Întrebări simple: Ce este meniul WinX și cum se deschide?

WinX

Meniul WinX este un concept relativ nou în Windows. De asemenea, nu are un nume oficial. Unii utilizatori îi spun meniul WinX, alții meniul Power User-ilor. A fost introdus pentru prima dată în Windows 8 și, de atunci, a evoluat pentru a include noi scurtături și un nou aspect. Iată cum se deschide meniul WinX, cum se folosește și cum se personalizează:

Ce este meniul WinX din Windows?

Meniul WinX este numit astfel de multe saituri pentru că Microsoft nu i-a dat un nume oficial. Unele persoane îl numesc și meniul Power User-ilor. Astăzi, multă lume îi folosește scurtătura de la tastatură pentru a îi da un nume: Windows + X. Dacă folosești Windows 8, Windows 8.1 sau Windows 10, apasă aceste taste și vezi ce se întâmplă.

meniul WinX

În Windows 10, include următoarele scurtături:

 • Aplicații și caracteristici – deschide fereastra Aplicații și caracteristici, de unde poți să modifici, să repari și să dezinstalezi aplicațiile Windows care sunt instalate.

 • Opțiuni de alimentare – Deschide fereastra Alimentare și repaus, unde poți să modifici când intră Windows în modul repaus, când se închide ecranul ș.a.m.d.

 • Vizualizator evenimente – Deschide Vizualizatorul de evenimente. Poți să afli mai multe despre acest instrument și modul de funcționare, din acest ghid: Primii pași în lucrul cu Event Viewer în Windows.

 • Sistem – Deschide fereastra Despre, unde poți să afli informații despre calculatorul sau dispozitivul tău, cum ar fi procesorul, memoria RAM disponibilă, ediția de Windows folosită și altele.

 • Manager dispozitive – Deschide Managerul dispozitive. Poți citi mai multe detalii despre acest instrument și despre lucrul cu el, în acest ghid: Găsiți driverele lipsă & dispozitivele ascunse cu Managerul de dispozitive.

 • Conexiuni în rețea – Deschide fereastra Conexiuni în rețea, de unde poți să modifici proprietățile conexiunilor tale de rețea și starea lor.

 • Gestionare disc – Deschide instrumentul Gestionare disc. Poți să afli mai multe despre cum se lucrează cu el, în acest tutorial: Cum îți administrezi partițiile cu instrumentul Gestionare disc, în Windows.

 • Gestionare computer – Deschide utilitarul Gestionare computer. Poți afla mai multe informații despre lucrul cu acest panou de control, din acest ghid: De ce Gestionare Computer este instrumentul meu favorit de administrare.

 • Windows PowerShell – Deschide PowerShell cu permisiuni limitate.

 • Windows PowerShell (Admin) – Deschide PowerShell, cu drepturi de administrator.

 • Manager de activități – Deschide Managerul de activități, cu ajutorul căruia poți vedea informații despre aplicațiile și procesele aflate în execuție. Poți afla mai multe din acest tutorial: Vezi procesele în execuție și închide-le pe cele care consumă multe resurse

 • Setări – Deschide aplicația Setări cu ajutorul căreia poți să configurezi în detaliu cum funcționează Windows.

 • Explorer – Deschide File Explorer, ca să-ți acceseze fișierele și folderele de utilizator.

 • Căutare – Deschide fereastra de Căutare, pe care o folosești pentru a găsi lucruri de pe calculatorul tău.

 • Rulare – Deschide fereastra Executare, unde poți executa comenzi și fișiere.

 • Închidere sau deconectare – Deschide un meniu cu următoarele opțiuni: închidere, repornire, repaus și deconectare. Accesarea acestui meniu este una dintre cele mai rapide metode de a opri Windows.

 • Desktop – Te duce pe desktop, ceea ce nu este foarte util deoarece, în majoritatea cazurilor, vei accesa acest meniu de pe desktop.

Pe tablete și laptopuri, meniul WinX include și o scurtătură pentru Centrul pentru mobilitate.

Cum se deschide și se folosește meniul WinX din Windows

Cea mai simplă metodă de a accesa meniul WinX, este să apeși tastele Windows+X de pe tastatură. Această metodă merge în toate versiunile de Windows în care acest meniu este inclus: Windows 10, Windows 8.1 și Windows 8.

meniul WinX

Dacă folosești un mouse, poți să dai clic dreapta pe butonul Start, pentru a obține același rezultate.

meniul WinX

Pe o tabletă, apasă și ține apăsat butonul Start pentru a afișa meniul WinX.

meniul WinX

Cum personalizezi meniul WinX din Windows

Poți personaliza meniul WinX din Windows dar ai opțiuni limitate, sau poți folosi o aplicație terță, specializată pentru această sarcină. De exemplu, poți schima scurtăturile către PowerShell cu scurtături către Linia de Comandă. Poți citi mai multe despre acest subiect, aici: Adaugă Panoul de control și Linia de comandă la meniul WinX, în Windows 10.

De asemenea, poți adăuga și șterge orice scurtătură, poți crea noi grupuri, folosind o aplicație numită Win+X Menu Editor. Pentru a învăța cum se folosește, citește acest ghid:

Toate metodele de a personaliza meniul WinX în Windows 10 (și în Windows 8.1).

Evoluția meniului WinX

Meniul WinX a evolutat de la introducerea sa în Windows 8. Așa cum se vede în captura de ecran de mai jos, în acest sistem de operare, includea doar 15 scurtături, utile mai mult utilizatorilor avansați și profesioniștilor IT.

meniul WinX

În Windows 8.1, acesta are douăzeci de scurtături, inclusiv metode pentru închiderea și repornirea sistemului.

meniul WinX

În versiunile incipiente de Windows 10, acest meniu era la fel ca în Windows 8.1.

meniul WinX

În actualizările majore care au urmat, pentru Windows 10, meniul a evoluat astfel încât să includă tot douăzeci de scurtături, dar altele decât în Windows 8.1, precum și un aspect diferit.

meniul WinX

Suntem curioși să vedem cum va evolua acest meniu în viitor.

Este meniul WinX util pentru tine?

Acum știi ce este meniul WinX, cum merge, cum se accesează și cum a evoluat în diferitele versiuni de Windows în care este inclus. Nu ezita să-l încerci și să ne spui dacă îți este util. Îl folosești în mod regulat? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Recomandate Windows