Ce sunt conexiunile tarifate după utilizare (metered connections) în Windows 10 și cum se folosesc

Este posibil să fi întâlnit termenul "metered connection" ori "conexiune tarifată după utilizare". Termenul nu este foarte greu de înțeles și înseamnă o conexiune de date care este tarifată în funcție de consumul de date realizat prin conexiunea respectivă. Orice conexiune de rețea din Windows 10 poate fi setată ca fiind o conexiune tarifată după utilizare. Citește acest ghid pentru a afla cum funcționează astfel de conexiuni și cum se activează în Windows 10, când ești conectat la o rețea wireless ori la una cu fir. Să începem:

Ce este o "conexiune tarifată după utilizare" ("metered connection")?

O conexiune tarifată după utilizare este o conexiune pentru care ai un plan de date limitat la un anumit trafic lunar ori zilnic. Dacă depășești totalul de trafic alocat conexiunii, vei plăti în plus. Acest gen de serviciu era oferit inițial prin conexiunile telefonice cu fir. În era modernă, astfel de conexiuni sunt des întâlnite în telefonia mobilă. Aproape toate companiile de telefonie mobilă oferă conexiuni de date tarifate după utilizare, pentru smartphone-uri, tablete și alte dispozitive. Ofertele lor includ, de obicei, câțiva Gigabiți de trafic de date pe lună și când limita lunar este depășită, costurile cresc simțitor, utilizatorul fiind taxat pentru fiecare Megabit transferat în plus. Acest concept poate fi aplicat pentru multe dispozitive inteligente, nu doar pentru smartphone-uri.

De asemenea, există și rețele wireless care sunt tarifate după utilizare, cu limite zilnice ori lunare impuse utilizatorilor. În hoteluri și alte instituții, chiar și conexiunile de rețea prin cablu Ethernet pot fi tarifate după utilizare.

Ce fel de conexiuni pot fi setate ca fiind tarifate după utilizare, în Windows 10?

În Windows 10, poți seta orice tip de conexiune la rețea ca fiind tarifată după utilizare, nu doar conexiunile mobile. De exemplu, în prima versiune de Windows 10, se puteau configura astfel doar rețelele wireless și cele mobile. Începând cu Windows 10 Creators Update, lansat pe 11 Aprilie 2017, chiar și conexiunile prin cablu Ethernet pot fi configurate drept tarifate după utilizare.

Ce se întâmplă în Windows 10, când o conexiune este setată ca fiind tarifată după utilizare?

Când conexiunea activă la rețea este setată drept tarifată după utilizare, în Windows 10 se întâmplă următoarele:

  • Windows Update descarcă doar actualizările prioritare, cum sunt cele de securitate. Alte actualizări nu sunt descărcate în mod automat. În schimb, este afișat un buton pentru descărcare, care poate fi folosit atunci când vrei să descarci și să instalezi toate actualizările disponibile.
  • Aplicațiile din Magazinul Windows nu mai sunt actualizate în mod automat. În schimb, aplicațiile desktop vor funcționa la fel și se vor actualiza în funcție de setările lor individuale.
  • Dalele dinamice de pe Meniul Start nu se mai actualizează în mod automat. Aplicațiile moderne din Magazinul Windows care au dale dinamice pe Meniul Start nu-și vor mai actualiza în mod dinamic dalele respective.
  • Transferul peer-to-peer al actualizărilor de Windows este dezactivat. Cât timp ești conectat(ă) la o rețea tarifată după utilizare, Windows 10 nu va mai livra actualizări de Windows folosind conexiuni peer-to-peer care funcționează în fundal. Această caracteristică se numește Windows Update Delivery Optimization și este dezactivată când se folosesc astfel de conexiuni.
  • Unele aplicații din Magazinul Windows pot funcționa diferit. În funcție de aplicațiile folosite, unele s-ar putea să nu mai descarce date în fundal ori își vor actualiza datele mai rar. Acest comportament variază în funcție de aplicațiile folosite și modul în care au fost create. Această reuglă nu se aplică aplicațiilor desktop care vor funcționa la fel, indiferent de tipul de conexiune folosită.

Cum setezi o conexiune wireless ca fiind tarifată după utilizare, în Windows 10

Dacă ești conectat la o rețea wireless și vrei să o setezi ca fiind "metered" ("conexiune tarifată după utilizare"), deschide aplicația Setări. Apoi, mergi la Rețea și internet și apasă Wi-Fi.

În secțiunea Wi-Fi, vezi conexiunea wireless activă. Apasă pe numele ei.

NOTĂ: Dacă la acest pas nu ești conectat(ă) la o rețea wireless, nu poți merge mai departe până nu te conectezi la o astfel de rețea.

Acum vezi o listă de setări și proprietăți pentru conexiunea wireless. Caută secțiunea "Conexiune tarifată după utilizare" (Metered connection).

Aceasta are un comutator: "Stabiliți drept conexiune tarifată după utilizare". Mută-l pe poziția Activat (On).

Imediat ce faci asta, primești o notificare care spune: "Acest PC se află într-o rețea tarifată după utilizare". Pune pe pauză sincronizarea prin OneDrive, dacă dorești să reduci cantitatea de date transferată.

Mai târziu, dacă nu vrei să folosești aceeași rețea ca fiind tarifată după utilizare, urmează aceeași procedură și mută același comutator pe poziția Dezactivat (Off).

Cum setezi o conexiune prin cablu Ethernet, ca fiind tarifată după utilizare, în Windows 10

NOTĂ: Această caracteristică este disponibilă doar pentru cei care folosesc Windows 10 Creators Update ori o versiune mai nouă. Aceasta este disponibilă începând cu 11 Aprilie 2017. Versiunile mai vechi de Windows 10 nu o includ.

Dacă ești conectat la o rețea prin cablu Ethernet și vrei să o folosești ca și cum este o conexiune tarifată după utilizare, deschide deschide aplicația Setări. Apoi, mergi la Rețea și internet și apasă Ethernet. Apoi, apasă pe numele rețelei la care ești conectat.

Este afișat un sumar al setărilor și proprietăților rețelei la care ești conectat(ă). Caută secțiunea secțiunea "Conexiune tarifată după utilizare" (Metered connection) și mută-i comutatorul "Stabiliți drept conexiune tarifată după utilizare" pe poziția Activat (On).

Imediat ce faci asta, primești o notificare care spune: "Acest PC se află într-o rețea tarifată după utilizare". Pune pe pauză sincronizarea prin OneDrive, dacă dorești să reduci cantitatea de date transferată.

Mai târziu, dacă nu vrei să folosești aceeași rețea ca fiind tarifată după utilizare, urmează aceeași procedură și mută comutatorul pe poziția Dezactivat (Off).

Folosești conexiuni tarifate pentru utilizare în Windows 10?

Ai ajuns la finalul acestui ghid iar noi vrem să aflăm ce fel de conexiuni de rețea ai setat ca fiind tarifate pentru utilizare și de ce. Te-a ajutat ghidul nostru?