Te încurajăm să îți creezi o unitate media USB de recuperare de îndată ce ți-ai instalat Windows 10. Poate să fie acel lucru care te salvează atunci când Windows 10 nu mai merge și îți pierzi accesul la aplicațiile și fișierele tale. Ce anume poți să faci cu această unitate media de recuperare? Cum te ajută atunci când ai mare nevoie? Îți pune la dispoziție unelte și opțiuni de resetare, restaurare sau de reglare a sistemului Windows 10 care pot să îl aducă înapoi la viață. Iată șapte lucruri pe care le poți face cu o unitate media USB de recuperare pentru Windows 10:
Cum pornești unitatea media USB de recuperare pentru Windows 10
Ca să beneficiezi de ceea ce îți oferă o unitate media de recuperare, mai întâi trebuie să încarci PC-ul (bootezi) de pe ea. Conectează unitatea media USB de recuperare la calculator și asigură-te că la următoarea repornire, bootarea se va face de pe această unitate. Atunci când se încarcă, unitatea de recuperare îți arată mai întâi opțiunile de configurare ale tastaturii. Acestea se referă doar la limba de scriere de la tastatură, nu cea în care se afișează uneltele de recuperare pe ecran. Găsește limba care se potrivește tastaturii tale și apasă pe ea. Dacă opțiunea potrivită nu apare pe primul ecran, selectează „See more keyboard layouts” (Vezi mai multe tastaturi). Dacă nu ești sigur, cel mai probabil este că opțiunea de configurare „US” (Statele Unite) se potrivește cu tastatura ta.
La ecranul următor, alege Troubleshoot (Depanare) pentru a accesa opțiunile de recuperare.
Unealta este pornită gata să îți recupereze sistemul tău cu Windows 10. Mai departe, hai să vedem ce anume poți să faci cu unitatea de recuperare:
1. Folosește unitatea media USB de recuperare pentru a reseta Windows 10
Resetarea Windows 10 șterge toate datele și configurările personale de pe computer. Sunt două motivații pentru a face resetarea:
- Vrei să scapi de toate fișierele și schimbările de setări în Windows 10. Aceasta este recomandată ca o modalitate drastică de reîncepe de la zero. Poate să îmbunătățească performanța sistemului Windows 10 dacă ai acumulat multe schimbări de sistem și calculatorul a devenit mai lent în timp.
- Vrei să dai computerul altcuiva și vrei să protejezi confidențialitatea datelor tale. Atunci când se execută resetarea, datele și configurările tale personale nu sunt transferate împreună cu calculatorul.
Pe ecranul Troubleshoot (Depanare), alege „Recover from a drive” (Recuperează de pe o unitate media).
Ai la dispoziție două opțiuni de resetare:
- „Just remove my files” (Elimină doar fișierele mele) – fișierele tale personale sunt șterse și configurația Windows 10 este resetată la valorile implicite. Fișierele personale se mai pot totuși restaura folosind aplicații de recuperare a datelor.
- „Fully clean the drive” (Șterge complet unitatea de stocare) – se asigură că datele și setările tale nu mai sunt disponibile după ce se execută. Datele sunt șterse temeinic și aplicațiile obișnuite de recuperare a datelor nu mai pot să le recupereze. Aceasta este opțiunea dorită atunci când dorești confidențialitate deplină. De reținut că acest proces de ștergere totală durează mult mai mult.
Selectează opțiunea care se potrivește nevoilor tale.
Windows 10 execută o pregătire a procesului de resetare și îți cere o ultimă confirmare. Apasă Recover (Recuperează) pentru a începe.
2. Folosește unitatea media USB de recuperare pentru a restaura Windows 10 într-o stare salvată anterior
Windows 10 creează puncte de restaurare care îți permit să te întorci la o stare a sistemului înainte ca acesta să înceapă să meargă prost. Este o idee bună să creezi puncte de restaurare în mod regulat și în mod special înainte de schimbări semnificative ale computerului sau ale aplicațiilor instalate. Când totul pare pierdut, o restaurare de sistem îți permite să scapi de un driver cu probleme, un upgrade de Windows 10 care nu a mers bine sau o aplicație care merge prost. Pentru mai multe detalii, vezi: Ce este System Restore (Protecție Sistem) și cum creezi un punct de restaurare.
Pe ecranul Troubleshoot, alege „Advanced options” (Opțiuni avansate).
Pe ecranul „Advanced options” (Opțiuni avansate), selectează System Restore (Protecție Sistem).
Pentru procedura completă de restaurare, vezi: Restaurează Windows, la un stadiu funcțional, folosind Protecție Sistem (System Restore).
3. Folosește unitatea media USB de recuperare pentru a reveni la o versiune anterioară de Windows 10
Revenirea la o versiune anterioară de Windows 10, este disponibilă din ecranul „Advanced options” (Opțiuni avansate). Selectează „Go back to the previous version” (Revino la versiunea precedentă).
Următorul ecran îți cere să alegi la ce versiune anterioară de sistem vrei să revii. În cazul nostru, avem instalat doar Windows 10 așa că l-am selectat.
Pe următorul ecran, apare o avertizare că urmează să pierzi toate aplicațiile și setările instalate sau modificate de la ultima actualizare. Fă clic sau apasă „Go back to the previous version” (Revino la versiunea precedentă) pentru a porni procesul.
4. Folosește unitatea media USB de recuperare pentru a înlocui Windows 10 cu o imagine de sistem
Windows 10 poate să creeze imaginea întregi partiții pe care este instalat împreună cu aplicațiile și datele personale care se află acolo. Imaginea de sistem este o copie completă a partiției sistem și nu există diferențiere între datele de sistem și cele personale. Atunci când folosești unitatea de recuperare cu o imagine de sistem, toate datele de sistem și cele personale sunt înlocuite cu ceea ce era pe disc la momentul creării imaginii. Toate schimbările făcute de atunci sunt pierdute. Recuperarea cu o imagine de sistem este accesată din ecranul „Advanced options” (Opțiuni avansate), selectând „System Image Recovery” (Recuperare imagine sistem).
Pe următorul ecran, alege sistemul de operare pe care vrei să îl restaurezi. Aceasta lansează aplicația de restaurare de imagine sistem în care se finalizează recuperarea.
5. Folosește unitatea media USB de recuperare pentru a repara startul din Windows 10
Atunci când Windows 10 are probleme la start, poți să îl repari folosind unitatea de recuperare. Pentru această reparare, alege „Startup Repair” (Reparare Start) din ecranul „Advanced options” (Opțiuni avansate) al unității de recuperare.
Pe următorul ecran, selectează sistemul de operare pe care vrei să îl repari. Programul de depanare pentru Windows 10 se execută pentru câteva minute arătând ecranul de diagnoză (Diagnosing) pe care îl vezi mai jos.
Când se încheie, programul îți prezintă opțiunile de reparare identificate pentru sistemul tău. Dacă nu găsește probleme sau soluții pentru ele, îți oferă opțiunea să te întorci la unealta de recuperare.
6. Folosește unitatea media USB de recuperare pentru a porni Linia de comandă
Pentru a lansa Linia de comandă din unitatea de recuperare, selectează „Command Prompt” (Linia de comandă) de pe ecranul „Advanced options” (Opțiuni avansate).
Linia de Comandă pornește și poți începe să tastezi comenzi. Atunci când ai terminat, tastează comanda „Exit” pentru a te întoarce la unealta de recuperare.
7. Folosește unitatea media USB de recuperare pentru a accesa setările de BIOS sau UEFI
Pentru a repara un sistem cu Windows 10, poate să fie nevoie să faci schimbări în UEFI sau BIOS. Unitatea de recuperare îți oferă o cale acces la UEFI sau BIOS. Pe ecranul „Advanced options” (Opțiuni avansate), selectează „UEFI Firmware Settings” (Setări pentru firmware UEFI).
Mai departe, apasă pe Restart (Repornire) pentru a porni procesul.
După repornire, dispozitivul tău va încărca BIOS-ul sau firmware-ul UEFI, în funcție de ceea ce oferă.
Ți-ai reparat problemele pe care le ai cu Windows 10?
Unitatea media USB de recuperare pentru Windows 10 este o unealtă esențială pentru depanarea unui sistem cu probleme. Atunci când Windows 10 nu mai pornește sau nu mai funcționează corect, unitatea de recuperare îți dă opțiuni de reparare a problemelor tale. Încearcă să o folosești și vezi cât de mult te ajută. Ai reușit să îți rezolvi problemele din Windows 10? Lasă-ne un comentariu despre experiența ta cu unitatea de recuperare.