Întrebări simple: Ce este Miracast și cum îl folosești?

La început a fost HDMI! Ei bine, nu chiar, dar HDMI este principala metodă de a transmite video și sunet de la un dispozitiv la un televizor sau un monitor extern, de mai bine de o deceniu. Cu toate acestea, începând de acum câțiva ani, un nou competitor a apărut sub numele de Miracast - o tehnologie care promite să ne lase să ne conectăm calculatoarele și dispozitivele la tot felul de ecrane, fără a folosi fire și fără a fi necesar niciun fel de echipament special. Miracast se răspândește destul de rapid și, chiar dacă există o șansă să nu fi auzit despre această tehnologie, este foarte probabil să ai cel puțin un dispozitiv în casă care să ofere suport pentru Miracast. Dacă vrei să afli mai multe despre Miracast și cum îți poate fi util, citește în continuare:

Ce este și ce face Miracast?

Miracast este o tehnologie care îți dă posibilitatea de a proiecta wireless de pe calculatorul tău, laptop, tabletă sau smartphone, pe un televizor, un proiector sau un monitor extern. Acest lucru se numește și screencast (sau proiectare ecran) și înseamnă că prin Miracast poți să faci stream cu imaginea și sunetul de pe dispozitivul tău către televizorul sau monitorul extern la care te-ai conectat wireless.

Deoarece practic îți oferă același lucru ca un cablu HDMI, adică transmite video și sunet de la un dispozitiv la un ecran, Miracast este adesea comparat cu HDMI. Unii oameni se referă la Miracast drept "HDMI prin Wi-Fi" sau "HDMI wireless".

Iată un clip video de prezentare creat de Wi-Fi Alliance care descrie foarte bine Miracast:

Wi-Fi Alliance, rețeaua de companii care se ocupă de standardele folosite de către dispozitivele noastre wireless, a lansat un program de certificare numit Wi-Fi CERTIFIED Miracast™ în 2012 și, începând de atunci, mulți producători de dispozitive electronice au adoptat acest standard. Miracast a primit mult suport de la Intel în primele sale zile, probabil pentru că Intel deja avea soluția proprie numită Intel WiDi, încă de dinainte ca Miracast să fie lansat. Miracast are și avantajul că nu este o soluție proprietară, ceea ce înseamnă că orice dispozitiv, de la orice producător, poate fi certificat Miracast.

Cum funcționează Miracast?

Miracast este un standard care se bazează pe conexiunile de rețea wireless WiFi Direct și care îți permite să faci stream video către un ecran extern la o rezoluție maximă Full HD 1080p cu sunet surround 5.1.

Acest lucru înseamnă că Miracast funcționează prin crearea unei conexiuni wireless directe între dispozitivul și ecranul tău extern. Miracast nu are nevoie de rețeaua ta wireless de acasă. Într-un fel, Miracast funcționează similar cu o rețea ad-hoc.

Pentru a se conecta la ecranul extern, dispozitivul tău creează o rețea wireless care folosește standardul de rețea WPS (WiFi Protected Setup) și o securizează cu WPA2, conexiunea dintre cele două fiind astfel destul de sigură.

Miracast mai are încă o caracteristică bună: nu îi pasă ce fel de video sau audio transmiți de la dispozitivul tău la ecranul extern. Poți să afișezi fișiere protejate împotriva copierii, filme DVD, CD-uri cu muzică și orice alt tip de fișiere media, indiferent de codecurile sau formatele folosite. Dacă vrei să afli și mai multe detalii despre Miracast, deschide această pagină web: Wi-Fi Certified Miracast. Din păcate, trebuie să știi că informațiile de acolo sunt disponibile doar în limba engleză.

Pe ce dispozitive pot să folosesc Miracast?

Miracast este unstandard relativ tânăr, el fiind lansat la sfârșitul lui 2012. Cu toate acestea, el a primit multă atenție de la mulți oameni și de la multe companii mari din lumea tehnologiei. Drept urmare, poți să folosești Miracast pe o mulțime de dispozitive și tot mai multe sunt certificate în fiecare zi.

Miracast, tehnologie, standard, ce este

Cei mai importanți jucători din lumea tehnologie îți oferă suport Miracast pe dispozitivele și software-ul lor:

 • Microsoft oferă suport Miracast în Windows 8.1 și în Windows Phone 8.1, Windows 10 și Windows 10 Mobile.
 • Google oferă suport Miracast în Android 4.2 Jelly Bean și versiunile mai noi.
 • Amazon oferă suport pentru Miracast în Fire OS.
 • Mulți producători de televizoare vând Smart TV-uri cu suport Miracast.
 • Dacă televizorul sau monitorul tău extern nu suportă Miracast, poți să cumperi un adaptor Miracast care se conectează la portul HDMI și îi oferă suport pentru Miracast. Există multe opțiuni din care poți să alegi - iată câteva exemple de adaptoare Miracast populare: Microsoft Wireless Display Adapter și Streaming stick HDMI PNI EZCast
Miracast, tehnologie, standard, ce este

Cum folosești Miracast?

Conectarea dispozitivelor tale la ecrane externe prin Miracast este un proces ușor dar este și un proces diferit în funcție de platforma și sistemul de operare.

Dacă ai nevoie de ajutor în acest sens, avem câteva tutoriale pentru tine. Iată-le:

Avantajele și dezavantajele tehnologiei Miracast

Există o mulțime de avantaje în folosirea tehnologiei Miracast, așa că există o șansă mare ca acest standard să fie adoptat de tot mai mulți oameni și companii în viitorul apropiat. Iată câteva dintre ele:

 • Miracast te ajută să scapi de cabluri și să te conectezi wireless.
 • Conexiunile Miracast între dispozitive sunt foarte ușor de configurat.
 • Nu îți trebuie porturi HDMI pe smartphone sau tabletă pentru a putea folosi un ecran extern.
 • Nu ai nevoie de o rețea wireless funcțională în casa ta. Nu ai nevoie nici măcar de un router.
 • Poți să iei un adaptor Miracast cu tine atunci când călătorești și îl poți folosi pentru a transmite video de pe smartphone, tabletă sau laptop pe orice televizor sau ecran cu un port HDMI sau USB, în funcție de adaptorul pe care îl folosești.

La fel ca orice altceva în lumea aceasta, Miracast are și dezavantaje. Iată câteva dintre cele mai importante:

 • Probleme de stabilitate - deși dispozitivele certificate Miracast sunt create astfel încât interconectarea lor să fie rapidă și ușoară, unele conexiuni Miracast nu sunt stabile. Depinde foarte mult de calitatea dispozitivelor pe care le folosești.
 • Latența conexiunii nu este standardizată în Miracast. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să vezi întârzieri între ceea ce este afișat pe dispozitivul de pe care transmiți prin Miracast și ecranul pe care este afișată imaginea. De exemplu, dacă vrei să te joci jocul tău favorit pe smartphone în timp ce îl ții conectat prin Miracast la televizorul tău cu diagonală mare, imaginile și sunetul s-ar putea să nu fie sincronizate cu acțiunile tale. Și în acest caz, experiența ta depinde foarte mult de calitatea dispozitivelor pe care le folosești.
 • Clonarea ecran și atât - tehnologiile Chromecast de la Google și AirPlay de la Apple sunt puțin mai bune, deoarece ele îți permit și multitasking, nu doar dublarea ecranului.

Dispozitivele mele suportă Miracast?

Pe 15 iunie 2016, 5238 de dispozitive Miracast în lume. Dacă vrei să verifici dacă un anumit dispozitiv pe care îl deții sau pe care intenționezi să îl cumperi este certificat Miracast, poți face acest lucru cu o simplă căutare pe saitul oficial Wi-Fi Alliance, aici: Product Finder.

Concluzie

Miracast este o tehnologie extraordinară, ce poate schimba modul în care interacționăm cu ecranele din jurul nostru. Imaginează-ți că absolut fiecare ecran din casa ta este conectat wireless la acele dispozitive care le transmit video și/sau sunet. Imaginează-ți că poți să îți conectezi smartphone-ul sau tableta la orice ecran din apropiere. Dacă Miracast va continua să fie o tehnologie implementată din ce în ce mai bine, ea s-ar putea să ne scape complet de cablurile pe care le folosim pentru conectarea ecranelor. Tu ce crezi despre această tehnologie? O folosești? Care este predicția ta pentru viitorul Miracast?

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează