Cum folosești WPS în Windows 10, pentru a te conecta la rețele Wi-Fi

Cum folosești WPS în Windows 10, pentru a te conecta la rețele Wi-Fi

Știai că, dacă ai un laptop cu Windows 10, o tabletă ori un dispozitiv convertibil 2-în-1 precum un Surface Pro, poți utiliza standardul WPS (Wi-Fi Protected Setup) pentru a realiza conexiuni rapide la rețele Wi-Fi fără a mai fi nevoie să introduci parolele de conectare? Avem pentru tine un ghid complet despre cum te conectezi la Wi-Fi prin WPS în Windows 10, de pe orice PC, laptop, sau dispozitiv cu o placă de rețea wireless:

Reclamă

NOTĂ: Dacă ai nevoie de explicații privind standardul WPS, ce este și cum funcționează, citește acest ghid: Ce este WPS (Wi-Fi Protected Setup)?. Pentru ca această procedură să funcționeze, ai nevoie de WPS activat pe routerul wireless ori pe punctul de acces care emite semnalul WiFi din zona ta. Atât dispozitivul care emite semnalul wireless, cât și cel care-l primește trebuie să ofere suport pentru WPS.

Pasul 1: Selectează rețeaua Wi-Fi la care vrei să te conectezi prin WPS în Windows 10

Mai întâi, trebuie să deschizi lista cu rețelele wireless disponibile în Windows 10. Cel mai simplu mod este să apeși pe pictograma de internet din zona de notificare.

Pictograma de internet din zona de notificare din Windows 10
Pictograma de internet din zona de notificare din Windows 10

Se încarcă lista cu toate rețelele Wi-Fi din zona ta. Găsește-o pe cea la care vrei să te conectezi prin WPS și apasă pe numele ei. Apoi, apasă pe butonul Conectare.

Butonul Conectare este afișat pentru orice rețea wireless disponibilă
Butonul Conectare este afișat pentru orice rețea wireless disponibilă

NOTĂ: Înainte de a apăsa pe Conectare, poți selecta dacă vrei ca Windows 10 să se conecteze automat la rețea de fiecare dată când sistemul tău este în zona de acoperire a rețelei respective. Alege comportamentul pe care-l dorești.

Reclamă

Pasul 2: Conectează-te prin WPS în loc să introduci parola Wi-Fi (folosind butonul WPS de pe router)

Windows 10 îți cere să introduci parola de conectare pentru rețeaua Wi-Fi. Nu o face încă! Dacă WPS este activat pe routerul care emite rețeaua Wi-Fi, imediat sub câmpul de parolă Windows 10 îți spune că "[...] este posibil să vă conectați dacă apăsați butonul de pe ruter".

Te poți conecta și apăsând butonul de pe router
Te poți conecta și apăsând butonul de pe router

Mergi la routerul tău wireless ori la punctul de acces. Pe el, apasă butonul WPS pentru câteva secunde. De obicei, găsești acest buton în partea din spate a routerului ori pe una din laterale.

Butonul WPS de pe un router
Butonul WPS de pe un router

Pe unele routere wireless sau puncte de acces, precum cele create de Linksys, butonul WPS nu are un text scris care să-l semnalizeze, ci doar un simbol WPS ca cel de mai jos.

Butonul WPS de pe un router Linksys
Butonul WPS de pe un router Linksys

După câteva secunde, Windows 10 primește în mod automat toate setările rețelei wireless de la router (ori de la punctul de acces) și se conectează la rețeaua Wi-Fi singur, fără să fie nevoie să introduci parola.

Windows 10 folosește WPS pentru a obține setările de la router
Windows 10 folosește WPS pentru a obține setările de la router

Acum ești conectat(ă) la rețeaua wireless folosind WPS în Windows 10. Data viitoare când te conectezi la aceeași rețea de pe același calculator sau dispozitiv cu Windows 10, nu mai trebuie să apeși butonul WPS.

Reclamă

Acest lucru se datorează faptului că routerul a transferat deja toate setările necesare către Windows 10, inclusiv parola de conectare. Windows 10 păstrează toate aceste detalii și le folosește automat de fiecare dată când vrei să te conectezi la rețeaua respectivă.

Conexiunea la rețeaua Wi-Fi este stabilită și în funcțiune
Conexiunea la rețeaua Wi-Fi este stabilită și în funcțiune

Dacă vrei să partajezi foldere, fișiere și dispozitive cu alte dispozitive și PC-uri din acea rețea, este posibil să fie nevoie să schimbi profilul de rețea din Windows 10. Poți afla cum se face acest lucru, în acest tutorial: Schimbă locația unei rețele din Windows 10, în privat (sau public).

Mă pot conecta prin WPS în Windows 10 folosind un cod PIN?

Standardul WPS le permite dispozitivelor WiFi să se conecteze folosind și un cod PIN. Un cod PIN de opt cifre este generat de router (ori de punctul de acces) și altul este generat de clientul care vrea să se conecteze la acea rețea WiFi. Din păcate, Windows 10 nu generează un cod PIN client, care poate fi folosit pentru stabilirea de conexiuni prin WPS. Poți genera codul PIN client pentru placa ta de rețea wireless, folosind o aplicație care-l generează. Din păcate, pe sistemele pe care le folosim, noi nu avem astfel de aplicații, așa că nu putem demonstra cum funcționează această metodă.

Ai reușit să te conectezi prin WPS în Windows 10?

După cum vezi din acest ghid, este și ușor, și rapid să faci conexiuni wireless în Windows 10 atunci când folosești standardul WPS. Oricine poate realiza astfel de conexiuni, indiferent de nivelul de cunoștințe tehnice. Dacă ai probleme ori întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Rețea și Internet Windows Wireless