7 moduri de a schimba utilizatorul în Windows 11

7 moduri de a schimba utilizatorul în Windows 11

A avea mai mulți utilizatori pe un calculator cu Windows 11 este o modalitate excelentă de a te asigura că fiecare persoană care-l folosește are o experiență plăcută și că își păstrează fișierele, setările și aplicațiile separate de ale celorlalți. Însă asta duce la o problemă: nu toți știu cum să schimbe utilizatorul atunci când le vine rândul să se conecteze la Windows 11, ceea ce poate cauza pierderi de date și, uneori, chiar conflicte familiale. Pentru a te ajuta cu această problemă, am creat acest ghid complet cu toate metodele pe care le știu pentru a schimba utilizatorul în Windows 11, indiferent dacă îl folosești pe un laptop, pe un PC sau pe un alt tip de dispozitiv:

Reclamă

IMPORTANT: Atunci când schimbi utilizatorul în Windows 11, contul de utilizator folosit în prealabil rămâne conectat. Dacă noul utilizator închide calculatorul, munca utilizatorului inițial s-ar putea pierde, deoarece este posibil ca acesta să nu-și fi salvat datele sau să nu-și fi închis aplicațiile care rulau. În plus, aplicațiile deschise de primul utilizator continuă să ruleze în fundal, folosind resurse hardware care-i pot fi necesare utilizatorului actual și aplicațiilor pe care le utilizează acesta. Prin urmare, îți recomand mai degrabă să te deconectezi de la Windows 11 și să te conectezi cu un nou utilizator. Astfel, te asiguri că utilizatorul inițial este deconectat și că toate aplicațiile sale sunt închise. Însă, dacă intenționezi să folosești dispozitivul doar pentru o perioadă limitată de timp și preferi să folosești Comutare între utilizatori în loc de Deconectare > Comutare între utilizatori > Conectare, continuă să citești acest ghid.

1. Cum treci la alt utilizator în Windows 11 de pe ecranul de conectare

După ce Windows 11 se încarcă pe laptop (nu contează cine îl produce: HP, Dell, Lenovo, ASUS etc.) sau pe PC, afișează mai întâi ecranul de blocare, unde vezi data și ora. Pentru a accesa opțiunile de conectare, apasă oriunde pe ecranul de blocare sau pe orice tastă de pe tastatura ta.

Ecranul de blocare

Ecranul de blocare

SUGESTIE: Dacă vrei să personalizezi Windows 11, iată cum poți schimba imaginile de pe Ecranul de blocare din Windows 11.

Acum apare ecranul de conectare, care afișează conturile de utilizator disponibile pe PC-ul, laptopul sau dispozitivul tău cu Windows 11. Nu trebuie decât să apeși pe utilizatorul la care vrei să treci, iar Windows 11 îți va cere ultima metodă de conectare folosită pentru contul selectat: parolă, PIN, parolă cu imagine etc. Introdu informațiile solicitate pentru a te conecta la Windows 11.

Alege utilizatorul pe ecranul de conectare

Alege utilizatorul pe ecranul de conectare

IMPORTANT: Dacă Recunoașterea facială (Windows Hello) este activată, iar dispozitivul tău îți detectează fața, este posibil să te conecteze automat. Dacă se întâmplă asta și te împiedică să schimbi utilizatorii, asigură-te că dezactivezi sau blochezi camera, apoi încearcă din nou.

În caz că trebuie să schimbi metoda de conectare pentru utilizatorul selectat, apasă pe Opțiuni de conectare, alege metoda pe care vrei s-o folosești și introdu informațiile necesare pentru a te conecta.

Schimbă Opțiunile de conectare

Schimbă Opțiunile de conectare

După ce te-ai conectat cu succes, Windows 11 îți arată desktopul și poți începe să-ți folosești PC-ul.

Reclamă

2. Schimbă utilizatorul în Windows 11 folosind o combinație de taste (Windows + L)

Dacă trebuie să pleci din fața calculatorului pentru o perioadă scurtă de timp, dar vrei să te asiguri că nimeni nu-ți poate accesa datele cât timp ești plecat, poți bloca accesul la contul tău de utilizator apăsând simultan aceste taste:

Windows + L

Apasă Windows + L

Apasă Windows + L

Această acțiune blochează PC-ul tău cu Windows 11 și afișează ecranul de blocare, de unde poți schimba utilizatorii. Apasă oriunde pe ecranul de blocare pentru a vedea ecranul de conectare și a alege contul la care vrei să treci. Introdu informațiile de conectare necesare și ai terminat. 🙂

3. Comută între utilizatori din Meniul Start în Windows 11

Dacă ești deja conectat, Meniul Start este un loc bun pentru a schimba utilizatorul. Mai întâi, apasă tasta Windows de pe tastatură sau butonul Start din bara de activități pentru a deschide Meniul Start. Apoi, apasă pe numele tău de utilizator din colțul din stânga jos al meniului. Astfel, apare un meniu contextual, care include o listă cu toți utilizatorii activi de pe dispozitivul tău cu Windows 11. Apasă pe utilizatorul la care vrei să treci și ajungi imediat pe ecranul de conectare, unde ți se cere să introduci informațiile de conectare pentru utilizatorul selectat.

Schimbă utilizatorul din Meniul Start

Schimbă utilizatorul din Meniul Start

NOTĂ: Reține că poți comuta între opțiunile de conectare apăsând pe Opțiuni de conectare și selectând-o pe cea pe care vrei s-o folosești.

Reclamă

4. Schimbă utilizatorii în Windows 11 din CMD, PowerShell sau Windows Terminal

Dacă trebuie să lucrezi în Linia de comandă, în PowerShell sau în Windows Terminal, există două comenzi pe care le poți folosi pentru a schimba utilizatorul. Deschide CMD sau aplicația în linie de comandă preferată, tastează această comandă și apasă tasta Enter pentru a o rula:

tsdiscon

Rulează tsdiscon în CMD pentru a schimba utilizatorul

Rulează tsdiscon în CMD pentru a schimba utilizatorul

Atunci când rulezi tsdiscon, utilizatorul curent este blocat și apare ecranul de blocare. Aici, poți să schimbi utilizatorul și să te conectezi cu unul nou: apasă oriunde pe ecran, selectează noul utilizator pe care vrei să-l folosești și introdu informațiile de conectare pentru acesta.

Reține însă că această metodă nu funcționează în Windows 11 Home. Atunci când încerci să o rulezi pe această ediție de Windows 11, primești această eroare: „tsdiscon is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file” (tsdiscon nu este recunoscut ca fiind o comandă internă sau externă, un program operabil sau un fișier batch). Această comandă poate fi folosită numai în ediții superioare precum Windows 11 Pro sau Windows 11 Enterprise.

tsdiscon nu funcționează în Windows 11 Home

tsdiscon nu funcționează în Windows 11 Home

Din fericire, poți folosi o altă comandă, care funcționează în toate edițiile de Windows 11:

shutdown /l

Rulează shutdown /l în PowerShell sau CMD

Rulează shutdown /l în PowerShell sau CMD

Această comandă nu blochează calculatorul. În schimb, te deconectează de la utilizatorul curent și îți permite să te conectezi cu un alt utilizator. O poți rula în PowerShell, în Windows Terminal sau în Linia de comandă.

Reclamă

Când apare ecranul de blocare, apasă oriunde pe ecran, iar apoi alege utilizatorul la care vrei să treci.

5. Cum schimbi utilizatorul în Windows 11 folosind Ctrl + Alt + Del

O altă metodă de a schimba utilizatorul dacă ești deja logat în Windows 11 este cu clasicul...

CTRL + ALT + DEL

Apasă această combinație de taste pe tastatura ta și apare ecranul Ctrl Alt Delete. Apasă pe Comutare între utilizatori.

Selectează Comutare între utilizatori pe ecranul Ctrl Alt Delete

Selectează Comutare între utilizatori pe ecranul Ctrl Alt Delete

Ajungi la ecranul de conectare, unde poți să alegi utilizatorul pe care vrei să-l folosești și să introduci datele de conectare.

SUGESTIE: Dacă există mai multe persoane care îți folosesc calculatorul și nu are fiecare un cont de utilizator propriu, iată cum creezi și adaugi un nou utilizator în Windows 11.

6. Treci la un alt utilizator folosind combinația de taste ALT + F4

Deși aceasta este o combinație de taste utilă. pe care o poți folosi pentru a schimba utilizatorii, dezavantajul său este că funcționează doar dacă ești deja conectat cu un cont de utilizator. Mai întâi, accesează desktopul din Windows 11, asigură-te că toate aplicațiile sunt minimizate și apasă aceste taste:

ALT + F4

Apare fereastra Închidere Windows, care îți cere să alegi ce vrei să facă Windows 11. Apasă pe meniul derulant pentru a vedea mai multe opțiuni.

ÃŽnchidere Windows

Închidere Windows

Selectează Comutare între utilizatori din listă, iar apoi apasă pe OK.

Selectează Comutare între utilizatori și apasă pe OK

Selectează Comutare între utilizatori și apasă pe OK

Ești întâmpinat cu ecranul familiar de conectare. Selectează utilizatorul la care vrei să comuți din lista din colțul din stânga jos și introdu informațiile de conectare solicitate.

7. Cum comuți la un alt utilizator în Windows 11 din Managerul de activități

Această metodă este puțin complicată, dar funcționează, așa că am decis să fie ultima pe care o includ în acest ghid:

Începe prin a deschide Managerul de activități (o modalitate rapidă de a face asta este să apeși Ctrl+Shift+Esc pe tastatură). Apoi, accesează fila Utilizatori din stânga și dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat) pe contul de utilizator la care vrei să treci. În meniul care apare, alege Comutare conturi de utilizator.

Schimbă contul de utilizator din Managerul de activități

Schimbă contul de utilizator din Managerul de activități

Dacă nu vezi un alt cont de utilizator în această listă, înseamnă că nu s-a conectat mai devreme la Windows 11. În această situație, poți să dai clic dreapta (sau să apeși și să ții apăsat) pe utilizatorul tău, să alegi Deconectare și să-ți confirmi alegerea. Această acțiune va deconecta utilizatorul tău de la Windows 11.

Deconectează-te din Managerul de activități

Deconectează-te din Managerul de activități

Apare apoi ecranul de blocare. Apasă pe acesta, apoi alege utilizatorul la care vrei să treci.

SUGESTIE: Dacă ai prea multe conturi de utilizator pe calculatorul tău cu Windows 11, iată cum ștergi un cont din Windows.

Cum preferi să schimbi utilizatorii în Windows 11?

Acum știi șapte moduri de a schimba utilizatorul în Windows 11. Aceste metode funcționează pe toate dispozitivele cu Windows 11, de la calculatoare desktop și laptopuri standard la tablete și dispozitive 2 în 1. Încearcă-le pe toate, vezi pe care le preferi și apoi spune-mi într-un comentariu folosind opțiunile de mai jos. Eu prefer să schimb utilizatorii folosind combinația de taste Windows + L. Mi se pare rapidă și ușoară. Tu ce părere ai?

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Windows