Securitate pentru toți - Recenzie AVG Internet Security Unlimited

Rating:
2 out of 5 stars

AVG este o companie din Republica Cehă, renumită pentru produsele antivirus pe care le dezvoltă de mai mult de un sfert de secol, încă din 1991. Compania a devenit faimoasă datorită antivirusului lor gratuit, acest produs fiind probabil și motivul pentru care Avast (competitorul lor direct de pe piața de securitate) i-a achiziționat. Deși au fost cumpărați, brandul AVG este încă prezent și produsele asociate cu el sunt comercializate. Unul dintre produsele de securitate premium vândute sub brandul AVG se numește AVG Internet Security - Unlimited și, pentru că eram curioși să aflăm dacă te poate proteja eficient de criminalii cibernetici, am decis să îl testăm câteva zile. Astăzi, suntem pregătiți să îți spunem ce am aflat și ce părere ne-a lăsat, în acest review:

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține AVG Internet Security - Unlimited pe calculatorul tău cu Windows, trebuie mai întâi să îl descarci de pe pagina sa oficială, de aici. Vei primi un fișiere mic executabil, de 3,28 MO, numit AVG_Protection_755.exe. Noi am fost plăcut surprinși să vedem că AVG nu ne-a cerut informații personale pentru a ne permite să descărcăm fișierul de instalare. Însă, atunci când rulezi executabilul, AVG îți cere să introduci o adresă de email validă și o parolă care vor fi utilizate pentru crearea contului tău AVG. Dar, poți să sari și peste acest pas, un lucru foarte bun.

Expertul de instalare te va întreba apoi dacă vrei să îți protejezi navigatoarele web. Cu alte cuvinte, vei alege dacă vrei ca AVG Internet Security - Unlimited să instaleze o extensie de securitate numită AVG Web TuneUp. Această extensie ar trebui să te protejeze de saiturile malițioase și să îți ofere și alte îmbunătățiri de securitate. Dar, nu îți recomandăm să o instalezi și vei vedea de ce în următoarea secțiune a acestui review.

AVG Internet Security - Unlimited este de asemenea, una dintre puținele suite de securitate care îți dă posibilitatea să alegi ce module de protecție vrei să instalezi. Dacă alegi să instalezi totul, expertul va descărca încă 200 de MO de date de pe serverele AVG.

Descărcarea și instalarea AVG Internet Security - Unlimited sunt procese simple. Spre deosebire de alte produse de securitate, AVG te lasă să alegi ce module de securitate vrei să instalezi și nu te forțează să le oferi informații personale în timpul instalării.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

În timpul instalării sale, AVG Internet Security - Unlimited dezactivează atât Windows Defender cât și Windows Firewall. Acesta este un lucru bun deoarece ajută la evitarea oricăror conflicte și probleme de performanță ce ar putea apărea din cauză că rulezi mai multe produse de securitate similare în același timp. AVG Internet Security - Unlimited este, de asemenea, bine integrat cu caraceristicile de rețelistică din Windows. Am putut să creăm și să ne asociem unui grup de domiciliu, să partajăm fișiere și foldere prin rețeaua locală și să lucrăm cu aplicații Windows universale.

Ce ne-a plăcut cel mai mult la AVG din punct de vedere al integrării sale cu Windows, a fost faptul că a fost capabil să detecteze automat profilul de rețea pe care l-am setat în Windows și a putut să își ajusteze firewall-ul corespunzător.

Din punct de vedere al securității online, AVG Internet Security - Unlimited te protejează scanând și filtrând tot traficul de internet de pe calculatorul tău, însă îți oferă și o extensie de browser pentru îmbunătățirea securității. Recomandarea noastră este să rămâi la scutul web implicit și să sari peste instalarea extensiei de browser (sau să o elimini dacă deja ai instalat-o). Îți recomandăm acest lucru pentru că:

  • AVG deja te protejează împotriva saiturilor web periculoase prin filtrarea traficului HTTP de pe calculatorul tău, iar extensia de browser este redundantă;
  • AVG ne spune că extensia sa funcționează cu Google Chrome, Mozilla Firefox și Internet Explorer. Însă, pe calculatorul nostru de test, ea a funcționat doar în Google Chrome și a fost atât de limitată încât nu a putut decât să ne schimbe pagina de pornire cu una de la AVG. Nu am apreciat deloc acest lucru;
  • Extensia AVG pentru browser-ele web are o reputație proastă și o istorie în care și-a făcut utilizatorii vulnerabili la breșe de securitate.

Un aspect important din punct de vedere al integrării cu Windows este efectul pe care îl are antivirusul instalat asupra performanțelor calculatorului tău. Pentru a afla mai multe despre asta, am făcut câteva măsurători. Prima dată, am verificat dacă AVG Internet Security - Unlimited a crescut timpul de pornire al calculatorului nostru după ce l-am instalat. Am folosit o mică aplicație numită BootRacer pentru a măsura acest lucru. Vestea bună este că AVG nu a avut niciun efect negativ - timpul de pornire a fost același și înainte și după ce am instalat acest produs antivirus.

Apoi, ne-am uitat la câtă memorie RAM este necesară pentru a își executa toate procesele de securitate. Ama aflat că AVG consumă undeva în jur de 50 de MO de RAM când nu se întâmplă nimic special pe calculator și 200 de MO de memorie RAM atunci când detectează ceva periculos. Acestea nu sunt niște numere mari pentru niciun calculator modern.

La final, pentru a ne face o idee și mai clară despre cât de mult afectează AVG Internet Security - Unlimited performanțele calculatorului, am rulat și testele Home accelerated din aplicația de benchmark PCMark 8. Am obținut același scor și înainte și după ce am instalat suita de securitate. Se pare că AVG nu are un efect negativ asupra performanței.

AVG Internet Security este o suită de securitate bine integrată cu Windows și caracteristicile sale de rețelistică. De asemenea, este o soluție cu cerințe relativ mici de sistem, care nu îți va încetini calculatorul. Ce nu ne place este faptul că încearcă să instaleze o extensie de browser de care nu ai nevoie și care îți va scădea nivelul de securitate.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare pe care o primești de la AVG Internet Security - Unlimited arată bine și poartă numele de AVG Zen. Este punctul de pornire pentru partea de Internet Security a suitei, precum și punctul de lansare al PC TuneUp(un instrument care te ajută să îți optimizezi calculatorul), HMA! Pro VPN (un serviciu VPN care te poate proteja atunci când folosești conexiuni de internet nesigure) și Web tuneUp (extensia de browser despre care am discutat puțin mai devreme). Dacă ai un cont online AVG și ai instalat produse de securitate de la AVG pe mai multe dispozitive, poți să le vezi și să le controlezi pe toate, din această interfață.

Punctul nostru principal de interes este partea de Internet Security și și aceasta arată bine. Ca întotdeauna, AVG știe să își facă treaba din punct de vedere al design-ului interfeței de utilizare. Culoarea de fundal este gri, culorile de accentuare sunt verde și roșu (în funcție de ceea ce se întâmplă pe calculatorul tău) și fiecare fragment de informație pe care îl primești este afișat folosind elemente vizuale simple.

Opțiunile, acțiuni, setările - toate sunt modificate, lansate sau controlate de către dale, butoane sau bife mari, astfel că suita de securitate va fi ușor de folosit de către oricine, pe orice tip de calculator sau dispozitiv, atât cu un mouse și o tastatură, cât și pe un ecran tactil.

Dacă ai nevoie de ajutor, este bine de știut că AVG Internet Security - Unlimited include atât acces la documentație de ajutor online cât și la opțiuni de suport online. AVG oferă o secțiune de întrebări frecvente, acces la forumurile comunității și, nu în ultimul rând, opțiuni de contact direct, prin live chat sau prin telefon.

Din păcate, noi nu am reușit să găsim niciun fel de rapoarte, jurnale sau alte tipuri de statistici în AVG Internet Security - Unlimited. Acestea nu există și cu siguranță nu este ceva care să ne placă. Din punct de vedere al alertelor și notificărilor, AVG nu ”vorbește” prea mult. Singurele alerte pe care le-am văzut au fost legate de malware-ul detectat pe calculatorul de teste.

AVG Internet Security - Unlimited oferă o interfață de utilizare care arată bine și funcționează la fel de bine. Este rapidă, ușor de navigat și ușor de folosit pe orice tip de dispozitiv, cu sau fără un ecran tactil. Ca aspect negativ, aceasta nu oferă niciun fel de jurnale sau rapoarte.

Mergi pe pagina următoare a acestui review și vei afla cât de eficient este AVG Internet Security - Unlimited la a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, vei vedea care este verdictul nostru final pentru acest produs.