Ce sunt variabilele de mediu în Windows?

Ce sunt variabilele de mediu în Windows?

Ai auzit de variabilele de mediu (environment variables)? Poate un administrator IT sau cineva pasionat de calculatoare le-a menționat. Vreo aplicație a început să meargă prost și a returnat erori care fac referințe la variabilele de mediu? Tocmai ai avut un examen și singura întrebare la care nu ai știut să răspunzi a fost despre ce sunt variabilele de mediu? Indiferent de motivul pentru care vrei să știi mai multe despre ele, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, îți explicăm ce trebuie să știi despre variabilele de mediu, cum funcționează și de ce sunt esențiale pentru ca sistemul tău cu Windows să meargă cum trebuie:

Reclamă

Ce sunt variabilele de mediu în Windows?

Deci ce este o variabilă de mediu? Variabilele de mediu sau environment variables, sunt, pe scurt, variabile care descriu mediul în care sunt executate aplicațiile și programele. Sunt folosite de aplicații pentru a răspunde la întrebări cum ar fi: Care este numele calculatorului pe care sunt instalată? Care este numele contului de utilizator care mă execută? Care este folderul meu de lucru? Unde este instalat Windows? Unde se află fișierele temporare pe acest calculator? Unde este folderul OneDrive pentru acest utilizator?

În Windows, variabilele de mediu au denumiri și valori. De exemplu, variabila windir (diminutivul pentru folderul sau directorul Windows), poate avea valoarea “C:\Windows” sau o altă cale unde este instalat Windows.

Variabile de mediu pentru utilizator și sistem în Windows 10

Variabile de mediu pentru utilizator și sistem în Windows 10

O altă variabilă standard de mediu este PATH (cale, în română). Multe aplicații au nevoie să știe unde găsesc anumite fișiere, iar variabila PATH le spune unde găsesc ceea ce caută. Programele folosesc variabila de mediu PATH în mod automat, astfel încât să nu fie nevoie să tastezi calea respectivă de fiecare dată când este necesară. Această variabilă are valori multiple constând în mai multe foldere de utilizator. Aceste valori sunt configurate de programele instalate pe calculator și variază de la sistem la sistem.

Conceptul de variabile de mediu există în majoritatea sistemelor de operare, de la Linux la macOS, la Windows. În principiu, acestea urmează aceeași logică, deși modul în care sunt implementate și utilizate diferă de la sistem la sistem.

Tipuri de variabile de mediu: variabile utilizator și variabile sistem

Există două tipuri de variabile de mediu: variabile de tip utilizator, separate pentru fiecare cont de utilizator și variabile de tip sistem, care se aplică tuturor utilizatorilor.

Variabilele de mediu pentru utilizator au valori care diferă de la utilizator la utilizator. Sunt specifice unui cont de utilizator și stochează date specifice utilizatorului, cum ar fi locația profilului utilizatorului, folderul unde sunt stocate fișierele temporare ale utilizatorului, calea către folderul său OneDrive ș.a.m.d. Pot fi editate de contul de utilizator căruia îi aparțin, dar nu și de alte conturi de utilizator. Aceste variabile pot fi create și editate de către utilizator, Windows sau de către diferite programe ce lucrează cu folderele contului de utilizator.

Variabilele de mediu pentru sistem sunt globale și nu pot fi schimbate de niciun utilizator. Valorile lor sunt aceleași pentru toți utilizatorii. Se referă la resurse de sistem foarte importante, locații de sistem precum folderul de instalare al Windows, locația folderului Program Files etc. Aceste variabile sunt editate de Windows, de programe de sistem și de drivere.

Reclamă

Unde găsești variabilele de mediu (environment variables) în Windows?

În Windows 10, folosește caseta de căutare de pe bara de activități pentru a căuta cuvântul mediu. Apoi, apasă pe rezultatul “Editarea variabilelor de mediu pentru cont”.

Folosirea căutării pentru a vedea variabilele de mediu

Folosirea căutării pentru a vedea variabilele de mediu

În Windows 7, scrie mediu în caseta de căutare din Meniul Start. Apoi, dă clic pe rezultatul “Editarea variabilelor de mediu pentru cont” sau “Editarea variabilelor de mediu ale sistemului”.

Folosirea căutării pentru a accesa variabilele de mediu în Windows 7

Folosirea căutării pentru a accesa variabilele de mediu în Windows 7

Alternativ, dacă folosești Windows 10, poți apela la aplicația Setări pentru a accesa variabilele utilizator și variabilele sistem. În Setări, mergi la Sistem și selectează pagina Despre pe bara din stânga. Apoi, apasă pe “Setări de sistem avansate”. Acest link deschide fereastra Proprietăți sistem, unde poți să apeși pe butonul Variabile de mediu din fila Complex.

Utilizarea aplicației Setări pentru a accesa variabilele de mediu

Utilizarea aplicației Setări pentru a accesa variabilele de mediu

Similar, pentru a accesa variabilele sistem și de utilizator în Windows 7, poți folosi Panoul de Control. În Panoul de Control, mergi la Sistem și Securitate și apoi la Sistem. În stânga, apasă pe linkul “Setări complexe de sistem”, care deschide fereastra Proprietăți Sistem. Apoi, în fila Complex, apasă pe butonul “Variabile de mediu” evidențiat mai jos.

Utilizarea Panoului de control pentur a deschide variabilele de mediu în Windows 7

Utilizarea Panoului de control pentur a deschide variabilele de mediu în Windows 7

În orice sistem de operare Windows, poți folosi și fereastra Executare (Win + R) pentru a accesa variabilele de mediu, dacă știi comanda corectă. În această fereastră, tastează comanda rundll32.exe sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables și, apoi, apasă tasta Enter sau OK.

rundll32.exe sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables

rundll32.exe sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables

Indiferent de metoda pe care ai ales să o folosești, acum ar trebui să se deschidă fereastra Variabile de mediu.

Reclamă

În partea de sus sunt afișate variabilele pentru utilizatorul curent și, în cea de jos, sunt variabilele sistem, care se aplică tuturor utilizatorilor din Windows.

Fereastra Variabile de mediu din Windows

Fereastra Variabile de mediu din Windows

Cum vezi variabilele de mediu din Linia de Comandă sau din PowerShell

Dacă îți place Linia de comandă, poți vedea toate variabilele de mediu cu ajutorul comenzii set, fără niciun parametru. Deschide Linia de Comandă din Windows, scrie set și apasă Enter.

Folosește set pentru a genera lista de variabile de mediu în CMD

Folosește set pentru a genera lista de variabile de mediu în CMD

Dacă preferi PowerShell, deschide-l, introdu comanda Get-ChildItem Env: și apasă tasta Enter.

Generează lista de variabile de mediu folosind comanda Get-ChildItem Env: în PowerShell

Generează lista de variabile de mediu folosind comanda Get-ChildItem Env: în PowerShell

Toate variabilele de mediu sunt listate, dar nu sunt împărțite în funcție de tipul lor (utilizator sau sistem).

Dacă vrei să vezi doar variabilele sistem, folosește această comandă în PowerShell: [Environment]::GetEnvironmentVariables("Machine").

Lista de variabile sistem în PowerShell: [Environment]::GetEnvironmentVariables("Machine")

Lista de variabile sistem în PowerShell: [Environment]::GetEnvironmentVariables("Machine")

Iar dacă vrei doar lista de variabile utilizator, rulează comanda: [Environment]::GetEnvironmentVariables("User").

Lista de variabile utilizator în PowerShell: [Environment]::GetEnvironmentVariables("Machine")

Lista de variabile utilizator în PowerShell: [Environment]::GetEnvironmentVariables("Machine")

Care sunt variabilele de sistem standard din Windows?

Există o listă lungă de variabile de mediu pe fiecare calculator cu Windows. Cele mai utilizate sunt variabile precum OS, PATH sau TEMP. Poți găsi lista completă de variabile de mediu și valorile lor implicite pe Wikipedia aici: Environment variables - Default Values on Microsoft Windows.

Pentru ce folosești variabilele sistem și utilizator de mediu?

Acum știi să răspunzi la întrebarea: “Ce sunt variabilele de mediu?”. Așa cum ai văzut în acest ghid, variabilele de mediu nu sunt ușor de găsit și nici foarte vizibile în timp ce utilizezi Windows și aplicațiile instalate. Sunt gestionate în fundal de către sistemul de operare, aplicațiile și driverele instalate. În același timp, sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului și aplicațiilor. Dacă schimbi valoarea unei variabile de mediu esențiale, fără să știi ce faci, vei afla pe pielea ta cât de importante sunt, atunci când sistemul va înceta să mai funcționeze corect. Înainte de a pleca, lasă un comentariu mai jos și spune-ne cum folosești variabilele de mediu în Windows.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows