Cum folosim Task Scheduler pentru a lansa programe fără notificări CCU

Ai nevoie să rulezi frecvent aplicații care necesită permisiuni administrative, dar de fiecare dată când le rulezi, trebuie să treci prin avertizarea CCU (Control Cont Utilizator)? Dacă da, există câteva soluții de ocolire a acestei avertizări, unele mai complexe decât altele. Ele permit rularea programelor fără a mai trece prin avertizarea CCU dar fără a dezactiva CCU. În acest articol vom demonstra o soluție rapidă și simplă, ce funcționează în toate situațiile și implică folosirea instrumentului Task Scheduler.

Soluția noastră implică următorii pași:

Pasul 1: Creează o activitate ce va rula programul pe care îl vrei

În primul rând, va trebui să deschizi Task Scheduler. Mai multe informații despre acest lucru sunt disponibile în acest tutorial: Cum pornești Task Scheduler & Folosești Expertul pentru Activități.

În continuare, va trebui să creezi o nouă activitate ce va porni programul pe care vrei să îl folosești fără avertizările CCU. Poți găsi informații complete despre cum se creează activități în acest articol: Cum creezi sarcini avansate cu Task Scheduler din Windows.

Când vei crea această activitate, în fila General, tastează numele activității (reține acest nume, vei avea nevoie de el mai târziu) și bifează caseta "Run with highest privileges" (Rulează cu drepturile cele mai înalte). Această opțiune setează activitatea astfel încât să ruleze cu drepturi administrative.

Pentru a fi sigur că nu apar probleme de compatibilitate, mergi la caseta "Configure for" ("Configurează pentru"), din partea de jos a ferestrei "Create Task" ("Creează Activitate"). Aici, selectează Windows 8.1 dacă acesta este sistemul tău de operare, sau Windows® 7, Windows Server™ 2008 R2 dacă folosești Windows 7.

În fereastra Actions (Acțiuni), creează acțiunea ce va lansa programul. Aici lucrurile sunt simple: apasă pe New (Nou), selectează acțiunea "Start a program" ("Pornește un program"), specifică calea către programul ce va fi executat și apasă OK. Pentru acest articol am luat drept exemplu Linia de comandă, așa cum poți vedea mai jos.

Ultima oprire este fila Settings (Setări). Aici trebuie să bifezi opțiunea "Allow task to be run on demand" (Permite ca activitatea să fie executată la cerere). De asemenea, ai grijă ca atunci când activitatea deja rulează, o alta să nu fie pornită în același timp, selectând opțiunea "Do not start a new instance" (Nu porni o instanță nouă).

Apasă OK și ai terminat. Tocmai ai creat o activitate ce pornește programul pe care vrei să îl folosești.

Acum, pentru a fi sigur că activitatea pe care ai creat-o pornește, testeaz-o. Mergi la Task Scheduler Library (Biblioteca Task Scheduler), dă clic sau ține apăsat pe activitatea pe care tocmai ai creat-o și apasă Run (Execută).

În cazul nostru, testul a rulat fără niciun fel de probleme și rezultatul a fost că Linia de comandă a fost lansată cu drepturi administrative.

Pasul 2: Creează o scurtătură către noua activitate

Cel de-al doilea pas este să creezi o scurtătură către activitatea pe care tocmai ai creat-o. Aceasta, la rândul ei, va rula programul pe care l-ai selectat, fără ca vreo avertizare CCU să fie afișată. Sună complicat, știm. Din fericire, nu este așa de greu. Vei vedea!

Dacă vrei să afli cum se creează o scurtătură, urmează pașii din acest articol: Cum creăm scurtături către orice, în Windows 7 și Windows 8.

O diferență importantă între crearea unei scurtături către o activitate versus crearea unei scurtături normale este că trebuie să scrii schtasks /run /tn "Nume activitate" în câmpul "Tastați locația elementului". Nume activitate trebuie înlocuit cu numele real al activității. În această comandă, parametrul /run nu face altceva decât să ruleze activitatea specificată, în timp ce /tn permite tastarea numelui activității pe care vrei să o execuți.

Odată ce scurtătura este creată, dacă dai dublu clic pe ea, va rula activitatea pe care ai creat-o și va lansa programul pe care l-ai specificat, cu drepturi administrative dar fără ca avertizarea CCU să mai apară.

NOTĂ: Dacă vrei să schimbi pictograma scurtăturii pe care tocmai ai creat-o, urmărește instrucțiunile din acest articol: Cum modificăm pictograma oricărei comenzi rapide în Windows.

Concluzie

Nu a fost greu, nu-i așa? Consumă ceva timp dar merită efortul, mai ales dacă lucrezi des cu aplicații ce necesită drepturi administrative. Pentru a afla mai multe despre alte lucruri interesante pe care le poți face cu Task Scheduler, citiți și articolele recomandate mai jos.