Întrebări simple: Ce este DuckDuckGo și ce beneficii oferă?

Întrebări simple: Ce este DuckDuckGo și ce beneficii oferă?

Majoritatea covârșitoare a utilizatorilor de internet din România folosesc Google pentru căutările pe care le fac. Însă foarte puțini dintre ei conștientizează faptul că Google înregistrează tot ce faci și colectează foarte multe informații despre tine și obiceiurile tale. Dacă vrei un motor de căutare confidențial, care nu pune accentul pe a își urmări atent utilizatorii, ar trebui să încerci DuckDuckGo. În acest articol explicăm ce este DuckDuckGo, ce face, care sunt beneficiile utilizării sale, cum face bani și cum să-l configurezi drept motorul tău de căutare implicit:

Reclamă

Ce este DuckDuckgo? Definiția scurtă

DuckDuckGo este un motor de căutare care, spre deosebire de Google, încearcă să protejeze confidențialitatea utilizatorilor săi, arătând în mod deliberat aceleași rezultate de căutare tuturor utilizatorilor, pentru un anumit termen de căutare, fără a le filtra pe baza istoricului utilizatorului.

DuckDuckGo
DuckDuckGo

Ce face DuckDuckGo diferit de Google?

DuckDuckGo este foarte diferit de Google. Iată care sunt diferențele majore dintre cele două motoare de căutare:

 • Nu stochează adresele IP ale utilizatorilor săi
 • DuckDuckGo nu creează un jurnal cu informații despre utilizatorii săi, ci doar despre termenii de căutare folosiți
 • Pentru orice termen de căutare, returnează aceleași rezultate tuturor utilizatorilor
 • DuckDuckGo nu partajează date despre căutările utilizatorilor săi cu saiturile pe care aceștia le vizitează ca urmare a căutărilor lor
 • Include date dintr-o compilație de peste 400 de surse, inclusiv Bing, Wolfram Alpha, Wikipedia, Yahoo! Și crawler-ul său web, numit DuckDuckBot.
 • Folosește cookie-uri doar atunci când este necesar
 • Folosește multe tehnologii open-source pentru a-ți oferi rezultatele de căutare
 • Este creat de o echipă mică. Când am scris acest articol, echipa lor avea mai puțin de 50 de angajați

Beneficiile utilizării DuckDuckGo

DuckDuckGo oferă câteva beneficii importante pe care Google nu le oferă:

Reclamă
 • Confidențialitatea utilizatorului. Nu sunt colectate informații personale despre utilizator. Nu există un jurnal cu istoricul căutărilor unui utilizator. Drept urmare, guvernele și instituțiile precum poliția nu pot cere date despre tine de la DuckDuckGo, deoarece ele nu sunt înregistrate.
 • Împedică scurgerea de informații din căutare (search leakage). Saiturile pe care le vizitezi pornind de la o căutare prin DuckDuckGo, nu știu ce anume ai căutat pentru a ajunge la ele.
 • Contact direct cu echipa de dezvoltare. DuckDuckGo are o echipă mică în spate care se bazează foarte mult pe comunitatea de utilizatori, pentru a îmbunătăți serviciul lor. Dacă vrei, poți să le oferi feedback, pe pagina lor de comunitate. Poți contribui cu traduceri în limba română, idei pentru îmbunătățiri, raportare de probleme, etc.
 • Transparență despre cum funcționează și cum își tratează utilizatorii. Dacă vrei să le cunoști istoria și evoluția, unde sunt localizați membrii echipei lor, cum să intri în comunitate ori să le citești politica de confidențialitate, mergi la această pagină: About DuckDuckGo.
DuckDuckGo
DuckDuckGo

Câți oameni folosesc DuckDuckGo?

DuckDuckGo are o creștere sănătoasă de trafic în ultimii ani. Pe 6 februarie 2017, au sărbătorit 15.000.000 de căutări efectuate într-o zi. În noiembrie 2017, au ajuns la un nou record de 20.000.000 de căutări pe zi. De asemenea, rating-ul lor de trafic a crescut constant, devenind al 250-lea cel mai popular sait din Statele Unite ale Americii. Poți afla mai multe din această știre: DuckDuckGo, motorul de căutare care-ți respectă intimitatea, își dublează traficul. Tu îl folosești?

Cum face bani DuckDuckGo?

Acest motor de căutare face bani servind reclame prin rețeaua Microsoft/Bing/Yahoo, precum și prin marketing afiliat, în parteneriat cu Amazon și eBay. Acest motor de căutare afișează reclame generice, fără a urmări utilizatorul ori a ajusta reclamele în funcție de istoricul său. De asemenea, numărul de reclame afișate este mult mai mic decât pe Google.

Modelul lor de business pare să funcționeze bine pentru această mică echipă. Conform spuselor fondatorului companiei - Gabriel Weinberg - compania a avut un venit în anul 2015 de 1 milion de dolari. De atunci traficul lor a crescut și DuckDuckGo ar trebui să aibă încasări și mai mari.

Cum adaugi DuckDuckGo drept motor de căutare în browser-ul tău

Nu este greu să adaugi DuckDuckGo drept motorul tău de căutare implicit, în navigatorul web favorit. Pentru a te ajuta, noi am creat mai multe ghiduri, pentru cele mai populare navigatoare:

De asemenea, compania oferă și aplicații mobile pentru Android (vezi DuckDuckGo Search & Stories) și iOS (vezi DuckDuckGo Search & Stories).

Care este părerea ta despre DuckDuckGo?

Îți recomandăm să încerci acest motor de căutare pentru o vreme și, la final, să ne spui cum îți place. Este o alternativă bună pentru tine? Sau preferi ca Google să continue să colecteze date despre tine pentru a-ți oferi rezultate de căutare?

Descoperă: Securitate Blog Recomandate Rețea și Internet