Task Scheduler este un instrument care există în Windows de peste 20 de ani. Scopul său principal este de a planifica momentul când ar trebui să se desfășoare pe calculatorul tău anumite activități, precum rularea de programe sau scripturi la anumite ore sau ca răspuns la anumite evenimente. În acest ghid, îți voi arăta cum vezi activitățile planificate configurate pe calculatorul tău, pentru a înțelege ce anume fac acestea și când se întâmplă. Mai mult, voi include și instrucțiuni despre cum poți obține activități planificate folosind comenzi în PowerShell și în Linia de comandă, nu doar cu Task Scheduler. Așadar, fără alte introduceri, iată cum poți vedea activitățile planificate create de aplicațiile tale, de Windows sau de alți utilizatori de pe calculatorul tău:
NOTĂ: Instrucțiunile din acest ghid sunt valabile atât pentru Windows 10, cât și pentru Windows 11. Pentru a simplifica totul, folosesc în principal imagini din Windows 10, deoarece interfața și funcționalitatea sunt aceleași în ambele sisteme de operare.
Metoda 1. Cum vezi activitățile planificate cu Task Scheduler
Cel mai simplu mod de a naviga și de a vedea activitățile planificate în Windows este folosind Task Scheduler. În plus, Task Scheduler ajută, de asemenea, la automatizarea activităților de pe calculatorul tău, ceea ce îi permite lui Windows și aplicațiilor instalate să reacționeze mai simplu la schimbări. Îți permite și ție să creezi și să gestionezi activități, astfel încât calculatorul tău să facă ceea ce vrei, exact când vrei tu. Deși interfața de utilizator își arată vârsta, acesta este încă un instrument care își face bine treaba. Task Scheduler îți permite să vezi activitățile create de tine, de sistemul tău de operare și de aplicațiile tale, toate într-un singur loc. Poți obține multe detalii despre fiecare activitate, ceea ce te ajută să le gestionezi mai bine.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează Task Scheduler, este important să înțelegi doi termeni: declanșatori și acțiuni. Un declanșator este ceea ce pornește o activitate, ca atunci când calculatorul se aprinde sau când te conectezi. O acțiune este ceea ce face activitatea atunci când este declanșată, cum ar fi pornirea unui program sau trimiterea unui e-mail. Îți poți crea proprii declanșatori și propriile acțiuni, ceea ce înseamnă că opțiunile sunt nelimitate. Acestea fiind spuse, să trecem mai departe pentru a afla…
Cum deschizi Task Scheduler
Pentru a deschide Task Scheduler, caută-l pur și simplu în Windows. Tastează task scheduler în caseta de căutare și apasă pe Task Scheduler în rezultate. Iată cum arată în Windows 10:
Și iată cum poți căuta și deschide Task Scheduler în Windows 11:
SUGESTIE: Dacă vrei mai multe opțiuni, există 11 moduri de a deschide Task Scheduler în Windows.
Cum navighezi prin interfața Task Scheduler
Atunci când deschizi Task Scheduler, vezi trei mari secțiuni:
- Task Scheduler Library (Bibliotecă Task Scheduler): Te ajută să navighezi prin toate activitățile.
- Task Scheduler Summary (Rezumat Task Scheduler): Afișează informații despre activitățile rulate recent.
- Actions (Acțiuni): Îți permite să creezi, să imporți și să ștergi activități, precum și să efectuezi alte acțiuni asupra unor anumite activități.
Să ne concentrăm pe Task Scheduler Library și Task Scheduler Summary, deoarece acestea sunt cele care îți permit să vezi activitățile planificate în Windows:
Cum folosești Task Scheduler Summary
Atunci când selectezi Task Scheduler (Local) în bara laterală din stânga, panoul din mijloc se împarte în trei secțiuni: Overview of Task Scheduler (Prezentare generală Task Scheduler), Task Status (Starea activității) și Active Tasks (Activități în derulare).
Overview of Task Scheduler oferă informații despre ce poți face cu Task Scheduler.
Task Status afișează o listă cu activitățile începute recent, împreună cu starea lor. Poți alege să vezi diferite perioade de timp: Last hour (Ultima oră), Last 24 hours (Ultimele 24 de ore), Last 7 days (Ultimele 7 zile) sau Last 30 days (Ultimele 30 de zile).
Dacă există activități în listă, apasă pe + (semnul plus) din dreptul numelui unei activități pentru a vedea detalii, precum rezultatul rulării fiecărei activități, când a început, când s-a încheiat și ce a declanșat-o.
SUGESTIE: Dacă nu există informații în panoul Task Status, înseamnă că istoricul activității este dezactivat în mod implicit. Pentru a obține aceste informații, apasă pe Enable All Tasks History (Activează istoricul tuturor activităților) în bara laterală Actions din dreapta ferestrei Task Scheduler.
În ultimul panou din partea de jos, Active Tasks, poți vedea o listă a activităților activate în prezent, care nu au expirat încă. Pentru fiecare activitate, poți vedea numele acesteia, Next Run Time (Când urmează să ruleze) - indicată prin dată și oră, Triggers (Declanșatori) și Location (Locație).
Dacă vrei să actualizezi informațiile din panourile Task Scheduler Summary, apasă pe butonul Refresh (Actualizare).
SUGESTIE: Pentru un ghid despre crearea propriilor tale activități, citește articolul nostru: Cum creezi activități planificate simple cu Task Scheduler în 5 pași.
Cum vezi activitățile planificate în Task Scheduler Library
În partea stângă a ferestrei Task Scheduler, există și o rubrică numită Task Scheduler Library. Aici apar toate activitățile planificate. Apasă pe săgeata din stânga sa sau dă dublu clic pentru a vedea conținutul acesteia. Apoi, apasă pe numele unui folder pentru a vedea activitățile din interiorul său.
Apoi vezi detalii despre fiecare activitate, precum numele, starea, declanșatorii și ultima dată când a rulat. Apasă pe o activitate pentru a vedea mai multe informații în panourile de mai jos.
Informațiile despre fiecare activitate sunt împărțite în file diferite, afișând detalii precum declanșatori, acțiuni, condiții și setări. Prima filă, General, afișează informații precum numele, locația, autorul, descrierea și opțiunile de securitate ale activității selectate.
A doua filă, Triggers (Declanșatori), afișează lista condițiilor care declanșează activitatea, împreună cu unele detalii și starea fiecărui declanșator.
Cea de-a treia filă, Actions (Acțiuni), indică acțiunea care va avea loc la pornirea activității și prezintă câteva detalii despre aceasta. De exemplu, dacă acțiunea este Start a program (Pornește un program), poți vedea calea către aplicația care va rula.
A patra filă este Conditions (Condiții). Aceasta prezintă condițiile care trebuie să fie adevărate pentru ca activitatea să ruleze. Aceste condiții includ aspecte precum dacă PC-ul este în repaus sau dacă este alimentat de rețeaua electrică sau de baterie.
A cincea filă, Settings (Setări), afișează setări adiționale care afectează comportamentul activității. Aceasta include aspecte precum dacă sarcina poate fi rulată la cerere, ce face sistemul dacă activitatea nu reușește sau dacă să se oprească dacă activitatea rulează peste un anumit interval de timp.
Cea de-a șasea și ultima filă se numește History (Istoric) și prezintă în detaliu ultimele rulări ale activității planificate.
SUGESTIE: Dacă History nu conține nicio informație, apasă pe Enable All Tasks History (Activează istoricul tuturor activităților) în bara laterală Actions (Acțiuni) din dreapta ferestrei Task Scheduler. Reține că informațiile încep să apară numai după ce activezi History.
IMPORTANT: Câteva persoane m-au întrebat dacă poți folosi Task Scheduler pentru a găsi activitățile planificate căutându-le numele. Din păcate, acest lucru este imposibil, deoarece Task Scheduler nu oferă nicio opțiune de căutare a activităților planificate! Însă le poți găsi cu PowerShell, deci continuă să citești.
Metoda 2. Cum vezi activitățile planificate folosind comenzi
Dacă preferi să folosești o aplicație în linie de comandă mai mult decât o interfață grafică, poți să arunci o privire asupra activităților planificate și folosind Linia de comandă sau PowerShell:
Cum vezi activitățile planificate în Linia de comandă
Pentru a vedea activitățile planificate pe calculatorul tău cu Windows, poți rula această comandă în Linia de comandă:
Pentru fiecare activitate, poți vedea numele calculatorului, numele activității, când urmează să ruleze, starea acesteia și modul de conectare. Asta este tot! Însă poți obține rezultate mult mai bune și mai detaliate cu PowerShell. Iată...
Cum vezi activitățile planificate în PowerShell
Pentru a vedea activitățile planificate pe calculatorul tău cu Windows, deschide PowerShell ca administrator și rulează această comandă:
Pentru a filtra rezultatele și a vedea doar activitățile planificate care rulează, poți folosi comanda:
Pentru a restrânge rezultatele și a afișa numai activitățile planificate active, folosește comanda:
În mod similar, pentru a vedea numai activitățile planificate dezactivate, poți rula comanda:
Și, spre deosebire de Task Scheduler, Powershell îți permite și să cauți o activitate planificată după nume. Pentru a face acest lucru, rulează această comandă, înlocuind nume cu numele actvității planificate:
De exemplu, dacă vrei să vezi activitățile planificate pentru Backup, trebuie să rulezi comanda astfel:
În plus, comanda acceptă și caractere wildcard, astfel încât poți găsi toate activitățile planificate care au un anumit text în numele lor. De exemplu, dacă vrei să găsești toate activitățile planificate care conțin Backup în numele lor, tot ce trebuie să faci este să adaugi un asterisc (*) în comandă, astfel:
Addendum: Locația activităților planificate
Poate te întrebi unde sunt păstrate activitățile planificate. Acestea sunt salvate în trei locații diferite: Registrul Windows și ca fișiere pe calculatorul tău, într-un folder protejat numit Tasks.
Fișierele se află în această locație:
Dacă preferi să folosești variabile de mediu, acestea se găsesc în această locație:
Însă, pentru a accesa această locație, trebuie să fii logat cu un cont de utilizator cu privilegii de administrator.
Căile din regiștri unde sunt salvate activitățile planificate în Windows 10 și Windows 11 sunt următoarele:
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tasks
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree
Știi metode mai bune de a vedea activitățile planificate în Windows?
Asta este tot! Acum știi cum să navighezi în Task Scheduler și cum să vezi activitățile planificate în mediul tău preferat în linie de comandă. Prin urmare, poți să explorezi și să gestionezi activitățile de pe calculatorul tău cu Windows așa cum vrei tu. Dacă dorești să afli mai multe despre folosirea instrumentului Task Scheduler, citește celelalte articole pe care le avem pe această temă. A, și dacă ai întrebări sau dacă știi alte metode de a vedea activitățile planificate, nu ezita să lași un comentariu mai jos.