Cum setezi și personalizezi screensaver-ele din Windows

Vrei să îți setezi sau să îți schimbi screensaver-ul (economizorul de ecran) din Windows? Vrei să dezactivezi screensaver-ul folosit sau vrei să modifici felul în care funcționează? În acest articol îți arătăm toți pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru toate aceste lucruri, în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Să începem:

NOTĂ: Toate acțiunile și setările pe care trebuie să le faci sunt similare în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Singurele lucruri diferite sunt câteva detalii vizuale minore și modul în care accesezi setările screensaver-ului. Pentru a păstra simplitatea, folosim în principal capturi de ecran realizate în Windows 10 și adăugăm capturi de ecran din Windows 7 și Windows 8.1 doar unde apar diferențe.

Cum deschizi fereastra cu setările pentru economizorul de ecran (screensaver) în Windows 10

În Windows 10, cea mai rapidă metodă de a deschide fereastra „Setări economizor ecran” este să folosești funcția de căutare. În caseta de căutare de pe bara de activități, scrie cuvântul economizor și apoi apasă pe „Modificare economizor ecran”.

screensaver, economizor, ecran, Windows

O metodă alternativă de a ajunge la „Setări economizor ecran” este să deschizi Panoul de control și apoi să cauți termenul „economizor”. În lista de rezultate, apasă pe scurtătura „Modificare economizor ecran” din secțiunea „Opțiuni de alimentare”.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Cum deschizi fereastra cu setările pentru economizorul de ecran în Windows 7

Pentru a personaliza screensaver-ul, trebuie mai întâi să deschizi fereastra „Setări economizor ecran”. Cea mai rapidă metodă de a o deschide în Windows 7 este să folosești căutarea. Deschide Meniul Start și, în caseta de căutare, scrie cuvintele „economizor ecran”. Printre rezultatele afișate, vei vedea și unul numit „Modificare economizor ecran”. Apasă pe el.

screensaver, economizor, ecran, Windows

O altă metodă de a deschide fereastra „Setări economizor ecran” este să dai clic dreapta pe un spațiu gol de pe Desktop și apoi să apeși pe Personalizare, ori să deschizi Panoul de control și să mergi la „Aspect și personalizare -> Personalizare”.

screensaver, economizor, ecran, Windows

În fereastra Personalizare, sub lista de teme, găsești mai multe butoane, pentru fiecare element important inclus în temă. Ultimul element este economizorul de ecran. Pentru a-l edita sau a-l schimba cu unul nou, apasă pe el.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Cum deschizi fereastra cu setările pentru economizorul de ecran în Windows 8.1

În Windows 8.1, folosirea căutării este cea mai rapidă metodă de a deschide fereastra „Setări economizor ecran”. Mergi pe ecranul Start și începe să scrii cuvântul economizor. Apoi, în lista de rezultate, apasă pe „Modificare economizor ecran”.

screensaver, economizor, ecran, Windows

O altă metodă de a deschide fereastra „Setări economizor ecran” începe cu un clic dreapta sau o apăsare lungă pe un spațiu gol de pe desktop-ul tău și apoi apasă pe Personalizare.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Alternativ, poți să deschizi Panoul de control și să mergi la „Aspect și personalizare -> Personalizare”. În fereastra Personalizare, apasă pe butonul „Economizor de ecran” din colțul dreapta jos al ferestrei.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Cum schimbi economizorul de ecran actual cu un altul

Pentru a selecta un screensaver diferit pentru PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10, apasă pe lista derulantă Economizor ecran”. Apoi, selectează noul screensaver pe care vrei să-l folosești.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Dacă nu vrei să folosești un economizor de ecran, selectează (fără). Acest lucru este opțiunea implicită, fiind echivalent cu dezactivarea screensaver-ului pentru tema activă de Windows.

Înainte să apeși pe OK și să activezi noul economizor de ecran, poți să îl previzualizezi în mini-ecranul de calculator din fereastra „Setări economizor ecran”. De asemenea, dacă vrei să îl previzualizezi pe tot ecranul, poți să apeși pe butonul Examinare.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Dacă ai ales să vezi noul economizor pe tot ecranul, el pornește imediat. Nu apăsa nicio tastă, nu mișca mouse-ul și nu atinge ecranul în caz că monitorul este tactil. Economizorul de ecran merge doar dacă nu sunt înregistrate comenzi de la utilizator. După ce ai terminat de vizualizat screensaver-ul, mută mouse-ul și acesta va dispărea.

După ce te întorci înapoi în fereastra „Setări economizor ecran”, poți configura diferiți parametrii de funcționare ai noului screensaver.

Cum configurezi economizorul de ecran (screensaver-ul) actual

În fereastra „Setări economizor ecran” poți să vezi și o serie de opțiuni de personalizare. De exemplu, în caseta Se așteaptă” poți seta numărul de minute de inactivitate după care să se activeze economizorul de ecran.

screensaver, economizor, ecran, Windows

De asemenea, poți alege ca după revenire, să se afișeze ecranul de logare pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Apăsând butonul Setări, primești acces la setările adiționale ale economizorului de ecran selectat. Implicit, în Windows, doar două economizoare de ecran pot fi configurate în detaliu: Text 3D și Fotografii.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Să ne uităm mai întâi la economizorul Text 3D. Aici poți scrie propriul text, poți schimba fontul și de asemenea poți alege efectul favorit. După cum vezi în captura de mai jos, ai la dispoziție o mulțime de opțiuni de personalizare.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Celălalt economizor de ecran (screensaver) care poate fi configurat în detaliu este Fotografii. În fereastra de configurare poți alege folderul unde sunt stocate fotografiile, viteza de derulare și poți alege dacă fotografiile să fie amestecate sau nu, atunci când screensaver-ul este activat.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Apasă pe Salvare pentru a aplica noile setări.

Dacă apeși pe butonul Setări pentru alte economizoare în Windows, vei primi mesajul Acest economizor de ecran nu are opțiuni care se pot seta”.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Cum salvezi noua temă de Windows și screensaver-ul asociat ei

După ce ai modificat economizorul de ecran, Windows creează o nouă temă bazată pe tema pe care o foloseai anterior. Se numește Particularizat dacă folosești Windows 10, sau „Temă nesalvată” dacă folosești Windows 7 sau 8.1. Dacă vrei să o salvezi, selecteaz-o și apoi apasă pe Salvați tema.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Pune-i un nume care îți place și apasă pe Salvare.

screensaver, economizor, ecran, Windows

Chiar dacă îți vei schimba iarăși setările de personalizare, dacă mai încolo te răzgândești și vrei să revii la cele pe care le-ai configurat acum, tot ce trebuie să faci este să activezi această temă. De asemenea, dacă vrei să citești mai multe despre temele de desktop din Windows și cum să le configurezi, deschide acest articol: Cum personalizezi temele de desktop din Windows.

Tu încă mai folosești screensavere pe monitoarele tale?

După cum ai văzut, economizorul de ecran este relativ ușor de setat în toate sistemele de operare Windows moderne. Atât timp cât știi unde să cauți setările economizorului de ecran, orice personalizare poate fi făcută în câteva secunde. Tu folosești un screensaver pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows, sau crezi că screensaver-ele sunt perimate? Spune-ne ce părere ai în secțiunea de comentarii.