Sponsorizat de

Cum blochez accesul copiilor mei la saiturile pentru adulți, folosind un router ASUS

Routerele ASUS care au în firmware-ul lor modulul ASUS AiProtection, dezvoltat împreună cu Trend Micro, includ și facilități avansate de control parental, care nu se găsesc pe routerele altor producători. Unul dintre lucrurile pe care l e poți face folosind controlul parental este să blochezi accesul copiilor tăi la saiturile pentru adulți, la comunicații și mesaje instantanee folosind rețelele sociale, la transferul de fișiere prin torenți (P2P), la jocurile online, la conținutul media redat în flux (cum ar fi cel de pe YouTube) ori la posturile radio și TV care emit pe internet. Iată cum blochezi accesul copiilor la conținutul care nu vrei să le fie disponibil , pe orice dispozitiv de rețea folosit de ei, dacă ai un router wireless ASUS:

Pasul 1. Activează facilitatea de control parental pe routerul tău ASUS

Mai întâi trebuie să activezi facilitatea de control parental pe routerul tău ASUS. Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea și încarcă interfața pentru administrarea routerului tău ASUS. Mergi la una dintre următoarele adrese:

  • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
  • http://router.asus.com - acesta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecta automat la adresa IP a routerului tău.

Autentifică-te folosind contul de administrator și parola pentru routerul ASUS.

În coloana din stânga, dă clic pe secțiunea AiProtection și apoi pe Control parental (Parental Controls).

Pentru a activa facilitățile de control parental și a le putea configura, setează comutatorul Filtre Aplicații și Web (Web & Apps Filters) pe poziția ON. Dacă este deja pe poziția ON , treci la secțiunea următoare din acest tutorial.

Atunci când activezi controlul parental pentru prima dată, este afișată licența de utilizare. Apasă pe " Sunt de acord" ("I agree") pentru a putea continua, altfel facilitățile de control parental nu vor fi activate.

Așteaptă câteva secunde pentru ca routerul tău ASUS să configureze funcționarea controlului parental. Când se termină configurarea, vei vedea o listă de opțiuni care pot fi activate.

Pasul 2. Blochează accesul copiilor tăi la conținutul nedorit, pe dispozitivele folosite de ei

Routerul ASUS îți permite să configurezi conținutul care poate fi blocat pentru fiecare dispozitiv folosit de copii tăi. Singura condiție este ca dispozitivele respective să fie conectate la rețeaua administrată de routerul ASUS.

În coloana "Client Name (MAC address)" selectează primul dispozitiv pentru care vrei să filtrezi accesul.

Apoi, în coloana Categorie conținut (Content Category) , alege tipurile de conținut pentru care vrei să blochezi accesul, bifând căsuța din dreptul său.

Poți extinde fiecare categorie de conținut care poate fi blocat pentru a afla mai multe detalii despre ce anume este blocat. De asemenea, poți selecta și doar una sau mai multe subcategorii dintr-o categorie de conținut care poate fi blocat.

Odată ales conținutul blocat, apasă pe butonul + din coloana Adăugare/Ștergere (Add/Delete) , pentru a adaugă regulile tocmai stabilite pentru dispozitivul ales.

Repetă pasul 2 și pentru celelalte dispozitive din rețea pentru care vrei să blochezi accesul copiilor tăi la anumite tipuri de conținut. Odată ce ai terminat de configurat toate dispozitivele, apasă pe Aplicare și așteaptă până routerul ASUS se configurează. După aceea, regulile configurate de tine sunt active.

Cum este blocat conținutul ales de tine pe dispozitivele copiilor?

Poți alege să blochezi conținut nepotrivit copiilor pe orice dispozitiv folosit de copiii tăi: tablete, PC-uri, smartphone-uri, console, etc. Atunci când unul dintre copii încearcă să acceseze conținut care este blocat (cum ar fi un sait pentru adulți), va primi o notificare similară cu cea de mai jos.

Dacă apasă pe Mergeți (Go to) , trebuie să se autentifice ca administrator pe routerul ASUS, pentru a putea schimba regulile aplicate pe dispozitivul său. Nu uita să creezi un cont de administrator și o parolă sigură pentru routerul tău ASUS, la care copiii nu au acces.

Pe ce routere găsim ASUS AiProtection?

Am spus mai devreme că opțiunile de control parental prezentate în acest ghid fac parte din modulul ASUS AiProtection. La data scrierii acestui articol, acesta este disponibil pe următoarele modele de routere wireless: ASUS RT-AC87U , ASUS RT-AC88U, ASUS RT-AC3200 și ASUS RT-AC5300. Routerele ASUS RT-AC56U și ASUS RT-AC68U pot beneficia și ele de ASUS AiProtection dacă se face update la cea mai nouă versiune de firmware disponibilă pentru ele.

Concluzie

Funcțiile de blocare a conținutului nepotrivit copiilor din ASUS AiProtection sunt mai bune decât cele existente pe routerele altor producători, deoarece se bazează pe tehnologii de securitate dezvoltate de o firmă consacrată în domeniu. ASUS AiProtection folosește datele din cloud-ul Trend Micro și este mereu actualizat cu ultimele informații despre conținutul nepotrivit copiilor. Alte routere doar îți permit să adaugi manual liste cu saituri blocate, liste care devin rapid învechite și trebuiesc menținute manual. Routerul tău ASUS este mereu conectat la cloud-ul Trend Micro și beneficiază de cele mai noi informații, ceea ce îl face mai eficient decât routerele altor producători. Dacă ai unul dintre routerele wireless menționate mai devreme, nu ezita să configurezi funcția de control parental, astfel încât copii tăi să nu acceseze conținut care nu este potrivit vârstei lor. După ce vezi cum merge, nu ezita să ne împărtășești experiența ta într-un comentariu.