4 moduri de a dezinstala aplicații Android de pe telefon sau tabletă

Ai nevoie să știi cum se "șterg" sau se dezinstalează aplicații de pe telefonul sau tableta ta cu Android? Vrei să știi cum să elimini orice aplicație inclusiv pe cele din surse "necunoscute"? În acest ghid îți oferim patru metode pentru a dezinstala aplicații din Android, care au fost testate pe cele mai noi versiuni de Android: Android 6 Marshmallow, Android 7 Nougat și Android 8 Oreo. Să începem:

1. Cum dezinstalezi aplicații Android din sertarul de aplicații ori de pe ecranul Acasă (Android 6 Marshmallow, Android 7 Nougat și Android 8 Oreo)

Această metodă merge în toate versiunile noi de Android: Marshmallow, Nougat și Oreo. Mai întâi, găsește scurtătura aplicației pe care vrei să o dezinstalezi. O poți găsi în lista de aplicații sau pe ecranul principal. Apasă și ține apăsat pe pictograma aplicației. Când faci asta, apar două opțiuni în partea de sus a ecranului. Una dintre ele este Dezinstalați (Uninstall).

Trage pictograma aplicației respective peste opțiunea Dezinstalați (Uninstall) și dă-i drumul peste ea.

Ți se cere să confimi că vrei să dezinstalezi aplicația respectivă. Apasă OK.

Android afișează rapid un mesaj care îți spune că aplicația a fost dezinstalată cu succes.

IMPORTANT: Pentru unele aplicații nu vezi opțiunea Dezinstalați (Uninstall) ci doar una numită Eliminați (Remove). Asta înseamnă că aplicația respectivă face parte din sistemul tău de operare Android ori că este inclusă de producător împreună cu dispozitivul tău și nu poate fi dezinstalată.

2. Cum "ștergi" aplicații Android folosind Magazinul Play (Android 6 Marshmallow, Android 7 Nougat și Android 8 Oreo)

Această metodă funcționează în toate versiunile noi de Android și începe prin a deschide Magazinul Play. Apoi, apasă pe butonul în formă de trei linii paralele din colțul stânga-sus. Acesta este semnalizat în captura de ecran de mai jos.

În meniul care se deschide, apasă pe "Aplicațiile și jocurile mele" (My apps & games).

Mergi la fila Instalate (Installed) și se încarcă o listă cu toate aplicațiile instalate pe dispozitivul tău cu Android. Găsește aplicația pe care vrei să o dezinstalezi și apasă butonul Deschideți (Open) de lângă numele său.

Se deschide pagina din Magazinul Play a aplicației respective. Aici, apasă pe butonul Dezinstalați (Uninstall).

Ți se cere să confirmi alegerea făcută. Apasă OK și ai terminat. Aplicația este dezinstalată din Android.

3. Cum dezinstalezi aplicații Android din Setări (Android 6 Marshmallow și Android 7 Nougat)

Mergi la Setările telefonului sau tabletei. Aici, caută secțiunea Aplicații (Apps) și deschide-o.

Se afișează o listă cu toate aplicațiile de pe dispozitivul tău cu Android. Găsește aplicația pe care vrei să o elimini și apasă pe numele ei.

Îți sunt afișate informații despre aplicație. De asemenea, ai și un buton Dezinstalați (Uninstall).

Apasă pe el și ți se cere să confirmi dezinstalarea aplicației. Apasă OK și Android o dezinstalează.

IMPORTANT: Pentru unele aplicații nu vezi opțiunea Dezinstalați (Uninstall). Asta înseamnă că aplicația respectivă face parte din sistemul de operare Android ori că este inclusă de producător împreună cu dispozitivul tău și nu poate fi dezinstalată. Dar, poți alege să o Oprești Forțat (Disable). Asta înseamnă că scurtăturile aplicației dispar dar aplicația continuă să folosească spațiul de stocare pe telefonul sau tableta ta.

4. Cum dezinstalezi o aplicație Android de pe ecranul Acasă (doar în Android 8 Oreo)

Dacă ai cea mai nouă versiune de Android, 8.0 Oreo, ai la dispoziție un mod nou de a dezinstala aplicații. Mergi la ecranul principal (Acasă) și apasă și ține apăsat pe scurtătura aplicației pe care vrei să o elimini. Se afișează un meniu contextual, ca și cel de clic dreapta din Windows. În el vezi și opțiunea Dezinstalare (Uninstall). Apasă pe ea.

Ți se cere să confirmi că vrei dezinstalarea aplicației. Apasă OK și aplicația dispare din Android 8 Oreo. Când s-a încheiat dezinstalarea vezi un mesaj rapid care-ți confirmă asta.

IMPORTANT: Pentru unele aplicații nu vezi opțiunea Dezinstalați (Uninstall). Asta înseamnă că aplicația respectivă face parte din sistemul de operare Android ori că este inclusă de producător împreună cu dispozitivul tău și nu poate fi dezinstalată.

Ce metodă preferi pentru dezinstalarea aplicațiilor Android?

Acum știi mai multe metode pentru dezinstalarea aplicațiilor de pe dispozitivele tale cu Android. Când elimini o aplicație, îți mărești spațiul de stocare disponibil, deoarece fișierele sale sunt șterse. De asemenea, îți îmbunătățești performanța și securitatea dispozitivului. Cu cât ai mai puține aplicații, cu atât smartphone-ul tău este mai rapid și oferă mai puține date despre tine unor terțe părți. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne ce metodă preferi. Iar dacă știi și alte metode, nu ezita să le împărtășești într-un comentariu.