Cum creați un screensaver (economizor de ecran) cu IrfanView, în Windows

Încercarea de a găsi screensaver-e (economizoare de ecran) bine realizate poate fi destul de descurajatoare în prezent. Această situație se datorează faptului că fie nu veți găsi ceva pe placul vostru sau cele pe care le veți găsi sunt pline de malware. Deci, haideți să vă arătăm o nouă direcție, una în care vă vom ajuta să creați un screensaver extraordinar, cu ajutorul propriilor voastre imagini. Nu cu mult timp în urmă, v-am arătat cât de ușor este să utilizați Galeria foto Windows pentru a crea un slideshow (prezentare) și a-l folosi ca screensaver. Însă, în Windows este, de asemenea, posibil să creați un screensaver personalizat cu ajutorul unei aplicații gratuite de vizualizat imagini numită IrfanView. Această aplicație este interesantă datorită faptului că puteți salva prezentarea ca un screensaver de sine stătător, ce va funcționa și pe alte calculatoare. Citiți în continuare pentru a afla cum puteți să vă creați propriul vostru screensaver.

Cum descărcați și instalați IrfanView

Dacă nu aveți IrfanView instalat deja pe computer vostru, puteți să îl descărcați de pe pagina oficială IrfanView sau de pe Softpedia. Fiți atenți să folosiți cea mai recentă versiune 4.38, lansată pe 23.06.2014.

Executabilul cu dimensiunea de 1,8 MO pe care îl veți descărca are un proces de instalare destul de simplu, și este în întregime personalizabil. Din fericire pentru noi, se pare că această versiune nu vine la pachet cu alte programe nedorite. Totuși, ar trebui să acordați o atenție sporită tuturor pașilor de instalare, astfel încât să puteți verifica toate caracteristicile pe care le doriți și să le debifați pe cele care sunt inutile pentru voi.

Notă: Versiunea 4.38 a aplicației IrfanView nu are pachetul lingvistic pentru limba română la instalarea obișnuită. Pentru a avea româna ca limbă de afișare implicită trebuie să descărcați și pachetul lingvistic realizat pentru versiunea 4.37, de aici. După ce ați instalat aplicația propriu-zisă, pur și simplu instalați și pachetul lingvistic.

Cum se creează o prezentare (slideshow) cu IrfanView

Pentru a crea un economizor de ecran în IrfanView trebuie să construiți, mai întâi, o prezentare (slideshow). Desigur, va trebui să deschideți aplicația de vizualizat imagini pe care tocmai ați instalat-o.

Pentru a crea o prezentare, pasul următor presupune alegerea imaginilor care vor fi conținute de acesta. În IrfanView, veți putea accesa imaginile din folderele voastre folosind browserul de miniaturi (thumbnail-uri). Această funcție poate fi accesată urmând calea Fisiere - > Miniaturi sau, pur și simplu, apăsând litera T de pe tastatură.

Se va deschide o casetă de dialog, iar în panoul din stânga va fi afișat un arbore de foldere. De aici, veți putea naviga cu ușurință la folderul care conține fotografiile pe care doriți să le includeți în noul vostru economizor de ecran (screensaver). Panoul din dreapta se va umple cu miniaturi ce reprezintă imaginile din folderul selectat.

După ce ați hotărât care dintre fotografii vor fi incluse în prezentare (slideshow), apăsați tasta Ctrl de pe tastatură, apoi dați clic sau apăsați pe fiecare dintre imaginile pe care doriți să le selectați sau, pur și simplu, utilizați comanda Ctrl + A pentru a selecta toate imaginile dintr-un anumit folder.

După ce ați terminat selectarea imaginilor în browserul de miniaturi, mergeți la fila Fisiere și dați clic sau apăsați pe Salvează fisierele selectate ca prezentare curentă.

Asta este tot ce trebuie să faceți pentru a crea prezentarea (slideshow) necesară pentru economizorul de ecran (screensaver-ul) personalizat. Dacă doriți să vă asigurați că prezentarea îndeplinește toate cerințele voastre, puteți să îl previzualizați în același browser de miniaturi. Trebuie să selectați din nou fila Fisiere și apoi să dați clic sau să apăsați pe Start prezentarea cu fisierele selectate.

Cum se poate configura slideshow-ul în IrfanView și apoi exporta ca screensaver

Înainte de a vă crea propriul vostru economizor de ecran (screensaver), puteți ajusta în detaliu toți parametrii de configurare ai prezentării (slideshow-ului) abia salvate. Pentru a accesa zona de configurare a prezentărilor, trebuie să reveniți la meniul din fereastra principală a IrfanView și să dați clic sau să apăsați pe butonul Prezentare (al doilea buton din colțul stânga sus).

De asemenea, aveți posibilitatea de a accesa meniul de configurare pentru Prezentare, în fereastra principală IrfanView, urmând calea Fisiere - > Prezentare... sau prin simpla apasăre a literei W pe tastatură.

Fereastra abia deschisă conține o multitudine de opțiuni care vă vor permite să ajustați în detaliu toate caracteristicile prezentării (slideshow). Înainte de a începe configurarea, trebuie să vă amintim că puteți să urmăriți toate modificările pe care le veți face cu ajutorul butonului Ruleaza prezentare. Acest buton vă va oferi o previzualizare a modului în care arată prezentarea (slideshow-ul) la un anumit moment.

Revenind la fereastra cu opțiuni pentru slideshow-uri, în zona din stânga sus veți putea alege cât de repede se schimbă imaginile, precum și ordinea în care acestea apar în prezentare (în mod automat/consecutiv sau aleator).

Zona următoare, Optiuni Prezentare, oferă o serie de casete de selectare care vă vor ajuta să personalizați mecanismele interne ale prezentării în sine. O schimbare importantă pentru viitorul economizor de ecran (screensaver) este să lăsați cursorul vizibil, deci ar trebui să debifați căsuța Ascunde cursorul mouse. De asemenea, ar trebui să debifați căsuța Arata text, deoarece această acțiune vă va ajuta să ascundeți orice informație care vine cu imaginile voastre: numele, datele de tip EXIF, localizare ș.a.

O caracteristică foarte interesantă este faptul că puteți adăuga fișiere audio de tip mp3 prezentării (slideshow-ului) și, astfel, să creați o muzică de fundal pentru economizorul de ecran (screensaver). Chiar dacă această funcție este un mare plus al aplicației, trebuie să fiți foarte atenți în alegerea muzicii pe care o veți folosi. Melodiile gălăgioase și enervante plasate într-o buclă continuă vor ajunge, cu siguranță, să vă calce pe nervi la un moment dat.

Pe partea dreaptă a ferestrei Prezentare vă vor fi oferite unele opțiuni de navigare care vă vor ajuta să adăugați sau să eliminați imagini și mp3-uri din prezentarea (slideshow-ul) personalizată. În partea de jos a acestei secțiuni veți vedea o listă a imaginilor care sunt utilizate în prezent.

De asemenea, în zona de navigare puteți să căutați fișiere de tip mp3 și să le adăugați la economizorul de ecran. Pentru a face acest lucru, trebuie să schimbați în meniul Fisiere de tipul de la tipul Grafica comuna Fisiere la Toate fisierele (*.*). Fișierele mp3 nu vor apărea în lista zonei Fișiere Prezentare, însă fiți siguri că acestea au fost adăugate la prezentare (slideshow).

Configurați și personalizați cu atenție prezentarea, astfel încât aceasta să aibă toate caracteristicile pe care vi le doriți pentru economizorul de ecran. Vă puteți juca cu toate setările disponibile până vă place ceea ce vedeți și să verificați dacă totul funcționează cu ajutorul butonului Ruleaza Prezentare. Odată ce ați terminat configurarea, fiți atenți să nu închideți fereastra Prezentare.

După ce ați optimizat prezentarea (slideshow-ul) așa cum vă place, trebuie să mergeți în colțul din stânga jos al ferestrei Prezentare și să apăsați pe butonul Salvati prezentarea ca EXE/SCR.

În fereastra nou deschisă veți putea să alegeți tipul de fișier care va fi creat: executabil (.EXE) sau economizor de ecran/screensaver (.SCR). Din moment ce încercăm să creăm un economizor de ecran, este recomandat să bifați opțiunea Creare fisier SCR (Screensaver,.scr). Apoi, selectați folderul în care doriți să salvați fișierul și, desigur, numele acestuia. În cele din urmă, trebuie să apăsați butonul Creare și să permiteți programului IrfanView să construiască noul economizor de ecran.

Timpul necesar creării economizorului de ecran depinde de numărul de fișiere care au fost integrate în cadrul lui. După ce procesul este finalizat și fișierul salvat, veți primi un mesaj de confirmare. Aici, trebuie doar să apăsați pe butonul OK și economizorul vostru de ecran este gata.

Mai departe, pentru a folosi economizorul de ecran (screensaver-ul) abia creat, trebuie, mai întâi, să accesați folderul în care a fost salvat. Fișierul de tip.SCR poate fi retestat sau, evident, instalat cu ajutorul meniului clic dreapta. Dacă alegeți Instalare, acesta va deveni economizorul de ecran implicit al temei curente. Mai multe informații despre modul în care puteți utiliza și configura economizoarele de ecran în Windows 8.1 puteți afla din acest tutorial: Cum setați și personalizați screensaver-ele în Windows.

Notă: Fiți atenți dacă vă schimbați tema curentă, deoarece screensaver-ul pe care tocmai l-ați instalat nu va mai fi în uz. Aceasta este o situație care este legată de faptul că fiecare temă pentru Windows 8.1 are propriile fundaluri, scheme de sunet și, desigur, screensaver-e. Dacă aveți de gând să modificați o temă și vreți să utilizați în continuare economizorul de ecran nou creat, trebuie să îl selectați din nou și să îl setați ca implicit. Puteți afla mai multe despre cum se pot personaliza temele Desktop în Windows 8.1 din acest tutorial : Cum personalizezi temele Desktop în Windows 7 & Windows 8.1.

Concluzie

IrfanView este o foarte bună aplicație de vizualizat imagini, ușor de instalat și folosit. Așa cum am văzut mai sus, aceasta vă oferă, de asemenea, un mod elegant de vă crea propriile voastre economizoare de ecran folosind simple prezentări (slideshow-uri). În plus, IrfanView vă oferă posibilitatea de a salva prezentările ca fișiere de tip screensaver (.SCR) ce pot fi copiate și folosite și pe alte calculatoare. Astfel, puteți să vă partajați propriile creații și cu familia și prietenii. Deci, dacă doriți să creați propriul vostru economizor de ecran în mod gratuit și să folosiți toate acele imagini frumoase care stau degeaba în calculator, IrfanView este aplicația perfectă pentru voi. Așadar, de ce să nu o încercați pentru a vedea ce puteți să creați cu ea.