Recenzie ASUS ROG Rapture GT-AC2900: Routerul wireless pentru gameri!

Recenzie ASUS ROG Rapture GT-AC2900: Routerul wireless pentru gameri!
Rating

ASUS are o pasiune pentru gameri. Nu este ceva nou, căci linia lor de produse Republic of Gamers este faimoasă în toată lumea. Ceea ce este nou, este tendința companiei de a veni pe piață cu routere wireless pentru gaming, care includ multe facilități prietenoase pentru pasionații de jocuri. Ultima noutate în domeniu o reprezintă routerul ASUS ROG Rapture GT-AC2900, care ne oferă și un sistem de iluminare cu RGB foarte spectaculos. Dacă vrei să afli mai multe despre ce oferă acest router și ce performanțe oferă, citește acest review:

Reclamă

ASUS ROG Rapture GT-AC2900: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS ROG Rapture GT-AC2900 este o alegere potrivită pentru următorii utilizatori:

 • Gamerii care vor cele mai bune unelte pentru gaming-ul onine și un sistem de iluminare cu RGB foarte plăcut
 • Utilizatorii care vor cea mai bună securitate pentru dispozitivele din rețeaua lor
 • Persoanele care apreciază serviciile de automatizare precum IFTT (If This, Then That)
 • Utilizatorii care vor un firmware avansat care oferă control complet asupra routerului
 • Persoanele care vor o aplicație mobilă avansată, de unde își pot personaliza routerul
 • Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua folosind Amazon Alexa

Pro și contra

Iată ce ne place la ASUS ROG Rapture GT-AC2900:

 • Este rapid pe ambele benzi wireless: 2.4 GHz și 5 GHz
 • Are multe facilități pentru gamerii pasionați de jocuri online
 • Unelte de securitate excelente care-ți protejează rețeaua
 • Hardware puternic care poate gestiona multe conexiuni simultane
 • Port USB 3.0 rapid
 • Iluminare RGB care arată foarte bine
 • Aplicație mobilă avansată
 • Suport lingvistic excelent și documentație de Ajutor care este ușor de accesat

Puncte slabe:

 • Aspectul vizual al firmware-ului și al aplicației ASUS Router poate să nu fie pe placul tuturor.
 • Aplicația mobilă nu poate fi folosită pentru a configura facilitățile de gaming ale acestui router
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS ROG Rapture GT-AC2900 este evoluția prietenoasă pentru gameri a unui router care ne-a plăcut mult: ASUS RT-AC86U. Hardware-ul său este la fel ca al predecesorului. Aspectul este unul mai plăcut, firmware-ul are un număr ridicat de unelte și facilități, inclusiv multe unelte destinate pasionaților de jocuri. De asemenea, iluminarea RGB arată foarte interesant. Dacă ești pasionat de jocuri, ASUS ROG Rapture GT-AC2900 este unul dintre cele mai bune routere wireless pe care le poți cumpăra.

Despachetarea routerului wireless ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Este clar faptul că routerul ASUS ROG Rapture GT-AC2900 este destinat pasionaților de jocuri din clipa în care te uiți la ambalajul său. Logo-ul Republic of Gamers îți sare în ochi, la fel și logo-urile pentru celelalte tehnologii și produse familiare gamerilor: serviciul de streaming GeForce NOW, Aura Sync și PlayStation 4. Literele cu care este scris numele produsului reflectă lumina și își schimbă culoarea în funcție de mediul înconjurător și unghiul din care le privești. Este un detaliu drăguț care va plăcea celor care-l cumpără.

Pachetul în care vine ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Pachetul în care vine ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Pe lateralele cutiei sunt detalii despre configurația hardware a acestui router și facilitățile sale destinate gamerilor. În cutie, găsești următoarele: routerul, un stand pentru router, trei antene externe, alimentarea, un cablu Ethernet, ghidul pentru configurarea rapidă, pliante cu informații despre facilitățile oferite de router și garanția acestuia.

ASUS ROG Rapture GT-AC2900: ce găsești în cutie
ASUS ROG Rapture GT-AC2900: ce găsești în cutie

Pachetul în care vine ASUS ROG Rapture GT-AC2900 arată foarte bine, demn de un produs premium. În cutie avem tot ce este nevoie pentru a instala și folosi routerul, inclusiv informații despre serviciile incluse.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS ROG Rapture GT-AC2900 are un procesor cu două nuclee Broadcom BCM4906, la frecvența de 1.8 GHz, la fel ca fratele său, ASUS RT-AC86U. Are 256 MO spațiu de stocare pentru firmware și 512 MO memorie RAM. Design-ul său este o evoluție a modelului mai vechi și ne place mai mult. Branding-ul RoG de pe router arată bine, iar standul detașabil este mai flexibil și mai util decât pe modelul precedent, de pe care nu putea fi demontat.

Routerul wireless ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Routerul wireless ASUS ROG Rapture GT-AC2900

ASUS ROG Rapture GT-AC2900 este un router wireless dual-band cu o lățime de bandă maximă teoretică împărțită astfel: 750 Mbps pentru frecvența wireless de 24 GHz și 2167 Mbps pentru cea de 5 GHz. Oferă suport pentru standardul Wi-Fi 5 (802.11a Wave 2), transferuri 4x4 MU-MIMO pe banda de 5 GHz și 3x3 MU-MIMO pe banda de 2.4 GHz. Routerul are trei antene detașabile și una internă. Pe spatele routerului sunt patru porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, două dintre care oferă funcția de Link Aggregation. De asemenea, este și un port pentru conexiunea la internet, un port USB 3.0, altul USB 2.0, o mufă pentru alimentare și butonul pentru pornirea/oprirea routerului.

Porturile de pe ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Porturile de pe ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Pe una din laterale sunt următoarele butoane: un buton cu logo-ul RoG (numit Boost Key), ce poate fi setat să execute anumite acțiuni atunci când este apăsat, butonul pentru controlul LED-urilor, butonul pentru funcția WPS, butonul pentru WiFi și butonul Reset.

Butoanele de pe ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Butoanele de pe ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Mărimea routerului este de 221 x 169 x 111 mm în lungime, lățime și înălțime. De asemenea, cântărește 780 de grame, fără stand.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile acestui produs, mergi la: ASUS ROG Rapture GT-AC2900 Specificații.

Configurarea și utilizarea routerului wireless ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Configurarea ASUS ROG Rapture GT-AC2900 presupune pornirea acestuia, conectarea sa la internet și utilizarea unui navigator web pentru încărcarea expertului de configurare rapidă. La început, oferi detalii despre conexiunea ta la internet. Apoi, introduci numele și parola pentru cele două benzi wireless. Urmează personalizarea butonului Boost Key (cel cu logo-ul RoG) care poate executa una dintre acțiunile alese de tine. Alege ce vrei să facă acest buton. Cei mai mulți utilizatori vor prefera să controleze iluminarea RGB.

Configurarea butonului Boost Key
Configurarea butonului Boost Key

La ultimul pas, alege numele contului de administrator și parola sa. După ce introduci detaliile necesare, routerul se conectează la internet și verifică dacă există actualizări de firmware. Este o abordare proactivă și ar trebui să lași routerul să facă asta, pentru a beneficia de îmbunătățiri de performanță și securitate. La finalul expertului pentru configurarea rapidă, este afișat un sumar al setărilor tale.

Abia acum poți accesa interfața pentru administrare. Este organizată la fel ca pe alte routere ASUS și anume în secțiuni împărțite în mod logic. A găsi ceea ce cauți este ușor. Dar acest model de router are un skin diferit de alte routere ASUS, destinat gamerilor care sunt fani ai brandului Republic of Gamers, ceea ce s-ar putea să nu placă tuturor tipurilor de utilizatori.

Firmware-ul de pe ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Firmware-ul de pe ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Poți configura tot ce contează în detaliu, iar utilizatorii avansați vor aprecia asta. Firmware-ul este disponibil în 21 de limbi, printre care se numără și limba română. Documentația de ajutor este ușor accesibilă și creată destul de bine. Un truc util este faptul că poți muta cursorul peste o setare pe care nu o înțelegi și este afișat un semn de întrebare. Dă clic pe el și vezi informații care explică setarea respectivă.

Documentația de ajutor a ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Documentația de ajutor a ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Dacă vrei să controlezi rețeaua wireless de pe smartphone sau tabletă, inclusiv atunci când nu ești acasă, poți folosi aplicația ASUS router app. Aplicația folosește și ea un skin specific brandului Republic of Gamers. Aceasta oferă unele opțiuni avansate de personalizare, inclusiv abilitatea de a verifica dispozitivele copiilor și de a configura reguli pentru controlul parental. Funcția de diagnostic de la distanță poate fi și ea utilă atunci când familia ta are probleme cu WiFi-ul și tu nu ești acasă să-i ajuți. Dar majoritatea facilităților orientate către gameri nu pot fi personalizate decât de pe router, nu din aplicație.

Aplicația ASUS router pentru Android
Aplicația ASUS router pentru Android

O funcție care atrage imediat privirile este iluminarea RGB. Am testat și alte routere cu RGB, dar niciunul nu arată la fel de bine. Modul în care este implementată pe ASUS ROG Rapture GT-AC2900 este de-a dreptul grozav. Routerul arată bine și-l poți programa să-și ajusteze iluminarea inclusiv pe baza evenimentelor care au loc cu routerul și conexiunea la internet. Dacă vrei să vezi cum arată efectele standard de iluminare, vezi clipul de mai jos:

Am conectat la rețeaua administrată de Rapture GT-AC2900 aproximativ douăzeci de dispozitive, printre care se numără: două PC-uri desktop, laptop-uri, tablete, mai multe smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent, un aspirator inteligent și o consolă Xbox One. O problemă pe care am observat-o este că, uneori, unii clienți din rețea erau deconectați aleatoriu de la WiFi, pentru perioade scurte de timp. Am comunicat acest bug către ASUS, inclusiv toate detaliile aferente și compania va reveni cu o actualizare de firmware care rezolvă această problemă. De asemenea, în prima zi de testare, am observat o ușoară instabilitatea atunci când încărcam date (upload) în rețea. Două zile mai târziu, ASUS a făcut publică o nouă actualizare de firmware care a rezolvat problema. După aceea ne-am bucurat de transferuri stabile și rapide. Dacă nu ne crezi, vezi diagrama de mai jos, care-ți arată un transfer prin WiFi, de la un calculator la un altul, într-o cameră separată de router printr-un perete.

Un transfer wireless folosind ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Un transfer wireless folosind ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Dacă vrei să afli detalii exact despre performanțele acestui router și toate facilitățile pe care le oferă, inclusiv cele destinate gamerilor, mergi la următoarea pagină din acest review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless