Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB sau un fișier ISO

Windows 10 este folosit pe mai mult de un miliard de calculatoare și dispozitive, iar unii utilizatori vor să-l instaleze singuri. O modalitate este să folosești un stick de memorie USB cu kit-ul de instalare al Windows 10, un DVD sau un fișier ISO. Procesul de instalare este același indiferent de sursa kit-ului, doar pornirea sistemului diferă în funcție de această sursă. În acest ghid, îți arătăm cum faci o instalare "pe curat" a Windows 10, pe orice PC, utilizând următoarele medii de instalare: DVD, stick de memorie USB și fișier ISO. Instalarea durează și are mulți pași, așa că hai să începem:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 May 2020 Update, cea mai nouă versiune de Windows 10 disponibilă la redactarea acestui ghid.

Cerințe Windows 10 (minim)

Înainte de a instala Windows 10, citește secțiunea de Specificații și cerințe de sistem Windows 10 de pe site-ul Microsoft și verifică cerințele de sistem. Windows 10 are nevoie de următoarele:

  • Procesor sau System on a Chip (SoC): 1 GHz sau mai rapid, cu un nucleu sau mai multe, compatibile cu Windows 10
  • RAM: 1 gigabyte (GB) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2 GB pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe disc: 32 de GB sau mai mult, atât pentru pentru versiunea pe 32 de biți, cât și pentru cea pe 64 de biți. Pentru cea mai bună experiență de utilizare, este preferabil să ai liberi 60 GB sau mai mult
  • Placă grafică: placă video cu suport Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800 x 600 pixeli

Cerințe Windows 10 (specificații de sistem recomandate)

Pentru o experiență de utilizare excelentă și un PC cu Windows 10 care să fie rapid și să meargă bine, calculatorul sau dispozitivul tău ar trebui să îndeplinească următoarele specificații:

  • Procesor: Intel Core generația 8 sau mai nou, AMD generația 8 sau mai nou, Snapdragon SDM850 sau mai nou
  • RAM: 4 gigabyte (GB) pentru versiunea pe 32 de biți sau 8 GB pentru versiunea pe 64 de biți
  • SSD: 128 GB sau mai mult
  • Placă video: compatibilă Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800 x 600 pixeli

Ce ar trebui să știi și să ai pregătit înainte de instalarea Windows 10

Înainte de a începe, este bine să ai o cheie de licență pentru Windows 10, chiar dacă poți instala sistemul de operare fără să o ai la dispoziție. Dar, dacă nu o introduci, nu poți folosi tot ce are de oferit Windows 10. Recomandăm să ai o conexiune la internet și un cont Microsoft.

Dacă ai nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, citește acest ghid: Folosește Media Creation Tool pentru a crea un fișier ISO sau stick USB cu Windows 10. De asemenea, îți recomandăm și o aplicație non-Microsoft pe care o poți folosi pentru a descărca ce versiune de Windows dorești: Descarcă fișiere ISO cu Windows 10 și Office (toate versiunile).

Dacă vrei să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare pe care le-am testat, capabile să ruleze Windows 10, sunt VirtualBox, VMware Player, VMware Player Pro, Hyper-V și VMware Workstation. VMware Player, Hyper-V și VirtualBox sunt produse gratuite. Ca să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, trebuie să montezi un fișier ISO cu instalarea de Windows 10, înainte de a porni mașina virtuală.

În timpul testelor noastre, am descoperit că procesul de instalare al Windows 10 poate oferi sau nu opțiunea de a crea un cont offline local (non-Microsoft). Dacă nu vrei să împărtășești datele tale cu Microsoft, evită conectarea PC-ului la internet înainte de finalizarea instalării Windows 10. Acest lucru îți garantează că poți termina instalarea folosind un cont local, fără a fi obligat să creezi un cont Microsoft pentru a termina procesul.

În final, indiferent dacă vrei să știi "Cum instalezi Windows 10 de pe un DVD?", "Cum instalezi Windows 10 de pe un fișier ISO?" sau "Cum instalezi Windows 10 de pe USB?", pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt identici, așa că hai să vedem cum faci o instalare de Windows 10 pe curat:

Cum instalezi Windows 10 de pe un stick de memorie USB, DVD sau fișier ISO

Pornește-ți calculatorul sau mașina virtuală folosind DVD-ul de instalare, stick-ul de memorie USB sau fișierul ISO pe care l-ai creat cu kit-ul de instalare pentru Windows 10. În câteva secunde, vezi un mesaj rapid care-ți spune să apeși orice tastă pentru a continua. Fă asta și este afișat logoul Windows 10, iar expertul de instalare este încărcat.

Expertul Windows 10 Setup te întreabă ce limbă, oră și tip de tastatură vrei să folosești. Fă alegerile pe care le preferi și apoi apasă pe Next (Următorul).

Alegerea limbii, orei, valutei și tastaturii pentru instalarea Windows 10

Apasă pe Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea Windows 10.

Începerea instalării Windows 10

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și îți cere să introduci cheia de produs pentru Windows 10. Scrie-o și apasă pe Next (Următorul). Dacă reinstalezi Windows 10, alege că nu ai o cheie de produs ("I don't have a product key") și copia ta de Windows 10 va fi activată automat, mai târziu. De asemenea, poți face o instalare pe curat, fără o cheie de produs, dacă dai clic pe "I don't have a product key" (Nu am cheie produs).

Introducerea numărului serial de licență pentru activarea Windows 10

Alege ce ediție de Windows 10 vrei să instalezi, de la Windows 10 Home la Windows 10 Education ori Windows 10 Pro.

Lista de versiuni și ediții de Windows 10 disponibile pentru instalare

Sunt afișați termenii de licențiere. Apasă pe "I accept the license terms" (Accept termenii și condițiile) și apoi pe Next (Următorul).

Termenii de licențiere pentru Windows 10

Trebuie să alegi tipul instalării pe care vrei să o faci. Dacă vrei să instalezi Windows 10 de la zero, apasă pe "Custom: Install Windows only (advanced)" (Instalare personalizată de Windows). Altfel, alege "Upgrade" și citește instrucțiunile din acest ghid: Cum faci upgrade de la Windows 7 sau Windows 8.1 la Windows 10.

Alegerea de a instala Windows 10 în modul personalizat

Ți se cere să alegi unde vrei să instalezi Windows. Alege unitatea de stocare sau partiția pe care vrei să o folosești pentru Windows 10 și apasă pe Next (Următorul). Dacă ai nevoie să configurezi partițiile într-un mod anume, nu ezita să folosești instrumentele disponibile pentru a crea noi partiții, a le șterge pe cele vechi (ș.a.m.d.), înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Alegerea locului unde se instalează Windows 10

Expertul de instalare petrece câteva minute pentru a copia toate fișierele necesare și apoi instalează Windows 10. Se vor instala și actualizări de sistem, dacă este disponibilă o conexiune la internet pentru această activitate.

Instalarea Windows 10

După ce este gata instalarea, expertul Windows 10 Setup repornește sistemul, cel puțin o dată, pentru a executa scripturile pentru configurarea inițială. Ai răbdare și așteaptă ca procesul să se finalizeze. Dacă vezi fereastra de mai jos, poți anula așteptarea de câteva secunde, pentru a reporni imediat, apăsând Restart now (Repornește acum).

Instalarea Windows 10 cere repornirea PC-ului pentru a putea continua

Pe parcursul așteptării, Windows 10 îți arată starea activităților pe care le execută, pentru a ști dacă progresează sau nu.

Procesul de instalare Windows 10 îți spune că sistemul de operare se pregătește

Cum îți personalizezi instalarea de Windows 10 (pași de configurare)

După ce s-au terminat repornirile, Windows 10 te întreabă în ce regiune locuiești. Selecteaz-o din listă și apoi apasă pe Yes (Da).

Alegerea țării unde locuiești

Din lista de tastaturi disponibile, alege tastatura pe care vrei să o folosești și apasă pe Yes (Da).

Alegerea tastaturii pe care vrei să o folosești

Dacă ai nevoie să folosești și o a doua limbă de tastatură, o poți adăuga la pasul următor. Dacă nu, alege Skip (Sari).

Poți să adaugi noi tastaturi și după ce instalezi Windows 10, folosind instrucțiunile din acest ghid: Cum adaugi, schimbi și ștergi limbile de introducere pentru tastatură, în Windows 10.

Opțiunea de a adăuga o tastatură secundară sau nu

Dacă ai o conexiune de internet funcțională, Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile. Dacă există, le descarcă și le instalează.

Instalarea Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile

Apoi, ți se cere să confirmi faptul că deții acest dispozitiv cu Windows 10. Dacă ești proprietarul lui, alege "Set up for personal use" (Configurează pentru utilizare personală). Dacă dispozitivul aparține unei organizații (cum ar fi compania unde ești angajat), selectează "Set up for an organization" (Configurează pentru o organizație) și apoi poți să folosești contul de la serviciu pentru a te conecta. După aceea, apasă Next (Următorul).

Configurarea Windows 10 pentru uz personal

Citește a doua pagină a acestui tutorial folosind butoanele de mai jos, pentru a vedea cum îți configurezi contul de utilizator în Windows 10.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows