Cum se folosește Căutarea în Windows 11

Căutarea în Windows (Windows Search) este un element existent de mai bine de 15 ani în sistemele de operare de la Microsoft, apărând prima dată în Windows Vista. A evoluat și s-a maturizat de-a lungul anilor, iar cea mai recentă iterație din Windows 11 este mai simplă, mai rapidă și mai eficientă decât versiunile anterioare. Iată cum poți să accesezi Căutarea în Windows 11 și să o utilizezi pentru a găsi ceea ce cauți:

Cum se accesează Căutarea în Windows 11

Poți accesa funcția Căutare în mai multe moduri. Cea mai simplă este făcând clic pe pictograma reprezentând o lupă din bara de activități, lângă butonul Start.

Poziția butonului de Căutare în bara de activități a Windows 11

Dacă pictograma lipsește din bara de activități, poți accesa Căutarea apăsând tasta Windows de pe tastatură sau apăsând pe butonul Start de pe desktop. Astfel se deschide Meniul Start, care conține, în partea superioară, câmpul de introducere a Căutării în Windows.

Meniul Start conține un câmp de căutare

Nu trebuie neapărat să selectezi câmpul, poți începe să scrii imediat ce apeși tasta Windows.

O altă modalitate de a accesa Căutarea în Windows este apăsând concomitent butoanele Windows + S pe tastatură.

Combinația de taste pentru pornirea rapidă a funcției Căutare

Ai, de asemenea, opțiunea de a introduce termenii de căutare în File Explorer. Trebuie doar să accesezi câmpul Căutare din dreapta sus și să faci clic pe acesta pentru a scrie termenii de căutare. Totuși, în acest context se vor căuta doar fișiere și foldere la nivel local.

Câmpul de căutare în File Explorer

NOTĂ: În fereastra Căutare în Windows, rezultatele căutării sunt afișate pe măsură ce tastezi. În plus, dacă în timp ce tastezi un termen, apeși Enter pe tastatură, primul rezultat se deschide automat. În schimb, când utilizezi Căutarea în Windows într-o fereastră File Explorer, trebuie să apeși Enter sau să atingi săgeata de lângă caseta de căutare pentru a începe căutarea.

Cum este organizată fereastra de Căutare în Windows 11

Fereastra Căutare în Windows are multe legături și setări utile. Începând din partea de sus, regăsim mai întâi câmpul de introducere și apoi mai multe filtre pe care le poți utiliza pentru a-ți restrânge căutările. Dacă apeși pe Mai multe, descoperi și mai multe opțiuni de filtrare.

Câmpul de introducere și filtrele din fereastra de Căutare

În partea dreaptă, lângă filtre, există două butoane. Pictograma care reprezintă un portret este pentru a oferi feedback către Microsoft despre funcția de Căutare, în timp ce apăsând pe butonul cu trei puncte deschizi meniul Opțiuni.

Meniul Opțiuni din fereastra Căutare în Windows 11

Mai jos apar Aplicații de top, o listă de comenzi rapide cu aplicațiile pe care le utilizezi cel mai frecvent pe dispozitiv. În partea de jos ai Recent, o listă cu cele mai recent accesate funcții.

Secțiunile Aplicații de top și Recente din fereastra Căutare

Să detaliem un pic secțiunea de filtre.

Cum utilizezi filtrele de căutare

Căutarea în Windows face mult mai mult decât să caute fișierele stocate local pe dispozitiv. În funcție de opțiunile pe care le selectezi în fereastra Căutare, căutarea se poate face pe internet, în e-mailuri și chiar în lista ta de Persoane.

În mod implicit, Căutarea în Windows afișează rezultatele din toate categoriile, dar dacă ai nevoie de un anume tip de rezultat, poți restrânge domeniul de aplicare pentru a căuta mai repede. Poți face acest lucru deschizând mai întâi fereastra Căutare (tasta Windows + S). Apoi, selectezi filtrul dorit folosind opțiunile de sub caseta de căutare din partea de sus. Apăsând pe Mai multe deschizi o listă derulantă cu și mai multe categorii. Poți alege între Toate (implicit), Aplicații, Documente, Web, Persoane, E-mail, Foldere, Fotografii, Muzică, Setări și Videoclipuri.

Filtrele de căutare disponibile în Windows 11

NOTĂ: Căutările pe web se fac folosind motorul de căutare Bing de la Microsoft. Dacă vrei să folosești un alt motor de căutare, trebuie să utilizezi un browser web și să accesezi motorul de căutare preferat.

Cum interacționezi cu rezultatele căutării

Atunci când cauți un termen, Căutare în Windows arată rezultatele instantaneu și le afișează în ordinea importanței. Mai întâi arată Cea mai bună potrivire, apoi aplicații, setări, rezultate web, documente etc.

Rezultatele căutării sunt sortate automat pe categorii

Există mai multe acțiuni pe care le poți face după ce ai introdus termenul de căutat. De exemplu, apăsând Enter pe tastatură după ce ai introdus termenul de căutare, se deschide automat rezultatul în categoria Cea mai bună potrivire.

De asemenea, în mod implicit, panoul din dreapta afișează lista acțiunilor disponibile pentru rezultatul din Cea mai bună potrivire. Dacă apeși pe butonul reprezentând o săgeată („Vedeți mai multe informații”) de lângă un alt rezultat decât cel de la Cea mai bună potrivire, se afișează meniul contextual pentru rezultatul respectiv.

Acțiunile pot fi accesate apăsând săgeata din dreptul fiecărui rezultat

Dacă faci clic dreapta (sau apeși și ții apăsat în cazul dispozitivelor cu ecran tactil) pe un rezultat al căutării, se deschide un meniu contextual în care poți alege alte acțiuni. Pentru aplicații, le poți rula ca administrator, poți deschide locația elementului, fixa pictograma în bara de activități sau în Meniul Start sau poți dezinstala aplicația. Acțiunile disponibile variază în funcție de element.

Dacă faci clic dreapta pe un rezultat apare un meniu cu alte opțiuni

Cum te împaci cu funcția Căutare în Windows?

Suntem de părere că funcția de Căutare este un instrument esențial pentru utilizarea de zi cu zi a dispozitivelor cu Windows. De multe ori, este cea mai rapidă metodă de a accesa o aplicație. Tu cât de des folosești Căutare în Windows? Zilnic sau mai rar? Alege un răspuns din sondajul de mai jos. De asemenea, comentează și spune-ne dacă ești mulțumit de funcția Căutare în Windows 11.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează