Cum folosești Căutarea din Windows 11

Cum folosești Căutarea din Windows 11

Căutarea în Windows (Windows Search) este un element existent de mai bine de 15 ani în sistemele de operare de la Microsoft, apărând prima dată în anticul Windows Vista. A evoluat și s-a maturizat de-a lungul anilor, iar cea mai recentă iterație din Windows 11 este (teoretic) mai simplă, mai rapidă și mai eficientă decât în versiunile anterioare. Iată cum accesezi Căutarea în Windows 11 și cum o folosești pentru a găsi ceea ce cauți:

Reclamă

Cum accesezi Căutarea în Windows 11

Poți accesa funcția Căutare în mai multe moduri. Cea mai simplă este cu un clic pe butonul Căutare de pe bara de activități, imediat lângă butonul Start. În funcție de versiunea de Windows 11 pe care o ai, acest buton poate arăta ca o lupă mică sau ca o lupă urmată de textul Căutare.

Designul noii bare de Căutare din Windows 11, pe care îl poți vedea în imaginea de mai jos, este cel mai recent, introdus de Microsoft în Windows 11 22H2 odată cu actualizarea KB5019980, dar numai pentru unii utilizatori. Și totuși, doar designul este diferit, funcționalitatea butonului fiind aceeași ca în versiunile mai vechi.

Noua bară de Căutare din Windows 11

Noua bară de Căutare din Windows 11

Dacă folosești o versiune mai veche a sistemului de operare sau dacă nu te afli printre utilizatorii selectați de Microsoft pentru a primi această schimbare mai devreme, butonul este mai mic, pictograma Căutării din Windows 11 afișând doar o lupă, ca în captura de ecran de mai jos.

Vechiul butonul de Căutare din bara de activități a Windows 11

Vechiul butonul de Căutare din bara de activități a Windows 11

Dacă pictograma lipsește cumva din bara de activități, poți accesa Căutarea apăsând tasta Windows de pe tastatură sau apăsând pe butonul Start de pe bara de activități. Astfel se deschide Meniul Start, care conține, în partea superioară, câmpul de introducere a Căutării în Windows.

Meniul Start conține un câmp de căutare

Meniul Start conține un câmp de căutare

Nu trebuie neapărat să selectezi câmpul, poți începe să scrii imediat ce apeși tasta Windows. Indiferent de situație, imediat ce faci una din aceste acțiuni, Windows 11 comută automat la fereastra Căutare unde începe imediat să afișeze rezultate pentru termenii pe care i-ai scris.

Dacă scrii în timp ce Meniul Start este deschis se declanșează automat Căutarea din Windows 11

Dacă scrii în timp ce Meniul Start este deschis se declanșează automat Căutarea din Windows 11

O altă modalitate de a accesa Căutarea în Windows este apăsând concomitent butoanele Windows + S pe tastatură.

Combinația de taste pentru pornirea Căutării în Windows 11 este Win + S

Combinația de taste pentru pornirea Căutării în Windows 11 este Win + S

Această combinație de taste lansează fereastra Căutare ilustrată mai jos.

Fereastra Căutare din Windows 11

Fereastra Căutare din Windows 11

Nu în ultimul rând, ai și opțiunea de a introduce termenii de căutare în File Explorer. Trebuie doar să accesezi câmpul Căutare din dreapta sus și să dai clic pe acesta pentru a scrie termenii de căutare. Totuși, în acest context se vor căuta doar fișiere și foldere la nivel local sau în spațiul tău din OneDrive.

Câmpul de căutare în File Explorer

Câmpul de căutare în File Explorer

NOTĂ: În fereastra Căutare din Windows, rezultatele căutării sunt afișate pe măsură ce tastezi. În plus, dacă în timp ce tastezi un termen, apeși Enter pe tastatură, primul rezultat se deschide automat. În schimb, când utilizezi Căutarea din Windows într-o fereastră de File Explorer, trebuie să apeși Enter sau să atingi săgeata de lângă caseta de căutare pentru a începe căutarea.

Reclamă

Cum este organizată Căutarea din Windows 11

Fereastra Căutare în Windows are multe legături și setări utile. Începând din partea de sus, regăsim mai întâi câmpul de introducere; dacă nu ai introdus niciun termen în el, fereastra Căutare îți arată o listă de aplicații și căutări Recente. Lângă ea, vei vedea și imaginea zilei “Astăzi pe Bing”. Apasă pe ea și vei primi informații suplimentare de la motorul de căutare implicit al celor de la Microsoft, Bing, în Microsoft Edge.

Aplicații/căutări Recente și imaginea Astăzi pe Bing, în fereastra Căutare

Aplicații/căutări Recente și imaginea Astăzi pe Bing, în fereastra Căutare

În partea din dreapta sus, deasupra imaginii “Astăzi pe Bing”, vei găsi și trei butoane:

  • Cel cu pictograma portret îți permite să te autentifici sau să îți selectezi contul Microsoft utilizat; opțiunea Gestionați conturile deschide aplicația Setări.

Schimbă contul folosit de Căutarea din Windows 11

Schimbă contul folosit de Căutarea din Windows 11

  • Butonul în forma de trei puncte de suspensie deschide meniul Opțiuni, unde poți configura setările de căutare din Windows și opțiunle de indexare;
  • În funcție de setările contului tău Microsoft, este posibil să vezi și o pictogramă în formă de medalie. Ea îți arată punctele Microsoft Rewards pe care le-ai acumulat. Dacă apeși pe ea, Windows 11 deschide Microsoft Edge și te duce pe pagina ta Microsoft Rewards, unde poți vedea mai multe detalii și poți obține recompense în schimbul punctelor. Acest program este disponibil în SUA și alte regiuni ale lumii, inclusiv România.

După ce introduci un termen de căutare în câmpul din partea de sus al ferestrei Căutare, poți folosi o serie de filtre pentru a optimiza rezultatele. Apasă pe mica săgeată din dreapta filtrelor pentru a vedea și mai multe opțiuni.

Bara de filtre din fereastră Căutare

Bara de filtre din fereastră Căutare

Acum hai să vedem cum funcționează căutarea în realitate:

Reclamă

Cum interacționezi cu rezultatele Căutării din Windows 11

Atunci când cauți un termen, Căutarea din Windows îți arată rezultatele instantaneu și le afișează în ordinea importanței. Mai întâi arată Cea mai bună potrivire, apoi rezultate de pe internet, aplicații, setări, documente etc.

Rezultatele căutării sunt grupate automat pe categorii

Rezultatele căutării sunt grupate automat pe categorii

Există mai multe acțiuni pe care le poți face în acest moment:

  • Dacă apeși Enter pe tastatură după ce ai introdus termenul de căutare, se deschide automat rezultatul din categoria Cea mai bună potrivire.
  • În mod implicit, panoul din dreapta afișează lista acțiunilor disponibile pentru rezultatul din Cea mai bună potrivire. Dacă apeși pe butonul reprezentând o săgeată („Vedeți mai multe informații”) de lângă un alt rezultat decât cel de la Cea mai bună potrivire, se afișează meniul contextual pentru rezultatul respectiv. De asemenea, poți folosi tastele săgeți pentru a naviga prin rezultate și a vedea mai multe detalii despre fiecare.

Acțiunile pot fi accesate apăsând săgeata din dreptul fiecărui rezultat

Acțiunile pot fi accesate apăsând săgeata din dreptul fiecărui rezultat

  • Dacă dai clic dreapta (sau apeși și ții apăsat în cazul dispozitivelor cu ecran tactil) pe un rezultat al căutării, se deschide un meniu contextual în care poți alege alte acțiuni. Pentru aplicații, le poți rula ca administrator, fixa la Start sau în bara de activități, dezinstala, accesa setările etc. Acțiunile disponibile variază în funcție de element. Alte elemente, precum setările sau căutările pe web, nu au un meniu contextual.

Dacă dai clic dreapta pe un rezultat apare un meniu cu alte opțiuni

Dacă dai clic dreapta pe un rezultat apare un meniu cu alte opțiuni

Acum hai să ne uităm puțin și la filtrele de căutare din Windows 11:

Cum folosești filtrele de Căutare din Windows 11

Căutarea din Windows 11 face mult mai mult decât să caute fișierele stocate local pe dispozitiv. În funcție de opțiunile pe care le selectezi în fereastra Căutare, căutarea se poate face pe internet și chiar și în e-mailurile tale.

În mod implicit, Căutarea în Windows afișează rezultatele din toate categoriile, dar dacă ai nevoie de un anume tip de rezultat, poți restrânge domeniul de aplicare pentru a căuta mai repede. Poți face acest lucru deschizând mai întâi fereastra Căutare (Win + S). Apoi, selectezi filtrul dorit folosind opțiunile de sub caseta de căutare din partea de sus. Poți alege între Toate (implicit), Aplicații, Documente, Web, Setări, Persoane, E-mail, Foldere și Fotografii.

Cum faci o căutare complexă, cu filtre, în Windows 11

Cum faci o căutare complexă, cu filtre, în Windows 11

NOTĂ: Căutările pe web se fac folosind motorul de căutare implicit al Microsoft (Windows 11): Bing. În plus, atunci când utilziezi filtrul Web în fereastra Căutare, primești rezultate doar de la motorul Bing al Microsoft și ele se deschid întotdeauna în browserul web implicit din Windows 11: Microsoft Edge.

Filtrul Web deschide Microsoft Edge și caută cu Bing

Filtrul Web deschide Microsoft Edge și caută cu Bing

Dacă vrei rezultate de la un alt motor de căutare, singura opțiune reală pe care o ai este să utilizezi un browser web și să accesezi motorul tău de căutare preferat.

Ce experiență ai cu Căutarea din Windows 11?

Sunt de părere că funcția de Căutare este un instrument esențial pentru utilizarea de zi cu zi a dispozitivelor cu Windows. Tu cât de des folosești Căutare în Windows? Zilnic sau mai rar? Personal, nu există zi pentru mine în care să nu o folosesc. Dar tu? Comentează și spune-mi ce experiență ai avut cu Căutarea din Windows 11 și dacă ești mulțumit de ea.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Recomandate Windows