Apple adoptă un standard universal de încărcare. Mai este puțin și îngheață iadul?

Apple adoptă un standard universal de încărcare. Mai este puțin și îngheață iadul?

Apple au anunțat lansarea a trei noi smartphone-uri: iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X. Dacă ai deschis un canal de știri, cu siguranță ai auzit despre acest eveniment. Un aspect care ne-a surprins la aceste smartphone-uri nu este procesorul ori calitatea camerelor, ci faptul că au adoptat încărcarea wireless (fără fir): o tehnologie care există de cinci ani. Și nu doar asta, dar Apple a adoptat un standard al industriei în loc să-l construiască pe al său. Asta este o alegere la care nu multă lume se aștepta din partea Apple. Ce se întâmplă oare cu această companie? Vine cumva sfârșitul lumii?

Reclamă

Apple adoptă încărcarea universală fără fir Qi

Noile iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X oferă suport pentru încărcarea fără fir, pentru prima dată pe un dispozitiv iPhone. Încărcarea wireless există pe smartphone-uri din 2012, de când Nokia a adoptat standardul de încărcare Qi. Apoi, Google a adoptat standardul în același an, pe dispozitivul Nexus 4. După aceea, din ce în ce mai mulți producători de smartphone-uri l-au adoptat, inclusiv Samsung, Huawei, HTC, Motorola, ASUS și Sony. Până în Septembrie 2017, existau sute de smartphone-uri pe piață cu încărcare wireless, dar niciun iPhone.

Asta se schimbă odată cu lansarea iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X. Va fi prima dată când utilizatorii de iPhone își pot încărca smartphone-urile la fel ca restul industriei.

Drept urmare, dacă ai un smartphone cu Android și încărcare wireless (precum Samsung Galaxy S7) și vrei să treci la iPhone X, îți poți folosi "vechiul" Samsung Wireless Charging Pad pentru a îți încărca noul iPhone X.

Incarcare Wireless, Qi standard
Incarcare Wireless, Qi standard

Dar, Apple își va crea și propria stație de încărcare wireless, numită AirPower. Aceasta va fi suficient de mare pentru a încărca un iPhone 8 sau un iPhone X, un ceas inteligent Apple Watch și o pereche de AirPods (dacă ai o cutie de încărcare wireless pentru ele). Stația AirPower va încărca simultan toate cele trei dispozitive și va fi disponibilă în 2018. În acest moment nu se știe cât va costa și nici data exactă la care va fi pusă în vânzare.

Incarcare Wireless, Qi standard
Incarcare Wireless, Qi standard

Apple are un istoric în care ignoră ori renunță la standarde din industrie

Suntem surprinși să vedem că Apple adoptă un standard universal, deoarece compania are o istorie în care a ignorat ori a renunțat la standarde acceptate de industrie și și-a făcut propria versiune.

Reclamă

Un exemplu recent este iPhone 7: anul trecut, Apple a decis să nu mai folosească mufa pentru căști și să-și forțeze clienții să folosească o pereche de căști wireless, precum AirPods, un model mai scump decât alte soluții de pe piață.

Un alt exemplu semnificativ este USB Type C: conectorul USB Type C și standardul USB 3.1 au fost adoptate pe scară largă de industrie începând cu 2015. Avem USB Type C pe toate smartphone-urile premium cu Android și Windows 10 Mobile, pe multe smartphone-uri din gama medie, pe laptopuri de gaming, ultrabook-uri, chiar și pe noile MacBook create de Apple. Acest conector are multe avantaje, inclusiv faptul că este reversibil și poate fi introdus cu orice față în sus. De asemenea, poate transfera date la viteze foarte mari (până la 10 Gbps) și poate fi folosit pentru a alimenta cu o putere de până la 100 Wați, ceea ce este suficient chiar și pentru laptopuri, nu doar pentru tablete și smartphone-uri.

Din păcate, utilizatorii de iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X sunt blocați și trebuie să folosească cablurile proprietare Lightning, de la Apple, pentru încărcarea normală, cu fir. De ce? Pentru că Apple face mai mulți bani folosind cabluri licențiate prin programul lor pentru accesorii MFi. De aceea, compania a renunțat la mufa pentru căști. Pentru că această alegere i-a mărit profitul.

Ce alt standard va adopta Apple?

Suntem bucuroși de faptul că Apple a decis să adopte un standard folosit în industrie, pentru a ușura modul în care își încarcă iPhone-ul clienții lor, mai ales aceia care folosesc mai mult de un ecosistem mobil. Apple ar fi putut să-i forțeze să folosească un standard proprietar și să limiteze utilizatorii de iPhone la câteva accesorii de încărcare, licențiate de Apple, care ar fi mărit profitul companiei. Sperăm că această schimbare de perspectivă reprezintă un prim pas în schimbarea filosofiei Apple și adoptarea de noi standarde folosite în industrie.

Tu ce părere ai? Va adopta Apple și alte standarde folosite de industrie? Dacă da, ce standard crezi că va fi următorul?

Descoperă: Smartphone Blog Hardware și sunete iOS Știri