Noutățile Windows 11 Moment 2 update: 7 îmbunătățiri esențiale

Noutățile Windows 11 Moment 2 update: 7 îmbunătățiri esențiale

Deși Microsoft lansează în fiecare an o actualizare majoră pentru Windows 11, unii consideră că această cadență este prea lentă. Așadar, pentru a păstra un ritm alert, Microsoft scoate și actualizări mai mici, numite Moments, sub forma unor actualizări cumulative, care aduc noi caracteristici utilizatorilor de Windows 11. Am avut o actualizare Moment 1 pentru Windows 11, lansată în octombrie 2022, iar pe 28 februarie 2023, Microsoft a anunțat următoarea actualizare: Moment 2. Iată ce aduce nou și cum îți schimbă această actualizare cumulativă experiența în Windows 11:

Reclamă

Ce este nou în actualizarea Windows 11 22H2 Moment 2

Lista de îmbunătățiri este destul de lungă. Include atât caracteristici surprinzătoare, cât și elemente pe care unii utilizatori sperau să le primească. Hai să le discutăm una câte una:

1. Bing Chat (bazat pe ChatGPT) apare în Căutarea din Windows 11

Noul Bing cu ChatGPT de la Microsoft este pe prima pagină a publicațiilor din motive atât bune, cât și înspăimântătoare. În această actualizare Moment 2 pentru Windows 11, compania dorește să crească acest interes, hotărând să integreze serviciul Bing cu inteligență artificială direct în bara de activități din Windows. Compania a spus: „În curând, sute de milioane de utilizatori de Windows 11 pot accesa această nouă tehnologie incredibilă pentru a căuta, a discuta, a răspunde la întrebări și a genera conținut chiar din bara lor de activități din Windows”.

După instalarea acestei actualizări, observi mai întâi o nouă casetă de Căutare cu o pictogramă Bing Chat, ca în imaginea de mai jos.

Caseta Căutați din Windows 11 are o pictogramă Bing Chat

Caseta Căutați din Windows 11 are o pictogramă Bing Chat

Apoi, atunci când cauți ceva, panoul de Căutare include noul Bing, care oferă opțiunea de a intra într-o sesiune de chat pe baza sugestiilor de conversație. Acesta este probabil primul pas pentru a integra Bing Chat de la Microsoft direct în Windows 11 și a-l avea disponibil ca asistent personal pentru utilizatorii de PC din întreaga lume.

Poți accesa Bing Chat din fereastra de Căutare

Poți accesa Bing Chat din fereastra de Căutare

În următoarele săptămâni, vom testa această funcție și actualiza ghidul nostru despre cum folosești Căutarea din Windows 11.

2. Notepad primește file

Îmi place foarte mult Notepad în Windows 11 și-l folosesc frecvent. Vestea bună este că Microsoft continuă să-l îmbunătățească, iar acum putem deschide mai multe file.

Notepad are file în Windows 11

Notepad are file în Windows 11

Poți crea oricâte file vrei, le poți ordona sau trage dintr-o fereastră Notepad în alta.

Reclamă

3. Înregistrarea ecranului cu Instrumentul de decupare (Snipping Tool)

O altă schimbare binevenită este că Instrumentul de decupare permite înregistrarea ecranului, pe lângă capturile de ecran. Înregistrările sunt salvate folosind formatul de fișier MP4 și poți înregistra atât o zonă a ecranului, cât și întregul ecran.

Instrumentul de decupare poate înregistra videoclipuri

Instrumentul de decupare poate înregistra videoclipuri

În următoarele săptămâni, vom actualiza ghidul nostru pentru Instrumentul de decupare din Windows 11 și vom arăta cum îl folosești pentru a înregistra ecranul și pentru a crea demo-uri rapide pentru aplicații sau ghiduri video.

4. Căutarea în Managerul de activități

Managerul de activități este un alt instrument folosit frecvent. Dacă și tu ești un fan, vei fi fericit să afli că acesta primește o casetă de Căutare în partea de sus a ferestrei. O poți folosi pentru a găsi rapid procesele pe care vrei să le închizi sau despre care dorești mai multe informații.

Managerul de activități include acum o casetă de Căutare

Managerul de activități include acum o casetă de Căutare

O altă îmbunătățire minoră, dar folositoare, menită să-ți îmbunătățească experiența de utilizare a Windows 11.

Reclamă

5. Recomandări privind consumul de energie electrică în aplicația Setări

Utilizatorii de laptopuri ar putea aprecia noile recomandări privind energia afișate în aplicația Setări, atunci când accesezi Sistem > Baterie și alimentare > Recomandări privind energia. Windows 11 oferă acum sfaturi care te ajută să economisești energie și să-ți reduci amprenta de carbon.

Recomandări privind energia pentru utilizatorii de laptopuri

Recomandări privind energia pentru utilizatorii de laptopuri

Până acum, Phone Link era un produs conceput pentru a funcționa bine doar cu dispozitivele cu Android. Utilizatorii de iPhone nu erau prea motivați să-l folosească, deoarece nu oferea prea multe funcții practice. Asta se schimbă odată cu actualizarea Moment 2. Microsoft lansează prima previzualizare a Phone Link pentru iOS, care-ți permite să-ți conectezi iPhone-ul cu PC-ul tău cu Windows 11. Odată conectat, îți poți accesa mesajele și prelua apeluri telefonice din Windows 11.

Phone Link pentru iOS. Sursă: Microsoft

Phone Link pentru iOS. Sursă: Microsoft

Nici utilizatorii Android nu au fost uitați. Dacă ai un smartphone Samsung Galaxy, noul Phone Link facilitează activarea hotspotului de pe telefon cu un singur clic din lista de rețele Wi-Fi de pe PC. Există, de asemenea, o funcție Recent Websites (Site-uri web recente), care le permite utilizatorilor Samsung să-și transfere cu ușurință sesiunile de navigare web de pe smartphone pe PC-ul cu Windows 11.

Vom testa aceste îmbunătățiri în săptămânile următoare și vom reveni cu tutoriale complete, pentru a explica toate funcțiile și modul lor de utilizare. Până atunci, când o încerci, reține că aceasta este o versiune de previzualizare, așa că va avea probabil multe erori (bug-uri).

7. Widgeturi pot ocupa tot ecranul, cu suport pentru widgeturi din terțe părți

Widgeturile din Windows 11 pot ocupa acum întregul ecran, nu doar partea stângă a desktopului. Le poți accesa apăsând pe pictograma Meteo din bara de activități sau glisând din stânga, atunci când folosești un ecran tactil.

Widgeturile pot fi utilizate pe tot ecranul

Widgeturile pot fi utilizate pe tot ecranul

Microsoft promite, de asemenea, noi widgeturi, precum Phone Link, Xbox Game Pass, Spotify și Messenger (de la Meta). Compania încurajează terții să-și creeze propriile widgeturi și să le ofere în Windows 11.

Reclamă

Alte îmbunătățiri

Actualizarea Windows 11 22H2 Moment 2 include și alte îmbunătățiri:

  • O nouă bară de activități, optimizată pentru tablete, se pliază automat atunci când deconectezi sau pliezi tastatura. De asemenea, atunci când folosești ecranul tactil, bara de activități este extinsă pentru a facilita interacțiunile tactile.
  • Zona de notificare îți permite să tragi și să plasezi pictograme din zona de notificare ascunsă. De asemenea, pictogramele ascunse sunt acum afișate într-un format mai prietenos.
  • Revizuirea aplicației Asistență rapidă, care te ajută să obții sau să oferi ajutor tehnic atunci când ai nevoie.
  • Îmbunătățiri ale funcției Narator cu sprijin suplimentar pentru afișajele braille, inclusiv trei noi afișaje Designed for Surface de la HumanWare. Microsoft introduce și Voice Assist (Acces vocal), care era în faza de previzualizare, astfel încât să-ți poți folosi vocea pentru a controla aplicațiile tale preferate de la Microsoft (Office, File Explorer, Setări etc.). Din păcate această aplicație este disponibilă doar în limba engleză, nu și în română.
  • Efecte Windows Studio Effects îmbunătățite, care-ți permit personalizarea audio și video atunci când participi la apeluri folosind Microsoft Teams. Poți să schimbi setările Windows Studio Effects direct din bara de activități, în setările rapide, și să ajustezi estomparea fundalului, contactul vizual și încadrarea automată.
  • Îmbunătățiri aduse experienței de chat prin Teams. Acum este mai ușor să-ți previzualizezi videoclipul și să sari direct într-un apel sau să partajezi un link de apel prin orice aplicație. Poți și să-ți accesezi mai rapid toate conversațiile din Teams.
  • Pentru utilizatorii de business, care folosesc dispozitive cu Windows 11 Pro și Enterprise, ce fac parte din Azure Active Directory (AAD), Microsoft personalizează Meniul Start oferind conținut recomandat de inteligența artificială. Meniul Start va afișa conținut relevant pentru a te ajuta să te pregătești de următoarele întâlniri, să accesezi rapid fișierele la care colaborezi și multe altele. Și Căutarea din File Explorer a fost îmbunătățită pentru a afișa mai rapid fișierele recomandate locale și din cloud, folosind aceleași îmbunătățiri bazate pe inteligență artificială.
  • O nouă aplicație Windows 365 este acum disponibilă în Microsoft Store. O poți folosi pe PC-ul tău Windows 365 Cloud pentru a reda aplicațiile, conținutul și setările din cloudul Microsoft pe orice dispozitiv.

Cum primești actualizarea Windows 11 Moment 2 chiar acum

Microsoft spune că toată lumea va primi caracteristicile ce fac parte din actualizarea Moment 2 pe 14 martie, ca parte a actualizării de securitate din martie 2023, distribuită prin Windows Update. Însă poți beneficia chiar acum de toate aceste avantaje, dacă accesezi Setări > Windows Update > Căutați actualizări. Atunci când vezi 2023-02 Actualizare cumulativă pentru Windows 11 Version 22H2, apasă pe butonul Descărcare și instalare.

Caută actualizarea Windows 11 Moment 2

Caută actualizarea Windows 11 Moment 2

Instalarea acestei actualizări durează mai mult decât actualizările de securitate obișnuite și implică repornirea dispozitivului cu Windows 11. Din păcate, pasul acesta nu e suficient să beneficiezi de toate noutățile. De exemplu, îmbunătățirile aduse aplicațiilor individuale, precum Notepad sau Instrumentul de decupare, nu sunt oferite prin Windows Update. Trebuie și să deschizi Microsoft Store pentru a beneficia de cele mai recente actualizări ale aplicațiilor. Accesează Biblioteca din bara laterală din stânga și apasă pe Obțineți actualizări. Așteaptă ca toate aplicațiile din Windows 11 să fie actualizate pentru a te bucura de aplicațiile recent rafinate, pe care le-am menționat.

Nu uita să-ți actualizezi aplicațiile din Microsoft Store

Nu uita să-ți actualizezi aplicațiile din Microsoft Store

Ce îmbunătățiri apreciezi cel mai mult?

Îmi plac îmbunătățirile aduse de actualizarea Moment 2. Abia aștept să testez în detaliu integrarea cu Bing Chat și să văd cum evoluează. De asemenea, îmi plac și noile aplicații Notepad, Manager de activități și Instrument de decupare. Cu toate acestea, sunt ușor dezamăgit de faptul că Widgeturile pot ocupa acum tot ecranul. Cred că Microsoft ar trebui să se concentreze pe a convinge cât mai mulți dezvoltatori să creeze noi widgeturi pentru Windows 11. Înainte de a închide acest articol, spune-mi părerea ta. Crezi că cea mai nouă actualizare de tip Moment schimbă în bine Windows 11? Ce schimbări îți plac cel mai mult?

Descoperă: Productivitate Blog Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows