Cum instalezi Linux Bash în Windows 10, în 3 pași

A trecut ceva vreme de când Microsoft și-a declarat dragostea pentru Linux și, la început, părea ciudat să vezi cum Windows 10 îmbrățișează pinguinul Tux. Faptul că Windows 10 este capabil acum să ruleze aplicații Linux native, fără a fi nevoie să apelezi la utilizarea de mașini virtuale, este o dovadă a noii strategii Microsoft de a se apropia de alte ecosisteme. Microsoft a făcut echipă cu cei de la Canonical și acum poți să instalezi subsistemul software Ubuntu în Windows 10. Acest lucru îți permite să rulezi Bash direct în Windows 10. Nu-i așa că sunt vremuri ciudate acestea pe care le trăim? Dar sunt și interesante, așa că hai să vedem cum activezi Linux Bash în Windows 10:

NOTĂ: Opțiunile despre care vom discuta în acest articol sunt disponibile în Windows 10 cu Anniversary Update sau în Windows 10 Insider Preview Build 14367 sau mai nou. Windows 10 cu Anniversary Update va fi disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 August 2016.

Pasul 1. Activează modul dezvoltator (Developer mode) în Windows 10

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să activezi modul dezvoltator în Windows 10. Acest lucru se face din aplicația Setări. Cea mai rapidă metodă de a deschide Setările este să apeși simultan pe tastele Windows + I , dar există și alte căi: 6 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) în Windows 10.

În aplicația Setări , apasă pe Update & security (Actualizare și securitate).

Apasă pe For developers (Pentru dezvoltatori) în coloana din stânga. În partea dreaptă, selectează opțiunea numită "Developer mode" ("Mod dezvoltator").

Deoarece modul dezvoltator îți permite să instalezi aplicații care nu provin direct din Magazinul Windows , vei primi un avertisment care îți spune că, dacă activezi acest mod, îți poți expune dispozitivul și datele personale la riscuri de securitate și este posibil să îți afectezi dispozitivul.

Pentru a activa Linux Bash pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, va trebui să fii de acord cu această notificare, așa că apasă pe Yes (Da) pentru a continua.

Pasul 2. Instalează Windows Subsystem for Linux (Subsistem Windows pentru Linux)

Deschide fereastra Windows Features (Caracteristici Windows). Cea mai rapidă metodă de a o face este să folosești căutarea pentru a găsi "windows features" dar, dacă preferi să deschizi această fereastră folosind vechiul Panou de control , poți găsi pașii explicați aici: Cum adaugi sau elimini caracteristici și programe Windows.

Derulează lista de opțiuni din Windows Features (Caracteristici Windows) și bifează caracteristica numită "Windows Subsystem for Linux" ("Subsistem Windows pentru Linux"). Apoi apasă pe OK.

Așteaptă câteva momente pentru ca Windows 10 să aplice schimbările necesare.

Când sunt terminate modificările, Windows 10 te va anunța că trebuie să îți repornești calculatorul sau dispozitivul, pentru a termina instalarea.

Repornește acum apăsând pe Restart now (Repornire acum) sau, dacă mai ai de lucru pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, alege să repornești mai târziu, apăsând pe butonul Don't restart (Nu reporni).

Pasul 3. Descarcă și instalează Ubuntu pe Windows 10

După ce ai repornit, folosește câmpul de căutare de pe bara de activități din Windows 10 pentru a căuta bash. Apasă pe rezultatul bash.

Windows 10 va lansa Linux Bash și îți va cere să instalezi Ubuntu pe Windows. Tastează "y" pentru a continua.

Windows 10 va descărca și instala fișierele necesare din Magazinul Windows. Vei descărca aproximativ 1 GO de fișiere așa că, în funcție de viteza ta de internet, precum și de performanțele calculatorului tău, această parte a procesului poate să dureze puțin.

Când Ubuntu pe Windows a terminat de instalat, ți se va cere să introduci un "UNIX username" ("Nume de utilizator UNIX"). Acesta va fi folosit pentru a crea un cont de utilizator pentru tine. Reține că acesta este un cont diferit față de cel pe care îl folosești pentru Windows 10 și nu trebuie să fie același.

De asemenea, ți se va cere să introduci o parolă pentru contul tău de utilizator. După ce ai introdus-o, configurarea Linux Bash este terminată.

Windows 10 va adăuga și o scurtătură utilă pentru Bash on Ubuntu on Windows ("Bash pe Ubuntu pe Windows") în Meniul Start , pe care o poți folosi de acum încolo pentru a lansa rapid Bash.

Acum poți să începi să folosești Bash pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, la fel ca pe un calculator care rulează Ubuntu de la Canonical.

Concluzie

Activarea Linux Bash pe Windows 10 nu este ceva foarte greu de făcut și implică doar schimbarea a câteva setări. Însă lucrul cu Bash s-ar putea să nu fie chiar pentru toată lumea. Dacă ești un dezvoltator, dacă îți place să rulezi comenzi într-un mediu text, sau dacă ai ceva experiență în lucrul cu Linux, atunci probabil că vei fi foarte fericit de declarația de dragoste pe care Windows 10 le-o face utilizatorilor de Linux.