Cum ștergi permanent o limbă de afișare instalată în Windows?

Limbă

Când ștergi o limbă de afișare din Windows, folosind Panoul de Control ori aplicația Setări, nu o dezinstalezi cu adevărat. O ștergi doar din lista de limbi care sunt instalate pe sistemul tău cu Windows. Dar, fișierele acelei limbi ori pachet lingvistic sunt în continuare prezente pe disc și ocupă spațiu de stocare. Ca probă pentru această afirmație stă faptul că atunci când vrei să reinstalezi aceeași limbă de afișare, Windows nu mai descarcă din nou fișierele sale ci doar îți activează încă odată limba, pentru a putea fi folosită. Dacă vrei să ștergi complet o limbă de afișare din Windows, trebuie să folosești o unealtă ascunsă a sistemului de operare. Iată cum:

Trebuie să folosești Lpksetup.exe pentru a șterge complet pachetele lingvistice

În Windows 10, Windows 7 și în Windows 8.1 există un fișier ascuns, numit "Lpksetup.exe". Acesta se găsește în folderul System32, la adresa: "C:\Windows\System32\Lpksetup.exe". Este o unealtă de sistem cunoscută doar administratorilor de sisteme care o folosesc pentru a gestiona instalarea și dezinstalarea de pachete lingvistice pe rețele de calculatoare. Această unealtă se găsește și în versiunile de Windows pentru consumatorii casnici și oricine o poate folosi dacă știe unde să se uite.

Frumusețea acestei unelte este că are atât o interfață vizuală ușor de folosit cu mouse-ul ori cu degetul (dacă ai o tabletă) cât și o versiune în linie de comandă, utilă administratorilor de sistem care au nevoie de automatizări rapide. Interfața sa este simplă, așa cum se poate observa în captura de ecran de mai jos. Cu ajutorul ei, poți șterge orice limbă de afișare instalată, cu excepția celei de sistem. Limba de sistem este cea în care a venit Windows instalat și, în majoritatea cazurilor, aceasta este limba engleză.

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Cei care sunt interesați să folosească această aplicație și din Linia de Comandă, pot citi documentația completă despre parametrii săi, aici: Lpksetup Command-Line Options.

Pentru aceia dintre voi care preferă mouse-ul și o interfața vizuală, hai să vedem cum se folosește aplicația. Vom începe prin a arăta cum se pornește și apoi cum se șterg pachetele lingvistice instalate.

Cum pornești Lpksetup sau expertul "Instalare sau dezinstalare limbi de afișare"

Cea mai rapidă metodă să pornești această aplicație în Windows 10, Windows 7 și în Windows 8.1, este să pornești fereastra Executare (apasă Windows + R pe tastatură), să tastezi Lpksetup.exe și să apeși OK sau Enter pe tastatură.

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Poți folosi și funcția de căutare. De exemplu, în Windows 10, în căsuța de căutare de pe bara de activități, introdu "lpksetup.exe" și dă clic pe rezultat ori apasă Enter. Același lucru poate fi făcut în căsuța de căutare a Meniului Start din Windows 7 ori pe ecranul Start din Windows 8.1.

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

O alternativă este să pornești Linia de Comandă și să execuți comanda "lpksetup.exe".

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Cum dezinstalezi limbile de afișare din Windows

După ce ai pornit "Lpksetup.exe", poți folosi aplicația pentru a instala ori dezinstala limbi de afișare.

Pentru scopul nostru, apasă pe "Dezinstalare limbi de afișare".

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Apoi, Windows afișează o listă cu limbile de afișare instalate pe sistem. Alege limba sau limbile pe care vrei să le ștergi și apasă Următorul.

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Windows petrece câteva minute ștergând limbile selectate. Pe parcursul procesului vei vedea o bară de progres, verde.

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Când s-a terminat procesul de dezinstalare, ești informat despre asta. Apasă Închidere.

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Când ștergi anumite limbi de afișare, este foarte posibil ca Windows să îți spună ca are nevoie de o repornire a sistemului pentru a finaliza procesul. Când se întâmplă asta, închide aplicațiile și fișierele deschise și apasă "Repornire acum".

Dezinstalare, limbi, afisare, Windows

Windows repornește și, în câteva minute, va șterge definitiv fișierele rămase pe disc din limba de afișare selectată. Când se termină totul, poți intra în Windows și vei vedea că limba respectivă nu mai există ca limbă de afișare pe disc. Poate fi folosită doar ca limbă de introducere de text pentru tastatură.

Concluzie

Așa cum ai observat în acest ghid, Microsoft nu ne permite să dezinstalăm cu ușurință limbile de afișare instalate. Dacă nu ești un administrator de sistem, sunt puține șanse să fi auzit de unealta "Lpksetup.exe". Din fericire, acest ghid te-a ajutat cu această problemă. Dacă ai întrebări, nu ezita să folosești formularul de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ceas, limbă și oră Ghiduri Windows