Ce este 5G și ce beneficii oferă? Ce telefoane 5G sunt disponibile?

Ce este 5G și ce beneficii oferă? Ce telefoane 5G sunt disponibile?

Toți producătorii de telefoane și operatorii de telefonie mobilă se laudă cu 5G și beneficiile sale. Vedem din ce în ce mai multe reclame despre cât de grozavă este “tehnologia 5G”. Oare de ce se întâmplă asta? Până și antivaxerii au obsesii legate de 5G, nu doar guvernele ori producătorii de smartphone-uri. Hai să vedem în acest articol ce este 5G, ce înseamnă 5G și ce beneficii oferă:

Reclamă

Ce este 5G? Ce înseamnă 5G?

5G nu vine de la 5 GHz, 5 Gigabiți ori 5 cipuri cu care suntem injectați. 🙂 Lăsând gluma la o parte, 5G înseamnă doar a cincea generație de telecomunicații mobile, la fel cum 4G a fost a patra generație, 3G a treia generație ș.a.m.d.

5G nu este o anumită tehnologie implementată într-un fel bine determinat, ci o colecție de tehnologii de telecomunicații care, împreună, oferă o rețea 5G. Tehnologiile principale care compun o infrastructură 5G sunt:

  • Undele milimetrice (Millimeter waves) - frecvențele sau undele radio prin care comunică dispozitivele dintr-o rețea. În cazul unei rețele 5G acestea sunt într-un număr mult mai mare decât în cazul rețelelor 4G, dar sunt mai ușor absorbite de ziduri, clădiri ori fenomene meteo precum ploaia ori ninsoarea.
  • Rețele cu celulele mici (Small cells) - relee conectate între ele, care transmit undele radio folosite pentru conexiunile 5G. În zonele urbane, pentru rețelele 5G este nevoie de o densitate mai mare a releelor folosite pentru transmisia de date.
  • Massive MIMO - o adaptare a tehnologiei MIMO folosită pentru rețelele Wi-Fi precum cea emisă de routerul tău de acasă, care permite unui număr mult mai ridicat de dispozitive să trimită și să primească date de la un releu 5G.
  • Beamforming - o altă tehologie împrumutată din lumea rețelelor wireless, care le permite releelor 5G să direcționeze mai precis fluxurile de date către dispozitivele conectate la rețea. Această tehnologie limitează interferența între rețele și undele radio dintr-o anumită zonă.
  • Duplex complet (Full Duplex) - le permite antenelor de pe un releu 5G să transmită și să primească date simultan, pe aceeași frecvență, în loc să alterneze între cele două.

Rețelele 5G vor să interconecteze și mai multe dispozitive

Rețelele 5G vor să interconecteze și mai multe dispozitive

Așa cum vezi, unele dintre tehnologiile folosite de rețelele 5G sunt împrumutate din lumea rețelelor Wi-Fi și adaptate rețelelor mobile. De aici și confuzia unor utilizatori cum că 5G ar fi cam același lucru cu standardul Wi-Fi 5 sau cu frecvențele Wi-Fi de 5GHz. Găsești mai multe explicații despre standardele wireless, aici: Ce este Wi-Fi 6, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4?

Dacă vrei mai multe informații despre rețelele mobile 5G, îți recomandăm să vezi acest clip realizat de IEEE Spectrum - cea mai mare publicație dedicată ingineriei și științelor aplicate:

Cine a inventat 5G?

“Standardul” 5G nu a fost inventat de o companie anume, ci este rezultatul colaborării dintre mai multe companii sub umbrela 3rd Generation Partnership Project (3GPP) - un consorțiu care se ocupă cu dezvoltarea de standarde și protocoale de telecomunicații. Acesta include organizații din SUA, Europa, Japonia, China, India și Coreea de Sud.

Reclamă

De ce să-mi pese de 5G? Ce avantaje oferă rețelele 5G?

Deocamdată, avantajele rețelelor 5G sunt mai mult teoretice decât practice. Asta deoarece va dura mulți ani până operatorii de telefonie mobilă vor crea o infrastructură 5G completă în țările unde operează. În următorii ani, vom avea mai mult rețele 4G mixate cu capabilități 5G și doar în anumite zone urbane, vom avea rețele 5G relativ complet implementate. De exemplu, Uniunea Europeană planifică să aibă acoperire 5G neîntreruptă în toate zonele urbane majore și pe toate rutele principale de transport European până în 2025. Mai multe detalii despre asta în Europe’s 5G Action Plan (Planul de acțiune al Europei pentru 5G). De asemenea, departamentul de comerț al Statelor Unite declară în planul lor de implementare că 5G va deveni un factor principal al prosperității și securității în secolul 21 și va face obiectul unor investiții strategice.

Viteze mai mari de transmitere a datelor

Principalul atu pentru toți utilizatorii de rețele 5G este viteza sporită. Într-o rețea 4G tipică, viteza medie la nivel mondial este de 25 Mbps. În zonele urbane cu infrastructură 4G LTE foarte bună, viteza medie crește până undeva în intervalul 200-500 Mbps. Cu 5G, ne putem bucura de viteze care încep la 1 Gbps și pot ajunge la 10 Gbps. Aceste viteze sunt demne de conexiuni la internet prin fibră optică și ar reprezenta o adevărată revoluție. Imaginează-ți cum ar fi să vizionezi pe telefon ori pe tabletă un film pe Netflix la rezoluție 4K, cu o viteză similară cu cea pe care o ai pe SmartTV-ul de acasă, conectat la internet prin cablu, pe o conexiune de 1 Gigabit de la Digi.

Latența mult scăzută

Se estimează că rețelele 5G vor oferi, în medie, o latență între 10 ms și 1 ms - o îmbunătățire semnificativă față de cele 50 ms oferite de rețelele 4G. Latența foarte redusă va reprezenta un atu important pentru multe scenarii de utilizare specializate, cum ar fi telemedicina (realizarea de proceduri medicale de la distanță, prin intermediul roboților controlați de oameni), conexiunile mobile între mașinile care se conduc singure, dispozitivele de tip IoT (Internet of Things) din mediile industriale și multe altele.

Latența scăzută va fi un beneficiu major și pentru gamerii care se joacă mult online. Ce zici dacă te joci Fortnite fără lag, de pe telefon, în timp ce te duci cu autobuzul la facultate?

Pentru a face lucrurile și mai amuzante, există păreri care spun că serviciile de pariuri în timp real vor beneficia de o adevărată explozie datorită tehnologiei 5G și latenței scăzute a acesteia. Eu mă gândesc inclusiv la persoanele care joacă la bursă și pot răspunde și mai rapid schimbărilor care apar în timp real. Dar tu?

Mai multe dispozitive conectate la internet

În fiecare an, avem din ce în ce mai multe dispozitive care necesită o conexiune la internet. Asta înseamnă că rețelele 4G existente devin din ce în ce mai aglomerate și mai lente. 5G permite o adevărată explozie a numărului de terminale ce pot fi conectate la o rețea: de până la 100 de ori mai multe decât în cazul rețelelor 4G.

Reclamă

Mai puțină energie consumată de dispozitivele conectate la rețea

Rețelele 5G sunt mult mai eficiente decât cele 4G și le permit telefoanelor și celorlalte dispozitive care se conectează să consume mai puțin curent pentru transmisia de date. Asta se va traduce în mod direct într-o autonomie crescută pentru utilizatori, mai ales dacă au un iPhone cu o baterie cu capacitate scăzută. 🙂

Costă mult un telefon cu 5G?

Cele mai populare dispozitive 5G de pe piața tehnologiei sunt smartphone-urile. Dacă, la început, suportul pentru 5G era oferit doar pe dispozitivele scumpe, de tip flagship, acum avem din ce în ce mai multe smartphone-uri 5G cu prețuri accesibile. Un exemplu este realme 8 5G - care costă în jur de 1000 lei - un preț pe care mulți și-l pot permite.

Cutia în care vine realme 8 5G

Cutia în care vine realme 8 5G

Pe lângă prețul bun, varianta 5G a realme 8 arată bine și oferă hardware mai performant decât varianta 4G a aceluiași model - o tendință des întâlnită când vine vorba de modelele 5G, deoarece acestea necesită procesoare și cipuri mai noi decât modelele 4G.

realme 8 5G - un telefon accesibil cu 5G

realme 8 5G - un telefon accesibil cu 5G

Dacă vrei să afli mai multe despre telefoanele 5G de pe piață, ce modele sunt disponibile și ce specificații au, vezi lista mereu actualizată a celor de la GSMArena: 5G Phone Finder.

Ce părere ai despre 5G?

Acum știi bazele despre rețelele 5G și ce aduc nou în lumea telefoniei mobile și nu numai. La finalul acestui articol, spune-ne părerea ta. Cum crezi că va merge implementarea rețelelor 5G în România? Vrei să-ți cumperi un telefon 5G? De asemenea, dacă ești într-o localitate cu acoperire 5G, spune-ne despre experiența ta cu rețeaua 5G. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Blog Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet