Ce este AMD EXPO și ar trebui activat pentru memoria DDR5?

Ce este AMD EXPO și ar trebui activat pentru memoria DDR5?

Odată cu lansarea celor mai recente procesoare Ryzen 7000, AMD a oferit și detalii despre AMD EXPO. Dacă ai urmărit anunțurile AMD sau dacă ai vrut să cumperi memorii DDR5, s-ar putea să ai o idee despre ce este și ce face AMD EXPO. Însă există și posibilitatea ca asta să fie prima dată când auzi de el. Dacă vrei să afli mai multe despre ce este AMD EXPO, ce face și cum activezi EXPO pentru memoria ta RAM, citește mai departe. Voi încerca să explic totul, astfel încât să poți decide dacă merită să-ți iei DDR5 cu AMD EXPO pentru noul tău calculator:

Reclamă

Ce este AMD EXPO?

AMD EXPO, o prescurtare pentru AMD Extended Profiles for Overclocking, reprezintă un nou tip de profiluri de memorie, care-ți permit să setezi rapid și ușor viteza maximă a memoriei tale. Cu un singur clic, poți seta instantaneu frecvența, timingurile și voltajele folosite de memoria ta, fără să mai fie nevoie să faci modificări manuale în UEFI BIOS-ul calculatorului tău. Dacă sună familiar, este pentru că avem deja ceva similar sub forma profilurilor XMP (Extreme Memory Profile) de la Intel. Deși sunt similare în multe privințe, cel puțin în ceea ce privește rezultatul final pentru utilizator, există și unele diferențe între cele două specificații.

AMD Extended Profiles for Overclocking

AMD Extended Profiles for Overclocking

AMD EXPO a fost creat de companie pentru gama sa de procesoare Zen 4 Ryzen 7000. Deoarece aceste procesoare funcționează numai cu memorie DDR5, găsești AMD EXPO numai pe modulele de memorie DDR5. Nu există kituri DDR4 compatibile cu AMD EXPO.

La fel ca Intel XMP, profilurile AMD EXPO îți permit să faci overclocking memoriei calculatorului tău cu un singur clic. Însă, spre deosebire de Intel XMP, AMD EXPO este un standard fără licență, pentru care compania nu încasează nicio taxă pentru dreptul de utilizare. Asta înseamnă că toți producătorii de plăci de bază și de memorii RAM sunt liberi să-l folosească și să-l implementeze pe componentele lor. Deși nici Intel nu percepe taxe de la producători pentru implementarea XMP, acesta este totuși un standard cu cod sursă închis, ceea ce înseamnă că nimeni, cu excepția companiei, nu știe cu adevărat cum funcționează.

Avantajele AMD EXPO

Avantajele AMD EXPO

Deși profilurile AMD EXPO sunt concepute pentru procesoarele AMD Ryzen 7000 (și pentru viitoarele generații de procesoare AMD), asta nu înseamnă că sunt limitate la platformele AMD. În teorie, AMD EXPO poate fi folosit și pe plăci de bază cu procesoare Intel. În plus, deși DDR5 cu AMD EXPO este probabil cea mai bună alegere dacă ai un procesor AMD, o astfel de memorie RAM nu este absolut necesară pentru a avea un PC complet funcțional. Procesoarele AMD Ryzen 7000 pot funcționa și cu profilurile Intel XMP și chiar dacă placa de bază refuză să încarce astfel de profiluri de overclocking, ar trebui să poți seta manual în UEFI frecvența, timingurile și voltajele RAM-ului.

Reclamă

Cum activezi AMD EXPO

Acum că știi despre ce este vorba, dacă ai memorie DDR5 cu AMD EXPO, vei dori probabil să-l folosești. La urma urmei, obții mai multă viteză de la memoria RAM, așa că de ce să nu-l activezi? Iată cât de ușor este să activezi AMD EXPO pentru memoria ta DDR5 pe o placă de bază bazată pe AMD:

Pentru a activa AMD EXPO, trebuie să accesezi UEFI-ul plăcii de bază. Există mai multe moduri de a face asta, atât înainte de pornirea sistemului de operare, cât și atunci când acesta este deja în funcțiune. Cele mai întâlnite moduri de a intra în UEFI sunt prin apăsarea unei taste, precum Del, Esc sau F2, imediat după ce pornești calculatorul. Totuși, tastele pe care trebuie să le apeși pot fi diferite în funcție de deciziile producătorului plăcii de bază. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a afla cum intri în UEFI, accesează aceste ghiduri și vei găsi cu siguranță un răspuns:

În UEFI-ul plăcii tale de bază, caută o setare numită EXPO, AMD EXPO, Extended Profiles for Overclocking sau ceva similar. Pe unele plăci de bază, UEFI ar putea afișa această setare pe prima pagină (de pornire); în alte cazuri, s-ar putea să trebuiască s-o cauți pe alte pagini, precum AI Tweaker, Tweaking, Advanced etc. Din nou, depinde de alegerile producătorului plăcii de bază, așa că locația setărilor AMD EXPO poate fi, sincer, oriunde în UEFI.

De exemplu, pe placa mea de bază ASUS Prime X670-E WiFi, setarea EXPO este afișată direct pe pagina UEFI EZ Mode a acesteia.

Setarea AMD EXPO în UEFI-ul unei plăci de bază ASUS

Setarea AMD EXPO în UEFI-ul unei plăci de bază ASUS

În plus, o pot găsi și în interfața UEFI Advanced Mode, pe pagina AI Tweaker.

Setări AMD EXPO pe pagina UEFI AI Tweaker a unei plăci de bază ASUS

Setări AMD EXPO pe pagina UEFI AI Tweaker a unei plăci de bază ASUS

Pentru a activa un profil de memorie AMD EXPO DDR5, nu trebuie decât să-l selectezi din lista de profiluri EXPO disponibile. Este posibil să ai opțiunea de a alege între mai multe profiluri AMD EXPO, în funcție de câte profiluri a stocat producătorul memoriilor RAM DDR5 pe modulele tale de memorie. De exemplu, kitul meu de memorie Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB are două profiluri AMD EXPO. Unul dintre ele setează memoria RAM să funcționeze la 6000 MT/s (MegaTransferuri pe secundă), iar celălalt la 5600 MT/s. Evident, am ales să folosesc cea mai rapidă frecvență, așa că am selectat prima opțiune: DDR5-6000. Probabil că-ți vei dori același lucru.

Selectarea unui profil de memorie AMD EXPO pe o placă de bază ASUS

Selectarea unui profil de memorie AMD EXPO pe o placă de bază ASUS

După ce ai ales profilul AMD EXPO preferat, trebuie să salvezi setările și să-ți repornești PC-ul. Pentru a face asta, de regulă, poți să apeși tasta F10 în UEFI, să selectezi Save (Salvare), atunci când te întreabă dacă dorești aplicarea și păstrarea noilor setări, și să aștepți să-ți repornească calculatorul. După ce o face, modulele de memorie DDR5 vor folosi profilul AMD EXPO pe care l-ai setat și vor funcționa la frecvența, timingurile și voltajul specificate de acesta.

Reclamă

Cum afli dacă memoria RAM este compatibilă cu AMD EXPO și dacă acesta este activat pe PC-ul tău

Una dintre cele mai evidente metode de a afla dacă memoria RAM DDR5 este compatibilă cu AMD EXPO este să citești specificațiile de pe ambalajul kitului de memorie sau să cauți detaliile pe pagina sa web de pe site-ul producătorului. O altă metodă este să accesezi UEFI și să cauți setarea AMD EXPO: dacă o găsești, înseamnă că memoria ta este compatibilă cu AMD EXPO. Însă există o altă metodă, care este mult mai ușoară decât toate cele de mai sus: cu ajutorul unui instrument mic și popular numit CPU-Z.

Descarcă CPU-Z, instalează-l și rulează-l pe PC-ul tău cu Windows. După ce îl deschizi, accesează fila SPD și verifică rubrica SPD Ext. Dacă memoria ta RAM DDR5 include profiluri AMD EXPO, în acest câmp, ar trebui să apară scris EXPO. Dacă memoria ta RAM este compatibilă și cu profilurile Intel XMP, este afișat și acest standard.

Folosește CPU-Z pentru a afla dacă memoria ta RAM DDR5 este compatibilă cu AMD EXPO

Folosește CPU-Z pentru a afla dacă memoria ta RAM DDR5 este compatibilă cu AMD EXPO

Dacă memoria ta DDR5 suportă AMD EXPO, următoarea ta întrebare poate fi dacă un astfel de profil este activat sau nu. Din nou, ai putea afla intrând în UEFI și verificând acolo setările RAM. Însă CPU-Z îți poate spune asta și mai repede. În primul rând, în aceeași filă SPD din CPU-Z, în tabelul Timings Table (Tabel Timinguri), poți vedea toate profilurile de memorie AMD EXPO disponibile pe memoria ta RAM DDR5.

Profiluri AMD EXPO listate de CPU-Z

Profiluri AMD EXPO listate de CPU-Z

Apoi, treci la fila Memory (Memorie) și uită-te la timingurile RAM active. Compară-le cu profilurile AMD EXPO din fila SPD. Dacă timingurile folosite în prezent sunt cele dintr-un profil AMD EXPO, atunci acesta este probabil cel setat pentru memoria RAM DDR5 în UEFI. De exemplu, în screenshotul de mai jos, poți vedea că memoria mea RAM DDR5 folosește aceeași frecvență, timinguri și voltaj ca și profilul de memorie AMD EXPO-6000, listat în imaginea anterioară. Asta îmi spune că memoria mea RAM este setată să utilizeze profilul AMD EXPO care-i permite să funcționeze la viteza maximă de 6000 MT/s.

Timingurile RAM DDR5 ar trebui să fie cele ale unui profil AMD EXPO

Timingurile RAM DDR5 ar trebui să fie cele ale unui profil AMD EXPO

În cazul în care memoria RAM DDR5 suportă AMD EXPO, dar un astfel de profil nu este activat, ar trebui să-l activezi. Astfel, memoria ta va funcționa mai rapid și nu este nevoie decât de un clic sau două în UEFI. Poți urma pașii din a doua secțiune a acestui ghid pentru a vedea ce trebuie să faci.

După părerea ta, merită să folosești DDR5 cu AMD EXPO?

Asta este tot pentru astăzi: acum ai mai multe informații despre ce este AMD EXPO, ce face și cum să-l activezi. După părerea mea, merită să folosești DDR5 cu AMD EXPO, deoarece aduce numai avantaje pentru posesorii de calculatoare bazate pe AMD și nu ar trebui să coste mai mult decât memoria Intel XMP. La urma urmei, AMD EXPO nu necesită licență și nu ar trebui să fie greu sau costisitor pentru producători să-l implementeze pe kiturile lor de memorie RAM. Tu ce părere ai? Merită să folosești memoria DDR5 cu AMD EXPO și vei căuta asta atunci când îți asamblezi următorul calculator bazat pe AMD?

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows