Cum asculți muzică în Windows Media Player

Cum asculți muzică în Windows Media Player

Să asculți muzică, fie că este vorba de un fișier audio digital ori un CD, este unul dintre lucrurile pe care majoritatea, dacă nu chiar toți, îl facem pe calculatoarele și dispozitivele noastre cu Windows 10. Deși Microsoft a creat aplicația Muzică Groove pentru Windows 10 și chiar dacă există multe playere din terțe părți disponibile pe internet, unii utilizatori încă mai preferă vechiul Windows Media Player. Dacă ești unul din fanii acestei aplicații, s-ar putea să vrei s-o folosești și în Windows 10. În acest caz, acest ghid este pentru tine: îți arătăm cum să asculți muzică în Windows Media Player, indiferent dacă este vorba de melodii și alte fișiere audio aflate în Biblioteca ta sau nu. Îți explicăm care sunt diferitele moduri de redare și cum funcționează toate controalele de redare audio. De asemenea, răspundem la întrebări precum cât de multe melodii pot fi păstrate în Windows Media Player și cum să asculți toată muzica pe care o ai în Windows Media Player:

Reclamă

Cum asculți muzica din biblioteca ta din Windows Media Player

Redarea de fișiere MP3 și alte tipuri de fișiere audio digitale din Biblioteca ta din Windows Media Player este foarte simplă. Trebuie doar să navighezi prin Windows Media Player și să dai dublu-clic (dublă apăsare) pe o melodie. Alternativ, poți să selectezi un cântec și să apeși Redare în zona de controale media.

Cum asculți muzică în Windows Media Player

Cum asculți muzică în Windows Media Player

Controalele de redare sunt vizibile permanent, însă devin active doar după ce a început redarea unei melodii sau după ce ai selectat un cântec.

Windows Media Player: Panou de navigare și Controale redare

Windows Media Player: Panou de navigare și Controale redare

Hai să trecem în revistă controalele de redare. De la stânga la dreapta, avem:

 • Amestecare– acest buton activează sau dezactivează modul Amestecare. În modul Amestecare, melodiile din albumul, lista sau categoria selectată sunt redate aleatoriu.
 • Repetare – acesta activează sau dezactivează modul Repetare. Când este activat, acest mod repetă lista, albumul sau categoria selectată. De exemplu, când ajunge la sfârșitul unui album, începe iar să îl redea de la prima melodie. Dacă vrei să asculți un cântec la nesfârșit, dă-i drumul căutându-l sau creând o listă care să îl conțină doar pe el.
 • Oprire – dacă apeși pe Oprire, se termină redarea de muzică și se resetează punctul de redare la începutul melodiei curente.
 • Anteriorul – te întoarce la melodia anterioară din lista sau categoria selectată. În modul Amestecare, acest buton redă ultimul cântec, indiferent de poziția sa în listă sau categorie.
 • Redare / Pauză – dacă redarea este oprită, acest buton continuă sau începe redarea. Dacă un cântec este în derulare, acest buton devine Pauză și oprește redarea, dar păstrează poziția. Când apeși pe Redare, melodia continuă de unde ai rămas.
 • Următorul / Derulare înainte – Următorul sare la următoarea melodie din listă, ca și cum cântecul curent ar fi ajuns la final. Apasă și menține apăsat acest buton pentru a căuta o anumită parte a melodiei.
 • Fără sunet – Apasă pe acest buton pentru a opri sunetul. Redarea de muzică nu se oprește dar nu mai auzi nimic.
 • Volum – trage de acest cursor la stânga pentru a micșora volumul sau la dreapta pentru a crește volumul.
 • Căutare – ține mouse-ul peste bara de progres de deasupra controalelor de redare pentru a vedea cursorul Căutare. Mută-i poziția acolo de unde vrei să înceapă redarea melodiei. Trage la stânga pentru a te duce spre începutul melodiei sau trage la dreapta pentru a merge spre finalul ei.

Windows Media Player: Controale redare muzică

Windows Media Player: Controale redare muzică

Înainte de merge mai departe, trebuie notat și faptul că Windows Media Player afișează informații despre melodia curentă în colțul său din stânga jos. Apasă pe el pentru a comuta între afișarea copertei albumului și o vizualizare a spectrului audio. De asemenea, poți ține mouse-ul deasupra acestei zone pentru a vedea mai multe detalii despre cântecul redat.

Windows Media Player: Informații despre melodia redată

Windows Media Player: Informații despre melodia redată

De asemenea, reține că, în modul În redare (Skin Mode), controale de redare pot fi ascunse sau pot fi afișate diferit, deși au în continuare aceleași funcții.

Windows Media Player în modul În redare

Windows Media Player în modul În redare

Pe aceeași notă, mai există o facilitate de redare care nu este inclusă în controalele de redare. Dacă ții mouse-ul deasupra unui cântec, apare un mic dialog ce conține un buton numit Examinare. Apasă pe el o dată și melodia respectivă va începe să fie redată.

Previzualizare melodie în Windows Media Player

Previzualizare melodie în Windows Media Player

Cât timp o melodie se află în modul de Examinare, poți sări 15 secunde în ea apăsând pe Ignorare. Mută mouse-ul de pe caseta de dialog și melodia se oprește automat din redare. Această facilitate este utilă atunci când cauți un anumit cântec, dar nu ești sigur că acesta este cel pe care îl vrei.

Examinare melodie (salt 15 secunde) în Windows Media Player

Examinare melodie (salt 15 secunde) în Windows Media Player

Cum asculți muzică în Windows Media Player de pe bara de activități

Windows Media Player poate să redea muzică și direct de pe bara de activități. Ține mouse-ul deasupra pictogramei sale de pe bara de activități și apar controalele de redare. Du cursorul deasupra lor și apare o fereastră mică, în care vezi ce melodie este redată acum. Dacă vrei, apasă pe Redare / Pauză, Anterior sau Următor la fel ca în fereastra principală a Windows Media Player.

Ascultă muzică în Windows Media Player de pe bara de activități

Ascultă muzică în Windows Media Player de pe bara de activități

Cum asculți un CD Audio în Windows Media Player

Pentru a asculta CD-uri Audio sau fișiere audio digitale salvate pe un disc, tot ce trebuie să faci este să introduci discul respectiv în calculator și el va apărea în panoul de navigare. Reține că aceste melodii nu apar în Biblioteca ta decât dacă le extragi de pe CD. Apasă pe numele discului și Windows Media Player afișează conținutul său.

Reclamă

De asemenea, poți vedea litera unității CD în partea de sus a ferestrei Windows Media Player. În continuare, alege o melodie și apasă Redare, la fel ca atunci când asculți un cântec din Bibliotecă.

Cum asculți un CD Audio în Windows Media Player

Cum asculți un CD Audio în Windows Media Player

Cum asculți melodii care nu se găsesc în biblioteca din Windows Media Player

Poți să folosești Windows Media Player și pentru a asculta muzică ce nu face parte din Biblioteca ta. Fă asta trăgând una sau mai multe melodii din orice locație, precum un folder sau desktop, peste lista de redare din Windows Media Player. Dacă lista de redare nu este afișată, întâi apasă pe fila Redare din colțul dreapta sus al ferestrei. Melodiile sunt apoi redate de Windows Media Player, deși nu sunt adăugate automat la biblioteca ta.

Ascultă muzică ce nu face parte din biblioteca Windows Media Player

Ascultă muzică ce nu face parte din biblioteca Windows Media Player

De asemenea, poți să dai clic dreapta pe un fișier audio în Explorer sau pe desktop și să selectezi “Redare cu Windows Media Player” sau “Adăugare în lista Windows Media Player”.

Redare în Windows Media Player de pe desktop sau dintr-un folder

Redare în Windows Media Player de pe desktop sau dintr-un folder

Dacă răsfoiești un folder cu fișiere audio în Explorer, poți selecta fila Instrumente muzică din interfața panglică din partea de sus a ferestrei și, apoi, să apeși pe Redare, Redați tot sau Adăugare în playlist. În cazul în care Windows Media Player nu este aplicația ta implicită pentru redarea de fișiere media, o poți selecta în meniul afișat.

Ascultă muzică în Windows Media Player din Explorer

Ascultă muzică în Windows Media Player din Explorer

Cum asculți toată muzica pe care o ai cu Windows Media Player

Există trei metode pe care le știm noi pentru a asculta toată muzica pe care o ai cu Windows Media Player. Prima dintre ele este probabil și cea mai ușoară: deschide Windows Media Player și apasă butonul Redare fără a selecta nicio melodie din biblioteca ta. Această acțiune creează o listă de redare cu toată muzica ta, automat, iar Windows Media Player începe imediat să o redea. Reține că, dacă selectezi mai întâi un cântec, album, categorie sau listă de redare, Windows Media Player începe redarea acelui element, în loc de toată muzica ta.

Cum să aculți toată muzica în Windows Media Player

Cum să aculți toată muzica în Windows Media Player

Cea de-a doua metodă de a reda toată muzica în Windows Media Player este și ea ușoară. Deschide Windows Media Player și dă clic dreapta pe pictograma sa de pe bara de activități. Apoi, în meniul contextual afișat, selectează “Redați toată muzica”.

Cum să asculți toată muzica în Windows Media Player de pe bara de activități

Cum să asculți toată muzica în Windows Media Player de pe bara de activități

Nu uita că poți inclusiv să fixezi Windows Media Player pe bara de activități sau în Meniul Start. Dacă dai clic dreapta pe o astfel de scurtătură, vei avea acces la aceeași opțiune “Redați toată muzica”.

Cum să aculți toată muzica în Windows Media Player folosind o scurtătură

Cum să aculți toată muzica în Windows Media Player folosind o scurtătură

În final, mai există și o a treia metodă de a reda toată muzica pe care o ai în Windows Media Player, dar este ceva mai complicată. Poți să creezi o listă de redare în care să adaugi toate melodiile din biblioteca ta.

Reclamă

Cât de multe melodii poți să adaugi la Windows Media Player?

Windows Media Player nu are o limită în ceea ce privește numărul de melodii pe care le poate deschide. Singurele probleme ce pot apărea sunt legate de lucrul cu biblioteci foarte mari, caz în care aplicația se poate mișca mai greu, în funcție de cât de rapid și de puternic este calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Atunci când ai o bibliotecă uriașă, performanța Windows Media Player poate fi afectată negativ, în special dacă îți păstrezi fișierele audio pe hard disk-uri lente.

Formate de fișiere suportate de Windows Media Player

Windows Media Player suportă nativ multe tipuri de fișiere audio și video:

 • Windows Media (.asf, .wma, .wmv, .wm)
 • Windows Media Metafiles (.asx, .wax, .wvx, .wmx, wpl)
 • Microsoft Digital Video Recording (.dvr-ms)
 • Windows Media Download Package (.wmd)
 • Audio Visual Interleave (.avi)
 • Moving Pictures Experts Group (.mpg, .mpeg, .m1v, .mp2, .mp3, .mpa, .mpe, .m3u)
 • Musical Instrument Digital Interface (.mid, .midi, .rmi)
 • Audio Interchange File Format (.aif, .aifc, .aiff)
 • Sun Microsystems și NeXT (.au, .snd)
 • Audio for Windows (.wav)
 • CD Audio Track (.cda)
 • Indeo Video Technology (.ivf)
 • Windows Media Player Skins (.wmz, .wms)
 • QuickTime Movie file (.mov)
 • MP4 Audio file (.m4a)
 • MP4 Video file (.mp4, .m4v, .mp4v, .3g2, .3gp2, .3gp, .3gpp)
 • Windows audio file (.aac, .adt, .adts)
 • MPEG-2 TS Video file (.m2ts)
 • Free Lossless Audio Codec (.flac)

De asemenea, Windows Media Player folosește automat și codecurile instalate de alte playere, dacă este posibil. Pentru a verifica ce codecuri sunt instalate pe PC-ul tău cu Windows 10, deschide meniul Ajutor din Windows Media Player. În cazul în care nu îl vezi, apasă pe Organizare, selectează Aspect și apasă pe “Afișare bară meniu”.

Cum vezi bara de meniu din Windows Media Player

Cum vezi bara de meniu din Windows Media Player

Apoi, apasă pe Ajutor în bara de meniu și selectează “Despre Windows Media Player”.

Despre Windows Media Player

Despre Windows Media Player

Mai departe, apasă pe linkul “Informații asistență tehnică” din fereastra “Despre Windows Media Player”.

Informații asistență tehnică pentru Windows Media Player

Informații asistență tehnică pentru Windows Media Player

Windows Media Player deschide acum o pagină web în browserul tău implicit, cu informații despre aplicație. Derulează în jos pentru a găsit detaliile despre codecurile audio instalate.

Codecuri audio folosite de Windows Media Player

Codecuri audio folosite de Windows Media Player

Încă mai preferi Windows Media Player față de alte aplicații similare mai noi?

Am terminat de discutat funcțiile de redare oferite de Windows Media Player pentru fișierele audio digitale și CD-uri audio. Încă mai folosești această aplicație în Windows 10 pentru a-ți asculta melodiile preferate și a îți gestiona biblioteca muzicală? Nu ezita să scrii un comentariu mai jos, dacă ai sfaturi de adăugat sau dacă ai întrebări.

Descoperă: Divertisment Ghiduri Programe Recomandate Redare media