Windows 11 Media Creation Tool: Creează un stick USB sau un ISO

Vrei să instalezi Windows 11? Cu excepția cazului în care intenționezi să faci upgrade de la Windows 10 utilizând Windows Update sau Asistentul de instalare Windows 11, va trebui să creezi un suport fizic de instalare pentru Windows 11. Fie creezi un stick USB bootabil, fie un DVD Windows 11 (caz în care ai nevoie de un fișier ISO). Ceea ce ridică întrebarea: „Există un Media Creation Tool pentru Windows 11?”. Răspunsul este da, iar în acest ghid îți vom arăta de unde să-l descarci și cum să-l folosești pentru a-ți crea propriul suport media pentru Windows 11. Să începem:

Cerințe pentru Windows 11 Media Creation Tool

Înainte de a începe să folosești Windows 11 Media Creation Tool pentru a crea un stick de memorie USB sau un fișier ISO cu instalarea Windows 11, sunt câteva cerințe pe care trebuie să le-ndeplinești:

  • Ai nevoie de o conexiune la internet; altfel, nu poți descărca Windows 11 Media Creation Tool și fișierele de instalare pentru Windows 11.
  • Calculatorul tău trebuie să aibă suficient spațiu liber pe unitatea de sistem pentru fișierele de instalare. Având în vedere că fișierul ISO pentru Windows 11 are o dimensiune de aproximativ 4,22 GB, iar, când am terminat, fișierele de pe stickul de memorie USB creat cu Windows 11 Media Creation Tool ocupau același spațiu, considerăm că un minim de 5 GB ar trebui să fie suficient. Ține cont de faptul că update-uri viitoare de Windows 11 ar putea adăuga la această dimensiune, iar Microsoft recomandă cel puțin 8 GB de spațiu disponibil dacă intenționezi să creezi un stick de memorie USB sau un DVD cu Windows 11. Deci, cu cât mai mult, cu atât mai bine.
  • Dacă intenționezi să creezi un stick de memorie USB cu Windows 11, asigură-te că nu mai ai date importante pe el. În timpul procesului de creare, stickul este formatat, iar toate datele de pe el sunt șterse.
  • Windows 11 Media Creation Tool necesită să ai drepturi de administrator pe calculatorul pe care-l execuți.
  • Deși poți folosi Windows 11 Media Creation Tool pe orice calculator, PC-ul pe care vrei să instalezi Windows 11 trebuie să îndeplinească o serie de cerințe. Le poți vedea aici: Cerințe de sistem pentru Windows 11: Pot să-l instalez pe PC?. Dar, chiar dacă nu le îndeplinește, le poți ocoli dacă vrei să instalezi Windows 11 în modul incompatibil: Instalează Windows 11 pe orice PC (incompatibil) sau mașină virtuală.

Cum descarci Windows 11 Media Creation Tool

După cum probabil ai bănuit până acum, Windows 11 Media Creation Tool este un mic instrument furnizat de Microsoft, conceput pentru a ne ajuta să descărcăm Windows 11 ca un fișier ISO sau să creăm un suport fizic de instalare pe un stick de memorie USB. Cum și de unde poți lua Windows 11 Media Creation Tool?

Primul pas este să deschizi un browser web pe PC. Apoi, folosește-l pentru a încărca pagina web Descarcă Windows 11. Pe ea, caută secțiunea Crearea suportului de instalare Windows 11 și apasă pe butonul Descarcă acum.

Descarcă Windows 11 Media Creation Tool

Asta va declanșa descărcarea unui mic fișier executabil numit MediaCreationToolW11.exe, cu o dimensiune de 9,3 MB. Dacă browserul tău solicită asta, alege fie să deschizi, fie să salvezi fișierul executabil. Dacă nu o face, probabil că îl descarcă și îl salvează automat în folderul Descărcări. Dacă ai salvat MediaCreationToolW11.exe pe PC-ul tău, găsește-l și dă dublu clic sau apasă de două ori pe el pentru a-l rula.

Rulează fișierul MediaCreationToolW11.exe

Rularea fișierului MediaCreationToolW11.exe necesită privilegii administrative. Așadar, atunci când PC-ul tău încarcă fereastra CCU, selectează Da pentru a permite rularea Windows 11 Media Creation Tool.

CCU necesită permisiunea ta pentru a rula MediaCreationToolW11.exe

În continuare, în funcție de cazul în care dorești să creezi un stick de memorie USB sau pur și simplu să descarci fișierele de instalare Windows 11 sub formă de fișier ISO, urmează pașii din următoarea secțiune a acestui ghid sau din cea care o succede.

SFAT: Dacă folosești deja Windows 11, dar nu știi care versiune, iată cum afli ce versiune și ediție de Windows 11 ai.

Cum creezi un stick de memorie USB bootabil folosind Windows 11 Media Creation Tool

După cum știi deja, Media Creation Tool este un instrument care te ajută să descarci fișierele de instalare Windows 11 și să le folosești pentru a crea un stick de memorie USB bootabil pentru Windows 11. Apoi, poți să conectezi acel stick USB la un PC, să bootezi de pe el și să instalezi Windows 11. Să vedem cum se creează o astfel de unitate USB:

După ce lansezi Windows 11 Media Creation Tool, trebuie mai întâi să accepți Notificările și termenii licenței care se aplică. Citește totul și, când ai terminat, apasă pe butonul Acceptare din colțul din dreapta jos al ferestrei.

Acceptă termenii licenței pentru Windows 11 Media Creation Tool

Windows 11 Media Creation Tool va avea nevoie de câteva secunde pentru a se pregăti. Apoi, îți cere să alegi Limba și Ediția pe care dorești să le folosești pentru suportul de instalare Windows 11, deși opțiunile recomandate pentru PC-ul tău sunt deja selectate în mod implicit. Cu toate acestea, poți să scoți bifa de lângă opțiunea „Utilizați opțiunile recomandate pentru acest PC” și să selectezi setările pe care le preferi.

Selectează limba și ediția de Windows 11

După ce ai ales limba și ediția, Windows 11 Media Creation Tool vrea să știe ce tip de stocare media intenționezi să folosești. Deoarece dorești să creezi un stick de memorie USB pentru Windows 11, selectează opțiunea Unitate flash USB. Apoi, conectează o unitate USB la PC și apasă pe Următorul.

Alege să creezi o Unitate flash USB cu Windows 11

La pasul următor, Windows 11 Media Creation Tool îți arată lista unităților USB (stickuri de memorie și hard diskuri externe) conectate în prezent la PC-ul tău cu Windows. Dă clic pe cea pe care vrei s-o folosești și apasă Următorul. Nu uita că unitatea USB pe care o alegi va fi formatată (toate datele de pe ea vor fi șterse): aceasta este ultima ta șansă de a salva fișierele de pe ea.

Selectează unitatea flash USB pentru fișierele de instalare Windows 11

După ce ai selectat unitatea flash USB, Windows 11 Media Creation Tool începe să descarce fișierele de instalare a sistemului de operare. În funcție de cât de rapidă este conexiunea ta la internet, acest pas poate dura ceva timp, așa că înarmează-te cu puțină răbdare.

Descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 11

După ce toate fișierele de instalare Windows 11 au fost descărcate, Media Creation Tool le verifică integritatea. Apoi, le mută pe stickul de memorie USB și îl face bootabil. Și acest pas poate dura ceva timp, în funcție de cât de rapidă este unitatea USB.

Crearea suportului media Windows 11

În cele din urmă, când unitatea flash USB este gata, Media Creation Tool te anunță. Dă clic sau apasă pe Terminare.

Stickul de memorie USB cu Windows 11 este gata

Scoate unitatea flash USB din PC-ul tău și apoi, poți începe s-o folosești pentru a-ți boota PC-ul și a instala Windows 11.

SFAT: Pentru a instala Windows 11 fără probleme, citește: Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO.

Cum descarci un ISO cu Windows 11 folosind Media Creation Tool

Poți utiliza, de asemenea, Media Creation Tool pentru a crea un fișier ISO cu Windows 11. După ce pornești Windows 11 Media Creation Tool, ți se va cere să accepți termenii licenței Microsoft. Citește-i, apoi apasă pe Acceptare pentru a continua.

Acceptă termenii de licență pentru Windows 11 Media Creation Tool

La al doilea pas al expertului Media Creation Tool, poți selecta limba și ediția pe care dorești să le folosești pentru fișierul ISO cu Windows 11. Limba și ediția recomandate sunt deja selectate în mod implicit, conform setărilor PC-ului pe care rulezi Windows 11 Media Creation Tool. Dacă vrei să personalizezi aceste opțiuni, scoate bifa din caseta „Utilizați opțiunile personalizate pentru acest PC” și fă-ți selecțiile. Când ai terminat, apasă pe Următorul.

Selectează limba și ediția

Apoi, când ți se cere să alegi ce suport să folosești, selectează Fișier ISO și apasă Următorul.

Alege să creezi un fișier ISO cu Windows 11

Acum, selectează unde salvezi fișierul ISO cu Windows 11 și cum îl denumești. Deci răsfoiește prin PC-ul tău pentru a alege o locație, tastează un nume de fișier pentru fișierul ISO (în mod implicit, Media Creation Tool folosește numele Windows.iso) și apoi apasă pe butonul Salvare.

Alege unde salvezi fișierul ISO cu Windows 11 pe PC-ul tău

Media Creation Tool începe să descarce fișierele de instalare pentru Windows 11. Durata acestei etape a procesului poate să difere în funcție de cât de rapidă sau de lentă este conexiunea ta la internet.

Descarcă fișierele de instalare pentru Windows 11

După ce toate fișierele au fost descărcate, este verificată integritatea lor, iar apoi este creat fișierul ISO cu Windows 11.

Este creat fișierul ISO cu instalarea Windows 11

După ce ai terminat, ți se arată unde a fost salvat fișierul ISO cu Windows 11. Poți să dai clic pe locația acestuia pentru a-l vedea în File Explorer sau să scrii fișierul ISO apăsând pe linkul Deschideți programul DVD-writer.

Este creat fișierul ISO cu Windows 11

Oricum ar fi, procesul s-a încheiat acum, așa că poți da clic sau apăsa pe Terminare pentru a închide Media Creation Tool.

Ți se pare că Windows 11 Media Creation Tool este ușor de utilizat?

După părerea noastră, Windows 11 Media Creation Tool oferă o interfață de utilizare intuitivă, cu instrucțiuni clare și ușor de urmat. L-ai folosit pentru a crea un fișier de instalare ISO pentru Windows 11 sau pentru a crea un stick de memorie USB bootabil pentru Windows 11? Ce părere ai despre acest instrument? Ai vreo întrebare? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Recuperare sistem Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează