Toate metodele de a personaliza meniul WinX în Windows 10 (și în Windows 8.1)

WinX

În acest tutorial, îți vom arăta cum se personalizează meniul WinX din Windows 10 și din Windows 8.1 folosind o aplicație gratuită numită Win+X Menu Editor sau făcând schimbări manual în Windows. După ce citești acest articol, vei putea să adaugi sau să elimini elemente la meniul WinX sau să creezi și să configurezi noi grupuri de elemente. Vom trece prin tot procesul de descărcare, instalare, pornire și utilizare a aplicației Win+X Menu Editor și vom vedea și cum se folosește un instrument mic în linia de comandă numit hashlnk pentru a adăuga noi scurtături în meniul WinX direct din Explorer.

Ce este meniul WinX?

WinX își trage numele de la multe site-uri web care i-au spus astfel, pentru că Microsoft nu i-a dat nici un nume oficial. Este un meniu pentru utilizatorii profesioniști care îți dă acces la opțiuni administrative din Windows 10 și Windows 8.1.

WinX, meniu, Windows 10

Poți să citești mai multe despre el aici: Întrebări simple: Ce este meniul WinX & Cum îl accesezi?

Cum accesezi meniul WinX?

Pentru a accesa meniul WinX, trebuie să dai clic dreapta pe iconița Windows din colțul stânga jos al ecranului. Este butonul pe care îl folosești pentru a deschide Meniul Start din Windows 10 sau pentru a comuta pe ecranul Start din Windows 8.1. De asemenea, poți să folosești și combinația de taste Windows + X.

WinX, meniu, Windows 10

Atât în Windows 10 cât și în Windows 8.1, meniul WinX inițial conține trei grupuri cu instrumente administrative precum Manager de activități, Gestionare disc, Panou de control și altele similar.

WinX, meniu, Windows 10

Problema este că utilizatorii nu pot să aranjeze, să adauge sau să elimine elemente direct din acest meniu. Însă există două metode de a o face totuși:

  • Prima și cea mai ușoară este să folosești o aplicație gratuită numită Win+X Menu Editor. Citește următoarea secțiune pentru a vedea cum funcționează.
  • Cea de-a doua este să accesezi un anumit folder din Windows și să creezi manual noi subfoldere pentru grupurile din WinX, să creezi scurtături noi sau să ștergi elemente deja existente. Aceasta este metoda complicată și ea presupune folosirea unui mic instrument care funcționează în linia de comandă, numit hashlnk. Citește despre el pe pagina a doua din acest tutorial.

Cum personalizezi meniul WinX cu ajutorul aplicației WinX Menu Editor

Poți să descraci Win+X Menu Editor urmând această legătură către un site numit WinAero. Descărcarea este gratuită, dar donațiile sunt binevenite și încurajate. Apasă pe butonul de descărcare și salvează aplicația undeva pe calculator.

WinX, meniu, Windows 10

După ce se finalizează descărcarea, ar trebui să ai un fișier numit WinXMenuEditorRelease.zip. Dezarhivează fișierul zip. Poți apoi să pornești Win+X Menu Editor executând fișierul WinX Editor.exe.

WinX, meniu, Windows 10

Deschide aplicația și poți vedea toate elementele din WinX listate, precum și opțiunile de administrare disponibile: Add a program (Adăugare program), Create a group (Creare grup), Remove (Eliminare) și Restore defaults (Revenire la setările implicite).

WinX, meniu, Windows 10

Este important de reținut că în colțul din dreapta sus al ferestrei aplicației se află butonul Restore defaults (Revenire la setările inițiale). Îl poți folosi oricând, dacă nu ești mulțumit de modificările făcute cu această aplicație. Meniul tău WinX va reveni apoi la configurația sa originală.

Ai deschis aplicația Win-X Menu Editor și acum vrei să adaugi elemente noi în meniul WinX. Pentru a face asta, apasă pe butonul "Add a program" ("Adăugare program") din partea de sus a ferestrei. Următorul submeniu este afișat:

WinX, meniu, Windows 10

Ai la dispoziție patru opțiuni:

  • Add a program (Adăugare program) - pentru adăugarea de programe instalate pe calculatorul tău.
  • Add preset (Adăugare opțiune standard): Shutdown options (Opțiuni pentru închiderea calculatorului), Services (Servicii Windows), Paint, Calculator, Windows Media Player, Snipping Tool (Instrumentul de decupare) și Notepad.
  • Add a Control Panel item (Adăugare element din Panoul de control) - pentru adăugarea oricărui element din Panoul de Control.
  • Add an Administrative Tools item (Adăugare element din Instrumentele Administrative) - pentru adăugarea de unelte de unelte administrative.
WinX, meniu, Windows 10

Pentru ca schimbările să fie vizibile și în meniul WinX, trebuie să folosești butonul Restart Explorer (Repornire Explorer) poziționat în colțul din dreapta jos al ferestrei Win+X Menu Editor.

WinX, meniu, Windows 10

Pentru o imagine mai clară asupra modului de utilizare, hai să vedem cum poți adăuga în lista WinX o scurtătură pentru Internet Explorer. Începe prin a apăsa pe butonul "Add a program" ("Adăugare program").

Este deschisă fereastra Deschidere. Pentru a găsi Internet Explorer, trebuie să navighezi în directorul "C:Program FilesInternet Explorer". Selectează acolo iexplorer.exe și apasă butonul Deschidere.

WinX, meniu, Windows 10

Se deschide fereastra Rename (Redenumire). Folosește-o pentru a alege un nume pentru noul program adăugat la WinX. Probabil că ar fi mai bun un nume precum Internet Explorer decât implicitul iexplore. 🙂

WinX, meniu, Windows 10

Apoi, apasă butonul Restart Explorer (Repornire Explorer) din Win+X Menu Editor pentru a valida modificarea. După ce faci asta, programul ales de tine va fi apoi disponibil în meniul WinX.

WinX, meniu, Windows 10

Dacă vrei să adaugi un grup nou de scurtături, apasă pe butonul "Create a group" ("Creare grup"). Nu sunt afișate nici un fel de mesaje suplimentare, noul grup fiind creat imediat.

WinX, meniu, Windows 10

În acest exemplu, un nou grup numit Group4 a fost creat. Poți crea oricâte grupuri dorești prin simpla apăsare a acestui buton. După ce ai creat un grup nou, poți adăuga programe în el prin selectarea grupului și prin folosirea butonului "Add a program" ("Adăugare program"), așa cum am văzut mai devreme în acest tutorial.

Elementele din lista originală, programele noi pe care le-ai adăugat și chiar și grupurile pot fi eliminate ușor din meniul WinX. Selectează elementul sau grupul pe care vrei să îl elimini și apasă pe butonul Remove (Eliminare) din meniul de sus al ferestrei Win+X Menu Editor.

WinX, meniu, Windows 10

Fii atent însă, pentru că nu vei primi niciun mesaj de avertizare dacă ștergi un element din listă. Vei primi mesaj de avertizare doar dacă încerci să ștergi un grup de elemente. Dacă ștergi ceva din greșeală, încearcă să urmezi sfaturile din acest tutorial pentru a adăuga înapoi programul sau unealta respectivă sau folosește butonul "Restore Defaults" ("Revenire la setările inițiale").

WinX, meniu, Windows 10

Win-X Menu Editor nu șterge programele sau facilitățile din sistemul de operare Windows, ci doar modifică setările și lista din meniul WinX. Poți recupera lista și setările inițiale oricând dorești, folosind butonul "Restore Defaults" ("Revenire la setările inițiale").

Cea de-a doua metodă de a personaliza meniul WinX presupune intrarea într-un folder din Windows special și crearea manuală de foldere noi pentru grupurile din WinX, crearea de scurtături noi sau ștergere de elemente existente. Este o metodă mai complicată și necesită folosirea unui mic instrument care funcționează în linia de comandă, numit hashlnk. Citește despre această metodă pe pagina următoare a acestui tutorial.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Programe Recomandate Windows