Sistemele mesh Wi-Fi sunt pe val, mai ales noile modele care vin cu suport pentru standardul Wi-Fi 6, care ne promite cele mai rapide rețele wireless de până acum. Compania TP-Link a lansat pe piață mai multe modele noi în familia Deco, printre care și Deco X20, sistemul mesh Wi-Fi cu prețul cel mai rezonabil din noua gamă. Este un sistem dual-band, care își emite semnalul wireless folosind trei standarde simultan: Wi-Fi 6, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4. Dacă vrei să știi mai multe despre ce are de oferit și dacă se potrivește nevoilor tale, citește acest review:
TP-Link Deco X20: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest sistem mesh Wi-Fi este o alegere bună pentru:
- Persoanele interesate de standardul Wi-Fi 6 (802.11ax)
- Utilizatorii care doresc securitate de top pentru rețeaua lor
- Persoanele care vor un sistem mesh Wi-Fi simplu de instalat și utilizat
- Case și apartamente unde zona de acoperire este problematică pentru un router
- Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua folosind asistentul vocal Amazon Alexa
Pro și contra
Iată ce ne place la TP-Link Deco X20:
- Design plăcut și discret
- Rețea Wi-Fi rapidă pe banda de 5 GHz
- Suport pentru noul standard Wi-Fi 6
- Poate fi controlat de la distanță printr-o aplicație mobilă ușor de folosit
- Include unelte de securitate de calitate
- Control parental util părinților
- Trebuie să configurezi doar unitatea principală. Restul sunt adăugate automat
- Funcționează în tandem și cu alte modele din familia Deco
Există și unele puncte slabe de luat în considerare:
- Variabilitatea transferurilor poate fi ridicată pe banda de 2.4 GHz
- Sunt doar două porturi Ethernet pe fiecare unitate și niciun port USB
- Nu poate folosi la maxim conexiunile de internet la viteza de 1 Gbps
Verdict
TP-Link Deco X20 este foarte similar cu Deco X60 ca design, hardware, funcții și performanță, deși are un preț mai accesibil. După părerea mea, Deco X20 este un sistem mesh Wi-Fi echilibrat, care reușește să ofere puțin mai multă valoare pentru prețul cerut decât Deco X60. Merită luat în considerare de oricine își dorește un sistem mesh cu suport pentru standardul Wi-Fi 6.
Despachetarea sistemului TP-Link Deco X20 AX1800 cu Wi-Fi 6
Cutia în care vine TP-Link Deco X20 are un aspect similar cu cel folosit pentru celelalte modele din familia Deco. Cutia poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de ce variantă alegi: cea cu trei stații, două sau o stație. Noi am primit în teste versiunea cu două stații, așa cum se vede în poza de mai jos.
Pe toate marginile cutiei găsești multe poze și informații despre produsul pe care l-ai cumpărat și funcțiile sale. Atunci când o deschizi, vezi unitățile Deco X20 așezate frumos, așteptând să le scoți și să le pui în funcțiune.
Atunci când ai terminat de despachetat totul, găsești următoarele elemente: unitățile Deco X20, alimentările lor, un cablu de rețea și ghidul pentru instalare.
Experiența de despachetare oferită de TP-Link Deco X20 este rapidă și plăcută. Atunci când îl scoți din cutie, ai impresia că tocmai ai cumpărat un dispozitiv premium.
Caracteristici hardware și design
Ne place aspectul unităților TP-Link Deco X20 și design-ul lor discret și rotunjit. Fiecare unitate are un diametru de 110 mm și o înălțime de 114 mm, cântărind aproximativ 1,3 kg. În partea de jos a fiecărui Deco X20, vezi logoul TP-Link și, sub el, un led colorat care indică starea de funcționare. Acesta poate fi oprit sau programat să se oprească automat în fiecare noapte, astfel încât să nu te deranjeze în timp ce dormi. Per total, stațiile Deco X20 sunt suficient de arătoase încât să se potrivească în orice sufragerie ori casă unde designul și eleganța contează.
Pe partea dorsală a fiecărei unități, se găsesc patru piciorușe de cauciuc, care o ajută să rămână stabilă pe orice suprafață plată. Din păcate, nu sunt găuri pentru montarea pe perete, iar asta s-ar putea să fie un neajuns pentru unii utilizatori. De asemenea, tot acolo se găsește și mufa Reset. Aceasta este utilă atunci când vrei să depanezi probleme ori ai făcut setările greșite și vrei să reiei configurarea de la început.
Pe spatele fiecărui Deco X20, sunt doar două porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps și mufa pentru alimentare. Înăuntrul fiecărei stații, avem un SoC Qualcomm IPQ8070 cu patru nuclee la frecvența de 1 GHz, 512 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware.
Deco X20 are patru antene internet, câte două pentru fiecare bandă: 2.4 GHz și 5 GHz. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 574 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și de 1201 Mbps pentru cea de 5 GHz. Pentru a afla mai multe despre caracteristicile tehnice ale acestui produs, mergi la această pagină: TP-Link Deco X20 Specificații.
Instalarea și configurarea sistemului TP-Link Deco X20 AX1800
Instalarea Deco X20 se face din aplicația Deco pentru Android sau iOS. De asemenea, ai nevoie și de un cont TP-Link Cloud pe care-l poți crea din aplicație ori de pe un calculator. Ar fi fost o idee bună ca TP-Link să ofere autentificarea în doi pași, pentru a crește siguranța contului respectiv.
Expertul pentru instalare este ușor de folosit și începe cu alegerea modelului pe care-l deții. Ești rugat(ă) să alegi locația unității principale și tipul conexiunii la internet. Din păcate, aplicația nu face o treabă bună în a detecta automat setările conexiunii tale la internet, așa că este mai bine să le adaugi manual. Apoi, creezi rețeaua ta Wi-Fi și îi dai un nume și o parolă de conectare. La finalul configurării inițiale, poți adăuga mai multe unități Deco. O funcție utilă este faptul că unitățile Deco X20 din pachet sunt detectate automat imediat ce le pornești, așa că nu e nevoie să le adaugi și configurezi separat.
Aplicația Deco caută imediat actualizări de firmware. Este o idee bună să instalezi cea mai nouă versiune de firmware, deoarece îmbunătățește performanța și rezolvă bug-uri ale sistemului mesh Wi-Fi Deco X20.
Aplicația Deco este bine organizată și intuitivă. Pe ecranul Acasă, vezi dispozitivele conectate la rețea. Pe ecranul HomeCare, poți controla antivirusul inclus și toate funcțiile de securitate, iar în ecranul More, poți găsi câteva unelte avansate de configurare. Lista lor nu e foarte lungă iar utilizatorii mai tehnici se vor simți limitați. De exemplu, nu poți să alegi să emiți semnalul Wi-Fi folosind nume diferite pentru fiecare bandă și nu poți decide să oprești emisia prin Wi-Fi 6.
La începutul fiecărei luni, aplicația Deco oferă un raport cu statistici utile: dispozitivele din rețea care au petrecut cel mai mult timp online, viteza maximă a conexiunii la internet, numărul de dispozitive nou conectate la rețea, atacurile malițioase blocate și istoricul navigării pe internet a copilului tău, dacă ai configurat funcția de Control Parental.
TP-Link oferă acces și la o interfață web de administrare. Din păcate, aceasta oferă puține opțiuni de configurare și utilizatorii avansați nu vor obține mai mult de la ea decât au în aplicația Deco. Acesta este un punct slab în comparație cu sistemele mesh Wi-Fi ale altor branduri.
Un neajuns al tuturor echipamentelor Wi-Fi 6 este faptul că au nevoie de driverele la zi pe laptopuri și calculatoare mai vechi, pentru ca acestea să poată “vedea" rețeaua Wi-Fi 6. Acest aspect se aplică și pentru Deco X20 și e necesar să iei în serios recomandările pe acest subiect oferite de TP-Link. Dacă faci asta, nu vei avea probleme în a-ți conecta toate calculatoarele și dispozitivele la rețeaua emisă de TP-Link Deco X20. Noi am conectat la rețea un calculator desktop, câteva smartphone-uri și laptopuri, o priză inteligentă, un purificator de aer, un bec inteligent, o consolă Xbox One, o consolă PlayStation 4 și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat la rețea fără probleme.
Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 6, viteza de download a fost excelentă în camerele cele mai apropiate de unitatea principală Deco X20 și a scăzut destul de mult în celelalte. Asta nu înseamnă că aveam o conexiune lentă în apartament, dar scăderea ar fi fost mai mică dacă acest sistem avea un backhaul dedicat, precum au alte sistem mesh Wi-Fi.
Noi transferăm date în rețea pentru a studia variabilitatea transferurilor prin Wi-Fi. Ne-am dus într-o cameră separată printr-un perete de unitatea principală Deco X20. Viteza medie de transfer a fost OK atunci când am folosit banda de 2.4 GHz și Wi-Fi 4, dar variabilitatea transferurilor ar putea fi îmbunătățită.
Atunci când am trecut la banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5, variabilitatea transferurilor a fost excelentă, iar sporul de viteză de la Wi-Fi 4 la Wi-Fi 5 s-a observat cu ușurință.
Atunci când am trecut la standardul Wi-Fi 6, variabilitatea a crescut din nou, ceea ce a făcut ca viteza medie să nu fie așa de mare. Cred că această zonă merită niște îmbunătățiri în viitoare actualizări de firmware, pentru ca Deco X20 să ofere o experiență și mai bună atunci când folosim standardul Wi-Fi 6.
Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele din lumea reală oferite de TP-Link Deco X20, inclusiv comparații cu alte sistem mesh Wi-Fi, mergi la următoarea pagină a acestui review.