2 moduri de a bloca aplicații de pe Android din a accesa internetul

2 moduri de a bloca aplicații de pe Android din a accesa internetul

Unele aplicații pentru Android accesează prea des internetul și este posibil să nu vrei asta. Indiferent dacă este pentru că-ți termină prea repede datele mobile sau pentru că-ți consumă prea multă baterie, poate fi o idee bună să să știi cum oprești anumite aplicații de pe Android din a accesa internetul. Poate că ai alte aplicații pe care preferi să le folosești offline, neconectate la internet, și te întrebi cum să le oprești din a folosi datele mobile. Hai să vedem cum restricționezi accesul la internet pe smartphone-uri și tablete cu Android:

Reclamă

NOTĂ: Unele smartphone-uri permit încă acest nivel de control folosind instrumentele încorporate, dar mulți producători (precum Samsung) au eliminat capacitatea de a restricționa accesul la internet pentru fiecare aplicație separat. Prima secțiune a acestui articol tratează instrumentele încorporate, iar a doua descrie o alternativă sigură și simplă din terțe părți, care face același lucru. Dacă ai un smartphone Samsung Galaxy, citește direct a doua metodă.

1. Cum blochezi accesul anumitor aplicații la date mobile și Wi-Fi folosind instrumentele încorporate pe Android

Începând cu Android 11, tot mai mulți producători au eliminat opțiunea de a controla accesul la rețea pentru fiecare aplicație separat. Pentru cei ce încă mai folosesc smartphone-uri cu această opțiune, denumirile folosite în acest prim capitol ar putea fi ușor diferite, din cauza modificărilor aduse de fiecare producător interfeței din Android. Am folosit un Huawei P30 cu Android 10 pentru această secțiune, dar pașii ar trebui să fie similari pentru multe smartphone-uri.

Cum blochezi accesul anumitor aplicații la date mobile și Wi-Fi folosind secțiunea Acces la rețea

Prima metodă pentru a bloca accesul la internet al unei aplicații începe prin a deschide Setări și a apăsa pe Rețea mobilă. În setările pentru Rețea mobilă de pe Android, apasă pe Utilizare date.

Accesează secțiunea Utilizare date

Accesează secțiunea Utilizare date

Apoi, apasă pe Acces la rețea. Acum vezi o listă cu toate aplicațiile instalate și bife pentru accesul acestora la Date mobile și Wi-Fi. Pentru a bloca accesul unei aplicații la internet, scoate bifa din casetele din dreptul numelui său. Dacă vrei să restricționezi doar accesul unor aplicații prin date mobile, scoate bifa din caseta Date mobile pentru acele aplicații și lasă bifată caseta Wi-Fi.

Setările Android - blochează aplicațiile din a accesa internetul

Setările Android - blochează aplicațiile din a accesa internetul

În mod implicit, Android arată doar lista de aplicații pe care le-ai instalat. Dacă vrei ca lista să includă aplicații de sistem, apasă pe butonul de meniu din colțul din dreapta sus al ecranului și selectează „Afișează procesele de sistem”. Apoi, poți bloca accesul la internet și pentru aplicațiile de sistem, deși numai pentru Date mobile, nu și pe Wi-Fi. Aceasta este o restricție concepută de Google pentru a se asigura că aplicațiile de sistem sunt conectate la internet, măcar atunci când te conectezi la Wi-Fi.

Setările Android - Blochează aplicațiile de sistem din a accesa date mobile

Setările Android - Blochează aplicațiile de sistem din a accesa date mobile

Când termini de configurat aplicațiile restricționate pe dispozitivul tău Android, închide Setări. Când deschizi o aplicație Android care are blocat accesul la internet, primești o notificare precum cea de mai jos. Nu apăsa pe Eliminare, deoarece asta ar elimina această restricție. Apasă pe Anulare dacă vrei să blochezi în continuare accesul la internet al aplicației respective și să o folosești offline și de acum înainte.

O aplicație pentru Android este restricționată din a folosi rețele Wi-Fi

O aplicație pentru Android este restricționată din a folosi rețele Wi-Fi

PONT: Știai că Android îți permite și să stabilești limite de trafic pentru aplicațiile pe care le folosești și că-ți poți configura dispozitivul astfel încât să controleze automat câte date folosesc acestea? Pentru mai multe detalii, citește aceste două ghiduri: Cum verifici și setezi o limită pentru utilizarea datelor mobile pe Android și Economizorul de date din Android și cum îl activezi.

Reclamă

Cum restricționezi accesul la internet prin date mobile și Wi-Fi al anumitor aplicații din secțiunea Aplicații de pe Android

Dacă nu găsești secțiunea Acces la rețea în setările de rețea de pe smartphone-ul tău cu Android, poți încerca să ajustezi manual setările pentru fiecare aplicație. Îți ia mai mult timp, dar își face treaba. Începe prin a accesa Setări, apoi mergi la Aplicații. Pe următorul ecran, apasă pe Aplicații.

Mergi la Aplicații în aplicația Setări

Mergi la Aplicații în aplicația Setări

În continuare, derulează până la aplicația pe care vrei s-o blochezi, apoi apasă pe ea. Pe următorul ecran, caută o setare numită „Rata de utilizare a datelor” și acceseaz-o.

Selectează aplicația pe care vrei s-o blochezi, apoi apasă pe Rata de utilizare a datelor

Selectează aplicația pe care vrei s-o blochezi, apoi apasă pe Rata de utilizare a datelor

Acest ecran arată cât de mult trafic pe internet a înregistrat aplicația selectată într-o perioadă determinată de timp. Sub acest grafic, există o secțiune cu permisiunile de acces la rețea. Activează sau dezactivează comutatoarele de lângă Date mobile și/sau Wi-Fi, în funcție de restricțiile pe care vrei să le aplici. Reține că anumite aplicații nu au disponibil un comutator Wi-Fi și nu le poți bloca cu instrumentele încorporate.

Folosește comutatoarele pentru a activa sau dezactiva accesul la internet

Folosește comutatoarele pentru a activa sau dezactiva accesul la internet

Dacă nu vezi comutatoarele Date mobile și Wi-Fi în secțiunea „Rata de utilizare a datelor”, este posibil ca smartphone-ul tău să nu aibă capacitatea nativă de a bloca pe rând aplicațiile. În acest caz, nu-ți face griji, deoarece există o soluție, pe care o poți afla din următoarea secțiune a acestui ghid.

Reclamă

2. Cum blochezi accesul la internet al aplicațiilor pe Android 12 folosind NetGuard (Samsung Galaxy, Google Pixel și alte smartphone-uri)

Dacă folosești un smartphone sau o tabletă produsă de Samsung, Google sau orice alt brand ce a trecut deja la Android 12 (sau un dispozitiv cu o versiune mai veche de Android 10), s-ar putea să nu ai acces la setările din metodele precedente. În acest caz, singura ta opțiune este să folosești o aplicație precum NetGuard, care acționează ca un firewall peste sistemul de operare Android. Instalează aplicația pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android. Dacă ai nevoie de ajutor, citește ghidul nostru: Folosește Google Play pentru a instala aplicații și jocuri pentru Android. După finalizarea instalării, pornește aplicația NetGuard și acceptă termenele și condițiile (desigur, dacă ești de acord cu ele). Ține cont de faptul că aplicația nu face nimic dacă nu activezi comutatorul din partea de sus, deci acesta este primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a merge mai departe. Pregătește-te și pentru niște ferestre pop-up. 🙂 Odată ce activezi comutatorul, NetGuard te informează că utilizează o conexiune VPN locală pentru a filtra traficul la internet și a bloca accesul aplicațiilor pe care le selectezi. Un lucru bun la această aplicație este că nu-ți trimite traficul de internet la un server aflat la distanță, așa cum fac alte aplicații similare. Apasă pe OK și mergi la pasul următor.

Mai întâi, activează NetGuard

Mai întâi, activează NetGuard

Apoi, NetGuard solicită permisiunea de a configura o conexiune VPN pentru a monitoriza traficul de rețea. Apasă încă o dată pe OK. Aplicația îți recomandă apoi să dezactivezi optimizările Android de baterie în ceea ce o privește, astfel încât sistemul de operare să nu oprească NetGuard din a rula în fundal. Apasă pe OK pentru a accesa secțiunea relevantă din aplicația Setări.

Optimizările Android de baterie ar trebui să fie dezactivate pentru NetGuard

Optimizările Android de baterie ar trebui să fie dezactivate pentru NetGuard

Pe ecranul Optimizarea bateriei, alege Toate aplicațiile în meniul derulant și găsește NetGuard în lista de aplicații. Apasă pe ea pentru a accesa setarea necesară.

Alege Toate aplicațiile din meniul derulant, apoi selectează NetGuard

Alege Toate aplicațiile din meniul derulant, apoi selectează NetGuard

Selectează „Nu se optimizează” și apasă pe Terminat. Acest lucru ar trebui să-i permită aplicației NetGuard să ruleze în fundal pe termen nelimitat, pentru a aplica restricțiile.

Dezactivează optimizarea bateriei pentru NetGuard

Dezactivează optimizarea bateriei pentru NetGuard

Apoi, întoarce-te la aplicație. Tot ce trebuie să faci acum este să apeși pe pictogramele de lângă fiecare aplicație din listă pentru a permite sau a interzice accesul la rețeaua mobilă sau la Wi-Fi. Atunci când le apeși, poți vedea cum pictogramele lor se schimbă din verde în portocaliu. Acele aplicații sunt acum blocate din a accesa internetul pe dispozitivul tău cu Android device.

După ce ai aplicat setarea de optimizare a bateriei, poți bloca ce aplicații vrei

După ce ai aplicat setarea de optimizare a bateriei, poți bloca ce aplicații vrei

Cum ai ales să blochezi accesul aplicațiilor Android la internet?

Acum știi două metode de a bloca accesul la internet al anumitor aplicații pentru Android. Ai văzut cum restricționezi aplicații pe dispozitive ce au setări de Utilizare date, precum și pe dispozitive ce nu includ aceste setări, ca cele de la Samsung și alți producători. Noi am ales să-ți recomandăm NetGuard pentru că are o interfață simplă și este foarte sigur de folosit. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce experiență ai avut și care este soluția pe care ai ales-o.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Programe Recomandate Rețea și Internet Wireless