Cum folosești diskpart, chkdsk, defrag și alte comenzi pentru gestionarea discurilor și partițiilor

Cum folosești diskpart, chkdsk, defrag și alte comenzi pentru gestionarea discurilor și partițiilor

Una dintre cele mai ușoare și mai directe metode de a îți administra discurile este să folosești instrumentul Gestionare disc din Windows. Dar hei, Gestionare disc este un instrument vizual și unor utilizatori le plac mai mult interfețele de comandă text. De aceea, am considerat că ar fi o idee foarte bună să împărtășim câteva acțiuni de gestionare a discurilor pe care le poți rula în Linia de comandă sau PowerShell, folosind diskpart, chkdsk, defrag și alte instrumente în linie de comandă. În acest articol îți arătăm cum se creează, formatează, șterge, cum se ascunde sau se face vizibilă o partiție, cum se defragmentează și verifică dacă există erori pe o partiție, direct din Linia de comandă. Hai să începem:

Reclamă

Aspecte importante de avut în vedere înainte de a continua

Pentru a realiza oricare din acțiunile pe care le vom prezenta în acest articol, ai nevoie de permisiuni administrative și trebuie să rulezi Linia de comandă sau PowerShell ca administrator. Citește unul dintre următoarele articole, în funcție de aplicația pe care vrei să o folosești:

De asemenea, este foarte important să fii conștient de faptul că, dacă folosești greșit comenzile din acest articol, riști să pierzi date. Ai grijă și fă-ți un backup (copie de siguranță) la date înainte de a continua. Dacă ai ghinion și se întâmplă ceva neprevăzut, noi te-am avertizat! 🙂

1. Cum folosești diskpart pentru a crea o partiție din Linia de comandă sau PowerShell

În Linia de comandă sau în PowerShell, scrie diskpart pentru a accesa instrumentul Windows numit Diskpart.

Pornirea diskpart în Linia de comandă
Pornirea diskpart în Linia de comandă

După ce ai deschis diskpart este timpul să stabilești care hard disk sau care SSD vrei să fie folosit pentru crearea de noii partiții. Vei selecta discul cu ajutorul comenzii select. Pentru a vedea care sunt discurile disponibile pe sistemul tău, folosește comanda list disk.

Folosirea diskpart pentru a lista unitățile de stocare fixe de pe un PC
Folosirea diskpart pentru a lista unitățile de stocare fixe de pe un PC

Pentru a selecta discul cu care vrei să lucrezi, scrie select disk și numărul discului pe care vrei să îl folosești.

Folosirea diskpart pentru a selecta unitatea de disc
Folosirea diskpart pentru a selecta unitatea de disc

Pentru a crea o nouă partiție, trebuie să folosești comanda create partition urmată de tipul și dimensiunea partiției. Comanda list pe care am folosit-o mai devreme afișează și spațiul liber pe fiecare disc. Partiția ta trebuie să aibă o dimensiune mai mică sau egală cu spațiul liber disponibil.

De exemplu, pentru a crea o partiție nouă primară cu o dimensiune de 10240 de MO (10 GO), trebuie să scrii "create partition primary size=10240". Folosește această comandă dar schimbă dimensiunea în funcție de nevoile tale și de spațiul pe care îl ai liber.

Folosirea diskpart pentru a crea o partiție primară
Folosirea diskpart pentru a crea o partiție primară

2. Cum folosești diskpart pentru a asocia o literă unei partiții din Linia de comandă sau PowerShell

Poți și probabil că vei vrea să asociezi o literă noii partiții. Asocierea unei litere unei anumite partiții o face vizibilă în File Explorer, astfel încât să o poți accesa ușor. Pentru a asocia o literă la o partiție direct din Linia de comandă, folosește comanda assign.

Reclamă

De exemplu, dacă ai vrea să asociezi litera R la partiția pe care tocmai ai creat-o, ar trebui să scrii "assign letter = R".

Folosirea diskpart pentru a aloca o literă unei partiții (a face vizibilă partiția)
Folosirea diskpart pentru a aloca o literă unei partiții (a face vizibilă partiția)

Nu uita că, înainte de a asocia o literă unei partiții, trebuie să pornești Diskpart și să selectezi unitatea de disc corespunzătoare.

3. Cum folosești diskpart pentru a elimina litera unei partiții din Linia de comandă sau PowerShell (cum ascunzi o partiție)

Dacă ai o partiție care conține informații private ce nu vrei să fie văzute de către aplicații sau de către oameni, poate vrei să o ascunzi din File Explorer. Pentru a face acest lucru, poți să elimini litera partiției și Windows nu o va mai face ușor accesibilă. Pentru a ascunde o partiție, rulează diskpart în Linia de comandă sau în PowerShell și selectează partiția pe care vrei să o ascunzi. Apoi, rulează comanda remove letter=R unde R este litera asociată acelei partiții. Asta este tot: acum partiția nu mai este vizibilă în File Explorer.

Folosirea comenzilor diskpart pentru a ascunde o partiție prin eliminarea literei sale
Folosirea comenzilor diskpart pentru a ascunde o partiție prin eliminarea literei sale

4. Cum folosești diskpart pentru a formata o partiție din Linia de comandă sau PowerShell

Deși acum ai o nouă partiție creată pe calculator și are o literă asociată astfel încât să fie ușor de accesat, tot nu poți să o folosești până nu o vei și formata. Pentru a face acest lucru, folosește comanda "format fs=ntfs quick". Folosește help format pentru a afla mai multe informații despre această comandă.

Formatarea unei partiții cu diskpart, în Linia de comandă
Formatarea unei partiții cu diskpart, în Linia de comandă

Poți să folosești această comandă după ce pornești diskpart și selectezi discul pe care vrei să îl formatezi.

5. Cum folosești diskpart pentru a șterge o partiție din Linia de comandă sau Powershell

Dacă ai nevoie să ștergi un disc de pe calculatorul tău, procedura este destul de simplă. Începe prin a deschide aplicația diskpart. Apoi, selectează partiția pe care vrei să o ștergi și tastează comanda delete partition.

Reclamă

Poți să vezi un exemplu al modului în care funcționează această operație, mai jos. Practic trebuie să selectezi unitatea de disc pe care se află partiția, apoi să selectezi partiția care va fi ștearsă și la final să rulezi comanda de ștergere.

""
""

Când ai terminat de lucrat cu diskpart, tastează comanda exit pentru a închide programul.

Ieșirea din diskpart în Linia de comandă
Ieșirea din diskpart în Linia de comandă

6. Cum folosești chkdsk pentru a verifica dacă există erori pe o unitate de disc, în Linia de comandă sau PowerShell

Pentru a verifica dacă sunt erori pe un disc, trebuie să folosești comanda chkdsk. Scrie chkdsk urmată de litera unității. Îți recomandăm să folosești această comandă întotdeauna împreună cu parametrul /f. Acesta îi permite instrumentului să corecteze automat erorile pe care le găsește.

Ca exemplu, vom scana discul R: după erori, tastând chkdsk /f r: și apăsând apoi pe Enter. Procesul de scanare va începe imediat.

Folosirea comenzii chkdsk pentru a verifica o unitate de disc pentru erori
Folosirea comenzii chkdsk pentru a verifica o unitate de disc pentru erori

După ce este încheiată scanare, vei vedea un raport similar celui din imaginea de mai jos.

Un raport al comenzii chkdsk
Un raport al comenzii chkdsk

Acesta face un rezumat în care poți să vezi cât spațiu are partiția, câte fișiere sunt în uz pe sistem, cât spațiu liber este disponibil, câte sectoare defecte au fost identificate ș.a.m.d.

7. Cum folosești comanda defrag pentru a optimiza o unitate de stocare din Linia de comandă sau PowerShell

Linia de comandă și PowerShell ne oferă și o metodă de a optimiza (trim SSD sau defragmentare hard disk) o partiție. Tot ce trebuie să faci este să tastezi comanda defrag urmată de litera discului. Dacă ai vrea să defragmentezi partiția R:, de exemplu, ar trebui să folosești "defrag r:". Dacă totul a funcționat corect, vei primi un raport ca cel de mai jos, după ce volumul pe care l-ai selectat a fost optimizat.

Rularea comenzii defrag
Rularea comenzii defrag

Acest raport include informații de dinainte și după ce a fost rulat procesul de optimizare. Include lucruri precum dimensiunea volumului, spațiul liber, spațiul total fragmentat și spațiul liber continuu cu cea mai mare dimensiune.

Ți-a fost util acest ghid?

Deși s-ar putea să crezi că este greu să îți administrezi partițiile prin Linia de comandă sau din PowerShell, sperăm că am reușit să îți demonstrăm că nu este atât de dificil pe cât sună. Procedurile implicate nu sunt deloc complicate și, după ce înveți să folosești diskpart și știi care sunt comenzile corecte, utilizarea Liniei de comandă sau a PowerShell poate fi mult mai rapidă decât folosirea altor instrumente precum Gestionare disc. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Linia de comandă Programe Recomandate Windows