3 moduri de a activa Modul Joc în Windows

3 moduri de a activa Modul Joc în Windows

Dacă utilizezi Windows 10 sau Windows 11 și ești gamer, probabil ai auzit despre Modul Joc (Game Mode). În teorie, această caracteristică ajută jocurile să ruleze mai bine, indiferent de cât de rapid este calculatorul tău. Deși Windows activează automat Modul Joc atunci când te joci, este posibil să nu reușească acest lucru pentru jocurile mai vechi sau titlurile aflate în dezvoltare timpurie. Dacă vrei să știi cum să activezi Modul Joc în Windows 11 sau în Windows 10, să dezactivezi Modul Joc sau să îl activezi forțat în anumite aplicații, citește mai departe:

Reclamă

SFAT: Dacă vrei să afli mai multe despre Modul Joc în Windows, citește următorul articol: Ce este Modul de joc din Windows? Ce face Game Mode?

1. Cum activezi Modul Joc în Windows din aplicația Setări

Pentru a vedea starea Modului Joc și a-l porni sau dezactiva pentru toate jocurile în Windows 11, mai întâi trebuie să deschizi aplicația Setări. Cel mai rapid mod de a face acest lucru este apăsând Windows + I pe tastatură. În aplicația Setări, dă clic sau atinge Jocuri. În continuare, în categoria Jocuri, selectează Mod de joc.

Deschide Modul Joc din secțiunea Jocuri a aplicației Setări

Deschide Modul Joc din secțiunea Jocuri a aplicației Setări

În fereastra Mod de joc, vei observa o scurtă explicație a acestei caracteristici: îți optimizează computerul pentru joc, dezactivând unele elemente în fundal. Comutatorul de lângă Modul joc ar trebui să fie în poziția Activat (aceasta este poziția implicită când Windows este proaspăt instalat). Dacă nu este, apăsați pe comutator pentru a activa funcția.

Activează Mod Joc (Game Mode) în Windows 11

Activează Mod Joc (Game Mode) în Windows 11

Modul Joc este acum activat la nivel global, deci Windows îl folosește pentru toate jocurile pe care le rulezi pe computer. Metoda descrisă în această secțiune se aplică și pentru Windows 10, deși butoanele au o poziție ușor diferită. La fel, deschide aplicația Setări, dă clic sau atinge Jocuri și urmează aceiași pași.

Activează Mod Joc în Windows 10

Activează Mod Joc în Windows 10

2. Activează forțat Modul Joc pentru fiecare joc în parte folosind Bara Jocuri (Game Bar)

Dacă ai urmat pașii din secțiunea anterioară, Modul Joc ar trebui acum să fie activat în toate jocurile pe care le joci pe computerul tău cu Windows. Cu toate acestea, în cazuri rare, sistemul de operare ar putea să nu recunoască jocul, mai ales dacă rulezi un titlu vechi. Din păcate, Microsoft nu oferă o listă cu jocurile compatibile cu Game Mode.

Reclamă

Totuși, poți seta manual ca Windows să activeze Modul Joc pentru orice joc (sau chiar orice aplicație). Pentru a face acest lucru, trebuie să deschizi jocul și, în timp ce acesta este activ, să deschizi Bara Jocuri (Game Bar). Pentru a lansa Bara Jocuri, apasă simultan pe tastele Windows + G de pe tastatură sau utilizează scurtătura proprie pe care ai setat-o ​​pentru Bara Jocuri. În Bara Jocuri, dă clic sau apasă pe butonul Setări. Arată ca o roată dințată și e poziționată în zona din dreapta sus a meniului.

Accesează setările Game Bar

Accesează setările Game Bar

În fila General a Barei Jocuri, bifează setarea „Rețineți că acesta este un joc”. Dacă opțiunea nu este prezentă, fie jocul nu este în focus, fie jocul este deja pe lista de jocuri care sunt acceptate oficial.

Activează Mod Joc pentru fiecare joc în parte din Bara Jocuri

Activează Mod Joc pentru fiecare joc în parte din Bara Jocuri

Poți ieși din Bara Jocuri dând clic undeva în afara ferestrelor acesteia sau apăsând din nou Windows + G. De acum înainte, Windows ar trebui să folosească funcția Game Mode pentru jocul selectat.

SFAT: Pentru a crește și mai mult performanța jocului pe laptopul tău cu două plăci grafice, asigură-te că ai activată placa grafică corectă pentru jocul pe care îl joci. Iată un tutorial despre cum să verifici și să schimbi GPU-ul implicit pentru fiecare aplicație în Windows 11 și un tutorial pentru Windows 10.

Reclamă

3. Activează sau dezactivează Modul Joc folosind Editorul de Regiștri (Registry Editor)

Dacă întâmpini probleme la activarea Modului Joc sau opțiunea este inactivă sau lipsește, o poți activa utilizând Editorul de Regiștri din Windows. Această metodă necesită să ai privilegii administrative pe computer și este identică pentru Windows 11 și Windows 10. Mai întâi, deschide Registry Editor. O modalitate rapidă de a face acest lucru este apăsând Windows + R, apoi tastând regedit urmat de Enter. În fereastra Control cont utilizator care apare, apasă pe Da.

Apasă pe Da în fereastra Control cont utilizator pentru a accesa Editorul de Regiștri

Apasă pe Da în fereastra Control cont utilizator pentru a accesa Editorul de Regiștri

Apoi, tastează următoarea cale în bara de adrese (sau navighează în panoul din stânga), apoi apasă Enter:

Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\GameBar

Caută o intrare numită AllowAutoGameMode în partea dreaptă. Dacă există și valoarea ei din câmpul Date este 0x00000001 (1), atunci comutarea automată a Modului Joc este deja activă.

Intrarea din Regiștrii Windows pentru Modul Joc

Intrarea din Regiștrii Windows pentru Modul Joc

Dacă intrarea nu este prezentă, trebuie să o creezi. Dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat un spațiu gol din panoul din dreapta, apoi selectează New > DWORD (32-bit Value).

Creează o nouă intrare în Regiștrii Windows

Creează o nouă intrare în Regiștrii Windows

Denumește noua cheie AllowAutoGameMode și apasă Enter. Apoi, dă dublu clic (sau apasă de două ori) pe intrarea AllowAutoGameMode și modifică valoarea în 1. Apasă apoi OK. Acest ultim pas se aplică și dacă intrarea este deja prezentă, dar în câmpul său Date apare 0x00000000 (0).

Schimbă valoarea câmpului, apoi apasă OK

Schimbă valoarea câmpului, apoi apasă OK

SFAT: Dacă întâmpini probleme în activarea Game Bar sau a Modului Joc, încearcă una dintre metodele de depanare descrise în acest articol: Xbox Game Bar nu merge. 3 metode de a o repara în Windows.

Ai activat Modul Joc pe PC-ul tău de jocuri cu Windows?

Noi am făcut-o, deși în testele noastre am descoperit că Modul Joc nu îmbunătățește semnificativ experiența de gaming. Ai reușit să activezi Game Mode? Ți s-a părut că jocurile tale rulează mai bine după ce ai activat Modul Joc? Spune-ne care a fost experiența ta în secțiunea de comentarii de mai jos. De asemenea, dacă ai întrebări legate de Modul Joc, nu ezita să întrebi.

Descoperă: Divertisment Ghiduri Programe Recomandate Windows