Cum folosești funcția "Acces controlat la directoare" din Windows Defender

Ransomware-ul este una dintre cele mai periculoase forme de malware. Îți preia controlul asupra fișierelor și folderelor și te forțează să plătești sume mari de bani pentru a le recupera. Și chiar și după ce plătești, nu poți fi sigur că îți vei recupera datele. Microsoft a început să vadă cât de periculoase sunt aceste atacuri pentru utilizatorii săi și a decis să ia măsuri. În Windows 10 Fall Creators Update, o caracteristică de securitate nouă își face debutul: "Acces controlat la directoare". Este creată special pentru a proteja utilizatorii de Windows 10 împotriva atacurilor de tip ransomware. Dacă vrei să afli mai multe despre ce face și cum să o folosești pentru a te proteja de ransomware, citește acest articol:

NOTĂ: "Acces controlat la directoare" este o caracteristică prezentă doar în Windows 10 Fall Creators Update sau în versiunile și mai noi ale sistemului de operare. Dacă ai o versiune mai veche, nu poți folosi această caracteristică. Fall Creators Update este disponibil pentru toți utilizatorii de Windows 10 începând cu 17 octombrie 2017.

Ce este "Acces controlat la directoare" din Windows 10?

În Windows 10 Fall creators Update, Windows Defender primește această nouă caracteristică numită "Acces controlat la directoare". Este creată cu scopul de a îți proteja datele importante de modificările neautorizate. Asta înseamnă că niciun program și nicio aplicație, inclusiv orice formă de malware, nu poate să altereze în vreun fel fișierele și folderele protejate.

"Acces controlat la directoare" poate să aibă grijă de siguranța tuturor fișierelor aflate în interiorul folderelor utilizatorului, dar poate să fie configurat să protejeze și alte foldere specificate de către tine. Dacă vrei să dai acces unui program sau unei aplicații pentru a face schimbări în acele foldere, trebuie să pui pe lista de excluziuni acel program sau aplicație.

Dacă un anumit program sau aplicație, inclusiv ransomware, încearcă să modifice fișierele aflate într-un folder protejat, Windows Defender te notifică imediat și îți cere să confirmi că permiți acea modificare. Dacă nu o permiți, fișierele nu sunt afectate de modificări neautorizate.

Cum activezi "Acces controlat la directoare" în Windows 10

Poți să activezi "Acces controlat la directoare" în aplicația Centrul de securitate Windows Defender. Începe prin a o deschide: o metodă rapidă este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start. Dacă preferi să ai alternative, poți să găsești mai multe metode de a o deschide în prima secțiune din acest ghid: 5 lucruri pe care le poți face cu Windows Defender Security Center.

În Centrul de securitate Windows Defender, deschide "Protecție antivirus și împotriva amenințărilor".

Mai departe, deschide "Setări de protecție antivirus și împotriva amenințărilor".

În secțiunea "Setări de protecție antivirus și împotriva amenințărilor", derulează și vei găsi caracteristica pe care o căutăm: "Acces controlat la directoare". Centrul de securitate Windows Defender îți spune și despre ce este vorba în această caracteristică: o poți folosi pentru a îți proteja "fișierele și folderele împotriva accesului neautorizat, modificat de aplicații neprietenoase". Pentru a o activa, pornește comutatorul său.

Când activezi "Acces controlat la directoare", este posibil să ți se ceară să îți confirmi acțiunea, printr-o notificare CCU (Control Cont Utilizator). După ce aprobi modificarea, caracteristica este activată și toate folderele implicite ale utilizatorilor din Windows 10 sunt protejate împotriva modificărilor neautorizate, așa cum sunt cele făcute de către ransomware-uri.

Cum vezi ce foldere sunt protejate de către Windows Defender

Când activezi caracteristica "Acces controlat la directoare", Centrul de securitate Windows Defender afișează două legături sub comutator. Prima este "Foldere protejate". Dacă apeși pe ea poți să vezi și să controlezi ce foldere sunt asigurate de către Windows Defender.

În fereastra "Foldere protejate", Centrul de securitate Windows Defender începe prin a îți spune că "Folderele sistemului Windows sunt protejate în mod implicit." și că "Puteți să adăugați foldere protejate suplimentare".

Apoi, ai un buton numit "+ Adăugare folder protejat" urmat de o listă relativ lungă de foldere care sunt protejate. În mod implicit, această listă conține toate folderele utilizatorilor din Windows 10: Documents (Documente), Pictures (Imagini), Videos (Clipuri video), Music (Muzică), Desktop și Favorites (Preferate).

Folderele protejate implicit nu pot fi eliminate din listă, dar poți să adaugi foldere noi la listă astfel încât Windows Defender să le protejeze și pe ele de modificările neautorizate.

Cum adaugi foldere noi la lista de foldere protejate

Pentru a adăuga un folder nou la lista protejată, apasă pe butonul "+ Adăugare folder protejat".

Alege ce folder vrei să protejezi și apoi apasă pe butonul "Selectare Folder".

După o confirmare CCU (Control Cont Utilizator), folderul este adăugat imediat la lista de foldere protejate.

Cum elimini un folder din lista de foldere protejate

Folderele implicite ale utilizatorilor nu pot fi eliminate din această listă. Totuși, acelea pe care le-ai adăugat tu însuți pot fi eliminate. Pentru a face asta, apasă pe unul dintre folderele din lista de "Foldere protejate" și apoi apasă pe butonul Eliminare.

Când alegi să elimini un folder din lista de foldere protejate, trebuie să îți confirmi acțiunea. Centrul de securitate Windows Defender îți spune în mod explicit că "Dacă eliminați acest folder, Acces controlat la directoare nu îl va mai putea proteja de modificări neautorizate.". Dacă tot mai vrei să faci asta, apasă pe OK. Altfel, apasă pe Anulare.

Înainte ca folderul să fie eliminat din lista de protecție, trebuie să confirmi încă o notificare CCU (Control Cont Utilizator).

Cum permiți unei aplicații să facă modificări în folderele tale protejate

Mergând înapoi la secțiunea "Acces controlat la directoare" din Centrul de securitate Windows Defender, hai să vedem ce face și cea de-a doua legătură de sub comutator. Ea se numește "Permiteți unei aplicații să treacă de Acces controlat la directoare" și, dacă apeși pe ea, poți să treci pe lista de excluziuni o aplicație în care ai încredere, astfel încât ea să poată să facă modificări în folderele protejate.

În fereastra "Permiteți unei aplicații să treacă de Acces controlat la directoare", aflăm că "Majoritatea aplicațiilor dvs. vor fi permise de Acces controlat la directoare fără a le adăuga aici. Aplicațiile considerate de Microsoft ca fiind sigure sunt permise întotdeauna.".

Asta este OK dar am fi preferat să știm care sunt aplicațiile pe care Microsoft le consideră prietenoase. Din păcate, nu am putut să găsim nicio listă nici pe internet și nici în Windows 10.

Totuși, dacă se întâmplă ca una dintre aplicațiile tale să fie blocate de către caracteristica "Acces controlat la directoare", poți să o adaugi manual aici pentru a îi permite accesul la folderele tale protejate. Pentru a face asta, apasă pe butonul "Adăugați o aplicație permisă".

Navighează prin calculator și selectează aplicația căreia vrei să îi permiți accesul. Apoi, apasă pe butonul Deschidere.

După ce ai permis accesul aplicației la folderele tale protejate, ea va apărea într-o listă din fereastra "Permiteți unei aplicații să treacă de Acces controlat la directoare".

Cum elimini o aplicație din lista de aplicații care au voie să facă modificări în folderele protejate

Dacă nu mai vrei să permiți accesul unei aplicații la folderele tale protejate, apasă pe ea și apoi apasă pe butonul Eliminare.

Confirmă-ți acțiunea și aplicația va fi apoi scoasă din lista de aplicații care au voie să facă modificări în folderele protejate.

Încă o dată, va trebui să spui Da în notificarea CCU (Control Cont Utilizator).

Concluzie

Așa activezi și configurezi caracteristica "Acces controlat la directoare" din Windows Defender. După cum vezi, nu este dificil și securitatea pe care o primești este importantă. Până la urmă, ransomware-ul este una dintre cele mai rele boli ale tehnologiei moderne. Dacă ai ceva de adăugat la articolul nostru, nu ezita să o faci, în comentariile de mai jos.