Trei modalități de a afla cum să deschideți fișiere cu extensii necunoscute

Ca utilizatori de PC-uri, cu toții am întâmpinat fișiere cu extensii neobișnuite de-a lungul timpului. Cu toții am auzit de fișiere.docx, .pdf, .mp3 sau .iso. Dar ați auzit vreodată de extensia em>.eps? Dar de extensia .dng? Ce faceți dacă trebuie să deschideți astfel de fișiere? În acest articol vă vom arăta cum să deschideți fișiere cu extensii necunoscute și cum să aflați ce aplicații sau programe să instalați pentru a vizualiza conținutul lor.

Prima Fază - Întâlnirea Fișierului

Pentru că nu putem să vă descriem în acest articol cum să deschideți fiecare extensie de fișier care a fost inventată în lumea calculatoarelor, vă vom arăta un exemplu practic de fișier necunoscut și cum am acționat pentru a-l deschide și a-i vizualiza conținutul.

Pentru început, să spunem că cineva vă trimite pe email un fișier care are extensia .eps.

Primul instinct este să faceți dublu-clic pe fișier. Windows nu știe cum să deschidă acest tip de fișiere cu programele lui preinstalate, așa că veți primi următorul mesaj: "Cum doriți să deschideți acest tip de fișier (.eps)"?.

Cea mai importantă regulă atunci când utilizați un calculator este - nu vă panicați. Tot timpul există o soluție și dacă încercați una din următoarele metode, veți putea să deschideți fișierul în mod sigur. Acum intrați în faza a doua:

Faza a Doua - Cercetarea

Puteți folosi mai multe metode pentru a găsi software-ul necesar pentru a deschide acel fișier necunoscut. Fie că veți căuta o aplicație în Magazinul Windows, pe motorul favorit de căutare sau pe diferite situri, tot ce faceți din acest moment se numește cercetare. De obicei nu durează mai mult de câteva minute.

 1. Căutarea unei aplicații în Magazinul Windows - după cum ați putut vedea în imaginea de mai sus, puteți apăsa pe "Căutați o aplicație în Magazin". Magazinul Windows se va deschide arătându-vă toate aplicațiile care pot deschide acest fișier. În general, nu recomandăm această metodă, deoarece aplicațiile moderne nu pot deschide multe fișiere, iar rezultatele vor fi dezamăgitoare. Din fericire, Magazinul include de asemenea un număr mic de aplicații desktop, care pot fi folosite pentru a deschide fișiere mai complexe. Cu toate acestea, este o șansă destul de mică să găsiți aplicația potrivită folosind această metodă. Sperăm că vor apărea mai multe aplicații desktop în Magazin în viitor și că această metodă de a descoperi aplicația potrivită pentru a deschide un fișier necunoscut va da rezultate mai bune.
 2. Căutarea - căutarea pe Internet este întotdeauna cea mai bună soluție pentru a afla informații despre un tip de fișiere. Folosind un motor de căutare veți putea să vedeți ce fel de fișier este, în ce scenarii este utilizat, și aplicațiile care îl pot deschide.

  Să vedem ce avem aici. După spusele lui Google, formatul de fișier .eps este un format de fișier grafic și este folosit în Adobe Illustrator. Suntem convinși că următoarea întrebare este: "Trebuie să cumpăr un anumit software pentru a deschide un fișier necunoscut?"

  Iar răspunsul este: nu neapărat, dar în anumite cazuri, va trebui să o faceți. Puteți căuta tot timpul alternative gratuite, open-source pentru a deschide fișiere, dar acestea pot avea probleme și nu veți avea toate facilitățile incluse în softurile comerciale.

  Pentru a găsi software-ul potrivit care vă poate deschide fișierul, vă puteți uita prin rezultatele căutării și să observați câteva nume de programe. De exemplu, dacă mergeți pe Wikipedia și scrieți numele extensiei, puteți afla informațiile necesare acolo. Mai jos este o imagine care arată ce programe pot deschide formatul de fișier .eps.

  În demersul nostru de cercetare, decidem să deschidem fișierul .eps cu GIMP, un program open-source de editare al imaginilor. Îl puteți descărca de aici iar procesul de instalare este simplu. Nu îl vom detalia aici.

 3. Căutați în baza de date Filext - o bază de date impresionantă care conține un număr de 1526 de extensii de fișiere cunoscute. Pentru fiecare extensie de fișier, vi se dă numele programului care poate lucra cu acel format, funcția specifică a fișierului, și compania care face programul. Nu toate extensiile au toate datele. Apăsați pe extensia care vă interesează pentru a vedea pagina de detalii.

Am software-ul corect, dar tot primesc erori. Și mai important, tot nu pot deschide fișierul!

Am instalat GIMP și suntem nerăbdători să deschidem fișierul nostru .eps. Am obținut această eroare: "Deschiderea fișierului "circle.eps" a eșuat: Nu s-a putut interpreta fișierul Postscript "circle.eps".

Mai țineți minte ce am spus mai devreme? Nu vă panicați. Anumite aplicații necesită codecuri pentru a putea deschide anumite fișiere, iar după puțină cercetare, am aflat că trebuie să instalăm codecul Ghostscript de aici.

Am ales versiunea pe 64 de biți pentru Windows și am instalat-o. După asta, am încercat să deschidem fișierul și am obținut aceeași eroare.

Dacă ați ajuns în acest stadiu, precum am ajuns noi, încercați să căutați acea eroare. Dacă nu găsiți nimic relevant, fișierul pe care încercați să îl deschideți poate fi corupt, sau codecurile nu au fost instalate corect. Cu toate acestea, există și formate de fișier mai ciudate, iar pentru că noi suntem băieți deștepți, știm că totul a fost instalat corect. Așa că după ce am căutat mai mult, am găsit o soluție, de pe site-ul acesta - Solution: Error Open EPS in Gimp 64-bit with Ghostscript.

Apelând la cunoștințele de engleză pe care le deținem, am înțeles ce trebuie să facem, și anume să copiem codecul în folderul de instalare GIMP și să îl redenumim pentru a putea fi folosit de GIMP. Cel vechi a fost redenumit, nu șters, în caz că avem nevoie de el în viitor.

După ce am făcut toate acestea, am reușit într-un final să deschidem fișierul buclucaș .eps.

Metodă bonus: Întrebați!

Dacă nu vă ajută cercetarea, sau pur și simplu nu puteți găsi nimic care vă poate deschide fișierul magic, întrebați persoana care l-a trimis. Poate trebuie să instalați doar un mic progrămel pentru vizionare, sau să faceți câteva operațiuni mai complicate, precum am făcut noi mai sus. Dacă sunteți norocos și prietenul/prietena respectiv(ă) se pricepe la calculatoare, el/ea ar putea să vă ajute.

Nu uitați să fiți precaut

Atunci când descărcați tipuri necunoscute de fișiere, trebuie să fiți atent să nu vă infectați dispozitivul cu viruși. Acest lucru se aplică nu doar la fișierele pe care le descărcați, dar și la programerele de vizionare și codecurile pe care le instalați pentru a vizualiza aceste fișiere. Cercetați în detaliu și, eventual, întrebați o persoană mai calificată pentru a vă da sfaturi. În final, asigurați-vă că softul pe care îl veți folosi să deschideți acest tip de fișiere este obținut în mod legal. În cazul aplicațiilor gratuite sau open-source, nu trebuie să vă faceți griji, dar dacă aveți nevoie de ceva mai complex, cumpărați aplicația necesară, și nu folosiți versiuni piratate. În acest mod vă protejați de viruși și de alte amenințări, dar și răsplătiți persoanele care au muncit din greu pentru aplicația de care vă bucurați.

Concluzie

Dacă întâmpinați un fișier cu o extensie necunoscută, durează doar câteva minute de cercetare pentru a-l putea deschide. Sunt câteva metode de bază să găsiți tipul fișierului, ce programe îl pot deschide și la ce se folosește. După ce v-ați asigurat că fișierul este în regulă și că puteți obține aplicații pentru vizionarea lui în mod sigur, puteți aplica câteva din soluțiile găsite pe internet. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne întrebați în secțiunea de comentarii de mai jos.