Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB ori un fișier ISO

Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB ori un fișier ISO

Windows 10 este folosit pe mai mult de un miliard de calculatoare și dispozitive, iar unii utilizatori vor să-l instaleze singuri. O modalitate este să folosești un stick de memorie USB, un disc (DVD sau CD) ori un fișier ISO cu kit-ul de instalare al Windows 10. Procesul de instalare este același indiferent de sursa kit-ului, doar pornirea sistemului diferă în funcție sursa folosită. În acest ghid, îți arătăm cum faci o instalare “pe curat” a Windows 10 pe orice PC, utilizând următoarele medii de instalare: DVD, stick de memorie USB și fișier ISO. Instalarea durează și are mulți pași, așa că hai să începem:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 May 2021 Update, cea mai nouă versiune de Windows 10 disponibilă la momentul redactării.

Cerințe minime pentru Windows 10

Înainte de a instala Windows 10, citește secțiunea de Specificații și cerințe de sistem Windows 10 de pe site-ul Microsoft și verifică cerințele de sistem. Windows 10 are nevoie de următoarele:

  • Procesor sau System on a Chip (SoC): 1 GHz sau mai rapid, cu un nucleu sau mai multe, compatibil cu Windows 10
  • RAM: 1 gigabyte (GB) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2 GB pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe disc: 32 de GB sau mai mult, atât pentru pentru versiunea pe 32 de biți, cât și pentru cea pe 64 de biți. Pentru cea mai bună experiență de utilizare, este preferabil să ai liberi 60 GB sau mai mult
  • Placă grafică: placă video cu suport Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800 x 600 pixeli

Ce ar trebui să știi și să ai pregătit înainte de instalarea Windows 10

Înainte de a începe, este bine să ai o cheie de licență pentru Windows 10, chiar dacă poți instala sistemul de operare fără să o ai la dispoziție. Dar nu poți folosi tot ce are de oferit Windows 10 până nu-i introduci cheia pentru activare. De asemenea, îți recomandăm să ai o conexiune la internet și un cont Microsoft.

Dacă ai nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, citește acest ghid: Media Creation Tool: Creează un stick USB sau fișier ISO cu Windows 10. De asemenea, îți recomandăm și o aplicație non-Microsoft pe care o poți folosi pentru a descărca ce versiune de Windows dorești: Descarcă fișiere ISO cu Windows 10 și Office (toate versiunile).

Un fișier ISO cu instalarea de Windows 10

Un fișier ISO cu instalarea de Windows 10

Dacă vrei să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare capabile să ruleze Windows 10 sunt VirtualBox, Workstation (Player sau Pro) și Hyper-V. VMware Workstation Player, Hyper-V și VirtualBox sunt produse gratuite. Ca să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, trebuie să montezi un fișier ISO cu instalarea de Windows 10 înainte de a porni mașina virtuală.

În timpul testelor noastre, am descoperit că procesul de instalare al Windows 10 poate oferi sau nu opțiunea de a crea un cont offline local (non-Microsoft). Dacă nu vrei să împărtășești datele tale cu Microsoft, evită conectarea PC-ului la internet înainte de finalizarea instalării Windows 10. Acest lucru îți garantează că poți termina instalarea folosind un cont local, fără a fi obligat să creezi un cont Microsoft pentru a termina procesul.

La final, indiferent dacă vrei să știi "Cum instalezi Windows 10 de pe un DVD?", "Cum instalezi Windows 10 de pe un fișier ISO?" sau "Cum instalezi Windows 10 de pe USB?", pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt identici, așa că hai să vedem cum faci o instalare de Windows 10 pe curat:

Cum instalezi Windows 10 de pe un DVD, stick de memorie USB sau fișier ISO

Pornește-ți calculatorul sau mașina virtuală folosind discul de instalare, stick-ul de memorie USB sau fișierul ISO pe care l-ai creat cu kit-ul de instalare pentru Windows 10. În câteva secunde, vezi un mesaj rapid care-ți spune să apeși orice tastă pentru a continua. Fă asta și este afișat logoul Windows 10, iar expertul de instalare este încărcat.

Reclamă

Ghidul Windows 10 Setup te întreabă ce limbă, oră și tip de tastatură vrei să folosești. Fă alegerile pe care le preferi și apoi apasă pe Next (Următorul).

Windows 10 Setup - Alege limba, timpul și tastatura pe care vrei să le folosești

Windows 10 Setup - Alege limba, timpul și tastatura pe care vrei să le folosești

Apasă pe Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea Windows 10.

Apasă pe Install now

Apasă pe Install now

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și îți cere să introduci cheia de produs pentru Windows 10. Scrie-o și apasă pe Next (Următorul). Dacă reinstalezi Windows 10, alege că nu ai o cheie de produs (“I don’t have a product key”) și copia ta de Windows 10 va fi activată automat mai târziu. De asemenea, poți face o instalare pe curat, fără o cheie de produs, dacă dai clic pe “I don’t have a product key” (Nu am cheie produs).

Introdu cheia de activare pentru Windows 10

Introdu cheia de activare pentru Windows 10

Alege ce ediție de Windows 10 vrei să instalezi, de la Windows 10 Home la Windows 10 Education sau Windows 10 Pro. Dacă vrei să afli mai multe despre diferitele ediții și versiuni ale acestui sistem de operare, citește Verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul.

Alege ediția de Windows 10 pe care vrei să o instalezi

Alege ediția de Windows 10 pe care vrei să o instalezi

Sunt afișați termenii de licențiere pentru Windows 10. Bifează caseta pentru “I accept the license terms” (Accept termenii și condițiile) și apasă pe Next (Următorul).

Acceptă termenii de licențiere

Acceptă termenii de licențiere

Trebuie să alegi tipul instalării pe care vrei să o faci. Dacă vrei să instalezi Windows 10 de la zero, apasă pe “Custom: Install Windows only (advanced)” (Instalare personalizată de Windows). Altfel, alege “Upgrade".

Dă clic sau apasă pe Custom: Install Windows only (advanced)

Dă clic sau apasă pe Custom: Install Windows only (advanced)

Ți se cere să alegi unde vrei să instalezi Windows. Alege unitatea de stocare sau partiția pe care vrei să o folosești pentru Windows 10 și apasă pe Next (Următorul). Dacă ai nevoie să configurezi partițiile într-un mod anume, nu ezita să folosești instrumentele disponibile pentru a crea noi partiții, a le șterge pe cele vechi (ș.a.m.d.), înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Alege partiția unde vrei să instalezi Windows 10

Alege partiția unde vrei să instalezi Windows 10

Ghidul de instalare petrece câteva minute pentru a copia toate fișierele necesare și apoi instalează Windows 10. Se vor instala și actualizări de sistem, dacă este disponibilă o conexiune la internet pentru această activitate. Pe un calculator cu o unitate SSD, această etapă este surprinzător de rapidă.

Se instalează Windows 10

Se instalează Windows 10

După ce este gata instalarea, Windows 10 Setup repornește sistemul cel puțin o dată, pentru a executa scripturile pentru configurarea inițială. Ai răbdare și așteaptă ca procesul să se finalizeze. Dacă vezi fereastra de mai jos, poți anula așteptarea de câteva secunde, pentru a reporni imediat, apăsând Restart now (Repornește acum).

Repornește-ți calculatorul

Repornește-ți calculatorul

Pe parcursul așteptării, Windows 10 îți arată starea activităților pe care le execută, pentru a ști dacă progresează sau nu.

Windows 10 se pregătește să finalizeze instalarea

Windows 10 se pregătește să finalizeze instalarea

La această etapă a instalării, este posibil să se mai efectueze una-două reporniri. Nu te îngrijora, este normal.

Reclamă

Cum îți personalizezi instalarea de Windows 10 (pași de configurare)

După ce s-au terminat repornirile, Windows 10 te întreabă în ce regiune locuiești. Selecteaz-o din listă și apoi apasă pe Yes (Da).

Alege țara în care locuiești din listă

Alege țara în care locuiești din listă

Ești rugat(ă) să confirmi tastatura pe care vrei să o folosești. Alege-o din listă și apasă pe Yes (Da).

Alege limba de la tastatură pe care vrei să o folosești

Alege limba de la tastatură pe care vrei să o folosești

Dacă ai nevoie să folosești și o a doua limbă de tastatură, o poți adăuga la pasul următor. Dacă nu, alege Skip (Sari). De asemenea, poți să adaugi noi tastaturi și după ce instalezi Windows 10, folosind instrucțiunile din acest ghid: Cum schimbi limba tastaturii în Windows 10.

Alege dacă vrei să adaugi o a doua limbă pentru tastatură

Alege dacă vrei să adaugi o a doua limbă pentru tastatură

Dacă ai o conexiune de internet funcțională, Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile. Dacă există, le descarcă și le instalează. Nu ai nevoie să faci nimic la acest pas. Doar să aștepți.

Instalarea Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile

Instalarea Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile

Ți se cere să confirmi faptul că deții acest dispozitiv cu Windows 10. Dacă dispozitivul aparține unei organizații, cum ar fi compania unde ești angajat, selectează “Set up for an organization” (Configurează pentru o organizație) și folosește contul de la serviciu pentru a te conecta și accesa resursele din organizație. Altfel, alege “Set up for personal use(Configurează pentru utilizare personală) și apasă Next (Următorul). Din moment ce ghidul nostru este pentru utilizatorii obișnuiți, asta am ales și noi.

Alege ce tip de cont vrei să folosești

Alege ce tip de cont vrei să folosești

Citește a doua pagină a acestui tutorial pentru a vedea cum îți configurezi contul de utilizator ca parte a procesului de instalare pentru Windows 10. A doua pagină este utilă în mod special dacă vrei să instalezi Windows 10 folosind un cont local în loc de un cont Microsoft.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows