
Performanța wireless
Apartamentul în care testez routere este configurat în mod similar cu diagrama de mai jos. Am plasat TP-Link Archer GX90 într-o poziție centrală pentru a oferi o acoperire bună în toate camerele în care îmi petrec cea mai mare parte a timpului.

Apartamentul în care am testat TP-Link Archer GX90
Am evaluat calitatea rețelei wireless gestionate de TP-Link Archer GX90 prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:
- Înregistrez vitezele maxime atunci când nu există pereți care să absoarbă semnalul wireless, în camera în care este amplasat routerul.
- Camera 1 - este separată de router printr-un perete. Semnalul wireless și viteza Wi-Fi obținute ar trebui să fie mai mici aici.
- Camera 2 - este separată de router prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. De asemenea, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre camera routerului și Camera 1. Camera 2 poate fi o provocare dificilă pentru multe routere.
Am făcut toate măsurătorile folosind un laptop nou-nouț, care funcționează excelent în rețele Wi-Fi 6, folosind Windows 11 și cele mai recente drivere și actualizări ale sistemului de operare.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest router, am comparat TP-Link Archer GX90 cu Synology RT6600ax (un router AX6600 concurent) și cu Xiaomi Mi Router AX9000.
Performanța routerului TP-Link Archer GX90 pe banda de 2,4 GHz
Am măsurat mai întâi puterea semnalului folosind NetSpot. Atunci când a folosit standardul Wi-Fi 4, TP-Link Archer GX90 a furnizat o putere excelentă a semnalului în toate camerele apartamentului meu.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 4 (banda de 2,4 GHz)
Am trecut apoi la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz și am mai făcut aceeași analiză încă o dată. Din nou, puterea semnalului furnizat de acest router a fost excelentă în toate camerele.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 2,4 GHz)
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza maximă a conexiunii la internet pe banda de 2,4 GHz, folosind Wi-Fi 4. TP-Link Archer GX90 a oferit viteze de descărcare foarte bune în toate camerele din apartamentul meu, învingând cu ușurință routerele cu care l-am comparat.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
Vitezele de încărcare au fost și ele excelente în toate camerele. Am fost impresionat de rezultatele acestor prime măsurători.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
Am trecut apoi la Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz și am repetat aceleași măsurători. De data aceasta, TP-Link Archer GX90 nu a mai fost campionul vitezei, iar descărcările au fost mai lente pe Wi-Fi 6 decât pe Wi-Fi 4, ceea ce nu m-a încântat.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
Uploadurile sau încărcările de date au fost mai lente pe Wi-Fi 6 decât pe Wi-Fi 4. Cu toate acestea, TP-Link Archer GX90 a reușit să fie cel mai rapid router în această comparație.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Mai întâi am folosit banda de 2,4 GHz și standardul Wi-Fi 4. Descărcările de date au fost rapide în toate camerele.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
Încărcările au fost puțin mai lente decât descărcările, dar TP-Link Archer GX90 a fost câștigătorul din comparația mea.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
Am repetat aceleași măsurători pe banda de 2,4 GHz, folosind standardul Wi-Fi 6. Am fost dezamăgit de faptul că TP-Link Archer GX90 a furnizat descărcări mai lente decât pe standardul Wi-Fi 4. De asemenea, a fost învins foarte ușor de Synology RT6600ax.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
Încărcările de date au fost rapide în toate camerele, dar la viteze mai mici decât atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
TP-Link Archer GX90 oferă o zonă mare de acoperire pe banda de 2,4 GHz și funcționează minunat atunci când folosești standardul Wi-Fi 4. Cu toate acestea, trecerea la Wi-Fi 6 pe această bandă nu aduce nicio îmbunătățire a vitezei, ceea ce este dezamăgitor.
Performanța routerului TP-Link Archer GX90 pe banda de 5 GHz
Am trecut la banda de 5 GHz și am repetat aceleași măsurători ca pe banda anterioară. Am început prin a folosi standardul Wi-Fi 5 și am pornit NetSpot pentru a analiza puterea semnalului. TP-Link Archer GX90 a furnizat o putere de semnal foarte bună în camerele apartamentului meu.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 5 (banda de 5 GHz)
Cifrele au arătat și mai bine atunci când am folosit standardul Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 5 GHz)
Mergând mai departe, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosesc standardul Wi-Fi 5. Viteza de descărcare oferită de TP-Link Archer GX90 a fost rapidă în toate camerele, dar nu a fost la fel de rapidă precum cea oferită de celelalte routere.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
La fel s-a întâmplat și cu încărcările de date: TP-Link Archer GX90 a oferit performanțe bune, dar nu a fost campionul vitezei.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
La trecerea la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz, descărcările au devenit mai rapide decât prin Wi-Fi 5. Cu toate acestea, TP-Link Archer GX90 a fost depășit de celelalte routere.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (5 GHz)
Uploadurile au fost și ele mai rapide prin Wi-Fi 6 decât prin Wi-Fi 5.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (5 GHz)
Am trecut la PassMark Performance test și am transferat date între două calculatoare conectate la rețea. Acest benchmark îmi spune viteza medie pe care o obții atunci când transferi date numai în interiorul rețelei și nu pe internet. La utilizarea Wi-Fi 5, vitezele de descărcare oferite de TP-Link Archer GX90 au fost mult mai lente decât cele ale concurenților săi.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
La fel s-a întâmplat și la măsurarea vitezei de upload în fiecare cameră.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
Trecând la standardul Wi-Fi 6, descărcările au devenit mai rapide peste tot. Cu toate acestea, TP-Link Archer GX90 nu a depășit niciodată viteza de 1 Gbps, nici măcar în camera în care a fost amplasat, în timp ce Synology RT6600ax și-a arătat capacitatea de a fi un router bun chiar și pentru conexiunile la internet de 2,5 Gbps.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 6 (5 GHz)
Uploadurile au fost mai lente în toate camerele, dar mai rapide decât atunci când foloseam standardul Wi-Fi 5 pe aceeași bandă.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 6 (5 GHz
Pe banda de 5 GHz, TP-Link Archer GX90 este un router rapid cu o putere și o acoperire excelente a semnalului wireless, dar nu este la fel de rapid ca și concurenții săi. Alte routere cu Wi-Fi 6 îl pot depăși cu ușurință în ceea ce privește viteza.
Performanța pentru rețelele prin cablu și portul USB
A sosit timpul să evaluez performanța conexiunilor de rețea Ethernet. Conexiunea mea la internet oferă maxim 1 Gbps pentru viteza de descărcare și 800 Mbps pentru încărcare.
Atunci când am folosit aplicația SpeedTest, TP-Link Archer GX90 a oferit viteze de descărcare puțin mai lente decât routerele cu care l-am comparat.

SpeedTest prin conexiuni Ethernet
Apoi am conectat o unitate SSD rapidă la portul USB 3.0 al TP-Link Archer GX90 și am făcut câteva transferuri de date. Din păcate, viteza de scriere (încărcare) a fost foarte mică, similară cu cea a porturilor USB 2.0, nu USB 3.0. Din fericire, viteza de citire (descărcare) a fost mult mai rapidă.

Viteza portului USB 3.0
TP-Link Archer GX90 funcționează bine cu conexiuni la internet de 1 Gbps și poate folosi și conexiuni la internet de 2,5 Gbps. Din păcate, portul său USB 3.0 este surprinzător de lent, iar alte routere pot oferi transferuri de date mult mai rapide prin USB.
Funcții suplimentare
Firmware-ul de pe TP-Link Archer GX90 are multe funcții avansate, dintre care multe sunt destinate pasionaților de gaming și persoanelor care vor unelte de securitate:
- Game Center - locul în care accesezi, activezi și configurezi toate caracteristicile orientate spre jocuri ale acestui router:
- Game Accelerator - reduce latența pentru jocurile online și mărește viteza
- Game Protector - include un antivirus bazat pe cloud creat în tandem cu Trend Micro. Acesta oferă un filtru pentru conținutul rău intenționat, un sistem de prevenire a intruziunilor și de carantină a dispozitivelor infectate. De asemenea, sunt incluse și controale parentale ușor de configurat. Poți filtra conținutul online neadecvat copiilor, stabili limite de timp pentru utilizarea internetului și seta ora de culcare pentru nopțile din timpul săptămânii și weekenduri.
- Client VPN - poți conecta întreaga rețea la un serviciu VPN, folosind următoarele protocoale: OpenVPN, PPTP și L2TP/IPSec. De asemenea, poți seta și ce dispozitive se conectează la ce serviciu VPN.
- Server VPN - îți poți configura routerul să funcționeze drept server VPN, care poate fi accesat de oriunde, folosind aceleași trei protocoale menționate mai devreme.
- Port Forwarding - îți permite să setezi reguli de redirecționare pentru porturi, utile pentru jocurile online și alte tipuri de servicii.
- Diagnostic jocuri - un set de unelte pentru depanarea problemelor de conectivitate la rețea.

TP-Link Archer GX90 are multe unelte pentru gameri
Lista de unelte nu se oprește aici. Mai sunt incluse și următoarele:
- QoS - o funcție de Quality of Service care poate fi activată pentru a prioritiza diferitele tipuri de trafic de rețea: jocuri, streaming, navigare pe web și așa mai departe.
- Guest network - poți activa și configura până la trei rețele wireless pentru oaspeți, fiecare cu nume, parolă și reguli de acces unice.
- IPv6 - routerul poate utiliza conexiuni la internet cu adrese IPv6, poate folosi servere DNS IPv6 și adrese IPv6 în interiorul rețelei tale.
- USB - se pot adăuga două dispozitive de stocare la router și configura pentru partajarea în rețea. De asemenea, acestea pot fi folosite drept locație de backup pentru serviciul Time Machine de pe Mac.
- DNS dinamic - utilizează un cont NO-IP, TP-Link și DynDNS pe router pentru a te conecta la acesta de pe internet, chiar dacă furnizorul de internet îți oferă o adresă IP publică dinamică.
- Smart Life Assistant - poți folosi servicii precum Alexa și IFTTT (If This Then That) pentru a controla de la distanță routerul prin comenzi vocale și pentru a-ți crea propriul sistem de automatizări.
- OneMesh - îți poți crea propriul sistem mesh Wi-Fi folosind alte echipamente de rețea TP-Link cu suport pentru această caracteristică. Pentru mai multe detalii despre cum funcționează, citește: Configurează routerul și range extenderul TP-Link OneMesh Wi-Fi 6.
Lista de caracteristici oferite de TP-Link Archer GX90 este lungă, demnă de un router premium. Pasionații de jocuri și utilizatorii avansați deopotrivă se vor bucura de ceea ce are de oferit acest model.
Tu ce părere ai despre routerul TP-Link Archer GX90?
Acum știi la ce să te aștepți de la TP-Link Archer GX90, cele mai importante puncte forte și puncte slabe ale acestuia. Sunt curios dacă îl găsești potrivit pentru nevoile tale și dacă te gândești să-l cumperi. De aceea, te rog să lași un comentariu folosind opțiunile de mai jos și să-mi spui ce părere ai despre acest router.