Cum intri în Windows 10 cu un PIN ori o parolă prin imagine (creare și autentificare)

Mulți utilizatori detestă parolele pentru că sunt lungi, greu de ținut minte, trebuie să aibă un anumit nivel de complexitate pentru a fi sigure ș.a.m.d. Pentru a-ți păstra securitatea la un nivel decent și a face procedura de autentificare mai rapidă, Microsoft a creat câteva metode de autentificare, care sunt disponibile în Windows 10. Poți folosi parola contului tău de utilizator, ori poți crea un PIN scurt pentru autentificare sau o parolă prin imagine, pe care desenezi gesturi. Iată cum se creează un PIN ori o parolă prin imagine și cum se folosesc pentru autentificare, în Windows 10:

NOTĂ: Acest ghid a fost creat și testat folosind Windows 10 Creators Update și Windows 10 Fall Creators Update. Dacă ai o versiune diferită, pașii prin care trebuie să treci sunt aceiași dar lucrurile vor arăta puțin diferit.

Ce este un PIN pentru Windows 10?

PIN-ul este un cod scurt pe care-l poți tasta pentru a te autentifica rapid în Windows 10. Codul respectiv trebuie să aibă cel puțin 4 caractere (nu poate fi mai lung de 127 de caractere) și, de obicei include cifre. Dar, poți configura Windows 10 să lucreze și cu coduri PIN care includ litere (atât mari cât și mici), dar și caractere speciale precum ! sau ?. Când creezi un PIN, Windows 10 verifică să nu folosească un tipar ușor de ghicit precum 1234 sau 0000 și nu-ți permite să folosești astfel de coduri. PIN-ul este asociat contului tău de utilizator și poate fi folosit pentru autentificare în locul parolei. Unii utilizatori preferă PIN-ul deoarece este mai scurt și mai rapid de introdus de pe tastatură. Dar, nu poți avea un cont de utilizator fără o parolă și cu un cod PIN. Conturile de utilizator din Windows 10 trebuie să aibă mai întâi o parolă și apoi pot folosi și un PIN pentru forme alternative de autentificare.

Cum creezi un PIN pentru a intra în Windows 10

Pentru a crea un cod PIN asociat contului tău de utilizator, trebuie să deschizi aplicația Setări. Dacă nu știi cum, apasă pe Start și apoi pe Setări, ori apasă tastele Windows + I pe tastatură. În aplicația Setări, mergi la Conturi (Accounts).

În coloana din stânga, alege Opțiuni de conectare (Sign-in options). Pe partea dreaptă vei vedea mai multe setări și butoane despre opțiunile de conectare care există în Windows 10.

Derulează în jos până la secțiunea PIN și acolo vei vedea un buton Adăugare (Add). Apasă pe el.

Pentru început, Windows 10 te roagă să introduci parola contului tău de utilizator. Tasteaz-o și apasă Conectare (Sign-in).

Dacă ai introdus parola corect, se afișează fereastra "Configurați un cod PIN" (Set up a PIN). Ai nevoie să introduci PIN-ul în cele două câmpuri dedicate și să apeși OK.

Dacă vrei să folosești și litere și simboluri în PIN, nu doar cifre, alege opțiunea care spune asta, introdu PIN-ul de două ori și apasă OK.

Acum poți închide aplicația Setări și, data viitoare când te autentifici în Windows 10, poți folosi codul PIN tocmai creat.

Cum te autentifici în Windows 10 folosind un cod PIN

Când ești pe ecranul de autentificare din Windows 10, sistemul de operare selectează în mod automat ultimul cont de utilizator folosit și ultima metodă de autentificare folosită. Dacă ai creat un PIN și nu l-ai folosit pentru autentificare, Windows 10 îți va cere parola contului tău. Pentru a introduce PIN-ul, apasă pe legătura care spune "Opțiuni de conectare" (Sign-in options) și apoi pe simbolul PIN marcat mai jos. Arată ca o tastatură de telefon.

După ce introduci PIN-ul contului tău, Windows 10 îți încarcă desktop-ul și ești autentificat.

Data viitoare când ai nevoie să te autentifici, Windows 10 îți va cere PIN-ul în loc de parolă și tot ce trebuie să faci este să-l introduci.

Ce este o parolă prin imagine în Windows 10?

O parolă prin imagine este o metodă de a te autentifica în Windows 10, care implică folosirea unei fotografii ori a unei imagini și desenarea de gesturi pe ea, în loc să tastezi o parolă. Aceste gesturi pot fi o combinație de cercuri, linii drepte și apăsări scurte. O parolă prin imagine este o combinație a acestor trei gesturi pe care le faci într-o anumită ordine, în anumite locuri de pe imaginea aleasă de tine.

Parola prin imagine este asociată contului tău de utilizator și poate fi folosită ca înlocuitor pentru parolă. Însă nu poți avea un cont de utilizator în Windows 10 care nu are o parolă dar are o parolă prin imagine.

Citește în continuare pentru a afla cum se creează o parolă prin imagine și cum se folosește pentru autentificare, în Windows 10.

Cum creezi o parolă prin imagine, în Windows 10?

Pentru a crea o parolă prin imagine pentru contul tău de utilizator, trebuie să deschizi aplicația Setări. În aplicația Setări, mergi la Conturi (Accounts). Pe partea stângă, alege Opțiuni de conectare (Sign-in options). Pe partea dreaptă, sunt mai multe setări și opțiuni de conectare.

Derulează în jos până la secțiunea "Parolă prin imagine" (Picture password) și apasă butonul Adăugați (Add) din dreptul ei.

Se deschide expertul "Bun venit la parola prin imagine" ("Welcome to picture password wizard"). Mai întâi ți se cere să-ți introduci parola. Tasteaz-o și apasă OK. Dacă nu faci asta, nu-ți poți crea parola prin imagine.

Apasă pe "Alegeți imaginea" și navighează printre fișierele de pe calculatorul tău până găsești imaginea pe care vrei să o folosești. Selecteaz-o și apasă butonul Deschidere (Open).

Poți să-ți muți imaginea în poziția pe care o dorești trăgând cu mouse-ul sau cu degetul (dacă ai un ecran tactil). Când este în poziția dorită, apasă pe "Utilizați această imagine" (Use this picture).

Ți se cere să configurezi gesturile pe care vrei să le folosești. Acestea pot fi linii, apăsări (clicuri) sau cercuri.

Desenează cu mouse-ul ori cu degetul (dacă ai un ecran tactil) gesturile pe care vrei să le folosești, în ordinea dorită. De exemplu, noi am desenat o linie, un cerc și o apăsare pe imagine, ca în imaginea de mai jos. Este neapărat necesar să faci trei gesturi.

După ce le-ai desenat prima oară, trebuie să le confirmi, în exact aceeași ordine. Când ai terminat, ești informat(ă) că ai creat cu succes parola prin imagine. Apasă pe Terminare (Finish).

Parola prin imagine poate fi utilizată data viitoare când te autentifici în Windows 10. Acum poți închide aplicația Setări.

Cum te autentifici prin parola prin imagine din Windows 10

Când se afișează ecranul de autentificare din Windows 10, sistemul de operare alege în mod automat ultimul cont de utilizator folosit și ultima metodă de autentificare folosită. Dacă ai creat o parolă prin imagine și nu ai folosit-o niciodată, apasă pe legătura care spune "Opțiuni de conectare" (Sign-in options) și apoi pe simbolul fotografiei, marcat mai jos.

Se încarcă imaginea aleasă de tine. Desenează gesturile pe care le-ai ales, în ordinea în care le-ai stabilit și ești autentificat automat în Windows 10.

Data viitoare când te autentifici în Windows 10, sistemul de operare îți va cere parola prin imagine în loc de parolă.

Ce fel de autentificare preferi?

Joacă-te cu ambele tipuri de autentificare și alege-l pe cel preferat. De asemenea, înainte de a închide acest articol, spune-ne care este metoda de autentificare pe care o folosești cel mai frecvent în Windows 10: parola clasică, PIN-ul sau parola prin imagine? Nu ezita să comentezi mai jos.