Securitate pentru toți - Recenzie Panda Global Protection

Rating:
3 out of 5 stars

Panda Security este o companie de securitate informatică cu sediul în Spania și are drept scop crearea și comercializarea de software antivirus. Ei sunt prezenți pe această piață din 1990. Sunt foarte cunoscuți pentru inovațiile pe care le-au făcut, mai ales pentru cele bazate pe tehnologiile cloud. Cea mai “completă” soluție de securitate pe care o dezvoltă pentru utilizatorii casnici se numește Panda Global Protection, ea ajungând la versiunea cu numărul 17. În ultimele aproximativ 10 zile, am folosit-o și am testat-o, iar astăzi suntem pregătiți să îți spunem ce am aflat despre ea. Dacă ești curios să afli părerea noastră despre acest produs antivirus, citește acest review:

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a putea folosi și testa Panda Global Protection, a trebuit să descărcăm și să instalăm o versiune de evaluare gratuită. Pentru a o obține, trebuie să vizitezi saitul Panda și să descarci un mic fișiere executabil numit PANDAGP.exe, cu o dimensiune de doar 1.73 MO.

Magazine

Apoi, îl rulezi și îți va da opțiunea de a alege folderul de instalare, limba suitei de securitate și dacă vrei ca Panda Global Protection să instaleze Panda Safe Web. Aceasta este o extensie de browser care promite să te protejeze de saiturile web malițioase. Ea va încerca și să îți schimbe motorul de căutare implicit și pagina de pornire a browser-ului tău web. Recomandarea noastră este să debifezi aceste ultime două opțiuni. Dacă alegi să le activezi, trebuie să știi că atât motorul de căutare cât și pagina de pornire oferite de Panda sunt bazate pe Yahoo!.

Apoi, Panda Global Protection începe să descarce datele necesare pentru continuarea instalării. Merită menționat faptul că nu poți alege ce module de securitate vor fi instalate. Este foarte posibil ca la acest pas instalarea să eșueze. Cel puțin asta am pățit noi, pe două calculatoare diferite. Instalarea s-a încheiat de mai multe ori cu același mesaj, care ne spunea că a fost întâlnită o eroare în timpul procesului de instalare.

Din fericire, expertul de instalare ne-a oferit o cale de ieșire: un buton care, după ce l-am apăsat, a deschis browser-ul web implicit și a inițiat descărcarea kit-ului complet de instalare al Panda Global Protection. Este vorba despre un fișier executabil cu o dimensiune de 65,1 MO, care a funcționat perfect.

După ce instalarea a fost reparată, ne-a cerut să repornim calculatorul. Dacă te vei lovi de aceeași problemă ca noi, îți recomandăm să îți repornești PC-ul, căci altfel Panda Global Protection nu va putea să te protejeze în mod complet.

Apoi, după ce ne-am repornit calculatorul și am deschis interfața de utilizare, am fost întâmpinați de un mesaj care ne cerea să activăm produsul. Cu alte cuvinte, a fost nevoie să oferim companiei o adresă de email validă.

Câteva secunde mai târziu, suita de securitate a fost activată și am putut să vedem cum arată interfața de utilizare.

Descărcare și instalarea Panda Global Protection pe calculatorul tău cu Windows ar trebui să fie un lucru ușor. Din păcate, expertul de instalare s-a terminat cu erori în repetate rânduri. Din fericire, Panda ne-a oferit un pachet de instalare alternativ, care a funcționat bine și astfel am reușit să instalăm suita de securitate pe calculatorul nostru de teste. Acesta nu a fost totuși un start bun.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Primul lucru pe care l-am verificat din punct de vedere al integrării cu Windows, a fost dacă Panda Global Protection dezactivează Windows Defender și Windows Firewall. Vestea bună este că face acest lucru în timpul instalării sale. Astfel, Panda se asigură că nu vei întâmpina coflicte neașteptate sau probleme de performanță care pot avea loc atunci când rulezi mai multe produse de securitate similare. Acest produs antivirus este bine integrat cu Windows 10 și în termeni de rețelistică. Am putut să creăm și să ne asociem unui grup de domiciliu în rețeaua locală și nu am avut niciun fel de probleme la partajarea de fișiere ori când am folosit aplicații Windows universale.

Am vrut să vedem dacă modulul firewall își ajustează protecția în mod automat în funcție de profilul de rețea pe care îl setezi în Windows. Din păcate, nu face asta. Indiferent de profilul de rețea pe care îl ai setat în Windwos, firewall-ul Pandaeste întotdeauna în modul Home (Acasă). Chiar și atunci când ești conectat la o rețea publică, firewall-ul Panda o tratează tot ca pe o rețea de domiciliu. De asemenea, ni s-a părut ciudat că Panda Global Protection folosește trei profiluri de rețea diferite: Home (Acasă), Work (Birou) și Public place (Loc public). În sistemele de operare Windows moderne, precum în Windows 8.1 sau Windows 10, profilurile de rețea disponibile sunt privat sau public. Panda folosește alt sistem.

Din punct de vedere al securității tale online, Panda Global Protection te protejează prin scanarea și filtrarea întregului trafic de internet care are loc pe calculatorul tău. Acesta este un lcuru bun deoarece înseamnă că vei primi protecție în orice browser web sau aplicație folosești pentru a naviga pe internet. În plus, include și o extensie de browser web numită Panda Safe Web creată să blocheze saiturile malițioase, dar și să îți securizeze căutările pe internet. Această extensie este disponibilă pentru Google Chrome, Mozilla Firefox și Internet Explorer.

Am verificat și consumul de memorie RAM al Panda Global Protection. Am aflat că această suită de securitate folosește doar 25 MO de memorie RAM când nu se întâmpla nimic pe PC-ul nostru, și doar aproximativ 50 de MO de memorie RAM atunci când se întâmpla ceva, cum ar fi detecția unui virus. Acestea sunt numere mici, așa că am vrut să investigăm mai mult.

Am verificat timpii de pornire ai calculatorului nostru de test, cu ajutorul unei aplicații numite BootRacer. Timpii pe care i-am măsurat au fost aceiași înainte și după ce am instalat Panda Global Protection. Acest rezultat confirmă impactul mic pe care îl are Panda asupra performanțelor calculatorului tău. Pentru o imagine și mai clară, am rulat și testele de benchmark Home accelerated din PCMark 8, în care am obținut același rezultat, înainte și după ce am instalat acest antivirus. Concluzia noastră finală este că Panda Global Protection nu are un efect negativ asupra vitezei și performanței calculatorului tău cu Windows. Acesta este un rezultat foarte bun!

Panda Global Protection oferă un scut web care filtrează tot traficul HTTP de pe calculatorul tău, ceea ce înseamnă că vei fi protejat în orice browser web folosești. De asemenea, oferă o extensie de browser care poate să îți securizeze și căutările web. Suita de securitate face tot ce ar trebui să facă, fără să îți afecteze performanțele și viteza calculatorului. Singurul lucru care nu ne place la Panda Global Protection este modulul său firewall care nu poate să detecteze profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și pe care trebuie să îl ajustezi manual de fiecare dată când te conectezi la o rețea nouă. Este un dificil de făcut și, drept urmare, va fi ignorat de către majoritatea utilizatorilor.

Ușurința de utilizare și configurare

Panda Global Protection oferă o interfață de utilizare foarte interesantă, bazată pe dale, la fel ca cele de pe ecranul Start din Windows 8.1 sau din Meniul Start din Windows 10. Fiecare modul și instrument are propria sa dală pe interfața de utilizare, afișând informații sumare despre el, dar având în același timp și rolul de scurtătură către opțiunile, acțiunile și setările sale.

Din păcate, interfața de utilizare se mișcă greu. În partea de jos a ferestrei principale, vei găsi trei butoane care pot fi utilizate pentru a comuta la cel de-al doilea sau la cel de-al treilea ”ecran”. De fiecare dată când am apăsat pe ele, efectul de tranziție de la un ecran la altul a fost cu întreruperi.

Modul în care arată interfața de utilizare o face să pară puțin cam aglomerată, pentru că sunt mult prea multe dale pe ea. Partea bună este că poți muta aceste dale și poți și să elimini unele dintre ele (ori să adaugi altele noi). Dacă preferi o experiență de utilizare mai simplă, doar cu lucrurile esențiale, probabil că vei elimina multe dintre dalele afișate în mod implicit.

Lucrul bun la utilizarea dalelor este că ele sunt ușor de folosit pe orice fel de dispozitiv, chiar și pe dispozitive cu ecrane tactile. Acest lucru este valabil și pentru setări, deoarece Panda Global Protection folosește multe butoane mari și comutatoare pentru a îți da control asupra modului său de lucru.

Din punct de vedere al opțiunilor de ajutor și suport, acest produs îți oferă documentație online, acces la forumurile comunității și la o pagină de întrebări frecvente. De asemenea, ai o opțiune pentru a trimite un email către Panda, sau poți să îi contactezi pe Twitter pentru ajutor. Din păcate, nu există fișiere de ajutor offline și nu ai o opțiune de suport prin chat sau prin telefon.

Un lucru care va fi apreciat cu siguranță de către mulți utilizatori la Panda Global Prtoection este faptul că această suită de securitate îți oferă o mulțime de jurnale și statistici detaliate. De asemenea, ai la dispoziție și câteva rapoarte vizuale despre evenimentele care au avut loc pe calculatorul tău.

Din punct de vedere al notificărilor și alertelor, suita Panda Global Protection nu este prea vorbăreață dar nici prea silențioasă. Cât timp am testat-o, am avăzut alerte atunci când a fost depistat malware, acesta fiind un lucru bun, dar am fost și enervați de o notificare de expirare a versiunii de evaluare care apărea de fiecare dată când deschideam interfața de utilizare.

Interfața de utilizare oferită de Panda Global Protection este diferită de cele ale altor suite de securitate. Deși nu este dificil de folosit și funcționează bine și pentru dispozitivele cu ecrane tactile, tranzițiile dintre diferitele secțiuni și ecrane sunt pline de întreruperi. Compania ar trebui să investească mai mult efort în îmunătățirea vitezei de răspuns a interfeței de utilizare și a modului în care este organizată, astfel încât să nu îți dea senzația de aglomerație.

Mergi la pagina următoare a acestui review și vei vedea cât de eficient este Panda Global Protection la a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea cât și de malware. De asemenea, vei vedea care este verdictul nostru final pentru acest produs antivirus.