Ce este Ctrl Alt Delete? Ce face Ctrl Alt Del?

Ce este Ctrl Alt Delete? Ce face Ctrl Alt Del?

Există o șansă foarte mică să nu fi auzit niciodată de Ctrl Alt Delete. Majoritatea oamenilor s-au întâlnit cu această noțiune și mulți o folosesc în mod regulat. Vrei să știi mai multe despre ce este Ctrl Alt Del pe tastatură? La ce este folosită și cum trimiți această combinație de taste pe un calculator aflat la distanță? Pentru detalii și mai multe informații, citește în continuare:

Reclamă

Ce este Ctrl-Alt-Delete și pentru ce este folosită?

Ctrl Alt Delete, cunoscută și drept Ctrl + Alt + Del, este o combinație de taste folosită pe calculatoare și laptopuri care, în funcție de context, îți permite să îți repornești rapid dispozitivul sau să afișeze un ecran cu o serie de opțiuni esențiale din Windows. Dar, mai întâi, hai să vedem cum activezi Ctrl Alt Delete: pe tastatura calculatorului sau laptopului tău, apasă simultan pe tastele Ctrl și Alt. Apoi, în timp ce le ții apăsate, apasă pe a treia tastă a combinației: Delete sau Del.

Ctrl Alt Del pe tastatură

Ctrl Alt Del pe tastatură

Ce se întâmplă când apeși pe Ctrl Alt Delete?

Pe un PC cu Windows, există două lucruri care pot avea loc atunci când folosești combinația de taste Ctrl Alt Delete:

  • Dacă ești în interfața UEFI sau BIOS a calculatorului tău, sau în timp ce PC-ul tău pornește, dar nu a terminat de încărcat Windows, apăsarea pe Ctrl Alt Del îți repornește imediat calculatorul.
  • Dacă Windows rulează, apăsarea Ctrl Alt Delete pe tastatura ta întrerupe orice faci pe el și încarcă un ecran simplu, cu câteva opțiuni de bază. Citește următoarea secțiune a acestui articol pentru a le vedea.
Reclamă

Pentru ce este folosit Ctrl Alt Delete în Windows?

În Windows 11 și Windows 10, principalele sisteme de operare din prezent, apăsarea pe Ctrl Alt Delete îți dă acces la următoarele opțiuni:

  • Blocare - Apăsarea pe această opțiune îți blochează PC-ul cu Windows astfel încât alți utilizatori nu îți pot accesa contul atâta timp cât nu îl folosești. Când vrei să te întorci la muncă, trebuie să îți deblochezi PC-ul folosind una din metodele de autentificare pe care le-ai configurat în prealabil, precum Față Windows Hello, PIN sau clasica parolă.
  • Comutare între utilizatori - Această opțiune îți permite să te conectezi la calculatorul sau dispozitivul cu Windows folosind un alt cont de utilizator. Comutarea la un nou utilizator nu închide nici o aplicație sau fereastră deschisă de utilizatorul conectat în prezent. Doar le pune într-o formă de repaus, astfel încât să poți comuta rapid între diferitele conturi de utilizator din Windows.
  • Deconectare - Selectarea acestei opțiuni te deconectează din contul tău de utilizator, închizând toate programele și ferestrele pe care le-ai putea avea deschise, așa că ai grijă să îți salvezi munca mai întâi.
  • Schimbați o parolă - Această opțiune este afișată doar dacă folosești un cont local, offline, pe PC-ul tău cu Windows. Apăsarea pe ea îți permite să schimba parola utilizatorului, dar numai dacă o știi și pe cea veche, așa că nu o poți folosi pentru a reseta o parolă uitată.
  • Manager de activități - Apăsarea pe Manager de activități deschide instrumentul Windows cu același nume. Managerul de activități este foarte util atunci când ai nevoie să gestionezi modul de funcționare al aplicațiilor, proceselor și serviciilor de pe PC-ul tău cu Windows.

Opțiunile disponibile pe ecranul Ctrl Alt Delete din Windows 11

Opțiunile disponibile pe ecranul Ctrl Alt Delete din Windows 11

Suplimentar, în colțul din dreapta jos al ecranului Ctrl Alt Del din Windows, ai la dispoziție și câteva butoane care îți permit să realizezi și alte câteva funcții esențiale. În funcție de dispozitivul tău, poți vedea butoane pentru:

Reclamă

Butoane suplimentare pe ecranul Ctrl Alt Delete din Windows 11

Butoane suplimentare pe ecranul Ctrl Alt Delete din Windows 11

Cum folosești Ctrl Alt Del în sesiunile desktop la distanță

Dacă folosești un calculator cu Windows prin Conexiune desktop la distanță și vrei să utilizezi combinația de taste Ctrl Alt Delete, probabil vei afla rapid că nu merge. În loc să se activeze pe calculatorul de la distanță, Ctrl Alt Del acționează pe calculatorul de pe care te conectezi. Pentru a trimite Ctrl Alt Delete la calculatorul de la distanță, trebuie să schimbi puțin combinația de taste. În timp ce ești conectat la distanță, apasă Ctrl Alt Home sau Ctrl Alt End în loc de Ctrl Alt Del.

Cum trimiți Ctrl Alt Delete pe un calculator de la distanță: Ctrl Alt Home

Cum trimiți Ctrl Alt Delete pe un calculator de la distanță: Ctrl Alt Home

Dacă faci acest lucru, calculatorul de la distanță va interpreta comanda ta ca fiind Ctrl Alt Delete.

Ecranul Ctrl Alt Delete pe un PC aflat la distanță

Ecranul Ctrl Alt Delete pe un PC aflat la distanță

De ce nu merge Ctrl Alt Del?

Uneori, combinația de taste Ctrl Alt Delete poate să refuze să funcționeze, chiar dacă apeși tastele de mai multe ori la rând. De ce se întâmplă asta? Ei bine, există mai multe cauze posibile:

  • Pentru început, ar trebui să verifici dacă apăsarea pe Ctrl Alt Del funcționează înainte de pornirea Windows. Dacă nu merge, atunci cel mai probabil tastatura ta are probleme. Poate că una din cele trei taste - Ctrl, Alt sau Delete - este stricată, sau poate că toată tastatura a ajuns la final de viață.
  • Dacă Ctrl Alt Delete funcționează înainte de pornirea Windows, atunci problema este probabil una legată de software. Poate fi un bug al sistemului de operare, o aplicație care nu se comportă corect și îți blochează calculatorul sau chiar și ceva malware care îți afectează dispozitivul cu Windows. În acest caz, vezi dacă merge în Modul de siguranță (Safe Mode). Dacă merge, ar trebui să faci ceva depanare și/sau scanare după malware pentru a scăpa de probleme. Pe de altă parte, dacă nu merge nici în Modul de siguranță, recomandarea noastră este să încerci pur și simplu să reinstalezi Windows, deoarece este cea mai probabilă cale de a repara ce s-a stricat.

Tu pentru ce folosești Ctrl Alt Delete?

Acum știi mai multe despre ce este Ctrl Alt Del și la ce este folosită această combinație de taste. Ai învățat inclusiv cum să trimiți Ctrl Alt Delete pe un calculator aflat la distanță, precum și de ce s-ar putea să nu mai meargă. Deci pentru ce folosești Ctrl Alt Delete? Care este scopul său principal în cazul tău? Spune-ne într-un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows