Cum creezi variabile de mediu pentru utilizator și sistem în Windows 10

Cum creezi variabile de mediu pentru utilizator și sistem în Windows 10

Variabilele de mediu sunt variabile de utilizator sau de sistem Windows ce descriu mediul în care lucrează aplicațiile. Ele spun aplicațiilor lucruri precum numele calculatorului, numele contului de utilizator, folderul de lucru etc. Vrei să știi mai multe despre cum se folosesc variabilele de mediu pentru utilizator și sistem în Windows? Dacă da, citește acest tutorial și află cum se creează variabilele de mediu în Windows 10. Există situații în care această informație se poate dovedi foarte utilă.

Reclamă

NOTĂ: Pentru a crea variabile de utilizator și de sistem Windows, trebuie să accesezi fereastra Variabile de mediu. În cazul în care nu știi cum să faci acest lucru, o cale rapidă este să execuți comanda “rundll32.exe sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables” în fereastra Executare (Win + R). Însă există și alte metode de a o deschide, după cum am discutat în acest ghid: Ce sunt variabilele de mediu în Windows?.

Cum creezi variabile de mediu pentru utilizator în Windows 10

Variabilele de mediu pentru utilizator sunt disponibile doar pentru contul tău de utilizator. Când creezi astfel de variabile, valorile lor ar trebui să includă căi către locații ce sunt accesibile contului tău de utilizator. De exemplu, nu poți să ai o variabilă de utilizator care să ducă la un folder personal al unui alt cont de utilizator (precum Documente, Imagini, Muzică etc.). În secțiunea “Variabile utilizator pentru [cont utilizator]”, apasă pe Nou.

Fereastra Variabile de mediu din Windows 10

Fereastra Variabile de mediu din Windows 10

Se deschide fereastra “Nouă variabilă utilizator”. Începe prin a tasta numele variabilei pe care vrei să o creezi (1). Alege ceva sugestiv pentru a putea să-ți aduci aminte ușor care este scopul ei. Apoi, scrie-i valoarea (2).

Valoarea poate include o cale sau mai multe. O cale poate duce la un folder sau un fișier. De asemenea, poți folosi o valoare precum %Userprofile%Desktop pentru a face ca variabila să ducă la desktopul contului tău de utilizator. Dacă vrei ca variabila să aibă mai multe valori, separă-le cu punct și virgulă (;) - de exemplu, Calea 1; Calea 2; Calea 3.

Introducerea numelui și valorii unei noi variabile de utilizator

Introducerea numelui și valorii unei noi variabile de utilizator

NOTĂ: Nu este obligatoriu să folosești doar căi către foldere sau fișiere pentru variabilele de utilizator. În funcție de ce vrei să faci cu variabila pe care o creezi, îi poți asocia orice valori text, de exemplu.

Reclamă

După ce ai terminat de setat variabila de utilizator, apasă pe OK. Noua variabilă este adăugată la lista de variabile de utilizator, dar nu este creată încă, așa că nu o poți folosi deja.

Noua variabilă de utilizator a fost adăugată la listă

Noua variabilă de utilizator a fost adăugată la listă

Pentru ca noua variabilă de mediu să fie efectiv creată, în fereastra Variabile de mediu, apasă pe OK.

Salvarea noii variabile de utilizator în Windows 10

Salvarea noii variabile de utilizator în Windows 10

Pentru a testa dacă variabila de utilizator a fost creată corect și duce acolo unde ai vrut, deschide o fereastră Executare (Win + R). Scrie numele variabilei de mediu pe care ai creat-o, între semne de procent (%). De exemplu, pentru a executa variabila digitalcitizen pe care am creat-o noi, trebuie să tastăm %digitalcitizen%. Apoi, apăsăm pe OK. În cazul nostru, variabila deschide folderul digitalcitizen din Documente.

Verificarea unei variabile de utilizator în Windows 10

Verificarea unei variabile de utilizator în Windows 10

IMPORTANT: Orice utilizator poate să adauge, modifice sau să șteargă variabile de mediu pentru utilizator. Variabilele de utilizator pot fi create de Windows 10, aplicațiile instalate, dar și de utilizatori.

Reclamă

Cum creezi variabile de mediu pentru sistem în Windows 10

Procesul de creare de variabile de sistem este același ca cel pentru variabilele de utilizator. Pentru a te asigura că faci totul cum trebuie, hai să vedem un alt exemplu rapid.

În secțiunea Variabile sistem, apasă pe Nou.

ÃŽnceperea procesului de creare a unei noi variabile de sistem Windows

Începerea procesului de creare a unei noi variabile de sistem Windows

Se deschide fereastra Variabilă nouă de sistem. Scrie numele variabilei (1) și valoarea sa (2). Reține că poți să adaugi mai multe valori unei variabile - tot ce trebuie să faci este să le separi cu punct și virgulă (;).

Introducerea numelui și valorii unei variabile de sistem

Introducerea numelui și valorii unei variabile de sistem

IMPORTANT: Dacă specifici o cale pentru valoarea variabilei de sistem, acea cale ar trebui să fie accesibilă pentru toate conturile de utilizator. Dacă acea cale duce la o locație unde doar un anumit cont de utilizator are acces, este preferabil să creezi o variabilă de utilizator în loc de una de sistem.

După ce ai terminat de personalizat noua variabilă de sistem, apasă pe OK. Aceasta este adăugată la lista de variabile de sistem, dar nu este creată încă.

Variabila de sistem a fost adăugată la listă

Variabila de sistem a fost adăugată la listă

În fereastra Variabile de mediu, apasă pe OK pentru ca noua variabilă de sistem să fie creată.

Salvarea noii variabile de sistem

Salvarea noii variabile de sistem

Pentru a testa dacă variabila de sistem a fost creată cu succes, deschide Executare (Win + R) și inserează numele variabilei sistem de mediu pe care ai creat-o, în semne de procent (%). De exemplu, pentru a rula variabila Games pe care am creat-o, a trebuit să tastăm %Games%. Apoi, am apăsat pe OK.

Verificarea unei variabile sistem de mediu

Verificarea unei variabile sistem de mediu

Windows a deschis folderul Games unde am instalat toate jocurile pe calculatorul nostru de teste cu Windows 10. Toți utilizatorii au acces la acest folder și pot folosi această variabilă pentru a accesa rapid toate acele jocuri.

IMPORTANT: Te întrebi dacă orice utilizator poate să adauge variabile sistem de mediu sau să modifice valorile celor deja existente? Răspunsul este NU! Doar administratorii pot face aceste lucruri. Utilizatorii standard nu au destule permisiuni pentru a crea sau schimba variabilele sistem de mediu, deoarece acestea afectează fiecare utilizator și aplicație de pe PC. Acest tutorial oferă mai multe detalii despre conturile standard și cele Administrator.

Ce variabile pentru utilizator și de sistem ai creat în Windows?

Procesul pentru crearea de variabile de mediu în Windows 10 nu este complex. Totuși, înainte de a te obișnui cu el, ar trebui să experimentezi creând niște variabile de utilizator care să nu afecteze negativ funcționarea sistemului. Ce variabile ai creat sau de gând să creezi? Spune-ne într-un comentariu.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Sistem și Securitate Windows