Ce este Game Mode (Mod de joc) și cum îl folosești în Windows 10

Game Mode (Mod de joc) este o facilitate disponibilă tuturor utilizatorilor de Windows 10. Aceasta promite să transforme Windows 10 într-un sistem de operare mai prietenos pentru cei care sunt pasionați de jocurile pe calculator, oprind activitățile din fundal și oferind o experiență de joc mai consistentă. Chiar dacă ai o configurație hardware modestă, Mod de joc poate face jocurile să fie mai stabile. Am reușit să te facem curios? Dacă da, citește în continuare. În acest ghid, îți explicăm ce este Game Mode (Mod de joc), cum funcționează și cum îl activezi:

NOTĂ: Mod de joc este o facilitate introdusă prima dată în Windows 10 Creators Update. Acest articol a fost scris folosind Windows 10 October 2018 Update. Dacă ai o versiune mai veche de Windows 10, unele lucruri s-ar putea să arate diferit sau să nu existe deloc.

Ce este Game Mode (Mod de joc) în Windows 10?

Game Mode (Mod de joc) a fost creat pentru a te ajuta la creșterea performanței în jocuri, indiferent de vechimea sau configurația calculatorului tău. Conform Microsoft, această caracteristică este dezvoltată să facă două lucruri: să crească numărul de cadre pe secundă pe care le obții în jocuri și să îți ofere o experiență de joc mai consistentă. Poți să vezi mai multe detalii în clipul video de mai jos, care este disponibil doar în limba engleză.

Prezentare Mod de joc Windows 10 (video în limba engleză)

Ce înseamnă "o experiență de joc mai consistentă"? Microsoft spune că este vorba despre evitarea încetinirilor extreme și de evitarea unui număr foarte mic de cadre pe secundă redate pe ecran. Dacă ești gamer, cu siguranță știi despre ce vorbește Microsoft: te joci un joc și totul merge bine pentru un timp. Dar apoi vine o luptă cu un boss la sfârșitul unui nivel, moment în care se prăbușește numărul de fps-uri (cadre pe secundă), jocul răspunde mai greu la comenzi și pierzi lupta pentru că PC-ul tău cu Windows nu face față la cerințele jocului. Nu este chiar cel mai bun final, nu-i așa?

Aici intervine Game Mode (Mod de joc) și încearcă să stoarcă și ultima picătură de performanță din calculatorul tău cu Windows 10. Când este activat acest mod, Windows prioritizează resursele procesorului și ale plăcii video pentru joc. Odată cu lansarea Windows 10 October 2018 Update, Mod de joc poate și să oprească Windows Update din a instala drivere și de a afișa notificări de repornire în timpul jocurilor. Cu puțin noroc, asta ar putea fi destul cât să beneficiezi de un număr stabil de cadre redate pe ecran și astfel să ai "o experiență de joc mai constantă". Modul de joc nu este gândit să crească numărul maxim de cadre pe secundă, pe hardware de top.

Cum activezi Game Mode (Mod de joc) în Windows 10

Dacă folosești Windows 10 cu October 2018 Update sau mai nou, trebuie să știi că Mod de joc este activat implicit. Dacă ai o versiune mai veche de Windows 10 sau dacă ai schimbat setările Modului de joc și nu știi cum să îl reactivezi, urmează acești pași:

Pentru a activa Game Mode (Mod de joc), trebuie mai întâi să deschizi aplicația Settings (Setări). O metodă rapidă de a face acest lucru este să deschizi Meniul Start și apoi să apeși pe butonul Setări. Dacă preferi să îți folosești tastatura, poți să apeși pe tastele Windows + I.

Deschiderea aplicației Setări din Windows 10

În aplicația Setări, apasă pe Jocuri.

Categoria Jocuri din aplicația Setări

În partea stângă a ferestrei, apasă pe Mod de joc.

Pagina Mod de joc din aplicația Setări

În partea dreaptă, ți se spune că atunci "Când modul Joc este pornit, Windows optimizează PC-ul pentru jocuri". Sub această frază, găsești un comutator numit "Modul Joc". Așa cum am menționat mai devreme, acest comutator este activat în mod implicit. Totuși, dacă el este dezactivat, apasă pe el și Modul de joc va fi imediat activat.

Comutatorul Modul Joc din Windows 10

Asta a fost tot! De aici înainte, Modul de joc este folosit de Windows 10 de fiecare dată când detectează că te joci.

Cum activezi manual Modul de joc, în timp ce te joci

Deși Modul de joc este acum activat, asta nu înseamnă că este și activat automat pentru toate jocurile pe care le joci. Unele jocuri suportă această activare automată, altele nu. Din păcate, Microsoft nu oferă o listă publică a jocurilor care suportă Modul de joc, așa că nu poți să afli ușor dacă jocul tău favorit se află pe acea listă, decât dacă te uiți la ce îți spune Bara Jocuri atunci când îl joci. De asemenea, poți să folosești Bara Jocuri pentru a activa Modul de joc pentru orice joc care nu are suport implicit. Iată cum:

Pentru a activa Modul de joc într-un joc, deschide Bara Jocuri. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe tastele Windows + G. Pe Bara Jocuri, apasă pe butonul Setări. Se găsește în partea din dreapta sus a Barei Jocuri și arată ca o rotiță dințată.

Deschiderea setărilor Barei Jocuri, în timp ce te joci

În fila General, bifează opțiunea "Remember this is a game" (Reține că acesta este un joc) și închide apoi setările de pe ecran.

Configurarea Windows 10 pentru a memora jocul tău și a activa Modul de joc

Acum poți să mergi înapoi la jocul tău și, dacă Microsoft reușește să se țină de promisiune, ar trebui să vezi o îmbunătățire în experiența ta de joc.

Limitările Modului de joc din Windows 10

Această facilitate are câteva limitări:

  • Modul de joc este activat implicit, dar Windows 10 nu îl folosește automat pentru toate jocurile posibile. Dacă te joci un joc mai vechi sau un joc care nu este automat recunoscut de Windows 10, trebuie să activezi Modul de joc manual pentru el, activând opțiunea "Remember this is a game" (Reține că acesta este un joc) din Bara Jocuri.
  • Am testat Modul de joc folosind mai multe sisteme și în mai multe jocuri. Din păcate, am constatat că acest mod rareori a îmbunătățit experiența de joc pentru noi. Performanțele sale în lumea reală sunt foarte inconstante și vei vedea îmbunătățiri reale pe un număr redus de sisteme și într-un număr mic de jocuri. Dacă vrei mai multe date, citește această analiză: Game Mode în Windows 10: Oferă performanțe reale, în jocurile de astăzi?

Modul de joc ți-a îmbunătățit experiența de joc pe PC?

Microsoft ne-a promis că Windows 10 va fi cel mai bun sistem de operare pentru gaming. În teorie, Modul de joc pare să fie o facilitate utilă dar, în realitate, este greu de spus dacă are un impact pozitiv semnificativ. L-ai încercat? Cât de bine merge pentru tine, în jocurile pe care le joci? Ne-ar plăcea să auzim care este experiența ta de gaming în Windows 10.