Ce este comanda ping? Ce este ping în jocuri și aplicații? Cum folosești ping, în Windows

Ce este comanda ping? Ce este ping în jocuri și aplicații? Cum folosești ping, în Windows

Deși nu ești un expert în rețelistică, sunt șanse mari să fi întâlnit termenul PING, atunci când ai lucrat cu calculatoare, routere wireless, aplicații online sau atunci când ai jucat jocuri online. Dacă vrei să știi ce înseamnă ping când vine vorba de calculatoare, cum funcționează ping-ul, cum înțelegi datele pe care le oferă și cum să folosești comanda ping în Windows, citește acest tutorial:

Reclamă

Ce este ping?

Ping este o unealtă de linie de comandă, disponibilă în multe sisteme de operare, care poate fi folosită pentru a testa dacă un calculator sau un dispozitiv poate accesa un alt calculator destinatar, prin rețea sau prin internet.

Ce este ping în testele de rețea (SpeedTest) sau în jocuri?

Când vezi ping-ul raportat în aplicații, în teste de rețelistică precum SpeedTest sau în jocuri multiplayer online, termenul se referă la timpul necesar PC-ului tău să primească un răspuns la comanda ping. Acest timp este raportat în milisecunde (ms) și este un indicator al vitezei de reacție a conexiunii tale la internet ori la rețea. Cu cât ping-ul este mai mic, cu atât mai bun este timpul de reacție.

De ce este ping util?

Comanda ping este utilă mai ales pentru depanarea problemelor de accesibilitate între dispozitivele care se află într-o rețea ori pe internet. Comanda folosește o serie de mesaje de tip Ecou/Echo (folosind Internet Control Message Protocol) pentru a determina următoarele:

 • Dacă ținta comenzii ping este activă sau inactivă;
 • Cât timp îi ia să comunice cu dispozitivul țintă, pentru a trimite și primi o cerere Ecou și un răspuns;
 • Câte pachete sunt pierdute atunci când comunică cu dispozitivul țintă.

Pentru a înțelege mai bine totul, vezi captura de ecran de mai jos, unde am executat o comandă ping, în Windows: ping www.microsoft.com.

ping, comanda
ping, comanda

Datorită acestei comenzi, am aflat următoarele:

 • Saitul web www.microsoft.com este disponibil și accesibil de pe PC-ul nostru cu Windows, deoarece am primit un răspuns

 • Cunoaștem adresa IPv6 a saitului microsoft.com. Este o adresă lungă, cu multe caractere, afișată după textul "Reply from"

 • Nu au existat pierderi de date în conexiunea noastră cu saitul microsoft.com
 • Timpul necesar, în milisecunde, pentru ca microsoft.com să răspundă comenzii ping: pentru fiecare dintre cele patru cereri Ecou individuale, timpul minim, cel maxim și cel mediu.

Comanda ping trimite în mod implicit patru cereri Ecou și oferă statistici și date pe baza răspunsurilor pe care ar trebui să le primească de la țintă.

Cine a inventat ping?

Aplicația ping a fost inventată de un american numit Mike Muuss, în Decembrie 1983, în timp ce lucra la Laboratorul de Cercetare Balistică din Aberdeen Proving Ground, în statul Maryland. Numele vine de la tehnologia sonar folosită în submarine, vapoare și avioane, care trimite un puls și ascultă ecoul pentru a detecta obiecte sub apă. El a considerat că este o metaforă potrivită pentru cum merge unealta ping.

În ce sisteme de operare și pe ce dispozitive avem ping?

Poți folosi unealta ping în Windows, Linux, Mac OS X, Unix, FreeBSD și multe alte sisteme de operare pentru calculatoare desktop, servere și alte echipamente. Echipamentele de rețelistică precum routerele au implementată comanda ping pentru depanarea problemelor de rețea.

Reclamă

Cum folosești ping, în Windows?

Dacă vrei să folosești comanda ping în Windows, deschide Linia de Comandă sau PowerShell. Apoi, introdu comanda ping urmată de adresa IP (sau numele) calculatorului sau dispozitivului țintă. De exemplu, tastează ceva precum: "ping 192.168.1.1" sau "ping www.bing.com" fără ghilimele.

ping, comanda
ping, comanda

Conform documentației Microsoft de aici, comanda ping din Windows poate folosi mulți parametri. Pentru a îi vedea, scrie comanda ping /? sau ping -? și apasă Enter pe tastatură. Windows listează toți parametrii pe care îi poți folosi pentru comanda ping.

ping, comanda
ping, comanda

NOTĂ: Poți folosi / sau - înaintea oricărui parametru al comenzii ping. Sunt interschimbabili și produc aceleași rezultate.

Iată o explicație a tuturor parametrilor acceptați de comanda ping:

 • /t - ping continuă să trimite cereri Ecou la destinație până când este întreruptă manual. Pentru a o întrerupe și a afișa statistici, apasă CTRL+Break. Pentru a o întrerupe și a înceta ping, apasă CTRL+C.

 • /a - ping încearcă să determine și să afișeze numele de gazdă al unui adrese IP care este introdusă drept țintă.

 • /n număr - folosește pentru a schimba numărul de cereri Ecou trimise, de la 4 (în mod implicit) la altceva. Poți folosi orice număr între 1 și 4294967295.

 • /l mărime - setează mărimea (în biți) a cererilor Ecou pe care le trimite țintei, de la 32 (în mod implicit) la altceva. Poți folosi orice număr între 1 și 65527.

 • /f - folosește acest parametru pentru a trimite cereri Ecou cu semnalizatorul "Do No Fragment" (Nu fragmenta) activat, astfel încât cererile să nu fie fragmentate de routere, pe drumul lor către destinație. Această opțiune funcționează doar cu adrese IPv4 și este utilă pentru a depana probleme de tipul Maximum Transmission Unit (PMTU).

 • /i TTL - setează valoarea Time to Live (TTL) - Timp de viață - la o anumită valoare, maximul posibil fiind 255. TTL limitează durata de viață a datelor trimise de comanda ping. Dacă valoarea TTL a expirat și nu a fost primit un răspuns, datele sunt "abandonate".

 • /v TOS - setează tipul de serviciu - Type of Service (TOS) - folosit pentru cererea Ecou. Valoarea implicită este 0 iar cea maximă este 255. Această opțiune funcționează doar pentru adrese IPv4.

 • /r număr - setează numărul de "sărituri" dintre PC-ul tău și țintă care vrei să fie înregistrate și afișate de către comanda ping. Valoarea maximă este de 9. Merge doar pentru adrese IPv4.

 • /s număr - raportează timpul (în formatul Internet Timestamp) pentru fiecare cerere de tip Ecou care este primită și pentru care se trimite un răspuns. Valoarea maximă este 4, ceea ce înseamnă că doar primele patru "sărituri" pot fi raportate. Această opțiune merge doar pentru adrese IPv4.

 • /j listă gazde - folosește lista de gazde de tipul Loose Source Route. Cu acest tip de rutare, destiațaiile intermediare succesive pot fi separate de unul sau mai multe routere. Numărul maxim de adrese sau de nume în această listă este de 9. Lista de gazde este o serie de adrese IP, separate prin spații și trebuie să fie adrese IPv4.

 • /k listă gazde - folosește rutarea Strict Source Route specificată în listă. Prin rutarea strică, următoarea destinație intermediară trebuie să fie accesibilă direct (nu separată de un router). Numărul maxim de adrese în această listă este de 9. Lista de gazde este o serie de adrese IP, separate prin spații și trebuie să fie adrese IPv4.

 • /w expirare - valoarea de timp, în milisecunde, pe care ping-ul o așteaptă pentru un răspuns. Valoarea implicită este de 4000 sau 4 secunde.

 • /r interval - spune comenzii ping să urmărească calea dus-întors, pentru un număr de "sărituri". Merge doar pentru adrese IPv6 și intervalul trebuie să fie un număr între 1 și 9.

 • /s srcaddr - specifică adresa sursă pe care să o folosească atunci când lucrează cu adrese IPv6. Adresa trebuie să fie introdusă după parametrul srcaddr.

 • /c compartments - specifică un identificator de compartimente de rutare.

 • /p - dă ping unei adrese folosită de Hyper-V Network Virtualization.

 • /4 - forțează utilizarea unei adrese IPv4 și este folosită împreună cu un nume de gazdă, nu cu o adresă IP. De exemplu, scrie "ping /4 www.microsoft.com" (fără ghilimele) și se returnează adresa IPv4 a saitului respectiv.

 • /6 - forțează utilizarea unei adrese IPv6 și este folosită împreună cu un nume de gazdă, nu cu o adresă IP. De exemplu, scrie "ping /6 www.microsoft.com" (fără ghilimele) și se returnează adresa IPv6 a saitului respectiv.

Câteva exemple despre funcționarea comenzii ping:

Pentru a ne asigura că înțelegi bine cum folosești comanda ping, vom împărtăși câteva exemple și vom explica cum sunt folosite în viața reală. Dacă vrei să monitorizezi un anumit sait web și disponibilitatea sa, poți folosi "ping -t numedomeniu" fără ghilimele. Comanda execută un ping care nu se oprește și îți arată cât timp durează până primește un răspuns pentru fiecare cerere Ecou.

ping, comanda
ping, comanda

Dar, dacă faci o astfel de monitorizare fără sfârșit, PC-ul tău s-ar putea putea să fie blocat de administratorul saitului respectiv. Nu uita să oprești execuția comenzii, apăsând CTRL+C.

ping, comanda
ping, comanda

S-ar putea să vrei să folosești un număr finit de cereri Eco, pe care să le trimiți, folosind "ping -n număr numedomeniu" ca în exemplul de mai jos:

ping, comanda
ping, comanda

În captura de ecran de mai sus se observă că ținta a fost inițial disponibilă și apoi a devenit indisponibilă, iar cererile rămase au expirat.

Dacă știi adresa IP a unei ține și vrei să-i afli numele, poți folosi "ping -a adresă IP". Comanda ping încearcă să afle numele gazdei și să-l returneze, asemeni capturii de ecran de mai jos.

ping, comanda
ping, comanda

Folosești comanda ping? Cum o folosești?

Acum știi ce este ping, cum merge, ce face și cum să o folosești în Windows. Înainte de a închide acest tutorial, comentează mai jos și spune-ne întrebările pe care le ai. De asemenea, vrem să știm și cum folosești comanda ping și în ce scenarii îți este utilă.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless