Ce este Miracast și cum îl folosești?

Ce este Miracast și cum îl folosești?

La început a fost HDMI! Ei bine, nu chiar, dar HDMI este, de peste un deceniu, principala metodă de a transmite video și sunet de la un dispozitiv la un televizor sau un monitor extern. Însă, de câțiva ani încoace, a apărut un nou competitor, numit Miracast - o tehnologie care promite să ne lase să ne conectăm calculatoarele și dispozitivele la tot felul de ecrane, wireless și fără echipamente speciale. Miracast se răspândește destul de repede; chiar dacă nu ai auzit de ea, probabil că ai cel puțin un dispozitiv în casă compatibil cu această tehnologie. Dacă vrei să afli mai multe despre Miracast și cum te poate ajuta, citește mai departe:

Reclamă

Ce este și ce face Miracast?

Miracast este o tehnologie prin intermediul căreia poți proiecta wireless de pe calculatorul, laptopul, tableta sau smartphone-ul tău pe un televizor sau monitor extern. Acest proces se numește screencast (sau proiectare ecran) și înseamnă că Miracast transmite imaginea și sunetul dispozitivului tău către televizorul sau monitorul extern la care te-ai conectat wireless. Deci, dacă te întrebi: „Este Miracast același lucru ca screen mirroring?”, răspunsul este: Da, chiar asta este. 🙂

Deoarece practic îți oferă același lucru ca un cablu HDMI, adică transmite video și sunet de la un dispozitiv la un ecran, Miracast este adesea comparat cu HDMI. Unii oameni se referă la Miracast ca fiind „HDMI prin Wi-Fi” sau „HDMI wireless”.

Iată un videoclip creat de Wi-Fi Alliance care descrie excelent Miracast:

https://www.youtube.com/embed/6F_wyyZg5sI

Wi-Fi Alliance, rețeaua mondială de companii care se ocupă de standardele folosite de către dispozitivele noastre wireless, a lansat în 2012 un program de certificare numit Wi-Fi CERTIFIED Miracast™ și, începând de atunci, mulți producători de dispozitive electronice de consum au adoptat acest standard. Miracast a primit mult sprijin din partea Intel la început, probabil pentru că Intel avea deja soluția proprie Intel WiDi încă dinainte de lansarea Miracast. Miracast are și avantajul de a nu fi o soluție proprietară, ceea ce înseamnă că orice dispozitiv de la orice producător poate fi certificat Miracast.

Reclamă

Cum funcționează Miracast?

Miracast este un standard care se bazează pe conexiunile de rețea wireless WiFi Direct și permite dispozitivului tău să transmită video către un ecran extern la o rezoluție maximă de 1080p Full HD cu sunet surround 5.1.

Asta înseamnă că Miracast funcționează prin crearea unei conexiuni wireless directe între dispozitivul și ecranul tău extern. Miracast nu se bazează pe rețeaua ta casnică wireless. Într-un fel, Miracast funcționează similar unei rețele ad-hoc.

Pentru a se conecta la ecranul extern, dispozitivul tău creează o rețea wireless, care folosește standardul de rețea WPS (Wi-Fi Protected Setup) și este securizată cu WPA2, ceea ce face conexiunile Miracast destul de sigure.

Miracast mai are încă o caracteristică extraordinară: nu îi pasă ce fel de conținut video sau audio transmiți de pe dispozitivul tău pe ecranul extern. Îl poți folosi pentru a afișa fișiere protejate împotriva copierii, filme DVD, CD-uri cu muzică și orice alt tip de fișiere media, indiferent de codecurile sau formatele folosite. Dacă vrei să afli și mai multe detalii despre Miracast, deschide această pagină web: Wi-Fi Certified Miracast.

Pe ce dispozitive poți folosi Miracast?

Miracast este un standard relativ tânăr, fiind lansat la sfârșitul anului 2012. Cu toate acestea, a primit o atenție deosebită din partea multor persoane și a multor companii mari din domeniul tehnologiei. Drept urmare, poți folosi Miracast pe o grămadă de dispozitive, iar tot mai multe primesc certificarea Miracast în fiecare zi.

Proiectarea ecranului unui smartphone cu Android pe un Smart TV

Proiectarea ecranului unui smartphone cu Android pe un Smart TV

Cei mai importanți jucători din lumea tehnologiei acceptă Miracast pe dispozitivele și/sau software-ul lor:

  • Microsoft asigură compatibilitate Miracast în Windows 11 și Windows 10.
  • Majoritatea producătorilor de smartphone-uri și tablete cu Android oferă compatibilitate cu Miracast prin versiuni personalizate ale acestui standard. De exemplu, Samsung are SmartView, Xiaomi are Cast, Huawei are Wireless Projection, iar Oppo are Screencast.
  • Mulți producători de televizoare vând Smart TV-uri compatibile cu Miracast.
  • Dacă televizorul sau monitorul tău extern nu acceptă Miracast, poți cumpăra un adaptor Miracast, care se conectează prin portul HDMI sau USB al ecranului și care oferă compatibilitate Miracast. Există multe opțiuni din care poți alege. Totuși, îți recomandăm să alegi unul care a fost deja testat de alții, precum Microsoft Wireless Display Adapter.

Microsoft Wireless Display Adapter v2

Microsoft Wireless Display Adapter v2

Din nefericire, Google nu include compatibilitate integrată pentru Miracast pe Android. Asta înseamnă că, dacă producătorul smartphone-ului tău nu a făcut propria implementare a standardului Miracast, nu îl poți folosi. În plus, asta înseamnă și că niciuna dintre versiunile recente ale smartphone-urilor Google nu oferă compatibilitate Miracast. Deși Miracast era acceptat în Android 4.2 Jelly Bean și în versiunile următoare, Google l-a eliminat în Android 7 și în versiunile ulterioare. Asta s-a datorat, probabil, faptului că a vrut să își promoveze propria tehnologie Chromecast.

În mod similar, nici Apple nu acceptă Miracast pe iPhone, iPad sau Mac. În schimb, compania își promovează propria metodă de proiectare a ecranului: AirPlay. Poți citi mai multe despre asta pe Wikipedia: Apple AirPlay.

Reclamă

Cum folosești Miracast?

Conectarea dispozitivelor tale la ecranele externe prin Miracast este ușoară și rapidă, dar este, de asemenea, un proces diferit pe fiecare platformă și sistem de operare. Dacă ai nevoie de ajutor în acest sens, avem câteva tutoriale pregătite pentru tine:

Avantajele și dezavantajele tehnologiei Miracast

Tehnologia Miracast prezintă o mulțime de avantaje, așa că există o probabilitate mare ca, în viitorul apropiat, să fie adoptată de tot mai multe persoane și companii. Iată câteva dintre aceste aspecte pozitive:

  • Miracast te ajută să scapi de cabluri și să te conectezi wireless.
  • Conexiunile Miracast între dispozitive sunt ușor de configurat.
  • Nu este necesar să ai porturi HDMI pe smartphone sau tabletă pentru a le conecta pe oricare dintre ele la un ecran extern.
  • Nu este necesar să ai o rețea wireless funcțională în casă. Nu-ți trebuie nici măcar un router.
  • Poți lua dongle-ul Miracast cu tine atunci când călătorești și îl poți folosi pentru a transmite video de pe smartphone-ul, tableta sau laptopul tău către orice televizor sau ecran cu un port HDMI sau USB, în funcție de adaptorul utilizat.

La fel ca orice altceva în viață, Miracast are și el dezavantajele sale. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Probleme de stabilitate - deși dispozitivele certificate Miracast sunt proiectate și create pentru a se conecta rapid și ușor, unele conexiuni Miracast sunt instabile. Depinde foarte mult de calitatea dispozitivelor pe care le folosești pentru conexiunile Miracast.
  • Latența conexiunii nu este standardizată în Miracast - asta înseamnă că este posibil să apară întârzieri între ceea ce apare pe dispozitivul de transmisie Miracast și ecranul de recepție Miracast extern. De exemplu, dacă te joci jocul tău preferat de acțiune pe smartphone în timp ce ești conectat la un televizor cu diagonală mare, este posibil ca imaginile video sau audio să nu fie sincronizate cu acțiunile tale. Din nou, depinde foarte mult de calitatea dispozitivelor pe care le folosești pentru conexiunile Miracast.
  • Oferă doar proiectarea ecranului - Tehnologiile Chromecast de la Google și AirPlay de la Apple sunt puțin mai bune, deoarece permit și multitasking, nu doar proiectarea ecranului. În timp ce folosești oricare dintre cele două tehnologii, poți să proiectezi un film pe televizor, de exemplu, și să continui să-ți utilizezi smartphone-ul pentru alte lucruri, cum ar fi să răsfoiești la nesfârșit pe Facebook, de exemplu. Nu poți face asta folosind Miracast: ceea ce vezi pe ecranul smartphone-ului tău este întotdeauna duplicat pe ecranul televizorului.

Ce dispozitive sunt compatibile cu Miracast?

La data publicării acestui articol, în 2022, existau în lume peste 12000 de dispozitive certificate Miracast. Dacă vrei să verifici dacă un anumit dispozitiv, pe care îl ai sau vrei să îl cumperi, este certificat Miracast, poți face asta printr-o simplă căutare pe site-ul oficial al Wi-Fi Alliance: Product Finder.

Folosești Miracast pentru proiectarea ecranului?

Miracast este o tehnologie excelentă și poate schimba foarte mult cum interacționăm cu ecranele din jurul nostru. Imaginează-ți că absolut toate ecranele din casa ta sunt conectate wireless la dispozitivul care le trimite imagini video și/sau sunet. Și închipuie-ți că-ți poți conecta smartphone-ul sau tableta la orice televizor aflat în apropierea ta. Dacă Miracast continuă să evolueze și să fie adoptat pe scară mai largă, ar putea înlocui nevoia noastră de cabluri atunci când ne conectăm la ecrane de toate tipurile. Ce părere ai despre această tehnologie? O folosești? Cum crezi că va evolua Miracast? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Conexiuni la Distanță Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless