Securitate pentru toți - Recenzie Panda Global Protection

Securitate pentru toți - Recenzie Panda Global Protection
Rating

Protecție firewall

Modulul firewall inclus în Panda Gold Protection nu detectează profilul de rețea pe care îl setezi în Windows. Ca să fie și mai rău, modulul firewall nici măcar nu te întreabă dacă rețelele la care te conectezi sunt publice sau private. În schimb, firewall-ul se setează mereu pe modul de protecție Home (Acasă), care este OK dacă te conectezi la rețeaua ta de acasă, dar este periculos dacă te conectezi la o rețea publică precum rețelele Wi-Fi din aeroporturi, cafenele sau alte locuri similare. Pentru ca firewall-ul să te protejeze eficient, trebuie să îl setezi manual de fiecare dată când te conectezi la o rețea. Acest lucru nu va fi făcut de majoritatea utilizatorilor, pur și simplu pentru că nu știu că există această problemă.

Panda Global Protection
Panda Global Protection

Pentru a vedea cât de bine te protejează firewall-ul împotriva atacurilor din rețea, am rulat câteva teste cu Nmap și cu Nessus, două scanere de vulnerabilități cunoscute. Atunci când ne-am setat calculatorul de teste să folosească un profil de rețea privată, Nmap a găsit 2 porturi deschise și Nesus a găsit unul plus o vulnerabilitate la atacurile de tip man-in-the-middle. Pe un profil de rețea publică, nu a fost niciun port deschis. Singura informație suplimentară interesantă pe care scanerele au reușit să o identifice a fost adresa MAC a laptopului nostru, dar acest detaliu nu este important din punct de vedere al securității.

Reclamă

Modulul firewall oferit de Panda te poate proteja eficient împotriva amenințărilor din rețea. Însă funcționează cum trebuie doar dacă îi setezi manual profilul corect pentru fiecare rețea la care te conectezi. Dacă nu faci asta, dispozitivul tău cu Windows este vulnerabil la atacurile de tip man-in-the-middle.

Protecție antivirus și antispyware

Primul lucru pe care l-am verificat la modulul antivirus oferit de Panda Gold Protection a fost scutul său web. Am vrut să vedem dacă își protejează utilizatorii de saiturile web periculoase. Pentru a face acest lucru, folosește atât un motor de filtrare al traficului de internet, care funcționează în orice browser web preferi să folosești.

Îți oferă și o extensie de browser, numită Panda Safe Web care verifică și căutările web pe care le faci și îți oferă și detalii despre informațiile monitorizate de către saiturile web pe care le vizitezi. Însă această extensie funcționează doar în Chrome și în Internet Explorer şi îți modifică motorul de căutare în Yahoo.

Pentru a testa eficiența scutului web, am folosit cele mai populare browsere web din prezent: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera, în încercarea de vizita o serie de saituri periculoase. Vestea bună este că Panda Gold Protection a reușit să ne oprească de fiecare dată când am încercat.

Panda Global Protection
Panda Global Protection

Apoi, am vrut să vedem ce face Panda Gold Protection atunci când se întâlnește cu malware stocat pe unități de memorie externe: am copiat viruși pe un stick de memorie USB pe care apoi l-am conectat la calculatorul nostru de test. Panda Gold Protection a reacționat imediat și ne-a întrebat dacă vrem să îl scanăm după malware. Am spus da și, un minut mai târziu, stick-ul era curat. Acesta este un rezultat excelent!

Panda Global Protection
Panda Global Protection

Testul antivirus final pe care l-am făcut a fost să instalăm Windows 10 pe curat, să îl infectăm cu o mulțime de viruși periculoși și apoi să îi cerem lui Panda Gold Protection să îi curețe. Suita de securitate a reușit să se instaleze și a început imediat să detecteze și să elimine viruși. După o repornire și o scanare completă de sistem, calculatorul nostru era utilizabil din nou, fără viruși.

Panda Global Protection
Panda Global Protection

Pe lângă capacitatea de a detecta și elimina malware din calculator, este important ca un motor antivirus să poată și să îți scaneze calculatorul într-un timp decent. Motorul antivirus oferit de către Panda Gold Protection nu este cel mai rapid din lume, el având nevoie de aproximativ 14 minute, în medie, pentru a scana partiția noastră de sistem de 126 GO cu 35 GO de date pe ea.

Pentru o a doua opinie, ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații independente, de securitate, despre Panda Gold Protection:

 • AV-TEST a evaluat antivirusul Panda cu 6 puncte din 6 pentru protecție, 3,5 puncte pentru performanță și 6 puncte din 6 pentru utilizare.

 • AV-Comparatives a oferit pentru Panda calificativul Advanced pentru protecția malware și nota maximă Advanced+ pentru teste de performanță și protecție în lumea reală.

 • Virus Bulletin a oferit emblema VB100 pentru Panda Endpoint Protection și a măsurat o rată de detecție reactivă de 91,70% și o rată proactivă de 45,50%.

Panda Gold Protection te poate proteja de amenințările online, indiferent de browser-ul web pe care preferi să îl folosești. De asemenea, este mai mult decât capabil să te protejeze de malware-ul de pe calculatorul tău sau de pe unitățile de memorie externe.

Reclamă

Caracteristici suplimentare

Panda Gold Protection include multe instrumente suplimentare. Unele dintre ele pot fi utile, iar altele probabil că nu:

Panda Global Protection
Panda Global Protection
 • Process Monitor (Monitor de procese) - îţi permite să vezi procesele care rulează pe calculatorul tău, precum şi riscurile lor de securitate. Acest modul se poate dovedi folositor dacă vrei să ştii mai multe despre un anumit proces.

 • USB Protection (Protecţie USB) - acest modul dezactivează redarea automată de pe dispozitivele media mobile. Este, de asemenea, ceva ce poţi face tu singur, din Windows.

 • Wi-Fi Protection (Protecţie Wi-Fi) - îţi permite să vezi reţeaua wireless la care eşti conectat şi alte dispozitive care folosesc aceeaşi reţea.

 • Rescue Kit (Kit de salvare) - îţi permite să creezi o unitate de recuperare USB pe care o poţi folosi pentru a porni calculatorul de pe el şi să dezinfectezi viruşi. Este o unealtă folositoare atunci când nu poţi porni Windows din cauza viruşilor. De asemenea îţi oferă opţiunea de a lansa o scanare avansată cu Panda Cloud Cleaner, un antivirus care se bazează pe tehnologia cloud Panda.

 • Parental Control (Control parental) - este un modul simplu care filtrează saiturile web accesate de copii. Scanează traficul de rețea şi funcționează bine atât cu browser-ele desktop cât şi cu aplicaţiile moderne.

 • Data Shield (Scut date) - monitorizează programele cu scopul de a le detecta pe acelea care încearcă să-ţi fure datele personale. Ar trebui să activezi acest modul deoarece reprezintă o protecţie suplimentară între tine şi aplicaţiile care au ca scop compromiterea informațiilor tale personale.

 • Application Control (Controlul aplicaţiilor) - îţi permite să configurezi ce program poate sau nu poate să se execute. Această caracteristică verifică fiecare program atunci când il porneşti prima dată şi îl setează ca permis sau blocat, în funcţie de alegerea ta.

 • PC Tuneup - eliberează spaţiu pe calculatorul tău prin golirea Coşului de reciclare şi curăţarea fişierelor temporare, istoricului de navigaţie, cookie-urilor şi regiştrilor din Windows. De asemenea, îţi permite să selectezi ce programe au permisiunea de a rula la pornirea Windows. Aceste caracteristici sunt deja disponibile în Windows.

 • Online Backup - îţi oferă 2 GO de spaţiu online de stocare în cloud, prin intermediul unui site terţ numit Mozy. Dacă achiziționezi suita de securitate, ar trebui să primești 20 de GO de spațiu. Nu uita însă că există multe alte soluții care oferă mai mult spaţiu de stocare online, gratuit.

 • Anti-Theft (Antifurt) - îţi permite sa localizezi dispozitivele care folosesc Panda Gold Protection, din orice browser, folosind contul tău online de Panda.

 • File Shredder (Distrugere fişiere) - îţi permite să ştergi definitiv fişiere sau documente de pe calculatorul tău.

 • File Encryptor (Criptare fişiere) - îţi permite să criptezi sau să decriptezi fişiere sau foldere de pe calculatorul tău.

 • Password Management (Gestionare parole) - este o aplicaţie separată care se numeşte Password Depot 8 şi care ar trebui să-ţi păstreze parolele într-un mod sigur şi să te lase să ai acces la ele atunci când ai nevoie, în browser-ul tău. Cu toate acestea, este o unealtă complicată, care nu credem că îţi va face plăcere să o foloseşti.

 • Virtual Keyboard (Tastatură virtuală) - este o tastatură virtuală. Această caracteristică este oferită şi de Windows.

 • More protection (Mai multă protecție) - este un magazin care îţi permite să cumperi produse Panda direct din interfața de utilizare.

Panda Global Protection
Panda Global Protection

Panda Gold Protection include multe unelte suplimentare. Unele dintre ele pot fi utile clienţilor lor, dar multe nu sunt altceva decât bloatware. Trebuie să menţionăm că nu este inclus un serviciu VPN care să te protejeze atunci când te conectezi la rețele wireless publice.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Panda Gold Protection are multe setări disponibile pentru modulele sale. Chiar dacă cele mai multe sunt configurate bine, există câteva lucruri pe care este posibil să vrei să le îmbunatăţeşti:

 • Creează o scanare programată - Panda Gold Protection nu are în mod implicit scanări programate predefinite. Pentru un nivel mai bun de siguranţă, îţi recomandăm să creezi cel puțin o scanare antivirus programată care va rula o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni. Vei găsi setările pentru scanarea programată în "Antivirus -> Scheduled scans (Scanări programate) -> Add scheduled scan (Adăugare scanare programată)".

 • Activează opţiunea "Scan compressed files" ("Scanare fişiere comprimate") - în mod implicit, atunci când efectuezi o scanare completă de sistem, Panda Gold Protection nu scanează fişierele din interiorul arhivelor. Pentru un nivel mai bun de protecţie, ar fi bine să activezi această opţiune. Dacă vrei asta, o vei găsi în: "Settings (Setări) -> Antivirus -> On-demand scans (Scanări la cerere) -> Scan compressed files (Scanare fişiere comprimate)".
Panda Global Protection
Panda Global Protection

Deşi majoritatea setărilor oferite de Panda Gold Protection sunt bine configurate în mod implicit, există câteva lucruri pe care este posibil să vrei să le schimbi.

Care este părerea ta despre Panda Gold Protection?

Există unele lucruri care ne plac la Panda Gold Protection, dar sunt și unele lucruri care nu ne plac. Motorul antivirus este excelent și modulul firewall te poate proteja de atacurile din rețea, dacă îl configurezi manual. Însă interfața de utilizare nu este chiar extraordinară, iar firewall-ul nu își ajustează automat modul de protecție. De asemenea, sunt incluse prea multe instrumente suplimentare inutile. La final, vrem să știm ce părere ai tu despre Panda și care este experiența ta cu produsele lor? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Sistem și Securitate Windows