AMD EXPO vs. Intel XMP: Cum diferă? Care este mai bun?

AMD EXPO vs. Intel XMP: Cum diferă? Care este mai bun?

Împreună cu lansarea celor mai noi procesoare Ryzen 7000, AMD a dezvăluit și informații despre AMD EXPO. Dacă te-ai uitat la variante de memorie RAM DDR5, ai observat probabil că unele dintre ele sunt compatibile cu Intel XMP, iar altele cu AMD EXPO. Ce înseamnă aceste acronime și de ce contează ce fel de memorie RAM cumperi? Mai mult, care este diferența dintre AMD EXPO și Intel XMP în scenarii reale? În acest articol, încerc să-ți explic totul în mod clar, pentru a te ajuta să determini dacă ar trebui să alegi DDR5 cu AMD EXPO, DDR5 cu Intel XMP sau (de ce nu?) DDR5 compatibilă cu ambele aceste standarde de memorie pentru overclocking:

Reclamă

Ce este Intel XMP?

Intel XMP vine de la Intel Extreme Memory Profile și se referă la un standard de memorie dezvoltat de Intel pentru memoria RAM DDR3, cu modificări ulterioare pentru noile generații DDR4 și DDR5. Aceste profiluri de memorie sunt seturi de date ce conțin informații despre frecvențe și timinguri care pot fi aplicate automat și utilizate de modulele de memorie RAM pentru a crește performanța. Cu alte cuvinte, Intel XMP îți permite să faci overclocking rapid și fără efort pentru a aduce modulele de memorie la frecvențele, voltajele și timingurile lor ideale.

Deși toate stickurile de memorie RAM pot funcționa la vitezele lor standard folosind profilurile JEDEC implicite, care asigură o compatibilitate excelentă, profilurile XMP permit modulelor RAM să funcționeze la frecvențe mai mari și cu timinguri mai rapide. În plus, profilurile Intel XMP cresc și voltajul memoriei ca să furnizeze energia electrică necesară pentru a funcționa la viteze de overclocking.

Un kit de memorie DDR5 compatibil cu Intel XMP

Un kit de memorie DDR5 compatibil cu Intel XMP

Partea pozitivă la astfel de module de memorie RAM este că acestea ar trebui să funcționeze întotdeauna fără probleme la vitezele specificate în profilurile lor XMP, deoarece au fost deja supuse unor teste riguroase de către producătorii lor.

SUGESTIE: Pentru mai multe informații despre Intel XMP, citește acest articol: Ce este XMP? Cum activezi XMP pentru a crește viteza memoriei RAM.

Reclamă

Ce este AMD EXPO?

Odată cu lansarea celor mai recente procesoare desktop AMD Ryzen 7000, a apărut un nou tip de profiluri de memorie. Cunoscute sub numele de AMD EXPO sau AMD Extended Profiles for Overclocking, acestea sunt un tip de profiluri de memorie RAM DDR5 oarecum asemănătoare cu Intel XMP, deoarece scopul lor este același: a face cu ușurință overclocking memoriei prin activarea profilurilor EXPO în UEFI-ul plăcii de bază. Cu doar câteva clicuri, AMD EXPO îți permite să precizezi viteza maximă pentru memoria RAM prin setarea automată a frecvenței, a timingurilor și a voltajelor adecvate.

Un kit de memorie DDR5 compatibil cu AMD EXPO

Un kit de memorie DDR5 compatibil cu AMD EXPO

SUGESTIE: Dacă vrei să afli mai multe despre AMD EXPO, consultă acest articol: Ce este AMD EXPO și ar trebui activat pentru memoria DDR5?

Intel XMP vs. AMD EXPO: Care este diferența?

În ciuda faptului că AMD EXPO și Intel XMP au același obiectiv, există anumite discrepanțe între cele două standarde:

În primul rând, Intel XMP există de ceva vreme, pe când AMD EXPO a fost lansat recent. Deși poți găsi module de memorie RAM DDR3, DDR4 și DDR5 cu profiluri Intel XMP, există doar module de memorie DDR5 compatibile cu AMD EXPO. Nu vei găsi nici DDR4, nici DDR3 cu AMD EXPO.

Un kit de memorie DDR5 care este compatibil atât cu AMD EXPO, cât și cu Intel XMP

Un kit de memorie DDR5 care este compatibil atât cu AMD EXPO, cât și cu Intel XMP

În al doilea rând, deși atât AMD EXPO, cât și Intel XMP îți permit să faci cu ușurință overclocking memoriei calculatorului tău, companiile nu au aceeași abordare când vine vorba de transparența cu privire la aceste tehnologii.

Reclamă

Intel XMP este un standard cu sursă închisă și, deși Intel nu taxează producătorii de memorie RAM pentru implementarea XMP pe modulele lor, nu știm cu adevărat cum funcționează această tehnologie. În plus, atunci când își validează modulele de memorie pentru XMP, companiile efectuează teste, ale căror rezultate sunt trimise către Intel. Dacă acestea trec de cerințele Intel, modulele de memorie respective sunt aprobate pentru compatibilitatea cu XMP. Deși acest proces funcționează de mai bine de câțiva ani, nu putem vedea rezultatele validării niciunui modul de memorie RAM certificat XMP de Intel.

Pe de altă parte, AMD a dezvoltat standardul de memorie pentru overclocking EXPO ca un standard deschis și fără taxe pe drepturi de autor, pe care orice producător îl poate adăuga la modulele sale de memorie fără a fi nevoit să plătească vreodată taxe de licență. În plus, orice producător își poate testa și valida modulele de memorie pentru compatibilitate cu AMD EXPO, fără a fi nevoit să trimită vreun rezultat către AMD. Aceste rezultate sunt accesibile și pot fi verificate de oricine, inclusiv de utilizatori, dacă producătorul de memorii RAM alege să le facă publice.

Memorie DDR5 compatibilă cu AMD EXPO

Memorie DDR5 compatibilă cu AMD EXPO

A treia diferență esențială între Intel XMP și AMD EXPO este legată de compatibilitatea încrucișată și optimizare. Deși memoria cu Intel XMP este compatibilă de mult timp cu procesoarele și plăcile de bază AMD, memoria cu AMD EXPO ar trebui să ofere o optimizare mai bună pentru procesoarele AMD. Și în teorie, profilurile AMD EXPO pot fi folosite și de platformele Intel. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de deschiși sunt cu adevărat cei de la Intel în ceea ce privește compatibilitatea cu AMD EXPO. Eu bănuiesc că nu vor fi. Tu ce părere ai?

Cum faci overclocking memoriei tale RAM cu Intel XMP sau AMD EXPO

Este ușor să activezi Intel XMP sau AMD EXPO pentru memoria ta RAM, dar mai întâi, va trebui să accesezi UEFI-ul plăcii tale de bază pentru a selecta profilul pe care vrei să-l folosești. În mod normal, poți face asta apăsând o tastă precum Del, Esc sau F2 imediat după ce ai pornit calculatorul. Cu toate acestea, pașii necesari diferă în funcție de producătorul plăcii de bază.

Reclamă

După ce ai acces la UEFI-ul calculatorului tău, caută setările Intel XMP sau AMD EXPO. Majoritatea producătorilor de plăci de bază afișează această setare pe pagina principală a UEFI sau în vizualizarea „Easy Mode”. Totuși, uneori, este posibil să trebuiască să accesezi o filă numită Memory, Overclocking, Extreme Tweaker, OC Tweaker sau ceva similar. Din nefericire, fiecare producător își face propriile alegeri cu privire la locul exact unde se află profilurile Intel XMP/AMD EXPO în UEFI.

După ce ai găsit setările RAM, tot ce trebuie să faci pentru a activa Intel XMP sau AMD EXPO este să selectezi din listă profilul de memorie pe care-l preferi. În cele mai multe cazuri, probabil că-l vei dori pe cel care oferă cele mai bune performanțe prin setarea memoriei RAM pentru a funcționa la cea mai rapidă frecvență posibilă. Iată, de exemplu, cât de ușor este să activezi Intel XMP pe o placă de bază Gigabyte:

Activarea Intel XMP pentru un kit de memorie DDR5

Activarea Intel XMP pentru un kit de memorie DDR5

Și iată cum arată activarea AMD EXPO pentru memoria RAM pe o placă de bază ASUS:

Activarea AMD EXPO pentru un kit de memorie DDR5

Activarea AMD EXPO pentru un kit de memorie DDR5

După activarea Intel XMP sau AMD EXPO, trebuie să salvezi noile setări și să ieși din UEFI. De obicei, faci asta prin apăsarea tastei F10 în timp ce ești în UEFI. Apoi, calculatorul se repornește, iar modulele de memorie vor începe să funcționeze la frecvența, timingurile și voltajul indicate de profilul Intel XMP sau AMD EXPO pe care l-ai ales. Te poți bucura de faptul că memoria ta RAM rapidă tocmai a devenit mai rapidă! 🙂

Intel XMP vs. AMD EXPO: Care este rata de adopție?

Am vrut să văd cum au fost adoptate Intel XMP și AMD EXPO de către producătorii de memorii, așa că am decis să studiez piața internațională. Am verificat cele mai bine vândute memorii pentru calculatoare de pe Amazon - Amazon’s Best Sellers in Computer Memory. Spre surprinderea mea, din cele mai bine vândute 100 de memorii RAM, există doar zece kituri de memorie DDR5 pentru desktop, pe care le poți vedea în tabelul de mai jos:

Cele mai bine vândute pe Amazon: RAM DDR5

Cele mai bine vândute pe Amazon: RAM DDR5

Printre cele mai bine vândute zece kituri de memorie DDR5, șase sunt compatibile cu Intel XMP, iar patru au profiluri AMD EXPO. Ceea ce nu am văzut în acest top zece este o memorie DDR5 care să ofere compatibilitate atât pentru Intel XMP, cât și pentru AMD EXPO. Se pare că majoritatea producătorilor oferă modele optimizate fie pentru Intel, fie pentru AMD. Cu toate acestea, dacă luăm în considerare faptul că AMD EXPO a fost lansat destul de recent, aceasta este o adevărată performanță, care arată că există mulți utilizatori ce cumpără memorie RAM compatibilă cu AMD EXPO pentru calculatoarele lor desktop bazate pe procesoarele AMD Ryzen 7000.

Recomandările noastre pentru RAM DDR5 cu Intel XMP și/sau AMD EXPO

Chiar dacă nu sunt la fel de răspândite ca kiturile de memorie RAM de pe Amazon din lista de mai sus, există multe alte opțiuni atunci când vine vorba de memorii DDR5 cu Intel XMP sau AMD EXPO. Deși prețurile memoriilor RAM DDR5 din România sunt destul de mari, iată câteva opțiuni la care îți recomand să te uiți:

  • Kingston Fury Beast RGB: Una dintre cele mai bune memorii RAM DDR5, care dispune atât de profiluri AMD EXPO, cât și Intel XMP.
  • G.SKILL Trident Z5 RGB: Un kit de memorie RAM DDR5 excelent cu iluminare RGB frumoasă, pe care-l poți cumpăra atât cu profil AMD EXPO, cât și cu Intel XMP.
  • Corsair Dominator Platinum RGB: O memorie RAM DDR5 de mare viteză cu un design și o răcire premium, pe care o poți achiziționa cu Intel XMP sau AMD EXPO.
  • ADATA XPG Lancer RGB: O altă memorie RAM DDR5 frumoasă, care oferă compatibilitate atât cu Intel XMP, cât și cu AMD EXPO.
  • Corsair Vengeance DDR5: Adesea disponibilă la reducere, această memorie oferă compatibilitate cu AMD EXPO.
  • Kingston Fury Beast DDR5: Memorie pe care o poți achiziționa cu profiluri compatibile cu AMD EXPO sau cu Intel XMP, oferind viteză excelentă la un preț mai corect, deoarece nu include iluminare RGB.

SUGESTIE: Dacă îți modernizezi PC-ul sau ești pe cale să construiești unul nou, îți recomand să citești și această analiză: DDR4 vs. DDR5: Ar trebui să faci upgrade?

Sfaturi de avut în vedere înainte de a cumpăra memorie RAM!

Nu trebuie să cumperi memorie RAM cu profiluri de memorie EXPO pentru procesorul AMD Ryzen 7000, la fel cum nu trebuie să achiziționezi memorie RAM compatibilă cu XMP pentru un procesor Intel. Cu toate acestea, alegerea uneia cu profilul de memorie adecvat va face experiența de configurare mult mai ușoară. Totodată, astfel te asiguri că memoria RAM pe care o cumperi este compatibilă cu procesorul pe care-l folosești. Însă, înainte de a lua o decizie de cumpărare, îți recomand insistent să verifici și compatibilitatea memoriei RAM pe care o alegi cu placa ta de bază. De obicei, acestea sunt informații pe care le găsești în manualul plăcii de bază sau pe pagina sa web. Totuși, ai putea verifica și instrumentele de consiliere RAM oferite de unii producători de memorii. Pentru a simplifica lucrurile, iată o listă cu unele dintre cele mai cunoscute:

  • Crucial System Advisor: Selectează producătorul PC-ului sau al plăcii tale de bază și vei obține o listă de module de memorie care funcționează cu acestea.
  • G.Skill RAM Configurator: Alege brandul și modelul PC-ului sau al plăcii de bază pentru a vedea memoria RAM compatibilă.
  • Corsair PC Memory: Alege „Find by compatibility” (Găsește după compatibilitate) și selectează placa ta de bază pentru a vedea ce memorie RAM funcționează cu sistemul tău.
  • Kingston Computer Memory - Find compatible RAM: Introdu numele producătorului și numărul modelului sau numărul de serie al PC-ului sau al plăcii de bază pentru a filtra lista și a găsi doar memoria care se potrivește calculatorului tău.

Intel XMP vs. AMD EXPO: Care crezi că este mai bun?

Acum înțelegi mai multe despre ce este similar și ce este diferit la profilurile de memorie Intel XMP și AMD EXPO. Și deși știi, probabil, despre Intel XMP, AMD EXPO este încă nou și este posibil să nu fi auzit de el. Înainte de a închide acest articol, spune-mi ce părere ai: Vor adera producătorii necondiționat la abordarea AMD privind supratactarea memoriei de calculator? Sau majoritatea modulelor de memorie RAM vor continua să fie compatibile doar cu Intel XMP? Crezi că va exista presiune asupra producătorilor de memorii pentru a oferi compatibilitate pentru ambele profiluri pe aceeași memorie RAM? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate