSSIDer. Așa cum vezi mai jos, puterea semnalului oferit de TP-Link Archer C1200 tinde să fie mai slabă decât cea oferită de competiție. Dar, asta nu înseamnă că rețeaua WiFi este lentă.

TP-Link Archer C1200

După aceea am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de acest router pe banda de 2.4 GHz. În testul pentru descărcarea datelor, TP-Link Archer C1200 a fost rapid dar nu cel mai rapid.

TP-Link Archer C1200

La fel s-a întâmplat și când ne-am uitat la viteza pentru încărcarea datelor, oferită de TP-Link Archer C1200.

TP-Link Archer C1200

Am continuat măsurătorile pe frecvența de 2.4 GHz și am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. TP-Link Archer C1200 a avut performanțe bune dar nu a fost cel mai rapid. De asemenea, au fost zone unde s-a chinuit puțin, la fel ca alte routere cu un preț similar.

TP-Link Archer C1200

La viteza de încărcare (upload), lucrurile au stat la un nivel similar. TP-Link Archer C1200 a performat la un nivel bun dar nu a fost cel mai bun.

TP-Link Archer C1200

Performanțele oferite de TP-Link Archer C1200 pe frecvența de 2.4 GHz sunt similare cu cele oferite de alte routere AC1200, fără a fi cel mai bun în niciun test.

Am trecut la rețeaua wireless emisă pe frecvența de 5 GHz și ne-am uitat mai întâi la evoluția puterii semnalului WiFi, folosind inSSIDer. Semnalul emis de TP-Link Archer C1200 pe această frecvență tinde să fie puțin mai slab decât cel al competiției. Dar, asta nu înseamnă că ți se oferă o rețea wireless lentă.

TP-Link Archer C1200

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe rețeaua wireless în banda de 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim la care poate ajunge acest router, am făcut câteva măsurători pe cea mai rapidă placă de rețea wireless PCI-Express cu suport pentru 4x4 MU-MIMO. Când am folosit această placă de rețea, am ajuns la o viteză maximă de 286,39 Mbps pentru viteza de descărcare, ceea ce este un rezultat bun pentru un router wireless AC1200.

TP-Link Archer C1200

După aceea, am făcut aceleași măsurători cu SpeedTest, în toate camerele din apartament, folosind un Surface Pro 3. Așa cum se vede mai jos, TP-Link Archer C1200 este un router wireless destul de rapid și și-a bătut cu foarte mare ușurință succesorul TP-Link Archer C7.

TP-Link Archer C1200

Când ne-am uitat la viteza de încărcare (upload), TP-Link Archer C1200 a fost de departe cel mai rapid router dintre cele testate, în toate camerele din apartamentul nostru pentru teste.

TP-Link Archer C1200

Pentru ultimele măsurători pe frecvența wireless la 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. TP-Link Archer C1200 ne-a oferit descărcări rapide și, în unele camere, a fost cel mai rapid router din grupul folosit pentru comparații.

TP-Link Archer C1200

Ne-am uitat și la viteza de încărcare a datelor și TP-Link Archer C1200 a avut performanțe excelente încă o dată.

TP-Link Archer C1200

Testele efectuate ne-au arătat că TP-Link Archer C1200 este foarte bun pe frecvența wireless de 5 GHz și oferă cele mai rapide încărcări de date măsurate de noi în rândul routerelor AC1200.

Performanța pentru reţelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.

La început am vrut să vedem cât de rapidă este conexiunea prin internet, atunci când folosești un cablu Ethernet. Pentru măsurători am folosit SpeedTest. TP-Link Archer C1200 a avut performanțe bune și a oferit viteze apropiate de maximul posibil pentru conexiunea noastră la internet.

TP-Link Archer C1200

În graficul de mai sus, unele routere au viteze de încărcare a datelor sub 200 Mbps deoarece, atunci când le-am testat, conexiunea noastră la internet era limitată la acea viteză. De atunci, Digi a modificat limita la 500 Mbps.

După aceea, am transferat date prin rețea, între două calculatoare, folosind PassMark Performance test. TP-Link Archer C1200 a fost unul dintre cele mai bune routere în acest test.

TP-Link Archer C1200

TP-Link Archer C1200 oferă conexiuni Ethernet care merg la viteze foarte apropiate de 1 Gbps, așa cum este promis în caracteristicile sale tehnice.

Performanța pe USB

Am conectat și un SSD portabil la routerul TP-Link Archer C1200, folosind portul USB 2.0. Am folosit LAN SpeedTest Lite pentru a transfera date între SSD și un calculator din rețea. Poți vedea vitezele de transfer măsurate, în graficul de mai jos.

TP-Link Archer C1200

Portul USB de pe routerul TP-Link Archer C1200 este rapid atunci când îl compari cu alte routere wireless AC1200.

Caracteristici suplimentare

TP-Link Archer C1200 este un router cu un preț accesibil. Asta înseamnă și că nu include multe lucruri suplimentare. Totuși, unele dintre caracteristicile sale extra pot fi foarte utile. Iată ce este inclus:

  • Guest network (Rețea vizitatori) - poți activa până la două rețele pentru vizitatori, câte una pe fiecare frecvență emisă de router. Te sfătuim să izolezi accesul oaspeților astfel încât să poată folosi doar conexiunea de internet, nu și resursele de pe rețeaua locală.

  • QoS - un serviciu simplu de Quality of Service care îți permite să controlezi cum este alocată lățimea de bandă disponibilă între dispozitive și aplicații. Din păcate, acest serviciu nu poate funcționa simultan cu NAT Boost. Trebuie să dezactivezi NAT Boost pentru a putea folosi QoS. Din păcate, în documentația produsului, TP-LINK nu explică prea bine ce este NAT Boost și de ce este activat în mod implicit.

  • USB Settings (Aplicații USB) - îți permit să conectezi la router dispozitive USB precum un hard-disk extern ori o imprimantă, dispozitive pe care le poți partaja apoi în rețea.

  • Parental Controls (Control parental) - acest modul îți permite să controlezi accesul la internet pentru dispozitivele din rețea și să blochezi accesul la anumite saituri, folosind cuvinte cheie. Este un modul destul de simplist, cu o utilitate relativ redusă, care necesită foarte multă întreținere manuală.

  • Dynamic DNS - îți permite să aloci un nume de domeniu fix unei adrese IP dinamice. Este foarte util pentru cei care au conexiuni de internet de la Digi și vor să-și acceseze routerul de oriunde de pe internet. Routerul poate folosi serviciile oferite de No-IP și DynDNS.

  • VPN Server - poți configura routerul să funcționeze ca un server VPN, folosind protocoalele OpenVPN și PPTP. Acest router permite și conexiuni VPN ale clienților din rețea către servicii externe de VPN.

  • IPv6 - suport pentru adresele IP care folosesc protocolul IPv6.

  • System Tools (Unelte de sistem) - o colecție de jurnale, statistici și unelte de diagnostic care îți permit să rezolvi probleme de rețea.

  • TP-LINK Tether App - o aplicație de Android și iOS care îți permite să-ți administrezi routerul de pe smartphone. Aplicația este destul de simplistă și nu îți permite să configurezi aspectele mai avansate ale routerului.

TP-Link Archer C1200 oferă uneltele de care au nevoie majoritatea utilizatorilor, fără a ieși în evidență prin includerea de opțiuni extra, foarte avansate. Cele mai utile sunt rețeaua pentru oaspeți și aplicațiile USB.

Care este părerea ta despre TP-Link Archer C1200?

Acum știi părerea noastră despre TP-Link Archer C1200 și cum s-a comportat în testele efectuate de echipa noastră. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta despre acest router wireless. Vrei să ți-l cumperi? Dacă-l ai deja, cum este experiența ta cu el? Spune-ne într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Smarthome Recomandate Rețea și Internet Wireless