Blochează o aplicație (sau mai multe) din a accesa internetul, pe Android

Este posibil ca unele aplicații de pe telefonul tău cu Android să acceseze internetul prea frecvent, lucru pe care poate nu îl vrei. Poate pentru că îți consumă bateria ori abonamentul de date mobile prea repede, vrei să dezactivezi accesul la internet pentru anumite aplicații din Android. Poate că ai alte aplicații pe care preferi să le folosești offline, neconectate la internet, și te întrebi cum să le restricționezi accesul la datele mobile. Fără să mai pierdem timpul, iată cum poți bloca accesul la internet pe smartphone-uri și tablete cu Android:

NOTĂ: În prima secțiune din acest tutorial, îți arătăm cum se blochează accesul la internet pentru o aplicație în Android 10, folosind un smartphone Huawei P20. Pe alte dispozitive, precum telefoanele Nokia sau Samsung, folosind setările implicite din Android, poți doar să restricționezi datele din fundal. Dacă Android-ul tău face parte din această categorie, citește cea de-a doua secțiune a acestui ghid. În ea, îți arătăm cum să blochezi aplicații în Android folosind o altă aplicație, provenită dintr-o terță parte.

Cum oprești accesul datele mobile pentru anumite aplicații, în Android

Dacă ai un smartphone cu Android 10, sistemul de operare s-ar putea să-ți ofere uneltele de care ai nevoie pentru această sarcină. Mai întâi, deschide Setări și mergi la Rețea mobilă.

Secțiunea Rețea mobilă din Setările Android

În setările Android pentru Rețea mobilă, apasă pe Utilizare date.

Utilizare date în setările de Rețea mobilă de pe un Android

Mai departe, apasă pe Acces la rețea.

Setări Android - Apasă pe Acces la rețea

Acum vezi o listă lungă cu toate aplicațiile instalate și bife pentru accesul acestora la Date mobile și Wi-Fi. Pentru a bloca o aplicație de la a accesa internetul, scoate bifele din casetele de lângă numele său. Dacă vrei să oprești accesul la Wi-Fi pentru anumite aplicații, scoate bifa din caseta Wi-Fi pentru acele aplicații și lasă caseta Date mobile bifată.

Setări Android - blocare aplicații din a accesa internetul

În mod implicit, Android îți arată doar lista de aplicații instalate. Dacă vrei ca lista să includă și aplicațiile de sistem, apasă pe butonul de meniu din colțul dreapta sus al ecranului și selectează “Afișați procesele de sistem”.

Opțiunea Afișați procesele de sistem

Apoi poți bloca accesul la internet și pentru aplicațiile de sistem, deși doar pentru Date mobile, nu și pe Wi-Fi. Această restricție a fost aleasă de Google pentru a se asigura că aplicațiile de sistem sunt la un moment conectate la internet, cel puțin atunci când folosești rețele wireless.

Setări Android - Blocare acces la internet prin datele mobile pentru o aplicație de sistem

Atunci când ai terminat de blocat aplicații de la accesa internetul pe Android-u ltău, închide Setările. Când deschizi o aplicație Android care are accesul la internet blocat, vezi o notificare precum cea de mai jos. Nu apăsa pe Eliminare deoarece ai elimina restricția accesului la internet.

O aplicație Android care are accesul la internet prin Wi-Fi blocat

Apasă pe Anulare, pentru a continua să blochezi accesul la internet pentru acea aplicație și a o folosi offline în continuare.

NOTĂ: Știai că Android îți permite și să pui limite de trafic pentru aplicațiile pe care le folosești și că îți poți configura dispozitivul astfel încât să controleze automat câte date au voie să transmită pe internet? Pentru mai multe detalii, citește aceste două ghiduri: Cum verifici și setezi o limită pentru utilizarea datelor mobile pe Android și Economizorul de date din Android și cum îl activezi.

Cum blochezi accesul la internet al aplicațiilor pe Android, folosind NetGuard (Samsung, Nokia și alte telefoane cu Android)

Dacă ai un smartphone sau tabletă cu o versiune mai veche de Android (înainte de Android 9 Pie) sau un telefon Samsung, Motorola, sau Nokia, s-ar putea să nu ai acces la setările pe care ți le-am arătat în metoda de mai sus. În acest caz, singura ta opțiune este să folosești o aplicație precum NetGuard, care funcționează asemeni unui firewall în sistemul de operare Android. Instalează aplicația pe smartphone sau tabletă. Dacă ai nevoie de ajutor cu acest pas, citește ghidul acesta: Folosește Magazinul Google Play pentru a instala aplicații și jocuri pentru Android.

Deschide apoi aplicația. Când o pornești pentru prima dată, nu face nimic dacă nu o activezi folosind comutatorul NetGuard din partea de sus așa că nu uita să faci asta înainte de a merge mai departe.

Activare NetGuard în Android

După ce o activezi, NetGuard te informează că folosește o conexiune VPN locală pentru a bloca accesul la internet al aplicațiilor pe care le selectezi.

Cel mai bun lucru la această aplicație este că nu-ți trimite traficul de internet la un server aflat la distanță, așa cum fac alte aplicații similare. Apasă OK și mergi la pasul următor.

NetGuard folosește un VPN local pentru a filtra traficul de internet

Apoi, NetGuard vrea să configureze o conexiune VPN ce îi permite să monitorizeze traficul în rețea. Apasă OK încă o dată.

NetGuard cere permisiunea de a crea un VPN

NetGuard îți cere apoi să dezactivezi optimizările pentru baterie ale Android, pentru această aplicație, astfel încât să poată funcționa mereu în fundal. Apasă OK și urmează instrucțiunile oferite pe ecran.

Optimizările de baterie pentru NetGuard ar trebui să fie dezactivate

Se încarcă ecranul Optimizarea bateriei. Aici, alege Toate aplicațiile și apoi găsește NetGuard în lista de aplicații. Apasă pe ea și alege “Nu permiteți" și apasă pe Terminat.

Nu permiteți telefonului cu Android să optimizeze consumul de baterie al NetGuard

Acum, aplicația NetGuard își poate face treaba corect. Întoarce-te la ea și apasă pe pictogramele Wi-Fi și Conexiune Mobilă pentru aplicațiile pe care vrei să le restricționezi din a accesa internetul.

Restricționează accesul la internet pentru aplicații, cu NetGuard

Atunci când faci asta, vezi că se schimbă culoarea pictogramelor din verde în portocaliu. Acele aplicații sunt acum blocate din a accesa internetul pe dispozitivul tău cu Android.

Cum ai ales să blochezi accesul aplicațiilor la internet pe telefonul tău cu Android?

Acum știi cum să blochezi accesul la internet pentru anumite aplicații în Android. Ai văzut cum se blochează internetul pentru aplicații atât pe dispozitivele care includ setările de Utilizare date, precum și pe dispozitivele care nu astfel de setări, ca cele de la Samsung și alți producători. Am ales să îți recomandăm NetGuard deoarece are cele mai pozitive recenzii în Magazinul Google Play în comparație cu alte aplicații similare. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce experiență ai avut și care este soluția pe care ai ales-o.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Programe Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează