Blochează o aplicație (sau mai multe) din a accesa internetul, pe Android

Este posibil să ai unele aplicații pe telefonul tău cu Android care accesează internetul prea frecvent și nu vrei ca ele să îți consume bateria ori planul de date prea repede. Poate că vrei să folosești unele aplicații offline, neconectate la internet. Indiferent de motivația ta, iată două moduri prin care poți bloca accesul la internet pentru una sau mai multe aplicații, pe smartphone-uri și tablete cu Android:

NOTĂ: Acest ghid oferă soluții mai întâi pentru dispozitive cu Android 9 Pie sau mai nou și apoi pentru cele cu versiuni mai vechi de Android. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește: Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?

Cum restricționezi accesul la internet al aplicațiilor, pe smartphone-uri cu Android 9 Pie sau mai nou

Dacă ai un smartphone relativ nou, cu Android 9 Pie (sau mai nou) pe el, sistemul de operare îți oferă uneltele de care ai nevoie pentru această sarcină. Mai întâi, deschide Setări și mergi la Rețele.

Setări Android – Apasă pe rețele

În setările Android pentru rețele și Wi-Fi, apasă pe Utilizare date.

Setări Android – Apasă pe Utilizare date

Apoi, apasă pe Acces la rețea.

Setări Android – Apasă pe Acces la rețea

Acum vezi o listă lungă cu toate aplicațiile instalate și bife pentru accesul acestora la Date mobile și Wi-Fi. Pentru a bloca o aplicație de la a accesa internetul, scoate bifele din casetele de lângă numele său. Dacă vrei să oprești accesul la WiFi pentru anumite aplicații, scoate bifa din caseta Wi-Fi pentru acele aplicații și lasă caseta Date mobile bifată.

Setări Android – blochează accesul la internet al aplicațiilor

Dacă apeși pe Aplicații de sistem, vezi că poți bloca doar accesul acestora la Date mobile, nu și la Wi-Fi.

Această restricție a fost aleasă de Google pentru a se asigura că aplicațiile de sistem sunt la un moment conectate la internet, cel puțin atunci când folosești rețele wireless.

Setări Android – blochează aplicații de sistem din a folosi datele mobile

Atunci când ai terminat de blocat aplicații de la accesa internetul, închide Setări. Atunci când folosești o aplicație Android care are accesul la internet blocat, vezi o notificare precum cea de mai jos. Nu apăsa pe Eliminare deoarece ai elimina restricția accesului la internet.

O aplicație Android este restricționată din a folosi conexiunea Wi-Fi

Apasă pe Anulare, pentru ca aplicația să rămână offline.

Cum restricționezi accesul la internet al aplicațiilor, pe smartphone-uri cu versiuni mai vechi de Android

Dacă nu ai Android 9 Pie sau mai nou, atunci singura ta opțiune este să folosești o aplicație precum NetGuard, care funcționează asemeni unui firewall în sistemul de operare Android. Instalează aplicația pe smartphone sau tabletă și apoi pornește-o. Aplicația nu face nimic dacă nu o activezi folosind comutatorul din partea de sus.

Activează NetGuard pentru Android

După ce o activezi, NetGuard te informează că folosește o conexiune VPN locală pentru a bloca accesul la internet al aplicațiilor pe care le selectezi.

Cel mai bun lucru la această aplicație este că nu-ți trimite traficul de internet la un server aflat la distanță, așa cum fac alte aplicații similare. Apasă OK și mergi la pasul următor.

NetGuard folosește o conexiune VPN locală pentru a restricționa traficul

Apoi, NetGuard vrea să configureze o conexiune VPN ce îi permite să monitorizeze traficul în rețea. Apasă OK încă o dată.

NetGuard – solicitare pentru conexiunea VPN

NetGuard îți cere apoi să dezactivezi optimizările pentru baterie ale Android, pentru această aplicație, astfel încât ea să poată funcționa mereu în fundal. Apasă OK și urmează instrucțiunile oferite de aplicație.

Optimizările pentru baterie ale Android trebuie dezactivate pentru NetGuard

Se încarcă ecranul Optimizarea bateriei. Aici, alege Toate aplicațiile și apoi găsește NetGuard în lista de aplicații. Apasă pe ea și alege “Nu se optimizează” și apasă pe Terminat.

Nu se optimizează NetGuard în Android

Acum, aplicația NetGuard își poate face treaba corect. Întoarce-te la ea și apasă pe pictogramele WiFi și Conexiune Mobilă pentru aplicațiile pe care vrei să le restricționezi din a accesa internetul.

Restricționează accesul la internet al aplicațiilor, folosind NetGuard

Atunci când faci asta, vezi că se schimbă culoarea pictogramelor din verde în portocaliu.

Ce soluție funcționează cel mai bine pentru tine?

În acest ghid am încercat să acoperim atât utilizatorii de smartphone-uri noi cu Android, cât și cei care au dispozitive mai vechi. De asemenea, am ales să recomandăm aplicația NetGuard datorită recenziilor foarte pozitive pe care le are în Magazinul Play, comparat cu alte aplicații similare. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne despre experiența ta. Există vreo aplicație similară pe care ai folosit-o cu succes? Ce soluție îți place cel mai mult?