Cum adaugi, schimbi și ștergi limbile de introducere pentru tastatură, în Windows 10

Există mulți utilizatori care au nevoie să tasteze în mai mult de o limbă, pe calculatoarele și dispozitivele lor cu Windows 10. De exemplu, mulți români care lucrează în corporații au nevoie să tasteze în română, engleză, germană sau altă limbă străină. Dacă ai nevoie să instalezi mai multe limbi pentru tastatură, să comuți între ele ori să ștergi o limbă de care nu ai nevoie, citește acest tutorial:

Cum adaugi o nouă limbă pentru tastatură, în Windows 10

Mai întâi, deschide aplicația Setări. O metodă rapidă pentru a face asta, este să apeși Windows + I pe tastatură. Apoi, mergi la “Timp și Limbă” (Time & Language).

În coloana din stânga, alege “Regiune și limbă" (“Region & language”). O listă cu setări legate de limbă este afișată în partea dreaptă. Acolo, apasă pe butonul “Adăugați o limbă” (“Add a language”).

Se afișează o listă foarte lungă cu toate limbile disponibile în Windows 10. Este ordonată alfabetic. Pentru a găsi mai rapid limba dorită, poți tasta numele limbii respective și, după ce o găsești, să apeși pe ea.

Limbi de largă circulație internațională precum spaniola și franceza au versiuni multe, pentru fiecare țară în care sunt vorbite (vezi captura de ecran de mai jos, pentru un exemplu). Alege limba exactă pe care vrei să o folosești pentru a tasta.

Limba aleasă este adăugată în Windows 10 și este afișată în lista de limbi instalate.

Acum poți închide aplicația Setări și poți folosi limba nou instalată pentru introducerea de text de la tastatură.

Cum adaugi o variantă a unei limbi de introducere de la tastatură

Multe limbi au versiuni diferite pentru introducerea de text de la tastatură. De exemplu, limba română are Română standard, Română tradițională și Română programatori, fiecare cu mici diferențe și personalizări.

Dacă vrei să instalezi o anume variantă pentru limba de introducere de la tastatură, după ce ai urmat instrucțiunile din secțiunea precedentă, apasă pe limba pe care vrei să o schimbi. Apoi, apasă butonul Opțiuni (Options).

Sunt afișate mai multe opțiuni pentru limba aleasă. Apasă pe butonul “Adăugați o tastatură” (“Add a keyboard”) și alege varianta pe care o vrei, din lista afișată.

Acum poți vedea varianta aleasă în lista cu opțiuni instalate și poți începe să o folosești.

Acum poți închide aplicația Setări.

Cum schimbi limba de introducere de la tastatură, în Windows 10

După ce ai instalat limba dorită, poți să o schimbi oricând dorești. O modalitate de a face asta, este să folosești mouse-ul ori degetul (pe un ecran tactil). În partea din dreapta-jos, în bara de activități a Windows 10, apasă pe numele limbii curente pentru tastatură. Se afișează o listă cu toate limbile instalate. Apasă pe cea pe care vrei să o folosești.

Acum vei vedea limba aleasă ca fiind activă.

O altă modalitate de a schimba limba de introducere de la tastatură este să apeși tasta ALT din partea stângă a tastaturii, împreună cu SHIFT (ALT stânga + SHIFT). Apasă-le o dată și se trece automat la următoarea limbă din lista. Apasă-le din nou și se trece la următoarea și tot așa.

Cum ștergi o limbă de introducere pentru tastatură din Windows 10

Atunci când nu mai ai nevoie să folosești o anumită limbă, deschide aplicația Setări și mergi la “Timp și Limbă” (Time & Language). În coloana din stânga, alege “Regiune și limbă" (“Region & language”), iar în partea dreaptă, alege limba pe care vrei să o elimini. După aceea, apasă butonul Eliminare (Remove) de sub numele ei.

Limba aleasă și toate variațiile ei pentru tastatură, sunt șterse.

Dacă vrei să ștergi doar o anumită variantă pentru tastatură, alege limba respectivă din listă și apasă Opțiuni (Options). După aceea, alege varianta pe care nu o mai vrei, apăsând pe numele ei. Apasă butonul Eliminare (Remove) de sub numele ei.

Acum poți închide aplicația Setări și poți continua să folosești sistemul tău cu Windows 10.

Câte limbi de introducere pentru tastatură folosești?

Dacă lucrezi la o companie în care se vorbesc mai multe limbi, sunt șanse mari să ai nevoie să instalezi două sau trei limbi de introducere pentru tastatură. Suntem curioși cum stau lucrurile în cazul tău. Câte limbi folosești pentru a scrie text pe dispozitivul tău cu Windows 10? Comentează mai jos și hai să discutăm.