Ce este System Restore (Protecție Sistem) și cum creezi un punct de restaurare

System Restore sau pe românește Protecție Sistem este o unealtă de recuperare care există în Windows de foarte mulți ani. Vei dori să știi cum se folosește în momentele în care calculatorul tău nu mai funcționează corect și ai nevoie să-l repari. Această unealtă te scapă de bătăi de cap restaurând sistemul la un stadiu din trecut la care funcționa corect. Această restaurare se face, de obicei, în doar câteva minute. În acest ghid îți vom explica ce este Protecție Sistem, de ce este utilă această unealtă, cum o accesezi și cum creezi un punct de restaurare manual, pe care-l poți folosi atunci când ai probleme cu stabilitatea sistemului tău. Să începem:

Ce este System Restore (Protecție Sistem)?

Protecție Sistem este o unealtă de recuperare a sistemului care poate să inverseze schimbările făcute asupra sistemului de operare Windows. Funcționează ca un buton de Undo (Anulare) pentru schimbările făcute asupra fișierelor și setările de sistem, precum drivere, chei de regiștri Windows, aplicațiile, ș.a.m.d. Aceasta nu poate fi folosită pentru a face copii de siguranță și a restaura fișiere personale, precum documente, fotografii ori muzică. Dacă vrei să faci un backup al fișierelor personale, trebuie să folosești aplicații precum Istoric Fișiere ori un serviciu de stocare a datelor în cloud precum OneDrive sau Dropbox.

În versiunile mai vechi de Windows, cum este Windows 7, unealta Protecție Sistem este pornită în mod implicit. Pe sistemele de operare mai noi, cum ar fi Windows 10 sau Windows 8.1, nu este întotdeauna cazul și este bine să verifici în mod manual dacă este pornită și funcționează.

Când Protecție Sistem este pornită, se realizează instantanee ale sistemului (de obicei o dată la săptămână) sau de fiecare dată când se fac schimbări ale sistemului precum instalarea unei noi aplicații desktop ori instalarea de drivere. Aceste instananee sunt numite puncte de restaurare. Ele pot fi create și în mod manual, atunci când este necesar.

Dacă întâlnești probleme cu Windows, este ușor să te întorci în timp la unul din punctele de restaurare din trecut și să continui să-ți folosești sistemul ca și cum schimbările realizate recent nu ar fi avut loc niciodată. Protecție Sistem este foarte utilă când ai de a face cu drivere problematice care-ți destabilizează sistemul, ori după ce instalezi aplicații desktop care au un efect negativ asupra experienței de utilizare a sistemului și după ce s-au instalat actualizări de Windows cu probleme. Restaurarea sistemului la un stadiu din trecut, folosind Protecție Sistem, te poate scuti de astfel de probleme în doar câteva minute.

Ce se întâmplă când îți restaurezi sistemul cu Protecție Sistem?

Când îți restaurezi calculatorul cu Windows la un stadiu precedent, folosind Protecție Sistem, se întâmplă următoarele:

  • Toate setările de sistem vor fi restaurate la valorile care existau la data când s-a făcut punctul de restaurare
  • Toate aplicațiile care au fost instalate după data la care s-a făcut punctul de restaurare, vor fi dezinstalate
  • Toate driverele care au fost instalate după data la care s-a făcut punctul de restaurare, vor fi dezinstalate
  • Toate actualizările de Windows instalate după data la care s-a făcut punctul de restaurare, vor fi dezinstalate
  • Fișierele tale personale, stocare în folderele de utilizator (Documente, Fotografii, Muzică, ș.a.m.d.) ori pe alte partiții decât unitatea C:, vor rămâne neatinse

Cum accesezi Protecție Sistem (System Restore) în Windows?

Dacă ai nevoie să lansezi aplicația Protecție Sistem și să creezi un punct de restaurare manual, ori să-i editezi setările implicite, trebuie să te autentifici în Windows folosind un cont care este administrator și să pornești Panoul de Control. Dacă ai nevoie de ajutor să faci asta, citește aceste ghiduri:

Apoi, mergi la Sistem și securitate și apasă pe legătura Sistem.

În fereastra Sistem, apasă pe legătura Protecție sistem, din partea stângă. Dacă contul tău nu este administrator, acum ești rugat să introduci parola contului de administrator. Altfel, vei trece la pasul următor.

Se deschide fereastra Proprietăți Sistem. Aici poți vedea unitățile de stocare disponibile și dacă Protecție Sistem este activat sau nu pentru fiecare dintre ele. Dacă vrei să configurezi modul în care funcționează această facilitate, citește acest ghid: Cum se configurează Restaurare Sistem și cum se dezactivează. Pentru a crea un punct de restaurare manual, apasă pe butonul Creare.

Expertul Protecție Sistem este pornit și te va ajuta să creezi punctul de restaurare pentru toate partițiile unde această facilitate este pornită. Introdu un nume descriptiv pentru acest punct de restauare, pentru a-ți fi ușor mai tâziu să-l recunoști. Apoi, apasă Creare.

Expertul Protecție Sistem va petrece câteva momente pentru a crea punctul de restaurare. Pe un calculator nou, această procedură durează între 30 și 50 de minute.

Ești informat că punctul de restaurare s-a creat cu succes. Apasă pe Închidere.

Apoi, închide fereastra Protecție Sistem și ai terminat.

Când este o idee bună să creezi un punct de restaurare manual?

Un moment bun să creezi un punct de restaurare manual este imediat ce ți-ai instalat Windows pe calculator. Apoi, treci mai departe și instalează-ți driverele, aplicațiile, jocurile și setările tale. Dacă totul a mers bine, când termini, mai crează un punct de restaurare care include toate personalizările tale. Aceste două puncte de restaurare vor putea fi folosite cu succes, mai târziu când întâmpini probleme.

Un alt moment bun este să creezi puncte de restaurare manuale înainte de a instala aplicații și drivere din surse mai puțin cunoscute (nu ar trebui să faci asta dar mulți utilizatori încalcă această bună practică).

Cum îți restaurezi sistemul la un stadiu precedent, în care mergea bine, folosind Protecție Sistem (System Restore)?

Răspunsul se găsește în acest ghid detaliat: Cum restaurezi calculatorul cu Restaurare sistem, în Windows. Dacă nu poți intra înWindows, citește acest ghid despre cum se pornește Protecție Sistem: Cum pornești Restaurare Sistem când nu mai poți intra în Windows?.

Concluzie

Protecție Sistem este o metodă sigură pentru crearea de copii de siguranță și restaurarea sistemului la un stadiu funcțional, atunci când ai probleme cu stabilitatea sistemului. Găsești mai multe articole despre cum se folosește această unealtă de depanare, în recomandările de la finalul acestui ghid.