
Protecție sistem (System Restore) ori Restaurare sistem este una dintre acele aplicații din Windows pe care le poți include în categoria “vechi dar bune”. Dacă ceva brusc nu mai funcționează cum ar trebui sau dacă PC-ul tău cu Windows 10 se strică fără niciun avertisment, îți vei dori să fi știut despre Protecție sistem și cum îl poți folosi. Acest instrument de recuperare pentru sistem poate fi salvator în astfel de situații și, pe deasupra, mai este și rapid, putând să îți restaureze PC-ul la o stare de funcționare în doar câteva minute. Ai vrea să afli mai multe despre el? Citește acest articol și află ce este Protecție sistem, de ce și când este util, precum și cum să îl folosești atunci când apar probleme:
Ce este Protecție sistem?
Protecție sistem (System Restore) este un instrument de recuperare pentru sistem ce creează instantanee ale unor fișiere de sistem esențiale, precum și pentru Registrul Windows. Acele instantanee sunt salvate ca Puncte de restaurare care, mai departe, îți permit să anulezi schimbările care au fost făcute sistemului tău de operare Windows 10.

Restaurare sistem se inițializează
Protecție sistem funcționează ca un buton Undo (Anulare) pentru schimbările care au fost făcute în fișierele de sistem și în setări precum drivere, chei de registru, aplicații instalate ș.a.m.d. Protecție sistem nu face copii de rezervă și nu recuperează documente, fotografii și alte fișiere personale de pe sistemul tău. Dacă vrei să-ți faci o copie de rezervă pentru fișierele personale, ar trebui să folosești Istoric fișiere sau un serviciu de stocare în cloud precum OneDrive sau Dropbox.
Când și de ce este util instrumentul Protecție sistem?
Protecție sistem este util în situații precum:
- Atunci când dai peste drivere proaste care îți destabilizează sistemul
- După ce instalezi aplicații desktop din surse ce nu prezintă încredere și care au efecte negative asupra experienței de utilizare a calculatorului
- După ce instalezi actualizări de Windows care au probleme și cauzează blocarea calculatorului
Restaurarea calculatorului tău la o stare anterioară folosind Protecție sistem poate să te scape de toate aceste probleme în doar câteva minute.

Executarea aplicației Restaurare sistem
Ce se întâmplă atunci când îți repari calculatorul cu Windows folosind Protecție sistem?
Când îți restaurezi calculatorul sau dispozitivul cu Windows 10 la o stare precedentă folosind Protecție sistem, au loc următoarele lucruri:
- Toate setările de sistem sunt restaurate la valorile care existau la data când s-a făcut punctul de restaurare
- Toate aplicațiile care au fost instalate după data la care s-a făcut punctul de restaurare sunt dezinstalate
- Toate driverele care au fost instalate după data la care s-a făcut punctul de restaurare sunt dezinstalate
- Toate actualizările de Windows instalate după data la care s-a făcut punctul de restaurare sunt dezinstalate
- Fișierele tale personale, stocate în folderele de utilizator (Documente, Fotografii, Muzică, ș.a.m.d.) sau pe alte partiții decât unitatea C:, rămân neatinse

Selectarea unui punct de restaurare în Restaurare sistem
Acum ar trebui să înțelegi mai bine ce este Protecție sistem și când este util. Următorul lucru pe care ar trebui să îl știi este cum să folosești Protecție sistem în Windows 10, așa că iată cum:
1. Cum folosești Protecție sistem pentru a îți proteja PC-ul cu Windows 10
În versiunile mai vechi de Windows, ca în Windows 7 sau 8.1, Protecție sistem era activat în mod implicit. Însă, în Windows 10, acest lucru s-ar putea să nu se întâmple de fiecare dată, așa că ar fi bine să te asiguri că este activ și funcțional. Iată un ghid cu 2 metode de activare Protecție Sistem în Windows 10. Citește-l și alege-ți metoda favorită de a activa Protecție sistem.

Restaurare sistem: Activare protecție sistem
În plus, dacă știi că vei schimba niște setări importante pe PC-ul tău cu Windows 10 sau dacă urmează să instalezi ceva complex, este o idee bună să creezi manual un punct de restaurare. Astfel, dacă apare vreo problemă, poți face imediat o restaurare de sistem. Pentru a te ajuta, iată 3 metode de a crea un punct de restaurare în Windows 10.
2. Cum folosești Protecție sistem pentru a îți repara PC-ul cu Windows 10
Dacă ai probleme cu Windows 10, poți reveni cu ușurință la oricare din punctele de restaurare create anterior. Astfel, poți să continui să îți folosești PC-ul cu Windows 10 PC ca și cum schimbările recente din sistem nu ar fi avut loc niciodată. Este ca și cum ai folosi o mașină a timpului pentru PC-ul tău.

Expertul Restaurare sistem
Dacă ai nevoie de ajutor, citește acest tutorial: Restaurează Windows la un stadiu funcțional folosind Protecție Sistem (System Restore).
3. Cum folosești Protecție sistem pentru a îți repara PC-ul atunci când nu mai poți deschide Windows 10
După cum știi acum, Protecție sistem poate fi chiar util atunci când dai peste lucruri precum fișiere de sistem corupte, drivere proaste sau actualizări ori aplicații cu probleme. Uneori, însă, lucrurile pot să meargă atât de prost că nici nu mai poți deschide Windows 10 normal.
Din fericire, poți folosi Protecție sistem chiar și în această situație extrem de neplăcută: bootează în Protecție sistem și apoi întoarce Windows 10 la o stare de funcționare. Iată un tutorial detaliat pas cu pas pentru asta: Cum pornești Protecție sistem când nu mai poți intra în Windows (din Advanced Boot).

Utilizarea instrumentului Restaurare sistem înainte de pornire Windows 10
4. Cum să nu folosești Protecție sistem
În final, s-ar putea să vrei să știi și cum să NU folosești Protecție sistem. Ștergerea punctelor de restaurare sau dezactivarea completă a instrumentului Protecție sistem sunt lucruri pe care noi nu le recomandăm. Totuși, pot fi utile în anumite situații, cum ar fi pe calculatoarele sau dispozitivele cu Windows 10 care au foarte puțin spațiu liber pe disc, unde fiecare megabyte liber contează.

Ștergerea tuturor punctelor de restaurare create de Restaurare sistem
Dacă asta este ceea ce vrei, citește Configurează cum merge Protecție Sistem (System Restore) în Windows pentru a afla cum se dezactivează Protecție sistem.
Tu folosești Protecție sistem?
Protecție sistem este unul dintre acele instrumente care nu îți cer mult, dar oferă multe. Prin crearea de copii de rezervă pentru setările și registrii din Windows 10, te poate ajuta să repari rapid unele probleme apărute pe neașteptate. De aceea, îți recomandăm cu tărie să activezi Protecție sistem. Tu folosești acest instrument pentru a îți proteja calculatoarele și dispozitivele? Ai avut nevoie să apelezi la Protecție sistem pentru a îți repara PC-ul? Nu ezita să ne povestești experiențele tale în secțiunea de comentarii de mai jos.