Cum accesezi Linia de Comandă când Windows nu pornește

Linia de comandă (cmd) este o unealtă puternică care poate fi folosită în foarte multe scopuri, inclusiv pentru depanarea problemelor de Windows. Să pornești această unealtă când Windows funcționează corect este ușor, dar ce te faci când Windows nu mai vrea să pornească? Cum pornești atunci Linia de comandă pentru a rezolva problemele pe care le ai cu sistemul? Acest tutorial îți arată cum să faci asta în toate versiunile moderne de Windows:

NOTĂ: în acest ghid oferim instrucțiuni pentru toate versiunile moderne de Windows, în ordinea următoare: Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Derulează în jos pentru a găsi instrucțiunile potrivite versiunii de Windows pe care o ai.

Cum deschizi Linia de Comandă când Windows 10 nu pornește, folosind un disc de instalare

Dacă ai un disc de instalare cu Windows 10 ori un stick USB cu kit-ul de instalare, îl poți folosi pentru a porni Linia de comandă.

Dacă ai un alt calculator funcțional cu Windows, poți folosi aceste tutoriale pentru a-ți crea propriul disc de instalare cu Windows 10:

Pornește calculatorul și, în meniul de boot al BIOS-ului, alege unitatea DVD ori unitatea amovibilă (stick USB) unde ai kit-ul de instalare pentru Windows 10 și bootează de pe unitatea respectivă. Nu porni sistemul folosind hard disk-ul tău, deoarece Windows 10 nu se încarcă corect.

Încarcă Windows Setup (instalarea Windows) și alege limba și tastatura pe care vrei să le folosești. Apoi, apasă Next (Următorul).

Nu alege să instalezi Windows 10. În schimb, apasă pe legătura care spune: "Repair your computer" (Repară calculatorul).

Ești rugat(ă) să alegi o opțiune pentru a continua. Alege Troubleshoot (Depanare).

Sunt afișate câteva opțiuni avansate. Aici, alege Command Prompt (Linia de Comandă).

Se încarcă Linia de Comandă (cmd.exe) și o poți folosi pentru a-ți repara sistemul cu Windows 10, care nu mai funcționează corect.

Cum deschizi Linia de Comandă când Windows 10 nu mai pornește, folosind un stick USB de recuperare

Dacă ai o unitate de recuperare cu Windows 10, o poți folosi pentru a porni Linia de Comandă. Deschide-ți calculatorul și intră în meniul de boot din BIOS, alege unitatea amovibilă pe care o ai cu fișierele de recuperare pentru Windows 10 și bootează de pe ea. Nu porni sistemul de pe hard disk, deoarece Windows 10 nu-ți funcționează corect.

Dacă nu ai o unitate de recuperare, poți crea una pe un alt sistem care funcționează corect, folosind acest ghid: Cum creezi o unitate media de recuperare în Windows 10.

Când se încarcă unitatea de recuperare, ești rugat(ă) să alegi tastatura pe care vrei să o folosești. Alege-o din lista care apare pe ecran.

Apoi, ai de ales o opțiune. Apasă pe Troubleshoot (Depanare).

Se afișează o listă cu opțiuni avansate. Alege Command Prompt (Linia de Comandă).

Linia de comandă este încărcată și o poți folosi pentru reparare.

Cum deschizi Linia de Comandă când Windows 7 nu pornește, folosind un disc de recuperare

Dacă Windows 7 nu se încarcă corect, poți folosi un CD sau DVD de recuperare, pe care-l poți crea pe un alt sistem cu Windows 7, care funcționează corect. Iată un tutorial despre cum se creează un astfel de disc: Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul.

Pornește-ți calculatorul și intră în meniul de boot din BIOS, alege unitatea DVD sau CD unde ai copiat uneltele de recuperare ca unitate de boot. Nu porni sistemul de pe hard disk, deoarece Windows 7 nu funcționează.

După ce se încarcă discul de recuperare, ești rugat(ă) să alegi tastatura pe care o preferi. Alege-o si apasă Next (Următorul).

Apoi, discul de recuperare scanează sistemele de operare disponibile și le listează. Alege Windows 7 și apasă Next (Următorul).

Dacă ai mai multe conturi de utilizator, ești rugat(ă) să alegi contul pe care vrei să-l folosești și să introduci parola pentru el. Fă asta și dă clic pe OK. Apoi, în fereastra System Recovery Options (Opțiuni recuperare sistem), alege Command Prompt (Linia de Comandă).

Linia de Comandă este încărcată și o poți folosi pentru recuperarea sistemului.

Cum deschizi Linia de Comandă când Windows 7 nu pornește, folosind un disc de instalare

Dacă Windows 7 nu pornește, poți folosi un disc de instalare de pe care să pornești. Dacă ai un alt calculator cu Windows, folosește aceste tutoriale pentru a-ți crea propriul disc de instalare cu Windows 7:

Pornește calculatorul și, în meniul de boot al BIOS-ului, alege unitatea DVD ori unitatea amovibilă (stick USB) unde ai kit-ul de instalare pentru Windows 7 și bootează de pe unitatea respectivă. Nu porni sistemul folosind hard disk-ul tău, deoarece Windows 7 nu se încarcă corect.

Se încarcă programul de instalare pentru Windows 7, alege limba pe care vrei să o folosești și apasă Next (Următorul).

După aceea, dă clic pe "Repair your computer" (Repară calculatorul).

Se încarcă fereastra System Recovery Options (Opțiuni recuperare sistem). Aici, alege Command Prompt (Linia de Comandă).

Cum deschizi Linia de Comandă când Windows 8.1 nu pornește, folosind o unitate de recuperare

Dacă Windows 8.1 nu se încarcă corect, poți folosi o unitate de recuperare, pe care o poți crea pe un alt sistem cu Windows 8.1, care funcționează corect. Iată un tutorial despre cum se creează: Crează o unitate de recuperare USB cu unelte pentru Windows 8 & Windows 8.1

Pornește-ți calculatorul și intră în meniul de boot din BIOS, alege unitatea unde ai copiat uneltele de recuperare ca unitate de boot. Nu porni sistemul de pe hard disk, deoarece Windows 8.1 nu funcționează.

După ce se încarcă discul de recuperare, ești rugat(ă) să alegi tastatura pe care o preferi. Alege-o și apasă Next (Următorul).

Ești rugat(ă) să alegi o opțiune despre cum vrei să continui. Alege Troubleshoot (Depanare).

Apoi, apasă pe Advanced options (Opțiuni avansate).

În ecranul Advanced options (Opțiuni avansate), alege Command Prompt (Linia de Comandă).

Se deschide aplicația Command Prompt (Linia de Comandă).

Cum deschizi Linia de Comandă când Windows 8.1 nu pornește, folosind un disc de instalare

Dacă ai un DVD cu instalarea de Windows 8.1, un stick USB cu ea, poți folosi unitatea respectivă pentru a porni Command Prompt (Linia de Comandă).

Dacă ai un alt calculator funcțional cu Windows, folosește aceste tutoriale pentru a îți crea propria unitate de instalare cu Windows 8.1:

Pornește calculatorul și în meniul de boot al BIOS-ului, alege unitatea DVD ori unitatea amovibilă (stick USB) unde ai kit-ul de instalare pentru Windows 8.1 și bootează de pe unitatea respectivă.

Se încarcă Windows Setup (Instalare Windows). Aici, alege limba și tastatura pe care vrei să le folosești și apasă Next (Următorul).

În loc să pornești instalarea, apasă pe legătura "Repair your computer" (Repară calculatorul).

Ești rugat(ă) să alegi o opțiune. Alege Troubleshoot (Depanare).

Ți se oferă câteva opțiuni de depanare. Alege, Advanced options (Opțiuni avansate).

În lista de opțiuni care se încarcă, alege Command Prompt (Linia de Comandă).

Folosește Command Prompt (Linia de Comandă) așa cum ai nevoie.

Am încărcat Linia de Comandă și Windows nu merge. Ce fac acum?

După ce ai încărcat Command Prompt (Linia de Comandă), o poți folosi pentru a repara sectorul de boot al sistemului, să scrii un nou sector de boot (dacă este nevoie) ori să reconstruiești Boot Configuration Data. Toate aceste lucruri sunt explicate în detaliu, aici: Cum folosești Linia de Comandă pentru a rezolva probleme de boot.

Poți folosi multe alte tutoriale despre comenzile ce pot fi executate în cmd.exe, pe care le găsești aici: Linia de Comandă.

Concluzie

Sperăm că acest ghid a fost util și te-a ajutat când ai avut nevoie să accesezi Linia de Comandă atunci când Windows nu se mai încarcă corect. Dacă știi și alte metode pentru pornirea acestei aplicații, în acest scenariu, nu ezita să le împărtășești într-un comentariu.