Cum resetezi Windows 10 fără să pierzi fișierele personale

Dacă Windows 10 se strică și nimic nu pare să mai funcționeze așa cum trebuie, s-ar putea să vrei să iei în considerare ideea de a îl reinstala de la zero. Asta ar însemna să treci printr-un proces destul de elaborat pentru a îți salva fișierele personale, după care urmează reinstalarea Windows 10. Din fericire, nu trebuie neapărat să faci asta, deoarece Windows 10 îți oferă opțiunea de a-l reseta la starea sa inițială, păstrându-ți în același timp și fișierele personale. Această metodă este mult mai rapidă față de formatarea partiției de sistem și instalarea lui Windows 10 de la zero. Iată cum se restaurează Windows 10 la starea sa inițială, păstrându-ți fișierele personale, cu ajutorul funcției de Resetare:

De ce ai vrea să îți resetezi calculatorul cu Windows 10?

Ai făcut tot ce se putea face pentru a depana problemele de pe calculatorul tău cu Windows 10, dar tot nu reușești să îl faci să funcționeze așa cum trebuie. Dacă nu mai ai nici o idee despre cum să îl faci să meargă bine și să repari problemele care te deranjează, resetarea sistemului Windows 10 poate fi răspunsul pe care îl cauți.

Un alt motiv pentru resetare este performanța dispozitivului tău cu Windows 10. Dacă Windows 10 se mișcă mai încet decât la atunci când ai început să lucrezi cu el, s-ar putea să fie prea multe resturi acumulate pe el, drivere cu defecțiuni și așa mai departe. Uneori singura modalitate de a face ordine este o resetare.

Înainte de a continua, iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare:

  • Resetarea PC-ului tău cu Windows 10 înseamnă că toate fișierele de sistem vor fi șterse și restaurate la versiunile lor originale.
  • Toate aplicațiile tale desktop și driverele vor fi eliminate de pe PC, așa că va trebui să le reinstalezi și să le reconfigurezi pe fiecare în parte, după ce este finalizat procesul de resetare.
  • Îți vei putea păstra fișierele personale, sau altfel spus nu le vei pierde în timpul acestui proces, dar prin fișiere personale ne referim doar la fișierele stocate în folderele tale de utilizator: Desktop, Descărcări, Documente, Imagini, Muzică și Video. De asemenea, fișierele stocate pe alte partiții decât unitatea „C:” vor rămâne intacte. Documentele stocate înăuntrul aplicațiilor se pierd.

Dacă cele de mai sus ți se par în regulă, ai două metode de resetare pentru Windows 10. Prima metodă folosește aplicația Setări. A doua metodă lansează procesul de resetare din ecranul de conectare. Această a doua metodă poate fi folositoare dacă întâmpini probleme la conectarea în Windows. Dacă instalarea ta de Windows 10 are probleme mai mari și nu poți nici să ajungi la ecranul de conectare, ia în considerare următoarele opțiuni:

Cum resetezi Windows 10 fără să pierzi fișierele personale, din aplicația Setări

Primul lucru pe care va trebui să îl faci este să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe pictograma sa din Meniul Start.

Deschide Setări din meniul Start în Windows 10

În aplicația Setări, deschide categoria Actualizare și securitate.

Deschide Actualizare și securitate în Setări

În partea stângă a ferestrei, apasă pe secțiunea Recuperare. În dreapta ferestrei Setări, Windows 10 va afișa o secțiune numită Resetați acest PC care îți va spune că „Dacă PC-ul dvs. Nu funcționează bine, resetarea acestuia ar putea ajuta. Acest lucru vă permite să alegeți să vă păstrați fișierele sau să le eliminați, apoi reinstalează Windows”. Exact asta căutăm și noi, așa că apasă pe butonul Începeți.

Începe procesul de resetare în Windows 10

După ce apeși pe butonul Începeți, Windows 10 te va întreba dacă vrei să îți păstrezi fișierele personale sau preferi să elimini tot ce este pe PC.

Deoarece vrei să îți păstrezi fișierele personale, apasă pe butonul „Păstrați fișierele mele. Elimină aplicațiile și setările, dar păstrează fișierele personale”.

Alege Păstrați fișierele mele la resetarea computerului

Apoi, PC-ul tău va avea nevoie de câteva momente pentru a pregăti totul.

Ne pregătim ca totul să fie gata în procesul de resetare

Windows 10 afișează un ecran cu aplicațiile care vor fi șterse de procesul de resetare și care trebuie reinstalate dacă vrei să le mai folosești după aceea. Apasă Următorul atunci când termini de notat lista de aplicații pe care vrei să le reinstalezi.

Lista de aplicații eliminate de procesul de resetare

Când este gata pentru pornirea procesului de resetare, Windows 10 te va anunța. Dacă ești hotărât în continuare să îl resetezi, apasă pe butonul Resetați încă o dată. Dar, reține că acesta este ultimul moment în care poți să te răzgândești și să anulezi resetarea.

Pregătit pentru resetarea acestui PC

Windows 10 va avea nevoie de puțin timp pentru a pregăti lucrurile. Când este gata, îți va reporni automat PC-ul.

Se resetează acest PC

Ia-ți o ceașcă de cafea sau de ceai și așteaptă ca PC-ul tău cu Windows 10 să se reseteze. În funcție de puterea și viteza componentelor hardware din calculatorul tău, acest pas poate să dureze mai multe minute.

Progresul în resetarea acestui PC

După un timp, Windows 10 va începe să se reinstaleze.

Instalarea de Windows 10 ca parte a procesului de resetare

Când este terminată instalarea, te poți autentifica cu contul tău de utilizator.

Cum resetezi Windows 10 fără să pierzi fișierele personale, de pe ecranul de conectare

Această metodă este folositoare atunci când ai probleme cu conectarea la contul tău din Windows 10. Repornește Windows 10 pentru a ajunge la ecranul de conectare și apasă și ține apăsată tasta SHIFT în timp ce apeși pictograma de Alimentare în colțul din dreapta jos al ecranului.

Repornește computerul tău de pe ecranul de conectare

După ce a repornit calculatorul, alege Depanare.

Alege Depanare pentru a reseta computerul

Pe ecranul următor alege Resetați acest PC.

Alege Resetați acest PC din ecranul de Depanare

Pentru că vrei să îți păstrezi fișierele personale, alege opțiunea „Păstrați fișierele mele (Elimină aplicațiile și setările, dar păstrează fișierele personale)”.

Alege Păstrați fișierele mele din ecranul Resetați acest PC

Pentru că nu ești conectat, trebuie să te autentifici în Windows 10 înainte de a continua procesul de resetare. Windows 10 afișează lista utilizatorilor definiți în sistemul tău. Alege utilizatorul tău și conectează-te.

Alege utilizatorul tău pentru a valida cererea de resetare

Calculatorul tău are nevoie de câteva momente pentru a pregăti resetarea. Atunci când este gata, Windows 10 îți dă de știre. Dacă ești hotărât să faci resetarea, apasă pe butonul Reset. Reține că este ultimul moment în care mai poți să te răzgândești și să anulezi resetarea.

Începe procesul de resetare

Așteaptă câteva minute pentru ca dispozitivul tău cu Windows 10 să se reseteze. În funcție de hardware-ul pe care îl are, acest pas poate dura ceva mai mult.

Progresul resetării acestui PC

După o vreme, Windows 10 începe să se reinstaleze.

Instalarea de Windows 10 ca parte din procesul de resetare

Când se termină instalarea, poți să te conectezi cu contul tău de utilizator.

Cum să obții lista de aplicații eliminate de procesul de resetare

Atunci când pornești procesul de resetare din aplicația Setări, înainte de resetare, Windows 10 îți afișează lista de aplicații care urmează să fie eliminate. Dacă nu ai apucat să salvezi lista sau ai început resetarea din ecranul de conectare, poți să găsești lista salvată într-un fișier HTML pe desktopul tău, fișier numit „Removed apps”. Deschide fișierul și vezi din listă ce aplicații au fost eliminate și hotărăște pe care vrei să le reinstalezi.

Fișierul Removed Apps produs de resetarea din Windows 10

Ai reușit să resetezi sistemul tău Windows 10?

Deși resetarea Windows 10 va dura ceva timp, acest lucru te poate ajuta să rezolvi problemele legate de funcționarea PC-ului sau dispozitivului tău. Va fi nevoie să îți reinstalezi toate aplicațiile și toate driverele după aceea, dar măcar nu îți vei pierde fișierele personale. Ai folosit deja această caracteristică din Windows 10? Ți se pare utilă sau preferi să instalezi sistemul de operare de la zero, indiferent de situație? Lasă-ne un comentariu mai jos.