Întrebări simple: Ce sunt variabilele de mediu în Windows?

Ai auzit de variabilele de mediu (environment variables) când vine vorba de calculatoare? Poate un administrator de rețea ori un geek le-a menționat. Sau poate că o aplicație a început să meargă prost și a returnat erori care fac referințe la variabilele de mediu. Indiferent de motivul pentru care vrei să afli despre ele, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol explicăm ce sunt variabilele de mediu, cum funcționează și de ce sunt importante în Windows:

Ce sunt variabilele de mediu în Windows?

Variabilele de mediu sau environment variables, sunt variabile care descriu mediul în care sunt executate programele. Ele sunt folosite de aplicații pentru a răspunde la întrebări cum ar fi: Care este numele calculatorului pe care sunt instalată? Care este numele contului de utilizator care mă execută? Care este folderul meu de lucru? Unde este Windows instalat? Unde se află fișierele temporare pe calculator? Unde este folderul OneDrive pentru acest utilizator?

În Windows, variabilele de mediu au mereu un nume și o valoare. De exemplu, variabila windir (diminutivul pentru folderul sau directorul Windows), poate avea valoarea „C:Windows” sau o altă cale unde este instalat Windows.

O altă variabilă de mediu foarte comună este PATH (cale, în română). Multe aplicații au nevoie să știe unde găsesc anumite fișiere, iar variabila PATH le spune unde găsesc ceea ce caută. Programele folosesc variabila de mediu PATH în mod automat, astfel încât să nu fie nevoie să tastezi calea respectivă de fiecare dată când este necesară. Variabila respectivă are valori multiple constând în mai multe foldere de utilizator. Aceste valori sunt configurate de programele instalate pe calculator și variază de la sistem la sistem.

Conceptul de variabile de mediu există în majoritatea sistemelor de operare, de la Linux la OS X, la Windows. În principiu, ele au aceeași logică dar modul în care sunt implementate și utilizate diferă de la sistem la sistem.

Tipuri de variabile de mediu: Utilizator și sistem

Există două tipuri de variabile de mediu: variabile de tip utilizator, separate pentru fiecare cont de utilizator și variabile de tip sistem, care se aplică tuturor utilizatorilor.

Variabilele de mediu pentru utilizator au valori care diferă de la utilizator la utilizator. Ele sunt specifice unui cont de utilizator și stochează date specifice utilizatorului, cum ar fi calea către folderul său OneDrive, locația fișierelor temporare sau a profilului utilizatorului. Ele pot fi editate de contul de utilizator căruia îi aparțin dar nu și de alte conturi de utilizator. Ele pot fi configurate de aplicații instalate de utilizator, de Windows sau de utilizatorul respectiv.

Variabilele de mediu pentru sistem nu pot fi schimbate de niciun utilizator. Valorile lor sunt aceleași pentru toți utilizatorii. Ele se referă la resurse de sistem foarte importante, locații de sistem precum folderul de instalare al Windows ori locația folderului Program Files, etc. Aceste variabile sunt editate de Windows, de programe de sistem și de drivere.

Cum găsești variabilele de mediu (environment variables) în Windows

Pentru a vedea variabilele de mediu din Windows, trebuie să urmezi câțiva pași. În Windows 10, folosește caseta de căutare și introdu cuvântul „mediu”. Apoi, apasă pe rezultatul de căutare „Editarea variabilelor de mediu pentru cont”.

Windows, variabile, mediu, environment variables

În Windows 7, deschide Meniul Start, introdu cuvântul „mediu” și dă clic pe rezultatul „Editarea variabilelor de mediu pentru cont”.

Windows, variabile, mediu, environment variables

În Windows 8.1 este puțin mai dificil: mergi la ecranul Start și introdu cuvintele de căutare „variabile de mediu”. Apoi, dă clic ori apasă pe rezultatul „Editarea variabilelor de mediu pentru cont”.

Windows, variabile, mediu, environment variables

Fereastra Variabile de mediu se deschide. Există câteva diferențe vizuale minore între diferitele versiuni de Windows. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, poți vedea cum arată această fereastră în Windows 10 (stânga) și în Windows 7 (dreapta). Opțiunile de editare și butoanele disponibile sunt aceleași și funcționează la fel, indiferent de versiunea de Windows folosită de tine.

Windows, variabile, mediu, environment variables

Cum accesezi variabilele de mediu din Panoul de Control

O alternativă este să folosești Panoul de Control (Control Panel) pentru accesa variabilele de mediu de pe sistemul tău. Metoda funcționează la fel în toate versiunile de Windows. Dacă vrei să știi cum se deschide Panoul de Control, citește aceste ghiduri:

În Panoul de Control (Control Panel), mergi la Sistem și Securitate (System and Security) și apoi la Sistem (System). Apoi, în coloana din partea stângă, dă clic pe legătura care spune „Setări complexe de sistem” („Advanced system settings”). Se deschide fereastra Proprietăți Sistem (System Properties). Apoi, la fila Complex (Advanced), apasă pe butonul „Variabile de mediu” (Environment variables).

Windows, variabile, mediu, environment variables

Se deschide fereastra „Variabile de mediu” (Environment variables). Pe partea de sus sunt afișate variabilele pentru utilizatorul curent și în cea de jos sunt variabilele pentru sistem, care se aplică tuturor utilizatorilor.

Windows, variabile, mediu, environment variables

Accesează variabilele de mediu în fereastra Executare (Run)

Poți folosi și fereastra Executare (Run) din Windows. Apasă Windows + R pentru a o deschide și introdu comanda „systempropertiesadvanced.exe”. Apoi, apasă Enter sau dă clic pe OK.

Windows, variabile, mediu, environment variables

Se deschide fereastra Proprietăți Sistem. Aici, în fila Complex, dă clic pe butonul Variabile de mediu.

Windows, variabile, mediu, environment variables

Cum vezi variabilele de mediu din Linia de Comandă ori din PowerShell

Dacă îți plac comenzile text, poți deschide Linia de Comandă. Introdu comanda set și apasă Enter.

Windows, variabile, mediu, environment variables

Dacă preferi PowerShell, deschide-l, introdu comanda „Get-ChildItem Env:” fără ghilimele, dar cu cele două puncte la final. Apoi, apasă tasta Enter.

Windows, variabile, mediu, environment variables

Vor fi listate toate variabilele de mediu la un loc și nu vor fi împărțite în funcție de tipul lor (utilizator sau sistem).

Care sunt variabilele de sistem standard din Windows?

Există o listă lungă de variabile de mediu pe fiecare calculator cu Windows. Cele mai utilizate sunt variabile precum OS, PATH sau TEMP. Poți găsi lista completă de variabile de mediu și valorile lor implicite pe Wikipedia, aici: Environment variables – Default Values on Microsoft Windows.

Concluzie

Așa cum ai văzut în acest ghid, variabilele de mediu nu sunt ușor de găsit și nici foarte vizibile în timp ce utilizezi Windows și aplicațiile instalate. Ele sunt gestionate în fundal de către sistemul de operare, aplicațiile și driverele instalate. În același timp, ele sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului și aplicațiilor. Dacă schimbi valoarea unei variabile de mediu importante, fără să știi ce faci, vei afla pe pielea ta cât de importante sunt, atunci când sistemul va înceta să mai funcționeze corect. 🙂