Cum foloseşti Modul avion din Windows 10 și 5 moduri de a-l porni/opri

Dacă eşti un utilizator care călătoreşte mult, atunci ai nevoie de o metodă de a lucra sau de a te distra atunci când zbori cu avionul. Din fericire, la fel ca la orice sistem de operare pentru smartphone, Windows are o facilitate numită Mod avion. O poţi activa astfel încât să poţi să îţi foloseşti laptopul sau tableta cu Windows atunci când zbori. Iată ce face Modul avion, de ce merită să îl foloseşti şi cum, în Windows 8.1 și Windows 10:

Ce este Modul avion pe un laptop, tabletă ori PC cu Windows?

Modul avion dezactivează toate comunicaţiile wireless de pe dispozitivul tău cu Windows. Această facilitate există doar în Windows 10 și Windows 8.1. Oprește toate cipurile radio care ar putea să interfereze cu sistemele de comunicaţii sau navigaţie ale avionului sau cipurile care ar putea să nu funcţioneze corect atunci când zbori. Aşa cum sugerează numele său, această opţiune ar trebui să fie folosită atunci când zbori cu avionul. În Windows, atunci când Modul avion este activat, sistemul de operare dezactivează următoarele:

  • placa de reţea wireless
  • cipul Bluetooth
  • Conexiunea de date mobile (3G sau 4G)

Ar trebui să porneşti acest mod atunci când te îmbarci pe avion. După decolare, poţi să activezi conexiunea WiFi sau cea Bluetooth, dacă ai nevoie. Modul avion te ajută să economisești energie în timp ce zbori. Deoarece unele dintre componentele PC-ului tău sunt oprite, ele nu sunt folosite şi nu consumă energie electrică. Astfel, bateria te va ține puțin mai mult decât de obicei. Acest avantaj face ca această opţiune să fie utilă şi atunci când nu te îmbarci pe un avion ci doar vrei să economisești energie cât mai multă cu putință, și nu ai nevoie de comunicații prin Bluetooth, WiFi sau date mobile.

NOTĂ: Dacă eşti interesat de instrucţiunile pentru Windows 8.1, citeşte pagina a doua a acestui tutorial.

1. Cum activezi Modul avion din Centrul Acţiuni din Windows 10

Una dintre cele mai rapide metode de a activa sau dezactiva Modul avion în Windows 10 este să foloseşti acţiunile rapide din Centrul de acţiuni. Există multe metode de a deschide Centrul Acţiuni în Windows 10 şi le poţi găsi pe toate aici: Cum foloseşti notificările din Centrul Acţiuni al Windows 10. Totuşi, dacă te grăbeşti şi nu ai timp să citeşti toate metodele pe care le-am arătat în acel ghid, apasă pe tastele Windows + A sau pe pictograma Centrului de acţiuni din zona de notificări de pe bara de activităţi. Apoi, apasă pe Extindere pentru a vedea toate acțiunile rapide.

În lista de acțiuni rapide, găsește butonul pentru Modul avion și dă clic sau apasă pe el.

Această acțiune pornește modul avion și vei vedea butonul Modul avion activat, precum și o pictogramă a unui avion în zona de notificare, din bara de activități.

2. Cum activezi sau dezactivezi Modul avion din lista de reţele a Windows 10

O altă metodă de a activa sau dezactiva Modul avion în Windows 10 este să folosești lista de Reţele.

Apasă pe pictograma de reţea, din zona de notificări, de pe bara de activități.

Apoi, apasă pe butonul Mod avion pentru a-l activa sau dezactiva, în funcție de ceea ce vrei.

Când activezi Modul avion, vezi că WiFi-ul este oprit și că nu mai poți vedea și folosi rețele wireless. De asemena, pictograma unui avion este afișată în zona de notificare, asemănător cu captura de ecran de mai jos.

3. Cum activezi sau dezactivezi Modul avion din aplicaţia Setări din Windows 10

Cea de-a treia şi cea mai lungă metodă de a activa sau dezactiva Modul avion în Windows 10 este să foloseşti aplicaţia Setări. Deschide Setări și mergi la Rețea și internet.

În coloana din stânga, vezi o opţiune numită Mod avion. Apasă pe ea. În secțiunea Mod avion găsește comutatorul care activează și dezactivează această facilitate. Aici, Windows 10 explică faptul că activarea acestui mod oprește "toate comunicațiile wireless".

Deşi poţi să foloseşti comutatorul principal pentru a porni sau opri toate cipurile wireless, aplicaţia Setări îţi permite să faci acest lucru şi individual, pentru fiecare cip radio de pe dispozitivul tău. Dacă vrei să dezactivezi doar adaptorul WiFi, folosește comutatorul Wi-Fi. Dacă vrei să dezactivezi doar cipul Bluetooth, folosește comutatorul său.

Dacă folosești Windows 8.1 pe un laptop, o tabletă ori un PC, mergi la pagina următoare și vei găsi instrucțiunile pentru versiunea ta de Windows.