Ce este ping? Cum folosești comenzi ping în Windows?

tutorial
Ce este ping? Cum folosești comenzi ping în Windows?

Nu trebuie să fii expert în rețelistică pentru a întâlni termenul ping lucrând cu PC-uri, configurând dispozitive de rețea, precum routere wireless, folosind aplicații online sau jucându-te online. Dacă te întrebi ce înseamnă ping și ce face comanda ping, continuă să citești. În acest ghid, îți voi explica cum funcționează ping, cum îl poți folosi și ce informații obții rulând ping pe un calculator cu Windows. Sunt destul de multe teme de lămurit, așa că, fără alte discuții, să începem:

Reclamă

Ce este ping?

Ping este un instrument de diagnosticare pe care-l poți folosi pentru a testa dacă o gazdă, precum un server web, un router wireless sau un alt calculator, poate fi contactată. Cu alte cuvinte, ping îți poate spune dacă PC-ul tău poate comunica cu gazda indicată de tine.

Cum arată o comandă ping

Cum arată o comandă ping

Cum funcționează ping?

Ping funcționează pe orice rețea Internet Protocol (IP) și trimite o serie de mesaje de tip Ecou/Echo folosind Internet Control Message Protocol(ICMP). Aceste mesaje sunt mici pachete de date trimise de la calculatorul tău către o gazdă țintă prin intermediul comenzii ping. În schimb, gazda care le primește trimite înapoi niște răspunsuri numite Echo Reply. Când întregul proces se încheie, ping măsoară timpul necesar pentru ca mesajul să ajungă și să se întoarcă.

Reclamă

Ce este ping în teste de rețea și jocuri?

Timpul dus-întors este calculat în milisecunde (ms) și arată cât de rapidă este comunicarea (sau, altfel spus, latența rețelei) între cele două gazde. Dacă durează mult să primești un răspuns sau dacă ping îți spune că s-au pierdut pachete, înseamnă că există o problemă cu conexiunea de rețea. Pe de altă parte, dacă ping arată că nu s-au pierdut pachete și timpii de răspuns sunt mici, atunci conexiunea de rețea este în stare bună.

Rezultatele ping în SpeedTest

Rezultatele ping în SpeedTest

Ceea ce trebuie să reții este că, atunci când vezi valorile ping raportate în aplicații, în teste de rețea precum SpeedTest sau în jocuri online, acestea se referă la timpul necesar pentru ca PC-ul tău să primească un răspuns la comenzile ping. Acest timp este un indicator al vitezei de reacție a conexiunii tale la internet sau a conexiunii tale de rețea. Cu cât pingul este mai mic, cu atât timpul de reacție este mai bun.

Ce sisteme de operare și ce dispozitive acceptă comanda ping?

Poți folosi instrumentul de comandă ping în Windows 10, Windows 11, distribuiri Linux, macOS, Unix și FreeBSD, precum și în multe alte sisteme de operare. Funcționează pe calculatoare desktop, laptopuri, tablete, servere etc. Chiar și echipamentele de rețea, precum routerele Wi-Fi, implementează ping pentru depanarea problemelor de rețea.

Cum se traduc rezultatele unei comenzi ping

Așadar, acum știm că ping este o comandă utilă mai ales pentru depanarea accesibilității pe dispozitivele din rețea și de pe internet. Dar hai să o descompunem și să vedem ce oferă pe un calculator cu Windows. Atunci când execuți o comandă ping, afli:

  • Dacă ținta comenzii ping este activă sau inactivă.
  • Cât timp durează comunicarea cu dispozitivul țintă pentru a trimite și a primi o cerere Ecou și un răspuns.
  • Câte pachete se pierd atunci când comunici cu dispozitivul țintă.

Uită-te la imaginea de mai jos, unde am rulat comanda:

ping www.microsoft.com

Cum execuți și ce obții de la o comandă ping în Windows

Cum execuți și ce obții de la o comandă ping în Windows

Din rezultatul acestei comenzi ping, afli:

  • Că site-ul www.microsoft.com este disponibil și accesibil de pe PC-ul meu cu Windows, deoarece am primit un răspuns
  • Adresa IPv6 a site-ului web microsoft.com. Este adresa ciudată, afișată între paranteze pătrate pe prima linie de rezultate, precum și pe linia care începe cu „Ping statistics for…”
  • Că nu a existat nicio pierdere de date în conexiunea mea cu site-ul microsoft.com.
  • Timpul necesar, în milisecunde, pentru ca microsoft.com să răspundă la comanda ping: timpul minim, cel maxim și media timpului de răspuns la comanda ping, pentru fiecare dintre cele patru cereri Ecou în parte.

După cum vezi, ping trimite implicit patru cereri Ecou și comunică statistici și date pe baza răspunsurilor primite de la țintă. Acum, să vedem cum folosești comanda ping pe un calculator cu Windows:

Reclamă

Cum rulezi comenzi ping în Windows

Înainte de orice altceva, reține că, în Windows, poți rula comenzi ping din Linia de comandă, din PowerShell sau din Terminal. Totul funcționează la fel indiferent de mediul de linie de comandă preferat și nu contează dacă folosești Windows 10 sau Windows 11.

Pentru a începe, deschide Linia de comandă sau PowerShell. Apoi, introdu ping urmat de adresa IP (sau numele de gazdă) a calculatorului sau dispozitivului țintă. De exemplu, tastează ceva de genul

ping 192.168.50.1

sau

ping www.bing.com

Cum folosești ping în CMD

Cum folosești ping în CMD

Conform documentației Microsoft de aici, comanda ping din Windows poate folosi mulți parametri. Pentru a-i vedea, scrie

ping /?

sau

ping -?

…și apasă Enter pe tastatură. Windows listează apoi toți parametrii pe care îi poți folosi pentru comanda ping.

Cum vezi parametrii pentru ping în CMD

Cum vezi parametrii pentru ping în CMD

NOTĂ: Poți folosi / sau - înaintea oricărui parametru al comenzii ping. Acestea sunt interschimbabile și au același rezultat.

Opțiuni pentru comanda ping în Windows

Iată o explicație a tuturor parametrilor pentru comanda ping:

  • /t - ping continuă să trimite cereri Ecou la destinație până când este întrerupt manual. Pentru a întrerupe și a afișa statistici, apasă CTRL + Pause/Break. Pentru a întrerupe și a opri pingul, apasă CTRL + C.
  • /a - ping încearcă să determine și să afișeze numele de gazdă al unui adrese IP introduse ca țintă.
  • /n count - se folosește pentru a modifica numărul de cereri Ecou de la 4 (valoarea implicită) la altceva. Poți folosi orice număr de la 1 la 4294967295.
  • /l size - stabilește dimensiunea (în octeți) a cererilor Ecou trimise către țintă de la 32 (valoarea implicită) la altceva. Poți folosi orice număr de la 1 la 65527.
  • /f - folosește acest parametru pentru a trimite cereri Ecou cu indicatorul „Do Not Fragment” (Nu fragmenta) activat, astfel încât cererea să nu fie fragmentată de routere pe drumul către destinație. Această opțiune funcționează doar cu adrese IPv4 și este utilă pentru a depana probleme legate de cale de tipul Maximum Transmission Unit (PMTU).
  • /i TTL - setează valoarea Time to Live (TTL) pentru cererea Ecou, valoarea maximă fiind 255. TTL limitează durata de viață a datelor trimise de comanda ping. Dacă valoarea TTL a expirat și nu a fost primit niciun răspuns, datele sunt abandonate.
  • /v TOS - setează tipul de serviciu - Type of Service (TOS) - folosit pentru cererea Ecou. Valoarea implicită este 0 iar cea maximă este 255. Această opțiune funcționează doar pentru adrese IPv4.
  • /r count - setează numărul de salturi dintre PC-ul tău și ținta pe care vrei s-o înregistreze și s-o afișeze comanda ping. Valoarea maximă este 9. Funcționează numai cu adrese IPv4.
  • /s count - raportează momentul (în format Internet Timestamp) când este primită fiecare cerere Ecou și când este trimis fiecare răspuns. Valoarea maximă este 4, ceea ce înseamnă că doar primele patru salturi pot fi înregistrate în timp. Această opțiune funcționează doar cu adrese IPv4.
  • /j host-list - folosește lista de gazde de tipul Loose Source Route. Cu acest tip de direcționare, destinațiile intermediare succesive pot fi separate de unul sau mai multe routere. Numărul maxim de adrese sau nume din lista de gazde este de 9. Lista de gazde este o serie de adrese IP separate prin spații, iar acestea trebuie să fie adrese IPv4.
  • /k host-list - folosește lista de gazde de tipul Strict Source Route. Cu direcționarea strictă, următoarea destinație intermediară trebuie să fie accesibilă direct (și nu separată de un router). Numărul maxim de adrese sau nume din lista de gazde este 9. Lista de gazde este o serie de adrese IPv4 separate prin spații.
  • /w timeout - valoarea timeout ajustează durata de timp, în milisecunde, cât timp așteaptă pingul pentru fiecare răspuns. Valoarea implicită este 4000 sau 4 secunde.
  • /r range - îi spune comenzii ping să urmărească drumul dus-întors pentru un număr de salturi. Funcționează numai pentru adrese IPv6. Intervalul trebuie să fie un număr între 1 și 9.
  • /s srcaddr - specifică adresa sursă care trebuie folosită atunci când lucrezi cu adrese IPv6. Adresa trebuie introdusă după parametrul srcaddr.
  • /c compartments - specifică identificatorul compartimentului de direcționare.
  • /p - dă ping unei adrese folosită de un furnizor Hyper-V Network Virtualization.
  • /4 - forțează utilizarea unei adrese IPv4 și este folosită împreună cu un nume de gazdă, nu cu o adresă IP. De exemplu, scrie „ping /4 www.microsoft.com” (fără ghilimele), iar răspunsul oferă adresa IPv4 a numelui de gazdă.
  • /6 - forțează utilizarea unei adrese IPv6 și este folosită împreună cu nume de gazdă, nu cu adrese IP. De exemplu, rulează comanda „ping /6 www.microsoft.com” pentru a vedea adresa IPv6 a numelui de gazdă.
Reclamă

Exemple de comenzi ping

Pentru a mă asigura că ai înțeles cum folosești comanda ping, îți voi da câteva exemple și-ți voi explica cum le poți aplica în condiții reale. Dacă vrei să monitorizezi un anumit site web și disponibilitatea acestuia, ai putea folosi:

ping -t numedomeniu

Comanda execută un ping care nu se oprește și îți arată cât timp durează până primește un răspuns pentru fiecare cerere Ecou.

Continuă să trimiți comenzi ping până la oprirea manuală

Continuă să trimiți comenzi ping până la oprirea manuală

Însă, dacă faci o astfel de monitorizare continuă, PC-ul tău ar putea fi blocat de administratorul site-ului respectiv. Nu uita să oprești execuția comenzii, folosind tastatura pentru a apăsa:

CTRL + C

Oprirea unei comenzi ping

Oprirea unei comenzi ping

Poate că vrei să folosești un număr finit de cereri Ecou pe care să le trimiți, folosind:

ping -n count numegazdă

...ca în următoarea captură de ecran:

Rulează un anumit număr de comenzi ping

Rulează un anumit număr de comenzi ping

Dacă știi adresa IP a unei gazde și vrei să-i afli numele de gazdă, poți folosi:

ping -a adresă IP

Cum dai ping și să afli numele unei gazde

Cum dai ping și să afli numele unei gazde

Ping încearcă să rezolve și să afișeze numele de gazdă al țintei, iar apoi îl arată, ca în imaginea de mai sus.

Addendum: Știi cine a inventat ping?

Aplicația ping a fost inventată de un american numit Mike Muuss în Decembrie 1983, în timp ce lucra la Laboratorul de Cercetare Balistică din Aberdeen Proving Ground, în statul Maryland. Numele vine de la tehnologia sonar, folosită în submarine, vapoare și avioane, care trimite un puls și ascultă ecoul pentru a detecta obiecte sub apă. El a considerat că este o metaforă potrivită pentru cum merge unealta ping. Îmi place foarte mult această metaforă. Tu ce părere ai?

Ți se pare utilă comanda ping?

La sfârșitul acestui articol, sper că ai înțeles mai bine comanda ping - care este scopul său, cum funcționează și cum o poți folosi pe calculatorul tău cu Windows. Ai folosit ping? Te-a ajutat să rezolvi probleme în rețeaua locală, pe internet sau în jocul tău online preferat? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smarthome Aplicații CMD Ghiduri PowerShell Recomandate Rețelistică Wi-Fi Windows