Recenzie TP-Link Deco X20: Wi-Fi 6 la un preț mai rezonabil!

Rating

Performanța wireless

Să ne uităm la apartamentul folosit pentru teste și cum a fost aranjat. Stația principală Deco X20 a fost amplasată în sufragerie. Atunci când folosim un router wireless, semnalul nu este așa de puternic în camere precum Bucătăria și Balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acoperirea wireless, am amplasat a doua stație Deco X20 pe hol, aproape de intrarea în bucătărie.

Apartamentul în care am testat TP-Link Deco X20

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune internet de 1 Gigabit și capabilă de uploaduri (încărcări de date) cu o viteză până la 500 Mbps și un laptop modern cu o placă de rețea capabilă să folosească rețele Wi-Fi 6. Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțele oferite de TP-Link Deco X20, l-am comparat cu TP-Link Deco X60 și ASUS RT-AX92U.

Am început prin a evalua rețeaua wireless pe banda de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră folosind NetSpot Pro. Așa cum se vede mai jos, puterea semnalului pe această bandă nu a fost tocmai impresionantă, iar alte sisteme mesh Wi-Fi au avut performanțe mai bune.

TP-Link Deco X20 - Putere semnal pe banda de 2.4 GHz

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim standardul Wi-Fi 4 și banda de 2.4 GHz. Vitezele de descărcare oferite de TP-Link Deco X20 au fost bune în toate camerele, dar mai joase decât sistemele cu care l-am comparat.

TP-Link Deco X20 - Descărcare în SpeedTest pe Wi-Fi 4

Același lucru a fost valabil și atunci când am măsurat viteza de încărcare pe Wi-Fi 4.

TP-Link Deco X20 - Încărcare în SpeedTest pe Wi-Fi 4

După aceea, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, folosind banda de 2.4 GHz și Wi-Fi 4. TP-Link Deco X20 a performat bine în aproape toate camerele, dar fără a fi mai bun decât competitorii săi.

TP-Link Deco X20 - Descărcare prin Wi-Fi pe Wi-Fi 4

La fel s-a întâmplat și atunci când am măsurat viteza de încărcare prin Wi-Fi 4.

TP-Link Deco X20 - Încărcare prin Wi-Fi pe Wi-Fi 4

Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4 și banda de 2.4 GHz, TP-Link Deco X20 a funcționat bine, dar fără a bate vreun record de viteză.

Am trecut la analiza performanței wireless pe banda de 5 GHz în timp ce foloseam standardul Wi-Fi 5. Mai întâi ne-am uitat la evoluția semnalului, în fiecare cameră. TP-Link Deco X20 nu ne-a impresionat nici pe această bandă.

TP-Link Deco X20 - Putere semnal pe banda de 5 GHz

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când am utilizat standardul Wi-Fi 5. TP-Link Deco X20 ne-a oferit cele mai rapide descărcări de date în camera unde era amplasată stația principală. Dar, în celelalte camere a fost depășit de sistemele mesh cu care l-am comparat.

TP-Link Deco X20 - Descărcare în SpeedTest pe Wi-Fi 5

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, TP-Link Deco X20 a performat bine în toate camerele, dar nu a fost mai rapid decât celelalte sisteme.

TP-Link Deco X20 - Încărcare în SpeedTest pe Wi-Fi 5

Pentru ultimele măsurători pe rețeaua Wi-Fi 5, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. TP-Link Deco X20 a reușit să-și bată fratele mai mare, Deco X60, în câteva camere, un rezultat care ne-a surprins.

TP-Link Deco X20 - Descărcare prin Wi-Fi pe Wi-Fi 5

Trendul nu a fost observat atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor. Atunci Deco X20 a fost mai rapid decât Deco X60 doar în camera unde a fost amplasată stația principală.

TP-Link Deco X20 - Încărcare prin Wi-Fi pe Wi-Fi 5

Atunci când folosești Wi-Fi 5, TP-Link Deco X20 oferă viteze care sunt apropiate și uneori mai mari decât cele ale fratelui său mai mare - Deco X60. Un rezultat pozitiv și surprinzător.

Am trecut la standardul Wi-Fi 6 și am comparat Deco X20 doar cu Deco X60 deoarece acestea sunt singurele două sisteme mesh Wi-Fi pentru care avem date colectate până acum. Așa cum se vede mai jos, Deco X60 și-a arătat mușchii în majoritatea camerelor, exceptând-o pe cea unde era amplasată unitatea principală.

TP-Link Deco X20 - Descărcare în SpeedTest pe Wi-Fi 6

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, am constatat un trend similar, dar cu viteze maxime mai joase în toate camerele. Asta deoarece conexiunea noastră la internet e limitată la viteze de încărcare de maxim 500 Mbps.

TP-Link Deco X20 - Încărcare în SpeedTest pe Wi-Fi 6

Pentru ultimele măsurători pe Wi-Fi 6, am folosit PassMark Performance test. Această unealtă ne oferă viteza medie a unui transfer. TP-Link Deco X20 a avut o performanță excelentă în câteva camere, unde a reușit să-și bată fratele mai mare.

TP-Link Deco X20 - Descărcare prin Wi-Fi pe Wi-Fi 6

Însă, atunci când am măsurat viteza de încărcare, Deco X60 a fost mai rapid aproape de fiecare dată.

TP-Link Deco X20 - Încărcare prin Wi-Fi pe Wi-Fi 6

Atunci când folosim standardul Wi-Fi 6, TP-Link Deco X20 oferă performanțe similare și uneori mai bune decât Deco X60, ceea ce-l face o alegere foarte interesantă la un preț ușor mai echilibrat.

Performanţa pentru reţelele cu fir

Mai întâi, am măsurat viteza conexiunii la internet folosind un cablu Ethernet la viteza de 1 Gbps și SpeedTest. Am conectat un PC la unitatea principală Deco X20 și am înregistrat rezultatele de mai jos. Așa cum se vede în graficul nostru, TP-Link Deco X20 nu a atins potențialul maxim al conexiunii noastre la internet (1 Gbps pentru download și 500 Mbps pentru upload). Este o zonă ce merită îmbunătățită în actualizări de firmware viitoare.

TP-Link Deco X20 - SpeedTest pe conexiuni Ethernet

Am făcut și un transfer date între două calculatoare conectate prin cabluri Ethernet la două stații Deco X20 diferite. Din moment ce unitățile Deco erau conectate între ele prin rețeaua wireless, transferul a fost mediat prin Wi-Fi. Am folosit PassMark Performance test pentru această măsurătoare și rezultatele au fost destul de bune.

TP-Link Deco X20 - Transfer în rețea pe conexiuni Ethernet

În comparația de mai sus, ASUS RT-AX92U a avut rezultate mai bune deoarece are mai multe porturi Ethernet și am putut face transferul folosind o singură unitate mesh.

TP-Link Deco X20 are doar două porturi Ethernet pe fiecare unitate și nu poate folosi la maxim conexiunile internet de 1 Gbps. Dar, dacă conexiunea ta la internet nu are o asemenea viteză, acest aspect nu reprezintă un neajuns pentru tine.

Caracteristici suplimentare

TP-Link Deco X20 vine cu niște funcții suplimentare pe care utilizatorii le vor găsi utile:

Secțiunea Antivirus din aplicația Deco

  • Antivirus - TrendMicro este în spatele modulul HomeCare, care oferă acces la instrumente de securitate ce filtrează conținutul rău intenționat, previne intruziunile și atacurile externe și pune în carantină dispozitivele infectate din rețea.
  • Control parental - o soluție simplă, bazată pe cloud, care te ajută să blochezi conținutul neadecvat pe toate dispozitivele copiilor și să setezi limite pentru cât timp petrec copiii online, conectați la internet.
  • Quality of Service - o caracteristică QoS avansată, care te ajută să configurezi ce fel de trafic este considerat prioritar în rețea. Traficul pentru: jocuri, streaming, chat, navigarea pe web sau alte activități.
  • Speedtest - rulează teste rapide de viteză, pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet.
  • Criptare WPA 3 - un protocol de criptare mai nou și mai sigur pentru rețelele fără fir. Cu toate acestea, pentru a-l utiliza cu succes, și clienții de rețea trebuie să accepte WPA3, nu doar Deco X20.
  • Guest network - activează un Wi-Fi separat pentru oaspeți, care emite semnalul pe benzile de 2,4 GHz și 5 GHz simultan.
  • IPv6 - suport pentru adresele IPv6 care vor înlocui IPv4.
  • TP-Link DDNS - un serviciu care îți permite să te conectezi la Deco X20 de oriunde de pe internet, chiar dacă furnizorul de internet îți oferă o adresă IP publică dinamică.
  • Integrare cu Amazon Alexa - poți asocia un dispozitiv Amazon Alexa pentru a controla Deco X20 cu comenzi vocale simple, în limba engleză.

Funcțiile avansate oferite de TP-Link Deco X20 nu sunt la fel de multe ca cele oferite de sisteme similare ale competiției, dar merg foarte bine și mulți utilizatori le vor găsi utile.

Ce părere ai despre sistemul mesh Wi-Fi TP-Link Deco X20?

Acum știi părerea noastră despre sistemul mesh Wi-Fi TP-Link Deco X20 AX1800 cu suport pentru Wi-Fi 6. Știi ce ne place și ce nu ne place la el. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai. De asemenea, dacă-l folosești, spune-ne despre experiența ta de utilizare de până acum. Cu siguranță va fi utilă și altor persoane interesate de acest produs.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Programe
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează